Kleine moestuin: welke groenten zet je erin?

Ga je een kleine moestuin aanleggen? Of een moestuin in potten en bakken? Dan zul je keuzes moeten maken. Welke groenten zijn geschikt en geven een leuke oogst? Meer dan je denkt. Ik geef je handige tips.

Als je net zoals ik niet veel ruimte hebt om te moestuinieren (ik heb 6,5m2), kun je simpelweg niet alle groenten verbouwen. Pompoenen raad ik bijvoorbeeld niet aan. Ze nemen je complete moestuintje over, waardoor er geen ruimte is voor andere groenten, en de opbrengst is ook niet heel groot. Zonde! Ik vind het persoonlijk het leukst als er een beetje variatie in je moestuin zit én als je moestuin niet alleen in het voorjaar en de zomer wat oplevert, maar ook later in het jaar. Denk dus een beetje vooruit en maak een moestuinplan. Ik ga je helpen.

Kies groenten die:

1. Jij lekker vindt

Dit is eigenlijk de allerbelangrijkste als je een kleine moestuin gaat aanleggen. Welke groenten eet jij vaak en het allerliefst? Dat is voor iedereen anders. Maak dus eerst een lijstje met jouw favoriete groenten. En daarna een reservelijstje met groenten die je ook wel lekker vindt. Groenten die je nooit eet of echt niet lekker vindt, laat je uiteraard weg. Ik heb zelf de mazzel dat ik echt een allesvreter ben. Nadeel: ik wil alles erin zetten;-)

2. Klimmen

Hoe klein jouw moestuintje of moestuinbak ook is, de sky is the limit. Maak hier dus gebruik van en zaai of plant groenten die de hoogte in gaan. Denk bijvoorbeeld aan sugarsnaps en peultjes (doperwten kan ook, maar dan heb je toch aardig wat planten voor een maaltje nodig). Vergeet ook niet te kijken naar klimmende varianten van groenten, zoals de klimcourgette. Dit jaar ga ik het muizenmeloentje (Mexicaanse minikomkommer) voor het eerst zaaien in een bak.

kleine moestuin welke groenten

Vorig jaar heb ik komkommer in een bak gehad. Ging ook echt perfect! Er stonden zelfs nog verschillende slasoorten in dezelfde bak.

Leestip: 10 groenten voor potten en bakken

3. Niet veel ruimte innemen

Er zijn best veel groenten die zich bescheiden gedragen en niet je halve moestuin inpikken. De volgende groenten kun je redelijk dicht op elkaar zaaien en nemen niet veel ruimte in: uien, radijsjes, wortels, prei en knoflook, lente-ui. Denk er wel aan dat alleen de radijsjes snel te oogsten zijn (binnen 6 weken). Op de rest moet je aardig wat maanden wachten. Dat kan een reden zijn om ze over te slaan. Ikzelf vind ze veel te lekker en zaai toch altijd van elk 1 rijtje.

kleine moestuin welke groenten

Tussen wortels hoeft maar 3 cm te zitten. Je kunt er dus aardig wat kwijt op een klein stukje.

4. Weer aangroeien of doorgroeien

Er zijn van die groenten waar je maar van blijft oogsten. Denk bijvoorbeeld aan snijbiet. Daar kun je echt maandenlang van genieten. Je snijdt de buitenste bladeren telkens af en het hart van de plant groeit gewoon door. Ideaal! Pluksla, winterpostelein, raapsteel en rucola kun je een paar centimeter boven de grond afknippen en dan groeien ze ook gewoon weer aan. Van pluksla kun je op die manier echt van april tot en met augustus oogsten.

kleine moestuin welke groenten

Palmkool is flinke plant, maar toch heb ik 1 exemplaar in mijn minimoestuin staan. Je oogst de bladeren van onderaf en hij blijft maar groeien tot ver in de winter en soms zelfs tot het voorjaar.

5. Een flinke opbrengst hebben

Sommige groenten zijn echte producers. Ze blijven maar vruchten geven. Een daarvan is de courgette. Ja, deze plant neemt veel ruimte in beslag, maar van 1 plant kun je als je geluk hebt wel 30-40 courgettes plukken. Toch de moeite waard dus. Voordeel: je hebt, zoals ik eerder zei, ook klimcourgette én speciale rassen voor in pot die kleiner blijven. Van de peperplant ben ik ook groot fan.

kleine moestuin welke groenten

Ook een tomatenplant kan veel oogst opleveren. Deze zet ik zelf altijd in potten. Ik kan ze dan makkelijk onder een afdak zetten als het veel regent, want daar houden tomaten niet van.

Informatie per groente

Wil je weten hoe je al deze groenten kweekt? Neem dan een kijkje op mijn pagina ‘Praktische informatie per groente A-Z’. Daar lees je alles over zaai- plant en oogsttijden, zaaiafstanden en bemesting. Veel succes en plezier!

Wil je liever een echt boek? Dan kan ik je dit kleine handboekje aanraden.


Het is mijn persoonlijke moestuinbijbel en ik heb hem altijd bij me. Praktische alle groenten staan er op alfabetische volgorde in met daarbij zaaitijden, zaaiafstanden, plant- en oogsttijd, bemesting, maar ook naaste welke groente ze graag en niet graag staan.  Superhandig en overzichtelijk en je neemt het ook zo mee naar de moestuin.

Zaden bestellen? Gebruik mijn kortingscode

Heb je zin gekregen om lekker te zaaien en ben je op zoek naar een adres om je zaden te bestellen? Bij Dutch Garden Seeds krijg je met de code ‘moesmeisje’

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *