Katja Staring: ‘Ook in een kleine tuin of op een balkon vind je tientallen dieren’

Katja Staring inspireert op haar site en sociale media dagelijks duizenden mensen met prachtige foto’s en verhalen over de natuur en tuinieren. En niet alleen daar. Ondertussen heeft ze ook haar tweede boek geschreven: ‘Maak je eigen jungle, meer dierenleven in je tuin’. Katja vertelt over haar liefde voor de natuur en haar nieuwe boek. En… ik mag twee exemplaren weggeven.

Je bent een beetje een duizendpoot he? Je schrijft, fotografeert en nog veel meer…

‘Ja klopt. Ik schrijf, fotografeer, maak video’s en audio over de natuur. Ik noem mezelf dus altijd maar publicist en fotograaf. Tuinieren is mijn eigen grote liefhebberij. Mijn opdrachtgevers zitten dus ook in de groene hoek.’

En dat tuinieren doe je zo natuurlijk mogelijk las ik al in je boek Avontuurlijk Tuinieren

‘Ik gebruik inderdaad geen chemische bestrijdingsmiddelen en wil sowieso niet alles per definitie bestrijden. Ik vind het belangrijk om te accepteren dat de natuur soms iets doet veel mensen als “fout” zien. Spinnen zijn eng, mieren moeten weg en mollen zijn slecht. En dan heb ik het nog niet over slakken.

Natuurlijk baal ik soms als er weer eens een plant de klos is, maar mijn insteek is “samen zullen we alles delen”. Dus samen met de dieren pluk ik vruchten en oogst ik mijn kruiden. Soms betekent het ook dat een plant gewoon op de verkeerde plek staat. Zoals 1 dahlia die steeds aangevallen wordt door slakken. Maar ik heb zo’n 40 tot 50 dahlia’s staan, dus dit is het dealtje dat ik met ze heb gesloten.’

Waar komt jouw passie voor de natuur en tuinieren vandaan?

‘Ik ben altijd een plantenmens geweest. Als kind tekende ik ze na en had ik een klein strookje moestuin naast de garage. Ook peuterde ik zaadjes uit paprika’s en kweekte zo mijn eigen paprika’s. Op school vond ik biologie wel leuk, maar ik was geen beta. Dus toen het over genetica enzo ging, haakte ik af. Ik ben uiteindelijk journalistiek gaan studeren, maar werkte altijd wel in de outdoorbranche. Toen ik een huis met een balkon had deed ik niet zoveel met tuinieren, ik was te druk met mijn werk. Later verhuisde ik naar Naarden waar ik een tuin had en pakte ik het weer op. En toen ik naar Drenthe verhuisde met een stuk grond van 4000m2 kon ik helemaal los.’

‘Ik wil laten zien dat alles in de natuur samenhangt’

Hoe kwam je op het idee om je nieuwe boek “Maak je eigen jungle, meer dierenleven in je tuin” te schrijven?

‘Als je met je neus op je planten zit, zoals ik, kom je eigenlijk ook altijd dieren tegen. Denk aan zweefvliegen, spinnen, mieren en pissebedden. Met dit boek wil ik laten zien wat er allemaal leeft in je tuin. Ik wil die verwondering weer terugbrengen. In het boek staan zo’n 50 dieren beschreven: van pissebed tot vlinder.

Ik hoop dat ik mensen inspireer en laat nadenken over wat ze eigenlijk doodmeppen of weg willen hebben. Wat doet dit beestje eigenlijk voor nuttigs? Ik wil laten zien dat alles in de natuur samenhangt. Dus als jij wespen uitroeit, dan krijgt je waarschijnlijk meer muggen die je lek steken en rupsen die jouw kolen opeten. En slakken zijn geweldige opruimers. Ze maken compost die goed is voor je bodem. Laat je onkruid na het wieden eens liggen, de slakken zijn er blij mee en vreten je planten misschien minder aan. Ook moestuinierders kunnen veel leren van dit boek. Want een goed bodemleven maakt jouw moestuin tot een succes.’

 

En wat nou als je een minituintje of alleen een balkon hebt?

‘Dat maakt niet uit. Al deze dieren zul je ook terugzien in een kleine tuin en zelfs op je balkon. Er zijn zoveel planten die het goed doen in pot; denk aan goudsbloemen, dahlia’s, korenbloemen, maar ook tomaten die ik bij jou in pot zag. In een kleine tuin of balkon zul je alleen beter moeten nadenken over wat je kiest. Wat het liefst wil je in alle seizoenen iets te eten voor dieren, want alleen op die manier zie je ze terug in jouw omgeving.

Dus denk bijvoorbeeld ook aan heesters die bessen dragen in de herfst/winter, maar ook aan inheemse planten, die wij ook wel als onkruid zien. Zo is dovenetel heel waardevol voor de eerste hommels en bloeit vogelmuur en vogelkerst in de winter. Trek dus niet alles roekeloos uit de grond. Gebruik een app zoals Plantnet of Seek om te kijken wat je hebt staan. Vaak is het nuttig voor insecten of vogels en kun je het zelf eten. Kijk voor inspiratie eens op het Instagram-account van @degroenebuurvrouw. Zij heeft een klein balkon waar het wemelt van de dieren.

‘Trek niet alles roekeloos uit de grond, soms is het nuttig voor insecten of zelfs eetbaar’

En als je helemaal geen buitenruimte hebt? Wat dan?

‘Wees creatief. Adopteer een boomspiegel en maak er een boomspiegeltuintje van. Trek er een paar stoeptegels uit en verbouw het tot geveltuintje. Er is zoveel meer mogelijk dan je denkt. Op www.guerillagardeners.nl vind je leuke voorbeelden.
Wat je ook kunt doen is je aanmelden als vrijwilliger in bezoektuinen, pluktuinen of buurttuinen. Je leert daar veel van andere mensen en kunt zo groene vingers ontwikkelen. Groen is dichterbij dan je denkt.’

Wat is jouw wens?

‘Ik zou willen dat iedereen die uit het raam kijkt, groen ziet. Waar je ook woont. Dat er meer groen is dan steen. En dat mensen inzien dat je echt gelukkiger en minder gestrest wordt van groen, dat is bewezen. Het is ook goed voor de biodiversiteit én je kunt er zelf van eten. Dat is toch fantastisch?’

Wil je meer van Katja lezen en zien? Volg haar dan op Facebook of Instagram.

Boek winnen

mockup van maak je eigen jungle

Ben jij nieuwsgierig geworden naar het prachtige boek dat Katja samen met vogeltuindeskundige Anna Kemp en bioloog en illustrator Kim Veenman maakte? Dan heb ik leuk nieuws. Ik mag namelijk twee exemplaren weggeven!

Wat moet je doen? Laat in een reactie achter waarom jij dit boek graag zou willen winnen. Je kunt meedoen tot en met 12 juli 2021. De 2 winnaars krijgen bericht via de mail.

Heb je niet gewonnen? Niet getreurd, je kunt het boek, net zoals het boek ‘Avontuurlijk Tuinieren’ ook gewoon kopen.

86 Reacties

 1. MArianne

  Ik zou dit boek heel graag willen winnen omdat ik haar boek ” Avontuurlijk tuinieren” bijna uit heb…en wat moet ik deze zomer dan lezen…

  Antwoord
 2. Carolien Schutte

  Ooh wauw wat lijkt mij dit een interessant boek wij als gezinnetje zijn steeds groener aan het worden zo wel binnen als buitenshuis en het lijkt me super om meer te weten wat al die kleine dieren /insecten nou voor nuttigs doen en het boek samen te kunnen lezen met mijn zoon van 8 jaar oud 😁

  Antwoord
 3. Marlene Mooy

  ‘Ik zou willen dat iedereen die uit het raam kijkt, groen ziet. Waar je ook woont.’ Deze wens deel ik van harte. Daarom gaan stekjes en zaadjes uit onze tuin ook naar de straatkant, en naar de bovenburen. Inmiddels is heel het pand aan de plant! Ik wil graag zoveel mogelijk herkennen, en begrijpen wat er gebeurt boven en onder de grond. ‘Maak je eigen jungle’ lijkt mij daarom een mooie toevoeging!

  Antwoord
 4. Mirjam de Bruin

  Wat zou ik dit boek graag winnen! Ik ben onderdeel van HW Zoemt, een vrijwilligers organisatie die probeert de Hoeksche Waard ecologischer en duurzamer te maken op het vlak van alle groen op het eiland. We hebben al veel beherende partijen bij elkaar om het openbaar groen beter te beheren. De volgende stap is om ook inwoners mee te nemen hierin en in hun eigen tuinen ecologischer bezig te gaan. Met dit boek kunnen we misschien meer mensen overtuigen om het dierenleven in hun tuin te koesteren!

  Antwoord
 5. Ingrid Filali

  Ik ben gek op lezen en sinds 2 jaar verslaafd aan mijn moestuin. Mijn oogst is tot dus er heel wisselend omdat ik veel ‘deel’ met alle kleine en wat groter moestuin bewoners.
  Dit boek lijkt me een prachtige aanwinst voor mijn (moestuin) boeken verzameling. Het is ook, o mooi qua vormgeving 😍

  Antwoord
 6. Suzan de Winter

  Wat een mooi principe, delen met de dieren! Ben erg into natural gardening en zou dan ook graag het boek winnen!

  Antwoord
 7. Renske

  Het lijkt me heel tof om nog meer te leren over alle dieren in mijn tuin, ik ben al goed op weg maar nooit uitgeleerd! Het boek ziet er prachtig uit en ik denk dat ik er ontzettend van zou genieten!

  Antwoord
 8. Janneke Snellink

  Leuk!! Hierover wil ik wel meer leren, lijkt mij een mooi boek.

  Antwoord
 9. Lize

  Superinteressant! Ik probeer in de moestuin te schipperen met planten, zodat de bladluizen bvb voor mijn oost-indische kers kiezen ipv voor mijn courgettes, en de lieveheersbeestjes zijn er maar wat blij mee. Niet spuiten tegen onkruid of dieren, maar proberen hen samen te laten leven!

  Antwoord
 10. Tiny

  Ik ben 72 en voor het eerst begonnen aan een moestuintje onder een tunnelkas, hij is maar 2×3 meter, meer plaats heb ik niet, maar ik heb totaal geen verstand van tuinieren, daarom zou ik graag het boek winnen

  Antwoord
 11. Roshni Chedie

  Graag zou ik dit boek winnen! Heb voor het eerst in mijn leven een tuin en geniet er volop van! Als kind ging ik altijd mee naar de volkstuin van mijn moeder en zag wat zij allemaal deed en dacht dat ik dat nooit zou kunnen. Maar nu ik eindelijk een huisje met een tuin heb voel ik me gezegend! En heb besloten het toch te proberen om een moestuin te maken. En het meest bizarre is dat het is gelukt!! Heb al wat dingen kunnen oogsten. Maar zou graag nog meer leren over hoe het nog beter kan en wat ik kan doen om zowel de grond als de dieren die erop af komen en we nodig hebben tevreden te houden.

