Met meer vertrouwen, plezier en rust moestuinieren?

Doe dan een van mijn online moestuincursussen. Lees hier meer

Jessica Koomen: ‘Geduld is belangrijk met tuinieren; een peuter zet je ook niet zomaar achter het stuur’ 

Jessica Koomen woont met haar man in Bennekom en heeft daar een tuin van zo’n 300 m2. Het bijzondere: bijna 90% van wat erin staat, is eetbaar. Jessica vertelt over haar bijzondere tuin, tuinierfilosofie en vorig jaar verschenen moestuinboek. Oh en ik mag 1 exemplaar weggeven! 

Hoe lang moestuinier je al? 

‘Ik begon rond 2000, toen ik verhuisde van een flatje naar een groene wijk in Ede. Daar startte ik in het klein met kruiden, een tomatenplant en wat fruitstruiken. Het was niet meer dan een paar vierkante meter, maar ik was er dolgelukkig mee. Het was een heerlijke plek. Helaas werd de wijk rond 2019 gesloopt en moest ik gedwongen verhuizen. Ik kwam terecht in Bennekom in een huis met een grote tuin die rondom het huis loopt. Hier kon ik helemaal los. Elk jaar wordt het mooier en mooier: de scheidslijn van siertuin en moestuin vervaagt steeds meer. Er staan bomen, fruitstruiken, kruiden, eenjarige moestuinplanten en het wemelt van de egels, vogels en insecten. 

En nu is het je werk? 

‘Ja klopt. Voor de verhuizing zat ik in de muziekbusiness als zangeres en zangcoach. Door een whiplash kon ik niet meer fulltime werken en besloot me volledig te storten op het moestuinieren en daar mijn werk van te maken. Er kwam een site, ik geef lezingen en workshops en vorig jaar kwam mijn eerste moestuinboek uit. Ook ben ik begonnen met een moestuinkanaal op YouTube. Heel af en toe geef ik nog optredens als zangeres.’ 

Waar komt jouw liefde voor moestuinieren vandaan?

‘Die is er van jongsafaan ingegoten doordat mijn moeder een volkstuin had waarin ik altijd hielp als kind. In onze eigen achtertuin kreeg ik een klein stukje om zelf wat dingen te zaaien. Toen ik 13 jaar was kocht ik mijn eigen dillezaden en een kookboek over kruiden.’ 

Wat is jouw tuinierfilosofie?

‘Van huis uit heb ik meegekregen om met oog voor en met de natuur mee te tuinieren. Vroeger hadden we daar nog geen naam voor, nu noem je het ecologisch. Ik probeer alles op de meest natuurlijk manier te doen. Dus biologische zaden, geen gif en geen kunstmest. Ook ben ik groot voorstander van recyclen. Ik koop zo min mogelijk. Want waarom geld uitgeven als dat niet hoeft? Verder geloof ik heel erg in geduld hebben. Geef je tuin de tijd om gezond te worden en maak daarbij gebruik van wat de tuin en omgeving je geeft. Je zet een peuter ook niet meteen achter het stuur. Dat gaat ook met kleine stapjes. 

De laatste jaren probeer ik steeds meer regeneratief te werken. Dat betekent dat ik de tuin steeds meer wil laten functioneren zoals de natuur zelf werkt, waardoor er een gezonde ecologische basis ontstaat. Ik vind het geweldig om te zien dat de bodem daardoor verbetert en de biodiversiteit toeneemt.’ 

Wat is jouw lievelingsgewas? 

‘Oeee, dat is een heel lastige vraag. Ik vind zoveel gewassen fantastisch. Maar als ik dan toch moet kiezen: pompoen. Je kunt hem laten groeien hoe jij maar wil: kruipend, klimmend door een struik of tegen een klimhek. In de keuken kun je er zoveel mee: roosteren, in een smoothie, ijs van maken of lasagne. Pompoen is heel lang houdbaar, zonder dat je hem hoeft in te vriezen of in te maken. Een groot pluspunt.  En wist je dat het blad ook eetbaar is? Ik maak daar rolletjes van die ik vul. Verder ben ik groot fan van kruiden.’ 

