Nieuw: Online moestuin cursussen

Heb jij geen zin of tijd om wekelijks naar een live moestuincursus te gaan? Lees dan hier verder >

Kiemgroenten kweken

Tags:

TuinTuin

Lekker door een salade of op een sandwich, maar ook perfect om jouw feestmaal mee op te leuken: kiemgroenten. Ze zitten boordevol gezonde stoffen en zijn lekker knapperig. In leg je in 5 stappen uit hoe zelf kiemgroenten kweken in zijn werk gaat. 

Kiemgroenten zijn eigenlijk de zaailingen van groenten. Je oogst ze als ze alleen nog maar hun eerste twee kiemblaadjes hebben. Deze microgroenten zitten vol met vitaminen, mineralen en antioxidanten. Supergezond dus. En ze smaken vaak lekker pittig. Heerlijk door een salade of smoothie. Maar ook als topping op een sandwich of garnering bij een feestmaal doen ze het goed.

kiemgroenten

Verser kan niet

Kiemgroenten zijn hot. De koelschappen in supermarkt liggen er vol mee. En dus ook met de plastic verpakkingen die je er gratis bijkrijgt. Niet heel erg milieuvriendelijk en bovendien zijn ze op deze manier ook niet lang houdbaar. Waarom niet zelf kiemgroenten kweken? Gelukkig kan dat ook anders. Namelijk door zelf je kiemgroenten te kweken. Verser krijg je ze niet en je knipt gewoon af wat je nodig hebt, waardoor je er langer plezier van hebt.

In 5 stappen zelf kiemgroenten kweken:

Stap 1: Groenten kiezen

Er zijn heel veel verschillende groenten en ook bloemen waarvan je de kiemplantjes kunt eten:  broccoli, sojaboon, rode kool, zonnebloem, Chinese bieslook, groene erwt, luzerne en radijs. Ik koop zelf het liefst biologische kiemzaden. Bijvoorbeeld van de Bolster. Maar je hebt veel meer zaadhandels die biologische zaden verkopen. Ook in tuincentra vind je ze steeds vaker.

kiemgroenten kweken

Op de basisschool kweekten we altijd zelf tuinkers. Ik deed dat doen op een beschuit, met suiker erover (lekker voor de gaatjes in je tanden;-)).

Stap 2: Het kiembakje

Voor het kweken van kiemgroenten heb je niet veel nodig. Een (plat) bakje met wat natte watten of dubbelgevouwen stevig keukenpapier is genoeg. Houd het wel vochtig. Je hebt ook kiemschaaltjes van glas met een rooster voor de zaden. Omdat ik vaak kiemgroenten eet, heb ik mezelf die cadeau gedaan. Staat ook nog eens leuk in de keuken.

kiemgroenten kweken

Gewoon zaaien in een bakje van het afhaalrestaurant met wat potgrond kan ook. Spoel wel de aarde er goed af.

Leuke leestip:

Wil je nou echt helemaal los met zelf kiemgroenten kweken? Dan is dit boek een fijne.

Stap 3: Zaaitijd

Stop een laag watten of keukenpapier in het bakje. Leg dan voorzichtig de zaadjes erop. Dat mag flink dicht op elkaar. Ze hebben niet veel ruimte nodig. Gebruik je een kweekschaaltje? Vul het schaaltje dan tot het rooster met water. Strooi de zaden over het rooster.

kiemgroenten in schaaltje

Hoe dichter op elkaar hoe langer de kiemgroenten worden, omdat ze op zoek moeten naar licht.

Stap 4: Plaats op een lichte plek

Zet het bakje of schaaltje op een lichte plek. Bijvoorbeeld voor een raam. Zorg dat de watten of het keukenpapier vochtig blijven, zodat de plantjes niet uitdrogen na opkomst. Je kunt het beste een plantenspuit gebruiken, zodat je makkelijk kunt doseren. Let op: maak er geen zwembad van, dan rotten de zaadjes weg. Bij het kiemschaaltje ververs je elke dag het water. En dan is het een kwestie van wachten…

kiemgroenten kweken

Taugé en alfalfa zet je niet in het licht, maar juist in het donker, bijvoorbeeld in een kast. Zo blijven ze mooi wit.

Stap 5: Smikkelen maar

Heel veel geduld hoef je niet te hebben (gelukkig, want dat heb ik ook niet). Meestal kun je na 5 dagen al oogsten. Je knipt gewoon af wat je nodig hebt. Net boven de wortels. De rest laat je staan totdat je het weer nodig hebt. Het bakje of kiemschaaltje kun je eindeloos opnieuw gebruiken. Zelf kiemgroenten kweken is stukken duurzamer én verser dan uit de supermarkt. Dat eet toch net wat lekkerder.

Zaden bestellen? Gebruik mijn kortingscode

Heb je zin gekregen om ook jouw eigen kiemgroenten te kweken en ben je op zoek naar een adres om je zaden te bestellen? Bij Dutch Garden Seeds krijg je met de code ‘moesmeisje’ 10% korting in hun webshop.

Dit blog bevat affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou geen extra geld en je helpt mij om onder andere mijn YouTube-video’s te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor! Wil je iets bestellen via Bol.com? Als je op de banner bovenaan het blog klikt steun je mij en mijn werk zonder dat het jou een cent meer kost.

2 Reacties

 1. Eric

  Moeten linzen ook niet in het donker ?

  Antwoord
  • Kim Nelissen

   Hoi Eric,

   Dat zou kunnen. Die heb ik zelf nog niet gekweekt. Wel leuk idee!

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuw: Online moestuin cursussen

Heb jij geen zin of tijd om wekelijks naar een live moestuincursus te gaan? Lees dan hier verder >