Met meer vertrouwen, plezier en rust moestuinieren?

Doe dan een van mijn online moestuincursussen. Lees hier meer

Mijn 5 favoriete kolen om te kweken in de moestuin

Kolen kweken, ik doe het met groot plezier. Kolen nemen dan ook ongeveer een vierde van mijn hele moestuin in beslag. Waarom? Ik vind ze heerlijk, je kunt er alle kanten mee op in de keuken en ze zijn prachtig om te zien. In dit blog deel ik mijn favoriete koolsoorten die elk jaar trouw weer in mijn moestuin staan.

Van huis uit, heb ik weinig meegekregen van alle soorten kolen die er bestaan. Mijn moeder hield zelf niet van spruitjes, dus die kwamen nagenoeg nooit op tafel. Het enige wat ik van vroeger ken is boerenkool en rode kool. Dat is het wel zo ongeveer. Toen ik zelf startte met moestuinieren ging er een wereld voor me open: er zijn zoveel koolsoorten! Hebberig als ik ben, heb ik er ondertussen al veel kolen in de moestuin gekweekt. Bijna elk jaar probeer ik weer een nieuwe koolsoort of variëteit uit. Zo ga ik dit jaar voor het eerst experimenteren met eeuwig moes, een kool die je zoals de naam al zegt, meerdere jaren in je moestuin kunt laten staan. Je kunt hem niet zaaien, maar je stekt ‘m. Daarnaast zijn er een paar kolen die standaard in mijn moestuin staan en waar ik erg enthousiast over ben. Hier komen ze:

1) Palmkool

Dit is denk ik mijn grootste favoriet. Een koolsoort die je ook met gemak in een sierborder kunt zetten, prachtig! Groot voordeel vind ik dat je er heel lang van kunt oogsten omdat het een tweejarige plant is en omdat de plant bovenin blijft doorgroeien, terwijl je van onderaf oogst. In de keuken gebruik ik hem door curry, risotto, pasta en in een stamppot. Super veelzijdig dus. Zeker in je moestuin zetten als je er nog ruimte voor hebt.

In het tweede jaar schiet de palmkool in bloei. Daarna ontstaan malse kleine blaadjes aan de plant die ook eetbaar zijn.

2) Broccoli

Broccoli mag wat mij betreft ook niet ontbreken in je moestuin. Tot nu toe kweekte ik altijd broccoli ‘Groene Calabrese’, die na het oogsten van de hoofdstronk overal kleine roosjes aanmaakt waardoor je er heel lang van kunt oogsten. Super voor bijvoorbeeld wokgerechten. Dit jaar ga ik daarnaast een nieuw biologisch ras van De Bolster kweken: ‘Bobby’. Alleen al de naam is leuk;-) Dit is een broccoliras dat snel schijnt te groeien, en een lange stam heeft waardoor het oogsten nog gemakkelijker gaat. Ik ben benieuwd!

3) Spruitkool

Tsja, spruitjes. Als kind moet je er vaak niets van hebben en dan opeens heb je een eigen moestuin en behoort het tot je favoriete koolgewassen. Zo ging het bij mij in ieder geval wel. Tot ik een eigen moestuin had, wist ik helemaal niet hoe spruitjes eigenlijk groeiden. Wat een ontdekking was dat, toen ik opeens spruitjes aan de stam tussen de oksels van bladeren zag verschijnen. Deze kool kweken in je moestuin is echt ontzettend leuk, zeker als je kinderen hebt. Wellicht lusten ze het wel als ze zelf hebben geholpen met opkweken. Vaak werkt het wel zo.

4) Boerenkool

Deze supergezonde groente staat ook elk jaar weer in mijn moestuin. Als je net zoals ik in je eentje bent, kun je aardig lang met 1 plant doen als je van onderen plukt. De plant blijft dan bovenin nieuw blad aanmaken. Ik gebruik het om er een old skool stamppotje mee te maken, een ovenschotel en ik gooi het ook weleens door een smoothie. Afgelopen winter heb ik voor het eerst boerenkoolchips gemaakt. Naast groene rassen, heb je ook prachtige paarsrode variëteiten.

5) Koolrabi

Dit is een van de koolsoorten die ik 2 jaar terug als experiment in mijn moestuin kweekte en die mocht blijven. En dan specifiek de paarse variant. Wauw, wat een prachtig gezicht! Het fijne van koolrabi vind ik dat je ze over een langere periode kunt zaaien (van maart-juli) en dat ze lekker snel groeien. Ik zet ze dus dicht op andere kolen en tegen de tijd dat die andere kolen meer ruimte nodig hebben, is de koolrabi al geoogst. Zo maak je heel slim gebruik van een klein oppervlakte. Je kunt koolrabi rauw en gekookt eten, maar ook wokken.

Let op! Veel beginnende moestuiniers denken dat je wintergroenten, zoals veel kolen pas laat in het jaar zaait, maar dat gaat voor veel kolen helemaal niet op. De meeste zaai je al in de periode maart-juni. Bestel je zaden dus op tijd en start niet te laat. Een fijne biologische zadenhandel is De Bolster. Bestellen in hun webshop gaat handig en je hebt de zaden al met enkele dagen in huis.

Een andere koolsoort die vaak in mijn moestuin staat is Savooiekool en dan met name de ‘Bloemendaalse Gele’. Zet hem naast een paarse kool en geniet van de mooie kleurencombi.

Dit blog is geschreven in samenwerking met De Bolster. 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Met meer vertrouwen, plezier en rust moestuinieren?

 Doe dan een van mijn online moestuincursussen. Lees hier meer