Met meer vertrouwen, plezier en rust moestuinieren?

Doe dan een van mijn online moestuincursussen. Lees hier meer

Komkommer kweken (in pot): van zaaien tot oogsten

TuinTuin

Al een paar jaar kweek ik mijn eigen komkommers. Gewoon in pot in mijn achtertuintje. Want komkommer kun je laten kruipen, maar ook laten klimmen. Handig als je wat minder ruimte hebt. In deze blog kun je alles lezen over komkommer kweken: van zaaien tot oogsten.

Komkommer (Voor)zaaien

Komkommer zaai je voor van begin april tot begin mei of meteen in de volle grond (of pot) van half mei tot begin juni. Zelf zaai ik ze altijd voor. Dat doe ik om meerdere redenen: ze hebben een voorsprong omdat ze richting half mei (als je ze buiten mag uitplanten) al flinke plantjes zijn en omdat ik zo minder kans heb dat de slakken ze opeten.

Je kunt voorzaaien in zaai- en stekgrond, maar ook in bijvoorbeeld kokospotgrond. Ik stop zelf meerdere zaden (meestal 3) in 1 potje van 9 cm. Zo weet ik zeker dat er altijd eentje opkomt en bespaar ik ruimte. Stop de zaden zo’n 1-2 cm diep in de grond en geef ze daarna water met een plantenspuit.

Zet het potje weg op een warme plek (minimaal 20 graden). Tot de opkomst is licht nog niet belangrijk. Na ongeveer 10 dagen komen de zaden op. Dan zet je ze zo licht mogelijk. Bijvoorbeeld voor een raam. Zorg dat de grond niet uitdroogt en geef regelmatig water.

komkommer zaaien

Verspenen

Als de zaailingen naast de twee kiemblaadjes ook twee echte blaadjes hebben, kun je ze elk in hun eigen potje van 9-11 cm zetten (verspenen). Hiervoor gebruik ik (biologische) potgrond, want daar zit voeding in en zo kunnen de plantjes lekker gaan groeien. Tot half mei laat je de komkommerplantjes binnen staan. Ze kunnen namelijk niet tegen vorst en na half mei is de kans op nachtvorst voorbij.

Afharden

Richting half mei ga je de plantjes langzaam laten wennen aan de buitenlucht (afharden). Je zet ze eerst in de middag een paar uurtjes buiten en dan haal je ze weer naar binnen. Elke dag zet je ze iets langer buiten, totdat je ze na een paar dagen ook ‘s nachts buiten laat staan. Als de plantjes zijn afgehard, is het tijd om ze op hun definitieve plek te zetten. Zorg ervoor dat je een zonnige plek uitkiest, want komkommers houden van warmte en zon. Een plek waar minimaal 6 uur per dag zon komt is ideaal.

Uitplanten van komkommerplanten

In de volle grond zorg je dat er lekker veel compost in de bodem zit en voeg je meteen na het uitplanten biologische mestkorrels toe. Kweek je in pot? Kies dan een pot met gaten in de bodem, met een diameter van minimaal 30 cm. Vul dan ¾ van de pot met potgrond en ¼ met compost. In pot of bak hoef je niet meteen te bemesten want in de potgrond zit voeding. Zodra de plant gaat groeien, mest je hem bij. Kijk op de verpakking van jouw moestuinmest hoeveel je moet geven en hoe vaak je dat moet doen.


Je hebt moestuinmest in kleine pakken (handig als je kweekt in potten), maar ook in grotere zakken voor als je een grote moestuin hebt.

Klimrek of stok

Als je jouw komkommer in pot of bak hebt staan, zorg dan voor iets waar hij tegenop kan klimmen zoals een bamboestok of een klimrek. De plant kan zo 2 meter hoog worden, dus houd daar rekening mee.

komkommer kweken

Bloemen

Komkommer kweken

Heeft jouw plantje al heel snel bloemetjes (als hij nog klein is), haal deze er dan uit, dan kan de plant zijn energie eerst steken in de groei. Zo’n klein plantje raakt uitgeput als hij grote vruchten moet dragen. Later laat je de bloemetjes uiteraard zitten, want dat worden uiteindelijk de komkommers.

Oogsten van komkommer

Komkommers oogst je het beste als ze rond de 15 cm lang zijn. Hoe langer je ze laat hangen, hoe minder lekker en bitterder ze worden. Je knipt of snijd ze gewoon af. Bewaar ze na de oogst buiten de koelkast, dan blijven ze het lekkerst.

Komkommer oogsten

Zaden bestellen?

Wil je ook aan de slag met het kweken van komkommer en heb je nog geen zaden? Bij Dutch Garden Seeds hebben ze heel veel biologische zaden. Met de code MOESMEISJE krijg je 10% korting in hun webshop.

Video over komkommer kweken

Wil je alles nog eens rustig bekijken? Ik heb ook een video gemaakt over komkommer kweken.

*Dit blog bevat affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou geen extra geld en je helpt mij om onder andere mijn YouTube-video’s te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor! Wil je iets bestellen via Bol.com? Als je op de banner bovenaan het blog klikt steun je mij en mijn werk zonder dat het jou een cent meer kost.

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Met meer vertrouwen, plezier en rust moestuinieren?

 Doe dan een van mijn online moestuincursussen. Lees hier meer