Heb je nog tips voor mensen met een kleine moestuin? 

‘Als je weinig ruimte hebt zijn, peulvruchten zoals erwtjes en tuinbonen geweldig, maar ook bladgewassen zoals rucola en pluksla waar je maar van blijft oogsten. Bindt vooral je groenten op en leidt ze langs een muur, een klimrek of door een struik. Dat kan dus ook gewoon met courgette en pompoen. En heb je weinig ruimte binnen om bijvoorbeeld voor te zaaien? Kijk dan eens in lokale facebookgroepen waar je zaailingen kunt ruilen. Zo hoef je niet alles zelf voor te zaaien.’ 

Hoe kwam je op het idee om een boek te schrijven? 

Dat was niet mijn eigen idee. Ik ben wel altijd al gek geweest op het schrijven van verhalen en liedjes. In 2014 begon ik met bloggen over mijn moestuinavonturen en recepten te delen. Dat werd jaren later opgepikt door het magazine Seasons en zij vroegen me of ik voor hun site wilde schrijven. Uiteindelijk ontstond het idee om een boek te schrijven via hun uitgever: Seasons Moestuin. Na 3 jaar schrijven is dat vorig jaar maart uitgekomen.’ 

Wat staat er allemaal in je boek? 

‘Het is een veelomvattend boek: van bodemgezondheid tot bord. Er staat veel praktische info in over moestuinieren (zaaien, verspenen, plagen), maar ook leuke diy recycletips en recepten. Ook leer je hoe je voedsel kunt conserveren, bijvoorbeeld door ze te fermenteren.’  

Wat zijn je plannen voor je moestuin aankomend seizoen?

‘Ik wil me nog meer verdiepen in de polycultuur, waarbij je niet werkt met aparte bedden voor dezelfde soorten gewassen, maar alles door elkaar kweekt. Ik wil kijken of ik daardoor nog meer oogst kan krijgen. Door door slim te combineren met onder andere de hoogte en omvang van de plant krijg je meer opbrengst. In polycultuur ga je niet uit van de wisselteeltmethode waarbij iedere familie zijn eigen bed krijgt. 

Ik laat bijvoorbeeld komkommers langs een rek omhoog groeien. Onder de komkommerplanten zaai ik bijvoorbeeld Nieuw-Zeelandse spinazie. In de bodem zitten de wortels elkaar niet in de weg en ze hebben ieder hun eigen voedingsbehoefte waardoor de bodem niet uit balans raakt. Hierdoor vermindert het risico op ziektes. Ook kun je handig gebruik maken van de schaduw van een grote plant, waar een schaduwminnend gewas goed gedijt.

Winactie 

Namens Jessica mag ik 1 exemplaar van haar boek weggeven aan lezers van mijn blog. Wil jij het boek winnen? Laat dan een reactie achter en vertel waarom jij het graag wil winnen. Je kunt meedoen tot en met 10 februari. 

Je vindt Jessica op:
Website: www.jessicakoomen.nl
Instagram: @jessicakoomen
YouTube: www.youtube.com/jessicakoomen
Facebook: @jessicakoomen 

Fotocredits: foto 2 en 3: Froukje Kuiper. 

63 Reacties

 1. Anneke

  Wat een leuk interview! Doordat jullie beide in dezelfde ‘branche’ zitten worden hele leuke en interessante vragen gesteld.
  Ik zou graag kans maken op het boek, nu ik mijn tweede seizoen moestuinieren in ga kan ik alle tips en tricks gebruiken om er een nog mooiere en leukere tuin van maken.

  Antwoord
 2. Rosan Jacobs

  Wat een ontzettend leuke blog!
  Zou graag het boek willen winnen om nog meer te leren over het moestuinieren en er zo nog meer voldoening uit te halen!

  Antwoord
 3. Kim

  Goedemorgen,

  Jessica komt een lezing geven op onze jaarvergadering van de moestuin. Tot mijn spijt kan ik deze niet bijwonen.

  Vorig jaar zijn wij gestart met onze tuin -ofjepreilust- op instagram en ik heb veel sturing gehad aan je berichten en filmpjes.

  Graag zou ik nog meer willen leren met het boek van Jessica voor ni aan de keukentafel en later in de tuin erbij.

  Ik kan niet wachten tot ik weer de tuin in mag.

  Groene groetjes!

  Antwoord
 4. Roos

  Hele mooie manier van moestuinen… heerlijk… ik leer graag meer van je uit het boek!

  Antwoord
 5. Denise

  Prachtig om van jouw filosofie te leren en inspireren. Ik heb het moestuinieren ook van mijn familie meegekregen. Een fantastische bezigheid waar ik trots op ben. Ik zet de trend door 🙂

  Antwoord
 6. Sonia Bellens

  even op Jessica’s website geneusd, het belooft een boeiend boek te zijn, iets dat in ieders huisgezin thuishoort

  Antwoord
 7. Natasja

  Ik zou het boek graag willen winnen zodat ik inspiratie op kan doen voor het moestuinieren op 5m², in potten en in de schaduw. Ik heb nl al een stadstuintje, maar het grootste deel daarvsn ligt op het Noord-Westen en in de schaduw van gemeente groen (lindebomen). Ik zou het liefst uit een beperkte ruimte een zo groot mogelijke oogst halen.
  Ik heb bv wel een oprit op het Zuid-Oosten, waar een groot deel van de dag de zon op staat (in de zomer zelfs de volle zon vanaf ‘s ochtends vroeg. Daar kan ik ook moestuinieren, maar doe dat het liefst zonder meteen de hele oprit te verbouwen (zodat er in ieder geval in de winter wel een auto kan staan).

  Antwoord
 8. Isabelle vandewoestyne

  Mooi interview, inspirerende persoon, ik zou het fijn vinden als ik jet boek zou kunnen gebruiken voor mijn moestuin uit te breiden.

  Antwoord
 9. Monique

  Leuk het lijkt wel een beetje mijn eigen verhaal zoals je begon. Maar dan eindigt het anders want ik heb geen boek geschreven dus ik lees en win graag jouw boek!!!!

  Antwoord
 10. Yvon

  Wat een goed idee om bijv. Spinazie onder een komkommerplant te zetten!
  Ik ben heel benieuwd naar de polycyltuur moestuin. Ik heb in onze tuin een stukje van 2×2 meter.
  Mijn favoriete begint een beetje ‘eeuwig mos’ te worden 😁

  Ik ben superbenieuwd naar je boek! Ik doe graag mee😊

  Antwoord
 11. Yvonne Kerstjens

  Ik moestuinier nu drie jaar, maar het komt naar mijn zin nog niet genoeg van de grond. Dus zeer op zoek naar inspiratie! Voor every season.😊

  Antwoord
 12. Samantha Jansen

  Wat een mooi interview met Jessica. Haar boek lijkt mij super inspirerend. Leren om nog natuurlijker te tuinieren lijkt mij een hele aanwinst. Voor mij en de tuin.

  Antwoord
 13. Vera Terraneo

  Het boek klinkt als de stimulans om meer uit je tuin te halen zonder de grond uit te putten. Integendeel!! Ik lees er graag meer over.

  Antwoord
 14. Marlotte

  Wat een heerlijke manier om naar (moes)tuinieren te kijken! Ik ben zelfs sinds anderhalf jaar de gelukkige eigenaresse van een volkstuintje, en na een jaar opknappen en renoveren ben ik dit jaar (eindelijk!) klaar om te gaan moestuinieren. Daar zou dit boek heel erg bij helpen, want ik heb wel wat ervaring maar een hele moestuin? Pfoe! Dus ik zou het boek heel graag willen winnen! 🙂

  Antwoord
 15. Jose

  Lijkt mij een heek mooi boek! Tips en informatie over de moestuin kan ik goed gebruiken. Vorig jaar voor het eerst dat het wat lukte om wat opbrengst uit mijn moestuin te krijgen, zo onwijs leuk! Lees veel op internet, maar een mooi boek is ook wel handig.

  Antwoord
 16. Ron

  ALLE AARDIGS GEGETEN VAN
  DE AARDE VANDAAG,

  las het inspirerende bericht en kwam hier op.

  Antwoord
 17. Mirian

  De energie en gezondheid spatten van deze blog af. Echt zo heerlijk om samen met de natuur te werken (ben er ondertussen ook achter dat ik wel van alles wil, maar de natuur haar laatste zegje heeft!Geduld, dat is mijn struikelblok hoor!). Intercropping is niet alleen goed voor de groenten, het ziet er fantastisch uit met een prachtige gevarieerde moestuin. Ik ben een spons wat betreft informatie over alles van moestuinieren, dus ja, dolgraag lees ik Jessica’s boek!

  Antwoord
 18. Ineke

  Net voor de winter ben ik verhuisd naar een huis met een hele grote verwilderde tuin.. Ik kan niet wachten om aan de gang te gaan! Het boek van Jessica zou me daarbij goed van pas komen 😊

  Antwoord
 19. Ingrid

  “Natuurlijk” doe ik mee. De voorkant van dit boek ziet er al prachtig uit..ben erg benieuwd! Puur natuur daar gaan we voor. Samen met onze dochters gaan we los op een mooi stukje grond..”Doorgeven” wat voor moois je zelf kunt zaaien,oogsten en van kunt genieten!

  Antwoord
 20. Linda

  Sinds najaar 2022 heb ik een stukje grond toegewezen gekregen, dit jaar wil ik helemaal los gaan met moestuinieren! Daarbij kan ik alle informatie gebruiken.

  Antwoord
 21. Sigrid

  Ben heel benieuwd naar je boek! 🙂

  Antwoord
 22. Caroline

  Ik wordt helemaal blij van wat ik lees en zie ! Ben me al aan t verdiepen in polycultuur en ben benieuwd wat Jessica hierover weet !

  Antwoord
 23. Willie Doorn Meijne

  Vorig jaar ben ik begonnen met een beginnerstuin op het volkstuincomplex in ons dorp. Nu na een jaar heb ik een stuk gekregen welke twee keer zo groot is 100 vierkante meter. Een uitdaging om alles goed te benutten, mijn hoofd maakt al overuren😀 het boek zou me heel erg helpen denk ik.
  Fijne dag en succes met alles.

  Antwoord
 24. Nan

  Ik kijk nu alweer uit naar de lente en de zomer. Mijn postzegeltje moestuin is er klaar voor. Het boek van Jessica als inspiratie zou de kers op de taart zijn voor een heerlijk seizoen vol kleurige groente.

  Antwoord
 25. Conny van Santen

  Wat fijn om handige tips te krijgen van Jessica als ik het boek zou winnen

  Antwoord
 26. Esther Bosveld

  Wat een leuke actie, ik ben absoluut nieuw op het gebied van een moestuin en dus kan ik het boek vol handige tips goed gebruiken, maar ik gun iedereen die meedoet het boek.

  Antwoord
 27. Daniëlle

  Heerlijk inspirerend!
  Mijn poging tot moestuinieren is vorig jaar, mede dankzij de droogte zeg maar nogal gefaald!
  Maar dit jaar dompel ik me onder in alle adviezen, composten, mesten, planningen maken, ik ga ervoor. Dus alle advies is welkom!!!

  Antwoord
 28. Anneke

  Dit prachtige season boek,van een super goede bodem voor je moestuin,en de heerlijke groente.s die je kweekt,en een heerlijk gerecht,wat je van je groente maakt.Dit is echt een super season moestuin/ kook boek.Die ik graag in mn boekenkast zou willen hebben staan.

  Antwoord
 29. Pauline Salentijn

  Dag,
  Graag wil ik dit prachtige boek ontvangen. Elk jaar begin ik vol enthousiasme met mijn moestuintje. Maar ik heb nog veel te leren. Het resultaat valt helaas altijd iets tegen. Met dit mooie boek vol tips en ideeën kan ik inspiratie opdoen en weer enthousiast aan de gang en hopelijk met een mooie oogst. Zin in!

  Antwoord
 30. Marlous

  OOO hier kriebelt het ook al zo. Boek ziet er prachtig uit, ik zou hem graag winnen om te lezen en te leren. Zodat ik mijn tuin nog beter en succesvoller kan maken. En het boek gaat op de dagbesteding gebruikt worden. Hier gaan we ook een prachtige moestuin aanleggen.

  Antwoord
 31. Arendien de Rijke

  Graag zou ik het boek hebben . Kreeg kale tuin van vriendin. Nu hard aan het werk met paadjes en ideeën, maar het echte hoe …. zal nog moeten komen! Hopelijk vind ik dat in het prachtige boek van Jessika en Froukje. Groetjes

  Antwoord
 32. Lieke Vullings

  Het spreekt me aan omdat ik eveneens de scheiding tussen siertuin en moestuin heb laten vallen. Dat biedt ook meer mogelijkheden om ergens iets te zetten en niet onbelangrijk niet alles van de moestuin hoeft in volle zon, vaak is HS prima.
  Ik verheug me op het nieuwe groei- en bloeiseizoen, wat er weer allemaal gaat gebeuren en of er plantensoorten uit de siertuin zijn verhuisd om ergens anders een kans te pakken. Dat geeft zoveel informatie!

  Antwoord
 33. Ina

  Sinds ik een moestuin heb lees en leer ik hier van alles van alles over wanneer ik ‘s avonds lekker op de bank nieuwe plannetjes aan het maken ben. Vervolgens droom ik dan van alle lekkere dingen die ik van de oogst kan maken. Daarom zou ik dit boek ook heel graag winnnen.

  Antwoord
 34. Angela

  Goedemorgen wat een leuke actie graag doe ik mee kan niet genoeg leren ben gek op mooie tuin boeken die ik helemaal keer op keer door spit heerlijk 🥰

  Antwoord
 35. Lisette Elskamp

  Ik doe graag mee! Als diëtist en vooral als mama vind ik het heel mooi om te zien hoe mijn eten groeit, van een zaadje tot een plant! Daarnaast wil ik in 2023 Instagram erbij pakken en zo meer mensen laten zien hoe je een gezonde leefstijl kunt hebben en hoe makkelijk het kan zijn om een klein deel van je oogst zelf te verbouwen.. en zo mensen de moestuin in te lokken. Meer kennis over wecken en inmaken lijkt me ook tof!

  Antwoord
 36. Dinet

  Ja! Past helemaal bij hoe ik moestuinier!

  Antwoord
 37. Rebecca

  Super leuk om het verhaal te lezen! Ik zou graag winnen, omdat ik nog niet zo lang geleden ben begonnen met moestuinieren en zo veel mogelijk informatie aan het opslurpen ben! De brede variatie van dit boek zal me vast goed op weg helpen 🙂

  Antwoord
 38. Corine

  Ik heb dit seizoen voor het eerst een moestuin en ben echt een beginner! Er valt zoveel te leren over moestuinieren dus dit boek zou echt een kadootje zijn!

  Antwoord
 39. Kim Kruit

  Als echte beginner heb zijn alle tips welkom. Ik lees graag je inspirerende boek. Dit jaar gaan Noa (4) en ik echt beginnen met de eerste stappen voor een moestuin. Dit boek zou een prachtige hulp zijn.

  Antwoord
 40. Annemarie

  Ik heb op zich wel een grote tuin maar door lichamelijke klachten kan ik steeds een kleiner stukje voor de moestuin gebruiken maar het bloed kruipt…..
  Tips blijven dus altijd welkom want ik doe het zo graag en wil het graag blijven doen.

  Antwoord
 41. Nicol

  Dat zou een mooie toevoeging zijn op mijn kennis over moestuinen. Ik vind het heerlijk om dingen te proberen, en met kennis erbij gaat het vast en zeker een prachtig ‘moestuin-jaar’ worden.

  Antwoord
 42. Maarten

  Wat een leuke winactie. Als moestuinders kunnen en willen we nog veel leren. Dit boek gaat ons vast veel leren 🙂

  Antwoord
 43. Theresia Nieuwenhuijse

  Ik doe heel graag mee, ik ben heel benieuwd naar het boek, de recepten en naar alle tips en trucs die we zouden kunnen toepassen in onze tuin!

