Kiemgroenten kweken
Lekker door een salade of op een sandwich, maar ook perfect om jouw feestmaal mee op te leuken: kiemgroenten. Ze zitten boordevol gezonde stoffen en zijn lekker knapperig. In leg je in 5 stappen uit hoe zelf kiemgroenten kweken in zijn werk gaat.
Kiemgroenten zijn eigenlijk de zaailingen van groenten. Je oogst ze als ze alleen nog maar hun eerste twee kiemblaadjes hebben. Deze microgroenten zitten vol met vitaminen, mineralen en antioxidanten. Supergezond dus. En ze smaken vaak lekker pittig. Heerlijk door een salade of smoothie. Maar ook als topping op een sandwich of garnering bij een feestmaal doen ze het goed.
Verser kan niet
Kiemgroenten zijn hot. De koelschappen in supermarkt liggen er vol mee. En dus ook met de plastic verpakkingen die je er gratis bijkrijgt. Niet heel erg milieuvriendelijk en bovendien zijn ze op deze manier ook niet lang houdbaar. Waarom niet zelf kiemgroenten kweken? Gelukkig kan dat ook anders. Namelijk door zelf je kiemgroenten te kweken. Verser krijg je ze niet en je knipt gewoon af wat je nodig hebt, waardoor je er langer plezier van hebt.
In 5 stappen zelf kiemgroenten kweken:
Stap 1: Groenten kiezen
Er zijn heel veel verschillende groenten en ook bloemen waarvan je de kiemplantjes kunt eten: broccoli, sojaboon, rode kool, zonnebloem, Chinese bieslook, groene erwt, luzerne en radijs. Ik koop zelf het liefst biologische kiemzaden. Bijvoorbeeld van de Bolster. Maar je hebt veel meer zaadhandels die biologische zaden verkopen. Ook in tuincentra vind je ze steeds vaker.
Stap 2: Het kiembakje
Voor het kweken van kiemgroenten heb je niet veel nodig. Een (plat) bakje met wat natte watten of dubbelgevouwen stevig keukenpapier is genoeg. Houd het wel vochtig. Je hebt ook kiemschaaltjes van glas met een rooster voor de zaden. Omdat ik vaak kiemgroenten eet, heb ik mezelf die cadeau gedaan. Staat ook nog eens leuk in de keuken.
Leuke leestip:
Wil je nou echt helemaal los met zelf kiemgroenten kweken? Dan is dit boek een fijne.
Stap 3: Zaaitijd
Stop een laag watten of keukenpapier in het bakje. Leg dan voorzichtig de zaadjes erop. Dat mag flink dicht op elkaar. Ze hebben niet veel ruimte nodig. Gebruik je een kweekschaaltje? Vul het schaaltje dan tot het rooster met water. Strooi de zaden over het rooster.
Stap 4: Plaats op een lichte plek
Zet het bakje of schaaltje op een lichte plek. Bijvoorbeeld voor een raam. Zorg dat de watten of het keukenpapier vochtig blijven, zodat de plantjes niet uitdrogen na opkomst. Je kunt het beste een plantenspuit gebruiken, zodat je makkelijk kunt doseren. Let op: maak er geen zwembad van, dan rotten de zaadjes weg. Bij het kiemschaaltje ververs je elke dag het water. En dan is het een kwestie van wachten…
Stap 5: Smikkelen maar
Heel veel geduld hoef je niet te hebben (gelukkig, want dat heb ik ook niet). Meestal kun je na 5 dagen al oogsten. Je knipt gewoon af wat je nodig hebt. Net boven de wortels. De rest laat je staan totdat je het weer nodig hebt. Het bakje of kiemschaaltje kun je eindeloos opnieuw gebruiken. Zelf kiemgroenten kweken is stukken duurzamer én verser dan uit de supermarkt. Dat eet toch net wat lekkerder.
Zaden bestellen? Gebruik mijn kortingscode
Heb je zin gekregen om ook jouw eigen kiemgroenten te kweken en ben je op zoek naar een adres om je zaden te bestellen? Bij Dutch Garden Seeds krijg je met de code ‘moesmeisje’ 10% korting in hun webshop.
Dit blog bevat affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou geen extra geld en je helpt mij om onder andere mijn YouTube-video’s te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor! Wil je iets bestellen via Bol.com? Als je op de banner bovenaan het blog klikt steun je mij en mijn werk zonder dat het jou een cent meer kost.
*Dit blog kan affiliate links bevatten. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou geen extra geld en je helpt mij om onder andere mijn YouTube-video’s te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor! Wil je iets bestellen via Bol.com? Als je op de banner bovenaan het blog klikt steun je mij en mijn werk zonder dat het jou een cent meer kost.
5 reacties
Melanie Hall
Hoi. Ik heb voor het eerst koolrabi, pikante salade mix en salade in een sprouting tower zitten. Maar wanneer zie ik of het rijp is voor de oogst?
Kim Nelissen
Meestal is dat na een dag of 5-7 al zover. Wanneer er 2 kleine blaadjes aanzitten (de kiemblaadjes), kun je in principe al oogsten. Heel snel dus!
Judith Maas
Bij kiemgroente staat dat sommige zaden geschikt zijn in grond te telen en anderen op een kiemschaaltje
Klopt dat
En als je in grond teelt moeten er dan gaatjes in het bakje
Eric
Moeten linzen ook niet in het donker ?
Kim Nelissen
Hoi Eric,
Dat zou kunnen. Die heb ik zelf nog niet gekweekt. Wel leuk idee!