  Antwoord
 12. Marga

  De boeken van Katja zijn geweldig leerzaam, inspirerend en lezen heerlijk. Beiden boeken heb ik dan ook van haar binnen handbereik liggen; mijn leesvoer, mijn naslagwerken. Binnen Sociaal Project De Groeituin Hillegom zijn we met een groeiende groep Tuinvrijwilligers bezig op De Moestuin en De Belevingstuin. Op deze laatste ben ik het meest te vinden; net als Katja bewonder, verwonder ik mij over al dat leven. Pal voor je neus! Gratis! Mijn leus is ook altijd “als je kijkt dan zie je het”. Wanneer je hier van kunt genieten, waardeer je zoveel meer. Mijn ervaring is ook dat zodra iets een naam heeft, dan bestaat het ook. Wordt Hondsdraf niet gezien als een onkruid, maar een heus plantje! Zo werkt het ook met dieren; zeker als het ook nog eens een (nuttige) functie heeft. Dat probeer ik ook over te brengen aan anderen. Dat kunnen voorbijgangers zijn, maar ook Tuinvrijwilligers zelf. Zeker op De Moestuin wordt wel eens gemopperd op beesten die hun oogst opeten. Hoe mooi zou het zijn dat dit boek door hen gelezen kan worden? Dan lezen ze ze hoe ze “hun oogst” delen met dieren. En dat ze daar ook iets voor terug krijgen. Prachtig toch? Dus heel graag een Groeituin-exemplaar wat kan rouleren. Groene groet, Marga

  Antwoord
 13. AnnaB

  Het lijkt mij geweldig om nog meer te leren over alle dieren in mijn tuin,en door het boek te leren hoe ik meer dieren in de tuin krijg. Ook interessant voor de kinderen,erg benieuwd naar dit boek!

  Antwoord
 14. Lieke Vermeer-Terlouw

  Net als Katja ben ik vanuit de randstad naar het noorden verhuisd, samen met mijn man en kinderen (bijna 5 en 9 jaar). We hebben al heel veel energie gestoken in het bouwen van ons (passief) huis en we zijn voorlopig nog niet klaar. Op de bovenverdieping hebben we een open ruimte waar we nu wonen maar waar straks een soort “indoor jungle” komt voor de kinderen. Buiten hebben we al wel wat gedaan: fruitboompjes in de voortuin en een paar groenteplantjes in de achtertuin, maar we hebben nog een flinke lap grasveld waar nog veel meer leven in mag. Al een tijdje help ik af en toe bij een moestuin in de buurt en wil dit thuis ook graag meer gaan doen. Hoe leuk is het om zowel binnen als buiten een jungle te creëren, zeker als de kids het leuk vinden en – net als ik – er veel van kunnen leren :). Dus het boek zou zeker welkom zijn!

  Antwoord
 15. Marloes

  Leuk artikel! Ik zou graag het boek willen winnen omdat ik (bijna) een nieuwe tuin heb en het liefst alle beestjes wil omarmen, maar ja, hoe pak je dat aan? Avontuurlijk tuinieren was een mooie leidraad voor het ontwerp van de tuin, dus Maak je eigen jungle is de perfecte vervolgstap!

  Antwoord
 16. Arna

  Jaa, Avontuurlijk tuinieren is mijn favoriete tuinboek, en ik ben zo benieuwd naar het nieuwe boek! Ik ben dol op de vogels in m’n tuin en zou het dus geweldig vinden om het ook een paradijsje te maken voor andere dieren.

  Antwoord
 17. Lianne

  Wat een leuke actie! Wij hebben grote plannen voor onze tuin. Dat was meer een binnenplaats toen we het huis kochten. 30 meter diep, en alleen maar tegels en een stuk wildernis….
  Dit boek zal veel inspiratie geven om er echt een heerlijke tuin van te maken!

  Antwoord
 18. Maartje Hoogervorst-Rovers

  Wij zouden heel graag dit boek willen winnen zodat we straks met de kleine (die nu nog lekker in mijn buik zit) kunnen ontdekken hoe mooi de natuur werkt in onze eigen achter tuin.

  Antwoord
 19. Priscilla

  Leren proberen en laten leven…. das een beetje hoe ik nu tuinier. Maar wat de hele bevolking in mijn tuin nu allemaal doen, geen idee. Dus ben heel benieuwd naar dit boek!

