Met meer vertrouwen, plezier en rust moestuinieren?

Doe dan een van mijn online moestuincursussen. Lees hier meer

Knoflook kweken: van planten tot oogsten

Tags:

TuinTuin

Ben je net zoals ik een knoflookmonster? Hoe leuk is het dan om jouw eigen knoflook te kweken? Het is een gewas dat je lekker lang kunt bewaren, dus je hebt maanden plezier van je oogst. In dit blog leg ik je stap voor uit hoe je knoflook kunt poten, onderhouden én oogsten.

Vanaf dag 1 dat ik mijn moestuintje had, heb ik knoflook gekweekt. Ik ben echt dol op deze bolgroente en eet het liefst elke dag een paar tenen. Het is gezond toch, dus die stank neem ik maar voor lief. Ik ruik zelf niets meer, dat scheelt;-) Wil jij ook zelf knoflook kweken? Ik zeg doen! Het geeft zoveel voldoening als je na maanden wachten eindelijk jouw eigen knoflook uit de grond trekt. En je kunt helemaal zelf uitzoeken welke soort(en) knoflook je gaat planten. In de supermarkt is de keuze helaas beperkt.

Verschillende soorten knoflook

Je hebt echt tig verschillende soorten knoflook: van mild tot lekker pittig, afkomstig uit Frankrijk of uit China. De keuze is reuze! Het is vooral uitproberen wat jij het lekkerst vindt. Tip: kies voor een soort waarvan bekend is dat deze het goed doet in ons koude kikkerlandje. Ik ben zelf enthousiast over Oosterdel, Ophio en Purple Glazer (ik houd van afwisseling;-). En een onbekende van de Iraanse groenteboer met joekels van tenen!

Je kunt knoflook opdelen in twee hoofdsoorten:

Hardneck

knoflook kweken

Een hardneckknoflook met een bloeiknop. Gooi ze niet weg als je ze eruit haalt. Je kunt ze eten. Lekker om te wokken of grillen.

Deze soort is het meest geschikt voor de voorjaarsteelt van (verse) knoflook en voor koudere klimaten. Deze knoflook vormt in het voorjaar een bloeistengel. Een prachtig gezicht, maar die bloeistengel gaat wel ten koste van de grootte van de bol. Je kunt hem dus het beste verwijderen zodra je hem ziet verschijnen. Alsnog blijven de harddeck-soorten vaak wat kleiner dan de softnecks. Ook de smaak verschilt: die is milder dan die van de softneck.

Softneck

Dit is de soort die het meest geschikt is voor teelt in het najaar (de meest gebruikelijke in Nederland) en voor de wat warmere klimaten. Deze vormt geen bloeistengel, waardoor alle energie naar de bol gaat. Deze is over het algemeen dus groter dan die van de hardnecksoorten.

Zowel de softneck als hardneck doet het overigens prima in ons land. Je kunt ze eens allebei proberen en kijken welke je het lekkerst vindt. Bij Zaadhandel van der Wal, verkopen ze aardig wat biologische plaatknoflook. Als je jouw soorten hebt gekozen, is het tijd om te planten.

Knoflook planten: wanneer?

Knoflook planten kan zoals je al las op twee verschillende momenten: in het voorjaar, rond maart en in het najaar, in september en oktober. Beide teelten hebben hun voor- en nadelen. Het voordeel van de voorjaarsteelt is dat je minder last hebt van natte omstandigheden, waar knoflook niet van houdt. De oplossing is om je herfstknoflook op ruggetjes te telen. Zo staan ze niet met hun voeten in de nattigheid waardoor je voorkomt dat ze wegrotten voordat ze uitlopen.
Het grote voordeel van herfstknoflook is dat de bol langer de tijd heeft om te groeien. De bol wordt uiteindelijk dus groter. De meeste mensen gaan dan ook voor knoflook planten in de herfst.

Knoflook poten doe je zo

Kies voor een zonnig plekje in jouw moestuin. Geef je bodem wat compost voordat je knoflook gaat poten. Knoflook houdt van een goed doorlaatbare bodem, zodat het water goed kan weglopen. Maak de grond van tevoren dus goed los.

Knoflook planten

Het velletje laat je om de teen zitten. Dat beschermt tegen wegrotten.

Je stopt de knoflook met het puntje naar boven in de grond. Er zijn verschillende meningen over de plantdiepte van knoflook. Sommigen zeggen 10 cm diep, anderen zweren bij het puntje nog net boven de grond laten uitkomen. Ik kies maar voor de middenweg: ongeveer 5 cm diep.
Houd ongeveer 15 cm tussen de teentjes aan, zodat de bol zich later goed kan ontwikkelen. Heb je meerdere rijen? Zorg dan voor een afstand van ongeveer 25 cm tussen de rijen.

Teel je in de herfst? Dan is het toevoegen van mest nog niet nodig. Je wil namelijk dat de planten klein en gedrongen de winter ingaan, om beschadiging van het loof te voorkomen. Voorjaarsknoflook kun je wel meteen wat mest geven, zodat ze meteen lekker gaan groeien.

Beschermen tegen ernstige vrieskou

Knoflook poten

Ga je voor de herfstteelt en is het echt een flink koude winter? Dan kan het slim zijn om de voeten van de knoflook een beetje te beschermen, bijvoorbeeld met stro dat een isolerende werking heeft. Op zich heeft knlofook voor een goede bolontwikkeling juist een beetje kou nodig, dus maak je geen zorgen als de groei in de winter stil staat of de puntjes van het loof gelig. Dat is normaal. Dat komt in de lente weer helemaal goed.

 

Bemesten en water geven

Zoals ik al schreef houdt knoflook niet van natte voeten. Geef dus vooral niet te veel water. Zeker als je in de herfst teelt, regent het vaak genoeg en is zelf water geven in die periode niet nodig. Geef alleen water als het voor langere tijd droog en warm is.

Bemesten doe je bij herfstknoflook voor het eerst in maart, het moment dat de knoflook na een groeistilstand in de winter opeens een groeispurt krijgt. In mei geef ik dan nog flink wat kali, voor een goede ontwikkeling van de knol.


Zeker de moeite waard om een pak kali aan te schaffen voor je moestuin. Naast knoflook zijn ook wortels, uien, radijs, bietjes en tomaten er dol op. Ik gebruik zelf altijd biologische, bijvoorbeeld van Ecostyle.

En dan is het geduldig wachten…

Wanneer knoflook oogsten?

Wanneer je knoflook kunt oogsten is afhankelijk van wanneer je geplant hebt, maar grofweg komt het neer op juni/juni/begin augustus voor herfstknoflook en augustus voor lenteknoflook. Wanneer weet je of het tijd is om te oogsten? Simpel: als het loof bruin wordt. Is je loof nog groen, wacht dan nog even. Juist in de laatste weken ontwikkelt de bol zich nog. Is het loof zover, trek de bollen er dan voorzichtig uit.

Wanneer knoflook oogsten

Ik was het zand eraf en leg of hang ze dan te drogen in de zon. Zijn ze goed droog? Dan kun je ze eventueel vlechten of zo ophangen in een droge en koele ruimte. Op deze manier bewaard, zijn ze vaak meerdere maanden houdbaar.

Knoflook kweken in pot of bak

Heb je geen (moes)tuin? Dan kun je prima knoflook kweken in pot of bak. Houd dezelfde afstanden aan als in de volle grond. Ook de rest gaat op dezelfde manier. Zorg voor een zonnig plekje en maak gaten in je pot/bak zodat er geen water in blijft staan.

Video over knoflook poten

Wil je alles nog eens rustig nakijken? Ook hoe je nou zo’n ruggetje in elkaar knutselt? Bekijk dan mijn YouTube-video over knoflook poten.

Geniet van jouw oogst en stinken maar!

Vragen?

Heb je nog vragen over knoflook planten? Laat dan gerust een reactie achter.

*Dit blog bevat affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou geen extra geld en je helpt mij om onder andere mijn YouTube-video’s te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor! Wil je iets bestellen via Bol.com? Als je op de banner bovenaan het blog klikt steun je mij en mijn werk zonder dat het jou een cent meer kost.

10 Reacties

 1. Rene

  Tip:
  Pak een knoflookbol en pel de buitenste droge schillen eraf tot de rand van de worteltjes.
  Haal met een scherp mesje de top van elk teentje eraf (2-3 mm. is voldoende).
  Pak een plastic fles of melkkarton en snijd/knip er een grond gat in die een beetje kleiner is dan de knoflookbol en vul deze daarna met water.
  Plaats de bol met de wortelrand op het gat zodat deze een ongeveer een halve cm in het water hangt.

  Na een paar dagen op de vensterbank groeien de wortels en komt aan de bovenkant van elk teentje een nieuwe scheut. Laat deze doorgroeien tot ze zo’n 10 a12 cm lang zijn. Haal dan de bol voorzichtig uit de fles/melkkarton en haal de teentjes los van elkaar. Resten van de oude teentjes voorzichtig met de hand verwijderen.
  De tenen nu uitpoten en laten groeien.

  Antwoord
  • Kim Nelissen

   Wat een leuke tip!

   Antwoord
 2. Pier

  Kan je ook verse (ongedroogde) knoflooktenen planten of is het beter de bol eerst te drogen?

  Antwoord
  • Kim Nelissen

   Volgens mij gedroogde, want het velletje beschermt de bol tegen rotten.

   Antwoord
 3. Ingrid

  Wat is hiervan het voordeel?

  Antwoord
  • Kim Nelissen

   Het voordeel van wat Ingrid? Ik weet even niet wat je bedoelt?

   Antwoord
 4. Annick

  Hoi!

  Ik heb een moestuinbak op een overdekt balkon staan.. hoevaak zou ik dan water moeten geven?

  Hoor het graag!

  Antwoord
  • Kim Nelissen

   Niet te vaak, want knoflook houdt niet van natte voeten. Ik zou wekelijks even met je vinger in de grond prikken en als het droog is een beetje water geven.

   Antwoord
 5. Jan

  Beste Kim,

  Dank voor je onstrictieve blogs. Ik raak bij die over knoflook alleen even de weg kwijt. Je schrijft fst er geoogdt moet worden als het loof bruin wordt.
  Maar even tevoren pees ik dat de ene soort geen loof maakt, en dat het er bij de andere zo snel mogelijk af gehaald moet worden. Hoe is dat te rijmen?
  Hartelijke groet.
  Jan

  Antwoord
  • Kim Nelissen

   Beste Jan,

   Loof krijgt knoflook altijd. Maar sommige knoflook gaat bloeien. Die bloeistengel kun je er het beste uithalen, omdat de plant anders energie steekt in de bloei ipv in de knol. Hoop dat het zo duidelijker is?

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Met meer vertrouwen, plezier en rust moestuinieren?

 Doe dan een van mijn online moestuincursussen. Lees hier meer