Met meer vertrouwen, plezier en rust moestuinieren?

Doe dan een van mijn online moestuincursussen. Lees hier meer

10 lekkere sla recepten

Tags:

- -

Sla en salade zijn synoniemen van elkaar. Toch kun je nog meer doen met sla dan er een heerlijke salade van maken. Wat dacht je bijvoorbeeld van een smoothie, soep en wrap? Ik geef je een paar heerlijke recepten met sla.  

Salade

Een groene salade blijft heerlijk en is eenvoudig om te maken. Het lekkerste en gezondste is een groene salade met verschillende soorten sla, want hiermee krijg je verschillende voedingsstoffen binnen. Denk aan een combinatie van krulsla, veldsla, romeinse sla en rucola.

Het enige dat je hoeft te doen, is de sla te wassen en een dressing te maken van een scheut extra vierge olijfolie en balsamicoazijn. Dan wat schijfjes komkommer en tomaat erbij en je groene salade is klaar.

Je kunt de salade nog vullender maken door noten, zaden, pitten of peulvruchten toe te voegen. Ook stukjes ei zijn lekker en bijzonder voedzaam, net als stukjes vega kipfilet en gebakken champignons of tempeh.

Groene smoothie

De meeste slasoorten hebben een zachte smaak en doen het daarom perfect in een groene smoothie. Veldsla is wat meer uitgesproken van smaak en heeft een notig karakter. Lekker in een smoothie waarin je noten verwerkt.

Rucola is een slasoort met een pittig karakter. Voeg daarom slechts een paar blaadjes van deze gezonde slasoort toe aan je smoothie of gebruik ze als topping op je drankje.

Slawrap

Je kunt sla heel goed als vulling voor een wrap gebruiken, zoals in dit recept.

Ook bij deze wrap met hummus vind je sla als ingrediënt.

Je kunt de groente echter ook als wrap zelf gebruiken. Tenminste, als je grote en stevige slabladeren hebt, zoals die van ijsbergsla. De slabladeren kun je vullen met allerlei lekkers. Denk aan vega gehakt, tomaten en rode ui. Je skipt dan de snelle koolhydraten van een wrap die gemaakt is van granen. Ook krijg je met een slawrap nóg meer gezonde vezels en andere voedingsstoffen binnen. Probeer het eens! Tip: in plaats van sla kun je ook snijbietbladeren gebruiken om te vullen.

Roerbakken

Zien de blaadjes van je sla er niet meer zo florissant uit? Maak er dan een lekkere roerbakschotel van. Een warme slaschotel is perfect voor koudere dagen, als je niet zoveel zin hebt in een knapperige salade.

Curry

Je zou er wellicht niet meteen aan denken, maar sla smaakt ook heel lekker in een curry. Het beste voeg je de blaadjes aan het einde van de kooktijd toe, want ze zijn snel gaar. Varieer eens en vervang de sla door spinazie.

Als vulling voor springrolls

Sla leent zich ook goed voor springrolls, vooral de wat steviger slasoorten als ijsbergsla en romeinse sla. Springrolls kun je werkelijk met van alles vullen. In dit recept vind je nog meer smakelijke ingrediënten voor deze Oosterse lekkernij.

Gegrilde sla

Wist je dat je sla kunt grillen? We hebben het dan wel over de wat steviger soorten, zoals romeinse sla en little gem. Deze leg je enkele minuten in de grillpan voor een heerlijk knapperig effect. Je kunt ze ook grillen in de oven.

Een steviger slasoort kan ook op de barbecue. Hiervoor snijd je de kropjes sla doormidden en smeer je ze in met olijfolie, peper en zout. Een paar minuten op de barbecue volstaat.

Slapesto

Wist je dat je van sla een heerlijke pesto kunt maken? Een goed voorbeeld is rucola pesto. Deze pittige slasoort smaakt heerlijk in combinatie met olijfolie, geroosterde pijnboompitten en Parmezaanse kaas of edelgist.

Voor zo’n pesto voeg je simpelweg alle ingrediënten bij elkaar en pureer je ze. Let op dat je de steeltjes verwijdert als de rucola al wat langer staat. Ze kunnen dan namelijk bitter worden en de pesto een bittere smaak geven.

Poke bowl

Mijn mening: in elke poke bowl hoort eigenlijk sla. Gelukkig past sla ook in praktisch elke poke bowl. Of er nu een Aziatische, Mexicaanse of Franse van maakt. Sla kan altijd.

Soep

Heb je wel eens van slasoep gehoord? Kropsla en krulsla lenen zich er prima voor. Het gerecht is simpel en snel klaar. Naast sla kun je volstaan met bouillon, een gesnipperd uitje en eventueel wat knoflook.

De ui en knoflook bak je even aan in wat boter of kokosolie. Als ze glazig zijn, voeg je de gewassen slablaadjes toe. Deze laat je even slinken en daarna doe je er bouillon bij. Even laten koken en dan pureren. Lekker met een dot Griekse yoghurt erop of bijvoorbeeld plantaardige creme fraiche.

Zelf sla kweken? Koop hier je zaden

recepten sla

Heb je na deze sla recepten zin gekregen om zelf te kweken? Doen! Sla is een van de makkelijkste groenten om zelf te verbouwen. Ook als je helemaal geen moestuinervaring hebt. Je kunt het in de volle grond kweken, maar ook prima in pot of bak op je terras of balkon. Of je nou voor pluksla (bv eikenbladsla), veldsla, , kropsla, rucola of andere sla gaat, bij Dutch Garden Seeds slaag je altijd. Moet de code MOESMEISJE krijg je 10% korting op je bestelling.

Dit blog is geschreven door gastauteur Annemiek van der Krogt. 

Fotocredits: eigen foto’s, Brenna Huff (hoofdfoto) en Nadine Primeau (Poke bowl) op Unsplash

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Met meer vertrouwen, plezier en rust moestuinieren?

 Doe dan een van mijn online moestuincursussen. Lees hier meer