  Antwoord
 20. Sonja

  Nu met de Corona ben ik door het thuis werken nog meer in mijn stadstuin: koffie, lunch en borrel bij mooi weer. Ik heb inmiddels op.mijn kleine aantal m2 toch een redelijke jungle kunnen creëren. Om ons heen zijn het veel betonnen, dus onze tuin is een insecten en dieren paradijs . Als je goed op let zie je heel veel. Ik heb dit jaar voor het eerst een kolibrie vlinder gespot en onze kleine vijver van amper 1m2 zit vol met kikkers (21).Als ik weer een leuk beestje zie wil ik ook gelijk weten waar het nuttig voor is en probeer dan ook mooie foto’s van te maken. Ik hoop dat het boek mij kan helpen bij het identificeren van al dat moois. En dat het mij kan inspireren om nog wat aanpassingen te doen voor nog meer leven in mijn stadstuin

  Antwoord
 21. Anneke Rooks

  Nadat ik dit prachtig intervieuw heb gelezen,weet je dat je niet zonder insecten,beestjes kan,in je moestuin
  Ze zijn waardevol!Planten die vruchten krijgen,hebben bestuiving nodig,een andere beestje is nutig als vuilniswagen etc…
  Dit boek kun je veel van leren,waarom je beestjes en insecten in tuin moet hebben ,en wat je kunt doen op schade te beperken in je tuin.Dit boek hoort echt in mn boekenkast!!!
  Is echt waardevol ,voor plant en dier/insect!!! ( de jungle in de moestuin)

  Antwoord
 22. Roos

  Diertjes en plantjes genoeg maar echt een chaotische jungle…en of er nu wat groeit? Kan dit boek mij motiveren? Mij helpen? Tips geven? Dan zou ik dat wel heel leuk vinden!

  Antwoord
 23. Amy Cox

  Heeel graag! Ik win nooit iets, dus hoop dat ik dit keer wel geluk heb

  Antwoord
 24. Ilona

  Wat mooi verteld. Graag willen wij onze tuin nog meer laten leven en vooral delen met dieren. Zonder ze roekeloos te storen en weg te jagen. Sinds 5 maanden een balkon ingeruild voor een tuin, alle tips zijn meer dan welkom.

  Antwoord
 25. Sandra Smits

  🐞🐝 Om mijn dierentuinvriendjes beter te leren (her)kennen 🐧🦔

  Antwoord
 26. Fem

  Altijd genoeg te ontdekken in de tuin en moestuin! Grote inspiratiebron voor mij. Om beter te begrijpen waarom bepaalde planten, kruiden, groentes en bloemen het wel of niet goed doen qua groei hangt samen met de soort grond maar meer dan dat: met het bodemleven! 🐜🐞🐌🐛 En dat is nou net waar ik graag meer over wil leren. Elk diertje in de tuin is welkom hier, wil alleen graag leren wat ze nodig hebben ☺️

  Antwoord
 27. Marie-Suzan Venema

  Twee jaar geleden kocht ik een huis met een compleet verwaarloosde tuin. Na twee jaar spitten, snoeien en redden wat er te redden val, ben ik eindelijk toe aan de opbouw. Ik wil er nu een levend ecologisch systeem laten groeien. Daar kan ik stoor boek goed bij gebruiken.

  Antwoord
 28. Jessica

  Leuk intervieuw/artikel. Ik volg jullie met groot plezier op Instagram. Haal hier veel inspiratie uit en proef dezelfde passie. Ik zou dit boek willen winnen om samen met mijn peuterdochter nog meer beestjes te verwelkomen in onze (moes)tuin en om mijn moeder ervan te overtuigen dat ze niet al het “onkruid” overal weg moet plukken.

  Antwoord
 29. Mabel

  Wat lijkt mij dit een mooi en interessant boek! Wij zijn een half jaar geleden verhuisd naar een huis met een hele grote tuin. De tuin was verwaarloosd, veel dode cournifwren. Langzaam aan zijn we alles aan het aanpakken en proberen we ook veel te hergebruiken. Een moestuin is al gerealiseerd maar ik kan zeker nog heel veel tips en inspiratie gebruiken om er een natuurlijke ecologische tuin van te maken.

  Antwoord
 30. Gemma

  Ben dol op alles wat er in de tuin gebeurt, groeit en leeft. Houd van mijn tuin, ben er iedere dag wel bezig, oogst graag mijn groente en bloemen en houd van de beestjes in de tuin. Maar je bent nooit te oud om te leren, dus hoop nu op mijn 66e nog veel op te steken van dit boek.

  Antwoord
 31. Betül Yilmaz

  Alhoewel ik wel eens eerder een klein moestuintje heb geprobeerd en geprobeerd een start te makrn is het nooit een liefde geworden maar nu ik wat ouder ben ontstaat er een ander soort liefde en waardering. Ik geniet intens van het groen en het proces van zaaien, ontkiemen, planten en de stress die zich ook met zich meebrengt. Mijn moeder heeft ook een moestuin in haar tuin en die doet alles op haar ouderwetse manier. Echt alles, dus ook beesten bestrijden, dus ook haar licht ik in met alle nieuwe informatie die ik leer (vooral online) maar ja oudere generatie dus zout over slakken strooien vind zij zo normaal en haar overtuigen kost me iets meer moeite. Met deze boek bij de hand, dus veel informatie bij elkaar zou me heel erg helpen. Voor mezelf en daarbij ook andere tuinders. Succes allemaal 🌱

  Antwoord
 32. John

  Samen met mijn kinderen geniet ik van ons kleine tuintje. Zeker ook van alle diertjes die erin leven. Leuk om hierover ook in boek wat keer te leren.

  Antwoord
 33. Jutta de Jong

  Ik ga bij mijn moeder aan de slag in de tuin en kan wel een goede gids gebruiken zodat ik weet wat ik aan het doen ben en kan uitleggen aan mijn moeder hoe de tuin eruit gaat zien zodat zij en de diertjes het naar hun zin hebben.

  Antwoord
 34. Theresia

  Het lijkt me heel leuk om dit boek te winnen. Ik ben beginnend tuinierster en binnenkort krijgen we er een groot stuk tuin bij, dit boek zou dan heel erg van pas komen!

  Antwoord
 35. Wendy Oostra

  Ik zou heel graag het boek willen winnen, zodat ik samen met mijn collega’s van de kinderopvang ons akkertje kan veranderen in een hele mooie jungle tuin! En dan mogen ook onze opvang kinderen helpen in de tuin☺️, heel leerzaam en natuurlijk ook fijn om zelf voedsel te kunnen oogsten, waar we hele lekkere maaltijden van kunnen maken met de BSO kinderen!

  Antwoord
 36. Ellen

  Wij zijn druk bezig om onze tuin tot een dieren walhalla te maken en alle tips zijn welkom 💚

  Antwoord
 37. Sher

  Dit jaar begonnen met een moestuin. Verder veel aan het leren over dieren in de tuin. Neem de kinderen mee op avontuur. Op zoek naar vlinders en bijen en nog veel meer. Daarom zou ik graag dit mooie boek winnen. Inspireert enorm.

  Antwoord
 38. Naomi

  Laat je ajb het nut van die kriebelende beestjes leren kennen! Als kind moest ik er echt niks van hebben… Nu als volwassene valt het nog redelijk mee. De angst voor spinnen is nog lang blijven hangen, maar krijg er geen hartverzakking meer van… Nu leren kennen hoe nuttig elk is!

  Antwoord
 39. Rebekka

  Wat tof!! Ik vind het fijn om steeds maar meer te leren over de tuin de planten en de dieren, en ik vind het ook fijn om dit weer door te kunnen geven aan mij kinderen en ook aan mijn klanten. Zo leren steeds meer mensen over de natuur!

  Antwoord
 40. marja

  Heb mij aangemeld bij moesmeisje,wil meer weten over wat ik kan met mijn moestuin. Daar stond de prijsvraag ,Win het boek Maak je eigen jungle.
  Dat kwam goed uit,mijn kinderen leggen nu een tuin aan,waar ze ook een moestuintje willen,vandaar ik me aangemeld heb bij moesmeisje,boek komt dan ook goed van pas.Leuke site
  groetjes marja

  Antwoord
 41. Magret Karsten

  Wat een leuk interview. Het boek is voor ons erg nuttig. Thuis hebben we al heel veel leven in de tuin, maar sinds kort hebben we een volkstuintje en de vorige eigenaar heeft de bodem “leeg geroofd” We hebben al een bodemverbeteraar en bijenplant Boekweit, maar kennis hoe we het nog meer kunnen verbeteren is zeer welkom.

  Antwoord
 42. Birgitte

  Onze tuin stikt van de mieren. Dat vond ik niet fijn (understatement). Maar door dit verhaal begin ik er anders over te denken. Nou zal ik het verhaal in het boek moeten lezen om te weten waarom te juist bij ons wonen. En om argumenten te hebben voor mijn man. Hij wil ze uit de tuin verwijderen, maskt niet uit met welk middel.

  Antwoord
 43. Wilma Mourik-Zevenbergen

  Oh! Heel erg benieuwd hiernaar. Er is nog zoveel dat ik niet precies weet! Volop bezig in onze tuin en kan wel wat frisse avontuurlijke tips gebruiken!

  Antwoord
 44. Caroline de Blois

  Op eerste Pinksterdag is mijn dochter geboren… en 21 jaar (2020) later is onze moestuin op eerste pinksterdag geboren. Al jaren heb ik het over een moestuin … als we ergens een ander huis zouden betrekken. Dat andere huis komt er niet. De moestuin zaadje bleef groeien en nu was de tijd. In korte tijd proberen we veel te leren. Zaaien, planten verzorgen en ga zo maar door. Mooi dat je in je tuin ook rekening kunt houden met alle dieren die er leven, zelfs met een slak. Zo’n heerlijke eetbare jungle tuin is mijn wens. Een boek zal daarbij zeker kunnen helpen.

  Antwoord
 45. Gerry Houben

  Ik zou dit boek graag lezen, omdat ik meer vog als en ins ercten in mijn tuintje wil lokken. Ik woon tussen mensen mensen met stenen tuintjes, en mijn tuintje grenst aan de speelplaats van een school. Heb een vijvertje met waterval, en vlinderlokkende hoesters. Tuinier ook ik de hoogte met geurende rozen, kamperfoelie, en ook clematis. Wil graag een bijdrage leveren aan de biodiversiteit. En als ik het uit heb gelezen, geef ik het boek door aan andere geïnteresseerden.

  Antwoord
 46. Anneke Stil

  Mijn Tuin23 iseen plek waar planten, dieren en mensen goed gedijen. Het is ook een plek waar ideeën ontstaan, groeien en bloeien. Ideeën, die graag gevoed worden met nieuwe impulsen, zoals die in het boek “Maak je eigen jungle” worden beschreven.
  Wat een leuke verrassing. Ik wil het boek graag lezen.

  Antwoord
 47. Lindsay

  Ik zou dit boek dolgraag willen winnen omdat tuinieren mijn passie is. Ik heb helaas een schuttingtuintje maar ik wil graag leren hoe ik ondanks dit feit toch nog meer dieren in de tuin kan krijgen. We genieten nu al van van alles en nog wat maar het mag altijd meer! Ik heb het vorige boek van Katja ook gelezen over avontuurlijk tuinieren. Dit is een mooi vervolg om te lezen tijdens de zomervakantie.

  Antwoord
 48. Delphine

  Wij hebben sinds kort zoveel diertjes in onze tuin dat ik er niet genoeg van kan krijgen. Eekhoorns, egels, vogels end sinds vorige week een wild konijntje (nog nooit gezien in onze tuin). Papa is op pensioen en hij heeft echt zen hart verloren aan het konijntje dat hij het zelfs een naam heeft gegeven, namelijk Lilly. Ik zou hem graag dit boek willen geven zodat hij zich in zijn vrije tijd er helemaal in kan verdiepen.

  Antwoord
 49. Sophie

  Wat ontzettend leuk, ik ben sinds dit jaar begonnen met een eigen moestuin in mijn achter tuin. En kan nog zeker wel tips gebruiken. Dit boek zou mij daarom ook erg helpen.

  Antwoord
 50. Loes

  Het eerste boek was zo fijn, dus hier ben ik ook erg benieuwd naar! Volgend jaar hopen we een een nieuwe tuin aan te leggen op een natuurlijke manier (op dit moment is het 10×10 met enkel tegels, niet zo ons ding) dus dit boek is zeker welkom!

  Antwoord
 51. Jeanet Tiemessen

  Leuke site, leuk interview en een super gaaf boek. We hebben een moestuin en onze twee kleindochters vinden niets leuker dan opa en oma helpen in de tuin. Helpen met zaaien, helpen met onkruid wieden, helpen met oogsten én helpen met opeten van de oogst. Ze zijn ook altijd in de weer met een vergrootglas om alle beestjes die daar te vinden zijn te bekijken. Met dit boek leren we samen om op een andere manier naar alles te kijken!

  Antwoord
 52. Lieke

  We hebben sinds kort een moestuin hobby samen opgebouwd en kunnen er niet genoeg van krijgen! We zijn al heel milieu bewust bezig door alle dieren van onze moestuin mee te laten genieten (ookal gaat dit ten koste van onze oogst), we willen zo ons eigen ecosysteem kweken. Sinds kort hebben we zelfs samen een instagram account waar we onze moestuin/plantenpassie delen, waar we ook veel inspiratie uit halen! We zouden het heel leuk vinden om dit te winnen en toe te kunnen passen in onze (moes)tuin! Heel toevallig is vriendlief ook over een aantal dagen jarig, zou een ontzettend leuk cadeau voor hem zijn!

  Groetjes Small Dutch Garden

  Antwoord
 53. Shiva Afshoon

  Oooh wauuwww… we zijn hard aan het nadenken hoe we onze tuin zouden moeten aanleggen om zoveel mogelijk dieren te “lokken”. Ben superbenieuwd naar het boek dus doe zeer graag mee aan de winactie!

  Antwoord
 54. Ilse

  Waw, al helemaal geinspireerd door dit artikel. Wat gaat dat dan wel niet zijn als ik het hele boek lees !! Mijn vingers kriebelen al (misschien het gedacht van die beestjes😂).
  Sowieso fantastisch om ons warm te maken voor een eigen jungle !! Hoe meer jungle hoe beter !

  Antwoord
 55. Hester

  Met 3 opgroeiende kinderen, een achtertuin, voortuin én moestuin, komt dit boek zeker van pas! De kinderen zijn nergens bang voor en pakken alle beestjes op, niet altijd even handig 🙈 aangezien we ze ook vaak ín huis terug vinden 😱 met dit boek hopen we nog veel meer te kunnen leren over al het bodemleven en hoe daar goed mee om te kunnen gaan.

  Antwoord
 56. Lucie

  Ook ik ben groot liefhebber van alles wat groeit en bloeit en ons altijd weer boeit! Het zit in mijn genen én in het goede voorbeeld dat mijn lieve ouders mij ooit gaven, en dat probeer ik op mijn beurt weer door te geven aan mijn kinderen! De magische “circle of life” is immers ook hun toekomst, en voor nu een prachtige wonderschone wereld, met bloemetjes én bijtjes!

  Antwoord
 57. Lucie

  Én prachtige boeken van Katja!

  Antwoord
 58. Mijke

  Whow wat een leuk interview! Ik ben een jaar geleden verhuisd naar een nieuwe duurzame drijvende woonwijk, en ben al druk bezig mijn balkon lekker groen te maken.. dit boek zou enorm helpen om alle beestjes te helpen hun weg te vinden! En dan deel ik het boek graag met mijn buren! Ik doe graag mee met de winactie!

  Antwoord
 59. Marit Bosma

  Hoi!het lijkt mij suuuuper leuk om dit boek te winnen,ik ben (10 jaar) en eigelijk al mijn hele leven bezig met infecties zoals rupsen torren maar mijn favoriet van altijd het lieveheersbeestje. En het lijkt mij super leuk om dit boek te winnen en lekker de hele vakantie te gaan bekijken!

  Antwoord
 60. Hester (Conscious Hes)

  Ben heel erg benieuwd naar het boek van Katja. In onze stadstuin die 3 jaar geleden nog vol lag met een laag grind en worteldoek (door vorige bewoners gedaan), hebben we ieder jaar meer groen teruggebracht. Daarbij hou ik ook rekening met welke planten wanneer groeien, schuilplekkem voor beesten…En we zien ieder jaar meer leven in de tuin komen.

  Maar dat wil niet zeggen dat ik alles al weet hoor 🙂 Het lijkt me juist heel tof me in dit onderwerp nog verder te verdiepen, en het ook nog meer te kunnen toepassen in de tuinen die ik ontwerp voor klanten.

  Antwoord
 61. Karin Hermsen

  De slakken, luizen, lieveheersbeestjes, onduidelijke frambozen liefhebbers, egels, kikker, vogels, poedel, emelten en de rest van de tuinfamilie, zijn heel blij met Katja’s inspiratie. Er is nooit leven genoeg. Xxx

  Antwoord
 62. Natasja

  Heel graag voor mijn broer en schoonzus die net hun eerste huis met tuin hebben gekocht! De tuin is helemaal dicht geregeld dus dit boek kunnen en willen ze zeker graag gebruiken!

  Antwoord
 63. Angelique

  Wauw, wat een leuk boek om te inderdaad wel meer dieren willen aantrekken in mijn stadstuin behalve de kat van de buren 😜💚🌿💚🌿!

  Antwoord
 64. Angelique

  Wauw, wat een leuk boek om te winnen. Ik zou inderdaad wat meer dieren willen aantrekken in mijn stadstuin behalve de kat van de buren 😜🌿💚!

  Antwoord
 65. Rebecca

  Het lijkt me een super boek! De biodiversiteit in onze tuin vinden wij heel belangrijk. Zeker voor onze moestuin. Ons zoontje van 4 jaar gaat vaak op ontdekkingstocht op zoek naar kriebelbeestjes. Dus kom maar op met die jungle.

  Antwoord
 66. Ingrid Terpstra

  Super! Daar word ik echt blij van! Dat is en moet een goed en groen boek zijn, waar menig mens en dier veel aan zal hebben! Ik ben na t lezen van het fijne interview al enthousiast 😊💚! Ik leef voor en in mijn tuin met alles erin en er om heen..duss..zeer welkom!!

  Antwoord
 67. Marieke

  Mijn peuter-tweeling wil niets anders dan buiten spelen, het liefst op blote voeten en met de handen vol met modder. Ik maak graag kans op het boek, zodat ik de tuin zo groen mogelijk kan maken en de tweeling er van alles over kan leren.

  Antwoord
 68. Diana

  Wij zouden graag dit boek winnen. We zijn de afgelopen periode bezig geweest onze tuin opnieuw in te richten. Inspiratie voor welke planten goed zijn voor ons als mensen en voor allerlei dieren is welkom. Een gedeelte wordt kruidentuin en moestuin zodat ik ons zoontje van 11 maanden mijn passie voor tuinieren door kan geven. Het boek is zeer welkom! 🙏🍀

  Antwoord
 69. Heidi Geurts

  Wat een geweldig boek.. als vrijwilligster natuurouder op de school van mijn kinderen.. zijn we altijd op zoek naar meer dingen om kinderen en natuur dicht bijelkaar te brengen.. we gaan starten met een natuurspeel-en leeftuin op school en hierbij willen we natuurlijk een gedeelte van de tuin inrichten voor diertjes.. Met dit boek hopen we meer informatie en tips te krijgen om de tuin zo optimaal te kunnen inrichten..

  Antwoord
 70. Margreet de Vries

  Wat een leuk interview, een vrouw naar mijn hart. Ik heb eigenlijk al een jungldguin en last ook vaak onkruid liggen en mijn dochter zet slakken op de composthoop, een waar slakkenparadijs. Maar ik kan natuurlijk nog veel leren. Ik zou het boek aan mijn dochter willen geven zodat ze over al die andere dieren ook vanalles aan de weet komt. 💖🍀

  Antwoord
 71. Jacqueline Franse

  Wat een leuk interview Kim, ik krijg gelijk zin om het boek te lezen en aan de slag te gaan, heerlijk! Moestuinieren is voor mij een aaneenschakeling van kleine geluksmomentjes waardoor ik gezonder leef en meer geniet van het buitenleven. Hoe geweldig zou het zijn om nog meer te weten te komen van alle beestjes die in de tuin leven en ze een fijne leefomgeving te bieden waardoor ze nog beter voor mijn moestuin zorgen? We zijn nooit te oud om te leren, en ik word er blij van! Dat moestuingeluk deel ik dan natuurlijk weer op moestuinhippie.com, zo maken we samen de wereld groener.

  Antwoord
 72. Sofie Dekkers

  Omdat dat nu net mijn droom is voor onze tuin … waar alle beestjes welkom zijn en liefst ook komen nesten en voortplanten. En wij mogen al dat moois aanschouwen 😉

  Antwoord
 73. Irene

  Ik zou dit boek heel graag willen winnen voor onze schooltuin. Deze ontwikkelt zich steeds meer maar dieren een plek bieden in de tuin maakt het compleet!

  Antwoord
 74. Mauro

  Wat enorme leuke mogelijkheid. Mij lijkt het heel leuk en enorm leerzaam om dit boek te winnen. Ik ben al vanaf jongs af aan natuur gek en daarbij houdt ik enorm van leren en lezen. Dit jaar zijn ik en mijn vriendin begonnen met een moestuin, niet alleen voor ons maar ook voor alles wat er omheen leeft. (Dit is terug te zien in insta posts. @smalldutchgarden.) Mij lijkt het dus enorm leuk en leerzaam om dit boek te winnen, aangezien wij er ook daadwerkelijk mee bezig ben om de natuur een handje te helpen.

  Ik heb de laatste 2 jaar gemerkt dat bij ons achter de vogels en dieren wat wegtrekken. Mijn ultieme doel is dan ook om een paradijsje voor de dieren te maken. We zijn al wat opweg maar we hebben nog zeker alle informatie en tips nodig die we kunnen vinden.

  Daarnaast ben ik 10 juli jarig en lijkt me dit een heel leuk cadeautje😜

  Antwoord
 75. Margo

  Wat een mooi boek! Ik zou het heel graag willen winnen zodat ik mijn eigen tuin ook kan omtoveren tot een heuse jungle. Lijkt me fantastisch al die beestjes in de tuin. En het is natuurlijk goed voor natuur, die al heel lang te lijden heeft van ‘vertegelde’ tuinen in Nederland.

  Antwoord
 76. Leonie Haas

  Sinds begin dit jaar woon ik in een fijn klein huisje met een tuintje en ben ik met moestuinieren begonnen. Ik loop iedere ochtend en avond door de tuin, verwonderd wat ik allemaal zie en ik zie steeds meer! Ik lees er graag meer over en hoe ik het dierenleven nog meer kan ondersteunen en inzetten. Ik besef mij nu pas hoe weinig ik weet en hoe ook ik was tot voorkort: spinnen zijn eng, mieren weg ermee, slakken over de schutting, en bladluizen met peperknoflookspray bespuiten…. :-/ kan vast heel anders en dat leer ik graag! Ik word er blij van m’n tuintje 💚 Oja en ik illustreer zelf ook dus ben ook vanuit dat oogpunt nieuwsgierig naar mooie illustraties! groetjes Leonie (mooie moes)

  Antwoord
 77. Glenda

  Wat zou ik dit boek graag winnen. Deze zomer geen vakantie gepland, maar wil juist gaan investeren in de tuin. Meer plantjes en groen en minder kale muren/schuttings en stenen. Dit boek heeft vast en zeker tips om meer fijne diertjes naar mijn tuintje te lokken.

  Antwoord
 78. Renske Tempert

  Ik zou graag mijn tuin nog meer diervriendelijk willen maken, en kan daar wel wat tips voor gebruiken.

  Antwoord
 79. sjoukje nouta

  ik zou dit boek graag willen winnen om mijn tuin nog meer diervriendelijk te maken. ik word altijd zo blij van alle bijen en vlinders in mijn moestuin 😊.

  Antwoord
 80. Devika

  Wat een leuk interview en wat een leuke winactie 😃. Ik fotografeer graag de dieren in onze tuin en deel deze foto’s via Instagram (@thebackyardchronicles) Ik draag graag bij aan het beschermen en beter faciliteren van tuindieren en het vergroenen van de samenleving. Een andere (@tuin118) heeft mij gewezen op deze winactie en ik gun diegene dan graag het tweede exemplaar.

  Ik zie hierboven al iemand die op 10 juli jarig is, ik ben dan ook jarig. Dus ook voor mij zou het een leuk en leerzaam verjaardagscadeau zijn.

  Antwoord
 81. Paul Hulshoff

  We doen graag mee met de winactie voor dit mooie boek! Ons kleine tuintje in de stad leeft al volop. Kikkers, salamanders, bijen, hommels en vogels! Ben heel benieuwd hoe we ervoor kunnen zorgen dat we een nog mooiere jungle kunnen maken van ons tuintje!
  Groetjes Paul (@tuin118)

  Antwoord
 82. Ilse

  Lijkt mij een heel tof en handig boek! Zelf ben ik vorig jaar gestart met mijn moestuin en wil er alles over weten en leren! Ik verzamel zoveel mogelijk boeken en tijdschriften over groen, moestuin, tuinen etc. En dit boek lijkt me erg leuk om aan mijn collectie toe te voegen.

  Antwoord
 83. Thegreenkitchen_bymargie

  Graag voor onze kleinkinderen, Sarah van 7, Tobias van 5 en Joas van 3 jaar, die nu al fan is van (moes)tuinieren. De keren dat ze ons bezoeken na de Corona periode, waren ze verrast door onze moestuin aan huis. Ze keken hun ogen uit en hielpen graag mee. Vooral toen ze mee mochten helpen met oogsten. Ze ontdekken lieveheersbeestjes, sprinkhanen groot en klein en andere insecten. Enthousiast gingen ze naar huis met potjes zaailingen waar ze thuis nu ieder een eigen stukje tuintje hebben. Ze vertellen enthousiast op school over hun tuintjes, insecten en plantjes👩🏻‍🌾🧑🏼‍🌾👨‍🌾💚 Daar worden wij weer blij van dat we onze liefde voor de natuur mogen over brengen aan de volgende generatie 💚

  Antwoord
 84. Sjaantje

  Leuk cadeau voor m’n jarige dochter (14 juli) Of voor mijn vriend die net de Pabo heeft afgerond vorige week! #wievandetwee 😀

  Antwoord
 85. Larissa

  Met heel veel enthousiasme en plezier zou ik de inhoud van dit boek verslinden. Een balkon van 8.5m2 op het noorden, aan de rand van de stad. Omgeven door natuur. Ik zou alle tips die mijn vingers groener maken omarmen. Op de natuur!!

  Antwoord
 86. Ruben Bourdeaux

  De laatste 5 jaren doe ik mijn best om onze tuin zo wild mogelijk te maken, maar met inbegrip van biologische dahlia’s en lentebollen. Van een stadstuin kan je uiteraard niet ALLES verwachten, maar extra tips zijn broodnodig om ontbrekende puzzelstukjes toe te voegen.

  Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

 1. Katja Staring: Maak Je Eigen Jungle In Jouw Achtertuin - […] Maak je eigen jungle: een interview met Katja Staring […]

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *