Koolrabi in de moestuin: van zaaien tot oogsten
Koolrabi is een beetje een vergeten groente die je niet standaard in de supermarkt ziet liggen. Daarom extra leuk om dit lekkere knolgewas in je moestuin te hebben. Goed om te weten: deze koolsoort is veel sneller oogstbaar dan andere kolen en neemt veel minder ruimte in beslag. Handig in een kleine moestuin. Ik leg je uit hoe je koolrabi opkweekt.
Sinds 2 jaar heb ik koolrabi (niet te verwarren met koolraap) ontdekt om te kweken in mijn moestuin en ik ben om! Je kunt hem over een langere periode zaaien en dus ook goed spreiden qua oogst. Extra lang genieten dus. Wat ook fijn is: hij groeit relatief snel, waardoor je hem tussen andere kolen kan zetten zonder de officiële plantafstand aan te houden. Tegen de tijd dat die andere kolen echt gaan groeien en ruimte nodig hebben, heb jij die koolrabi allang geoogst. Zo kun je optimaal gebruik maken van de ruimte die je hebt in jouw moestuin. Je hebt gewone soorten en paarse varianten. Zelf ben ik erg fan van de paarse variant.
Waneer koolrabi (voor)zaaien?
Je kunt koolrabi zaaien vanaf half februari tot begin april onder warm glas (of binnen op kamertemperatuur), vanaf half april tot begin juni onder koud glas (of binnen in een niet verwarmde ruimte of buiten op een schermd plekje) en van half juni tot half juli in de volle grond. Zelf zaai ik zelf altijd voor in verband met slakken. Dat doe ik dus op verschillende momenten in het jaar, zodat ik maandenlang koolrabi kan oogsten. De laatste badge zaai ik richting half juli.
Hoe zaai je koolrabi voor?
Daar zijn allerlei manieren voor, maar wat ik zelf altijd doe is 4-5 zaadjes in P9 potje stoppen die ik vul met zaai- en stekgrond of luchtige potgrond. Je kunt ook 1 zaadje per cel in een tray stoppen. Voordeel: dan hoef je ze later niet te verspenen.De zaden stop ik op 0,5-1cm diepte. Omdat koolrabi een donkerkiemer is, hoeven ze niet meteen licht te staan. Na de opkomst moeten ze wel zo licht mogelijk staan (en vooral niet te warm).
Verspenen
Als de koolrabizaailingen 2 echte blaadjes hebben naast de eerste 2 kiemblaadjes, dus kun je ze elk in hun eigen p9 potje zetten: verspenen heet dat. Dat potje vul je met potgrond, zodat ze genoeg voeding hebben om lekker te groeien
Koolrabi uitplanten
Als de plantjes ongeveer 10-15 cm hoog zijn, kun je ze uitplanten in de moestuin. Werk van te voren flink wat compost door de bodem, want daar houden ze van. Heb je niet zo’n vruchtbare bodem? Dan kun je bij het uitplanten wat mestkorrels meegeven. Plant ze niet te diep, want het knolletje ontwikkelt zich boven de grond.
Om succesvol koolrabi te kweken, moeten de omstandigheden niet te veel schommelen: dus niet opeens heel veel regen en dan extreme droogte. Om het zo stabiel mogelijk te houden kun je de bodem rondom de koolrabi een laagje mulch geven. Zo wordt het niet te nat of te droog. Als de bodem te droog wordt, kunnen er barsten in de koolrabi ontstaan. Hij is dan nog wel eetbaar, maar je loopt meer risico dat beestjes eraan gaan zitten.
Koolrabi oogsten
Zodra er een knol van ongeveer 10cm doorsnede is, kun je de koolrabi oogsten. Wacht niet te lang, want dan wordt de knol vezelig en dus veel minder lekker. Eet de koolrabi het liefst meteen dezelfde dag op. Wil je hem bewaren? Haal dan het loof eraf en bewaar ‘m een paar dagen in de koelkast. Je kunt hem ook blancheren en invriezen, maar dat doe ik zelf eigenlijk nooit.
Zaden van koolrabi kopen?
Wil jij ook koolrabi zaaien? Bij Dutch Garden Seeds verkopen ze zowel de gewone koolrabi als de paarse variant. Allebei biologisch. Met de code MOESMEISJE krijgt je standaard 10% korting in hun webshop.
*Dit blog kan affiliate links bevatten. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou geen extra geld en je helpt mij om onder andere mijn YouTube-video’s te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor! Wil je iets bestellen via Bol.com? Als je op de banner bovenaan het blog klikt steun je mij en mijn werk zonder dat het jou een cent meer kost.