  Antwoord
 44. Shea

  Lijkt me een prachtig boek. Vol met variatie. Zo leuk dat wat je zaaid en oogst zflf kan klaar maken met de recepten.

  Antwoord
 45. Carien

  Net zoals Jessica ook heel klein (op een balkonnetje) begonnen en nu in bezit van een heuse moestuin. Uitgeleerd raak ik voorlopig niet, van ‘fouten’ blijf je leren en lezen èn je laten inspireren is een must. Hoeveel anders kan dat dan met en door dit mooie boek!

  Antwoord
 46. Linda Pals

  Net een jaar bezig en nu al ‘verslaafd’, ik lees alles wat los en vast zit over moestuinieren, dus zou jouw boek graag in mijn (tot nu toe nog bescheiden) collectie willen hebben. En ik kan mijn gezin dan heerlijk en gezonde dingen van “mama’s kweek” laten genieten

  Antwoord
 47. Lieselot

  Wat een prachtig boek! De manier van moestuinieren van Jessica spreekt me erg aan. Zoveel mogelijk met de natuur mee tuinieren en zoveel mogelijk recyclen (en zo min mogelijk geld uit geven;)), dat wil ik ook! Sinds 3 jaar ben ik zelf aan het moestuinieren. Eerst op het balkon van een paar m2, waar je niet meer kan zitten door alle bakken en potten maar sinds kort heb ik het geluk gehad om een volkstuin te krijgen! Dit boek zou dus ontzettend van pas komen om mijn eerste “echte” moestuin te gaan beginnen!

  Antwoord
 48. Annemarie

  Lijkt me geweldig om dit mooie boek te mogen ontvangen. Heerlijk om te lezen en samen met mijn moeder die bijna gaat verhuizen naar Frankrijk tips te mogen delen als ze daar verder gaat met het inrichten van de grote moestuin en om zelf haar groentes te mogen gaan kweken.

  Antwoord
 49. Inge

  Hallo moesmeisje, ik ben vorig jaar begonnen met moestuinieren en kijk graag naar jouw you-tube filmpjes en kweek van de week. Ook kijk ik regelmatig op de site van Jessica Koomen. Het boek zou goed van pas komen om me nog meer te verdiepen in het moestuin tuinieren.

  Antwoord
  • Kim Nelissen

   Hoi Inge! Gefeliciteerd! Jij bent de winnaar van het boek! Ik stuur je een mailtje.

   Antwoord
 50. Ellen

  Onze lang gekoesterde droom komt uit! Door bijzondere “toevalligheden” en het ontmoeten van de juiste mensen op het juiste moment én de gunfactor konden wij nu een oud boerderijtje in Friesland kopen, met een stukje grond waar ik onder andere een kruiden- en moestuin wil maken, maar verstand van zaken heb ik nog vrijwel niet dus dit boek zou natuurlijk écht wat voor mij zijn, dat zou weer kloppen in de lijn van “het heeft zo moeten zijn” 😇

  Antwoord
 51. Patti

  Superleuk om te lezen (en wat een fijn zitje heeft ze op de foto). Wij staan aan het prille begin van onze moestuin carrière en kunnen denk ik heel veel leren van Jessica. Daarom wil ik graag meedoen met deze winactie:)

  Antwoord
 52. Ingrid

  Hoi Moesmeisje wat staat er veel nuttige informatie op je account dat kan ik wel gebruiken en samen met het boek van Jessica moet het dan toch lukken om in mijn moestuin wat anders te kweken dan alleen maar tomaten Er waren zoveel tomatenplantjes dat ik ze volop uitgedeeld heb en dat er zelfs vanuit hier (Zuid-Limburg) op Enka-Ede ( waar mijn dochter Kim woont) in het schooltuintje geplant zijn 🤗

  Antwoord
 53. Elise

  Heerlijk nog even iets meer inspiratie op doen uit het boek. Voordat het seizoen van start gaat!!! Kan namelijk niet wachten tot dat zaaien begint!

  🍀

  Antwoord
 54. Pierella

  Hallo Moesmeisje. Ik volg je al een tijdje op instagram en haal soms tips en ideeën van je pagina. Ik werk op een zorgboerderij waar we ook gaan beginnen met een mpestuin. Het boek zouden wij hier heel goed bij kunnen gebruiken. Voor tips en om nog meer te leren over alle planten en groenten

  Antwoord
 55. Sandra

  Wat een leuk interview! Vorig jaar klein begonnen met moestuinieren en toch een beetje verslaafd geraakt, hihi. Zou graag het boek winnen om verder te leren en uit te breiden. Succes en blijf bloggen, bloggen en posten. 🌻

  Antwoord
 56. Marjolijn

  Wat een leuk interview. Super leuk en interessant om te lezen. Krijg er zin in de lente van. En zin om straks in de mooie grote tuin van ons nieuwe huis aan de slag te gaan met een moestuin. Eindelijk genoeg ruimte. En dan is dit boek heel handig om hebben aangezien ik nog nul ervaring heb 🙈

  Antwoord
 57. Janneke

  Leuk interview dat me nieuwsgierig maakt naar Jessica Koomens boek! Ik moestuinier al jaren in een soort chaos van potten en vollegrond, zonder plan, maar altijd met redelijke oogst. Vorig seizoen was ik door mijn zwangerschap te moe om veel energie in de tuin te steken en bleef het bij een paar tomaten en courgetteplanten zonder ook maar één vrucht (hoe dan?! 😂). Dit jaar wil ik graag weer beginnen met iets meer systeem, om de komende jaren onze dochter bij de moestuin te kunnen betrekken en haar te laten zien waar groente, fruit en kruiden vandaan komen. Het boek van Jessica Koomen lijkt me echt een mooie bron van inspiratie voor een nieuwe start!

  Antwoord
 58. Astrid ten Caten

  Leuk om te lezen! Ik ben vorig jaar begonnen met courgette, tomaat en wat kruiden. Ik vond het zo leuk. Elke ochtend liep ik er dan even langs om te kijken of er iets veranderd was. En super trots was ik toen ik mijn 1e tomaatbolletje ontdekte. Nu heb ik al wat meer soorten zaden liggen waar ik binnenkort mee ga beginnen. Ik wil daarbij ook diverse tegels uit mijn tuin halen om zo plekjes te creëren, ik heb helaas een tuin op het noorden. Lijkt me super om tips uit dit boek te halen.

  Antwoord
 59. Sofie

  Leuk interview met dito dames. Ik volg jullie beiden met veel plezier. Enorm benieuwd naar het boek ook. Leren fermenteren staat hoog op mijn lijstje. Alle info en tips om het te leren zijn erg welkom. Ik ga zooo hard duimen! 😘

  Antwoord
 60. Prisca Visser

  Echt een leuk interview dit. Ik heb Jessica ooit gevonden via de Seasons! Sindsdien volg ik haar met veel plezier op Instagram. Ze is zo heerlijk puur en zichzelf. Het lijkt mij leuk om het boek te winnen. Ik heb sinds vorig jaar zelf een volkstuin van 300m2 en ik klop regelmatig aan bij Jessica voor advies.

  Antwoord
 61. Jacqueline Nieuwenhuis

  Wat een interessant en informatief interview! Met een nieuw moestuin seizoen en de tuin van mijn vader die ik voort wil zetten (hij is afgelopen sept overleden) kan ik wel wat ondersteuning gebruiken. Zou het geweldig vinden om het boek te winnen

  Antwoord
 62. Petra

  Op zoek naar inspiratie voor een plan voor mijn nieuwe moestuin, ben ik vandaag op je website terecht gekomen. Leuk! Ik lees dit blog en zou het super fijn vinden dit boek te mogen winnen 🙂 Van anderen kan ik veel leren.

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Met meer vertrouwen, plezier en rust moestuinieren?

 Doe dan een van mijn online moestuincursussen. Lees hier meer