Moestuin bemesten: deze groentes lusten wel een extraatje

Tags:

- - -

Sommige groentes zijn ontzettend makkelijk. Je zaait ze en hebt er geen omkijken meer naar. Ze zijn tevreden met een beetje compost en wat water bij droogte. Andere groentes zijn wat meer verwend en eisen af en toe een lekker hapje met extra voedingsstoffen. Ik geef je wat handige tips om je moestuin te bemesten. 

Toen ik net begon met moestuinieren dacht ik dat ik er met een beetje compost en wat mest aan het begin van het moestuinseizoen wel zo ongeveer was. Voor bonen en erwten klopte dat wel. Ze gedijen goed met wat compost en weinig tot geen mest. Maar al snel kwam ik erachter dat dat niet voor alle groentes geldt. Er zijn aardig wat groentes die zo hun eigen specifieke wensenlijstje hebben. Ze willen bijvoorbeeld graag wat extra (koe) mest of een handje kali of kalk. Ja, ook als je een mini-moestuintje hebt. Ik geef je een handig overzichtje.

De veelvraten: mest

Veel vruchtgroenten en kolen zijn behoorlijke veelvraten. Logisch want ze moeten ook aardig hard werken om die mooie vruchten of kolen voor jou te produceren. Deze groenten maak je blij met extra mest, zeker op het moment dat ze vruchten gaan maken. Maar ook tijdens de groei van de vruchten of kolen kun je ze tussendoor nog af en toe een klein handje geven. Ik gebruik zelf eigenlijk altijd ecologische moestuinmest van Ecostyle in mijn volle grondmoestuin Dit is een kleine verpakking voor als je een kleine moestuin van maximaal 10m2 hebt. Voor de grotere moestuin heb je ook een grootverpakking; de ecologische moestuinmest voor maximaal 80m2 moestuin. In ons moestuincomplex mogen we gelukkig geen kunstmest gebruiken.

Welk groenten zijn dol op wat extra mest in de moestuin? Onder andere deze:

• Tomaat
• Courgette
• Pompoen
• Komkommer
• Peper
• Paprika
• Kolen zoals boerenkool, bloemkool, broccoli en spruiten

Zelf heb ik mijn komkommer, tomaat, peper en paprika in pot staan. Daarvoor gebruik ik het liefst vloeibare biologische voeding.

Let op! Houd je aan de aanwijzingen op de verpakking. Overvoeren is niet goed.

De ondergrondse: kali

Groenten die onder de grond groeien hebben meestal niet veel mest nodig (aardappels overigens weer wel). Met een beetje compost zijn ze tevreden. Om hun knol, bol of wortel lekker te laten groeien hebben ze wel iets anders nodig: kali (oftewel kalium). Wil je een grote opbrengst? Geef onderstaande groenten dan halverwege een handje kali:

• Ui
• Knoflook
• Prei
• Rode biet
• Wortel

Heeft je radijs vooral veel loof en geen knolletjes? Probeer dan eens of wat kali helpt. Ik koop altijd de vinassekali van Ecostyle, maar je hebt ook goede andere soorten. Volgens mij verkopen ze het zelfs bij de Gamma.

Kolen: kalk

moestuin bemesten

Mijn joekels van spruiten na het geven van kalk

Teelt je op wat zuurdere grond? Dan kan het zijn dat sommige groentes het wat minder goed doen. Kolen houden bijvoorbeeld van een iets meer basische of alkalische grond (het tegenovergestelde van zuur). Dat kun je prima oplossen door-voordat je ze uitplant of zaait- wat kalk door je grond te mengen. Ik heb dat vorig jaar voor het eerst gedaan en mijn spruiten, boerenkool en broccoli groeiden als kool! Bij Ecostyle hebben ze verpakkingen voor grote én kleine tuinen, heel handig.
Heb je geen idee of je een zure of basische grond in je tuin of mini-moestuintje hebt? Koop dan een PH-test voor aarde.

Moestuin bemesten: meer lezen?

Er zijn natuurlijk nog veeeeeel meer voedingsstoffen voor in je moestuin, maar zelf heb ik tot nu toe genoeg gehad aan degenen die ik heb beschreven. Wil je echt alles weten over de verschillende voedingsstoffen? Dan is de blog over bemesting van de Mooie Moestuin een aanrader.

Wil je een handig overzicht met alle info per groente? Die vind je op mijn pagina ‘Moestuingroenten A-Z’

Heb je vragen of zelf nog een handige tip? Laat het vooral weten in de reactie onder dit blog.

Succes!

4 Reacties

 1. Natalie

  Bedankt voor je handige tips over bemesting van de moestuin. Ik wil zelf broccoli kweken vanwege zijn uitgesproken gezondheidsvoordelen. Je tip over kalk valt daarom bij mij letterlijk in goede aarde. Ik wil het ook graag allemaal zo natuurlijk mogelijk houden.

  Antwoord
  • Kim Nelissen

   Graag gedaan Natalie! Broccoli uit eigen tuin is echt heerlijk! Je hebt ook speciale soorten waar je langer van kunt oogsten. Dan kun je elke keer wat roosjes eraf snijden. Kalk helpt bij ons op de zandgrond echt heel goed!

   Antwoord
 2. Margriet ros

  Zo leuk om te lezen, gaat heb ik echt wat aan

  Antwoord
  • Kim Nelissen

   Wat fijn om te horen. Succes met je moestuin dit jaar!

   Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

 1. De oogst vergroten - […] doe, is dat eenmalig, nog voor er vruchten worden gevormd, bij planten die dat eisen ( je kunt dit…

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *