Moestuin bemesten: deze groentes lusten wel een extraatje

Tags:

- - -

TuinTuin

Sommige groentes zijn ontzettend makkelijk. Je zaait ze en hebt er geen omkijken meer naar. Ze zijn tevreden met een beetje compost en wat water bij droogte. Andere groentes zijn wat meer verwend en eisen af en toe een lekker hapje met extra voedingsstoffen. Ik geef je wat handige tips om je moestuin te bemesten. 

Toen ik net begon met moestuinieren dacht ik dat ik er met een beetje compost en wat mest aan het begin van het moestuinseizoen wel zo ongeveer was. Voor bonen en erwten klopte dat wel. Ze gedijen goed met wat compost en weinig tot geen mest. Maar al snel kwam ik erachter dat dat niet voor alle groentes geldt. Er zijn aardig wat groentes die zo hun eigen specifieke wensenlijstje hebben. Ze willen bijvoorbeeld graag wat extra (koe) mest of een handje kali of kalk. Ja, ook als je een mini-moestuintje hebt. Ik geef je een handig overzichtje.

De veelvraten: mest

Veel vruchtgroenten en kolen zijn behoorlijke veelvraten. Logisch want ze moeten ook aardig hard werken om die mooie vruchten of kolen voor jou te produceren. Deze groenten maak je blij met extra mest, zeker op het moment dat ze vruchten gaan maken. Maar ook tijdens de groei van de vruchten of kolen kun je ze tussendoor nog af en toe een klein handje geven. Ik gebruik zelf eigenlijk altijd ecologische moestuinmest van Ecostyle in mijn volle grondmoestuin Dit is een kleine verpakking voor als je een kleine moestuin van maximaal 10m2 hebt. Voor de grotere moestuin heb je ook een grootverpakking; de ecologische moestuinmest voor maximaal 80m2 moestuin. In ons moestuincomplex mogen we gelukkig geen kunstmest gebruiken.

Welk groenten zijn dol op wat extra mest in de moestuin? Onder andere deze:

• Tomaat
• Courgette
• Pompoen
• Komkommer
• Peper
• Paprika
• Kolen zoals boerenkool, bloemkool, broccoli en spruiten

Zelf heb ik mijn komkommer, tomaat, peper en paprika in pot staan. Daarvoor gebruik ik het liefst vloeibare biologische voeding.

Let op! Houd je aan de aanwijzingen op de verpakking. Overvoeren is niet goed. Kijk ook goed naar je bodem. Elke bodem heeft andere eigenschappen. Zo houdt kleigrond voedingsstoffen beter vast dan zandgrond.

Tip: heb jij eigenlijk geen idee hoe jouw bodem eraan toe is? Dan is de cursus ‘Leer je grond kennen’ van bodemkundige Anne Marie van Dam is voor jou. Een cursus waarin je in je eigen tuin met behulp van allerlei leuke proefjes de tuingrond gaat onderzoeken. Je ontdekt wat de eigenaardigheden van jouw tuingrond zijn, zodat je daar voortaan rekening mee kunt houden. Je gaat begrijpen hoe het onder jouw voeten werkt en dat is onmisbaar voor elke (moes)tuin.

De ondergrondse: kali

Groenten die onder de grond groeien hebben meestal niet veel mest nodig (aardappels overigens weer wel). Met een beetje compost zijn ze tevreden. Om hun knol, bol of wortel lekker te laten groeien hebben ze wel iets anders nodig: kali (oftewel kalium). Wil je een grote opbrengst? Geef onderstaande groenten dan halverwege een handje kali:

• Ui
• Knoflook
• Prei
• Rode biet
• Wortel

Heeft je radijs vooral veel loof en geen knolletjes? Probeer dan eens of wat kali helpt. Ik koop altijd de vinassekali van Ecostyle, maar je hebt ook goede andere soorten. Volgens mij verkopen ze het zelfs bij de Gamma.

Kolen: kalk

moestuin bemesten

Mijn joekels van spruiten na het geven van kalk

Teelt je op wat zuurdere grond? Dan kan het zijn dat sommige groentes het wat minder goed doen. Kolen houden bijvoorbeeld van een iets meer basische of alkalische grond (het tegenovergestelde van zuur). Dat kun je prima oplossen door-voordat je ze uitplant of zaait- wat kalk door je grond te mengen. Ik heb dat vorig jaar voor het eerst gedaan en mijn spruiten, boerenkool en broccoli groeiden als kool! Bij Ecostyle hebben ze verpakkingen voor grote én kleine tuinen, heel handig.
Heb je geen idee of je een zure of basische grond in je tuin of mini-moestuintje hebt? Koop dan een PH-test voor aarde.

Meer weten over moestuin bemesten? Bekijk mijn video.

In mijn video moestuin bemesten krijg je nog veel meer handige tips.

Wil je een handig overzicht met alle info per groente? Die vind je op mijn pagina ‘Moestuingroenten A-Z’

Heb je vragen of zelf nog een handige tip? Laat het vooral weten in de reactie onder dit blog.

Succes en veel plezier met moestuinieren!

Dit blog bevat affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou geen extra geld en je helpt mij om onder andere mijn YouTube-video’s te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor! Wil je iets bestellen via Bol.com? Als je op de banner bovenaan het blog klikt steun je mij en mijn werk zonder dat het jou een cent meer kost. 

 

14 Reacties

 1. Natalie

  Bedankt voor je handige tips over bemesting van de moestuin. Ik wil zelf broccoli kweken vanwege zijn uitgesproken gezondheidsvoordelen. Je tip over kalk valt daarom bij mij letterlijk in goede aarde. Ik wil het ook graag allemaal zo natuurlijk mogelijk houden.

  Antwoord
  • Kim Nelissen

   Graag gedaan Natalie! Broccoli uit eigen tuin is echt heerlijk! Je hebt ook speciale soorten waar je langer van kunt oogsten. Dan kun je elke keer wat roosjes eraf snijden. Kalk helpt bij ons op de zandgrond echt heel goed!

   Antwoord
 2. Margriet ros

  Zo leuk om te lezen, gaat heb ik echt wat aan

  Antwoord
  • Kim Nelissen

   Wat fijn om te horen. Succes met je moestuin dit jaar!

   Antwoord
 3. Lucien smit

  Ik ga beginnen met een moestuin van 15 M bij 20 meter. Weet niet goed hoe ik het moet aanpakken. En waar haal ik mijn zaden en plantjes. Het is een tuin met achterstallig onderhoud. Heeft u raad en advies voor mij ! Gr lucien

  Antwoord
  • Kim Nelissen

   Hoi Lucien,

   Sorry voor de late reactie, ik had je bericht over het hoofd gezien. Je kunt het beste starten met het maken van een moestuinplan. Hoe je dat doet, vind je ook op mijn site. In mijn blog vind je fijne adressen voor zaden:https://moesmeisje.nl/biologische-zaden-moestuin/. In het tuincentrum heb je ook vaak veel zaden, maar die zijn nu natuurlijk dicht.Plantjes kun je vaak ook in het tuincentrum halen of bij een kweker.

   Antwoord
 4. Fred Boersma

  Ik zie dat je site ons doorverwijst naar bol.com voor een bestelling.
  Op een andere site kan ik voor sommige producten (zelfde + gewicht) wel € 10,00 goedkoper uit zijn. jammer
  schrijf je uit naam van je zelf of in opdracht van bol?

  Antwoord
  • Kim Nelissen

   Hoi Fred,

   Ik schrijf uit naam van mezelf en zoals je onderaan mijn blog kunt lezen verdien ik wat geld via links naar Bol.com om mijn werk (onder andere het maken van video’s) te kunnen bekostigen. Ik zet hier alleen links neer naar producten waar ik oprecht enthousiast over ben. Ik heb geen onderzoek gedaan naar de prijzen op andere sites. Het kan inderdaad voorkomen dat een andere site goedkoper is.

   Antwoord
 5. Chris

  Hoi Kim,
  Ik heb dit jaar de Lemon Apple ontdekt. Ken je die? Een gele komkommerachtige in de vorm van een appeltje. Een echte aanrader!
  Dit jaar heb ik mestkorrels gebruikt maar die gingen schimmelen. Waarschijnlijk omdat ik de aarde in de potten niet goed kan omwoelen. In de volle grond had ik er veel minder last van. Volgend jaar ga ik voor mijn potten maar weer vloeibare mest gebruiken.
  Bedankt voor je inspiratie op deze superleuke website!

  Antwoord
  • Kim Nelissen

   Hoi Chris,

   Ja die staat nu toevallig voor het eerst dit jaar in mijn achtertuin in pot! Gisteren de eerste geoogst! Oh wat balen van de mestkorrels. Dat heb ik nog nooit gehad, wat gek. Ach als ze maar voeding krijgen he. Vloeibare is ook prima!

   Antwoord
 6. guido

  he kim

  Ik zit al jaren te sukkelen met het niet uit komen zaden zoals sla ,spinazie, wortelen ,ook erwten en bonen komen slecht uit. het planten van sla, kolen enz gaat van zelfs. Ook elk jaar koop ik nieuw zaad al alle merken geprobeerd zonder resultaat vorig jaar heb ik stal mest in de tuin gedaan.
  het is wel droge grond ,maar ik giet sproei zonder resultaat ik weet het niet meer

  Antwoord
  • Kim Nelissen

   Wanneer heb je de stalmest erop gedaan? Heb je meteen daarna gezaaid? Je zou ook kunnen proberen om de erwten en bonen voor de zaaien. Het kan namelijk zijn dat muizen en vogels de zaden uit de grond halen.

   Antwoord
 7. Marianne

  Hoi Kim, heb al jaren een moestuin, tot een paar jaar geleden ging het goed,sinds een jaar of 4 niet, slechte groei van alles. Wij bemesten met koemest korrels. Heb 3 jaar geleden een grondonderzoek laten doen, alle waardes waren te hoog. Dus daarna niet bemest maar het verandert niets, alleen mijn peulen hebben het dit jaar goed gedaan. Weet nu ff niet hoe of wat ik met het bemesten moet gaan doen.

  Antwoord
  • Kim Nelissen

   Oei, welke waardes waren precies te hoog? Is het anders nog een idee om in verhoogde moestuinbakken te werken?

   Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

 1. De oogst vergroten - […] doe, is dat eenmalig, nog voor er vruchten worden gevormd, bij planten die dat eisen ( je kunt dit…
 2. Bemesting – Holland Gardening - […] De mestbehoefte van de diverse planten loopt sterk uiteen: https://moesmeisje.nl/moestuin-bemesten/ […]

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *