Moestuin beginnen? Dit is mijn top 14 moestuinbenodigdheden

TuinTuin

Als je een moestuin gaat beginnen, kan dat nogal overweldigend zijn. Waar begin je en wat heb je allemaal nodig? In dit blog help ik je op weg met de belangrijkste moestuinbenodigheden.

Een moestuin beginnen

Ga je een moestuin beginnen? Ja, leuk! Daar ga je geen spijt van krijgen. Of je nou in de volle grond of in pot of bak kweekt, er komt van alles op je af. Hoe begin je? Wat zijn de belangrijkste moestuinbenodigdheden? Wat moet je allemaal aan denken? Help!

Tips om jouw eigen moestuin te beginnen vind je in mijn blog: ‘Een eigen moestuin beginnen: 10 praktische tips’. In dit blog geef ik je een handig lijstje met moestuinbenodigdheden, zoals moestuingereedschap en nog veel meer handige producten!

1.Stuk grond of bak/pot

Het eerste wat je natuurlijk nodig hebt is een plek waar je kunt beginnen met je moestuin. Ga je in de volle grond kweken? Dan maak je een plekje vrij in je eigen tuin of wellicht wordt je lid van een volkstuinvereniging of krijg je een stukje grond in een buurttuin (zoals ik). Als je in bakken of potten gaat kweken, dan zul je die moeten aanschaffen. Een combi kan natuurlijk ook. Zorg in ieder geval dat het water altijd kan weglopen: dus ga voor een bak die van onderen helemaal open is en die je direct op de aarde zet of voor een bak (op poten) of pot met afvoergaten erin. Je kunt uiteraard ook alles combineren. Dat doe ik zelf ook. Sommige groenten, zoals peper, paprika en aubergine doen het vaak beter in pot, dan in de volle grond (of je moet een kas hebben).

Ik ben zelf heel blij met onderstaande moestuinbak op poten. Ik heb ook de deksel, want zo kan ik eerder starten en langer doorgaan.

2.Potgrond/moestuinmix

Als je een bak of moet gaat vullen, dan kun je dat het beste doen met potgrond of nog beter een speciale moestuinmix. Gebruik je potgrond? Dan kun je dat aanvullen met compost (zie later) bij de groenten die van veel compost houden, zoals vruchtgewassen (tomaat, peper, komkommer, courgette etc).

3.Handschoenen

Ik tuinier zelf het liefst met blote handen. Ik houd van het gevoel van aarde tussen mijn vingers, maar voor sommige klusjes zijn handschoenen toch wel erg handig. Denk aan dingen als het verwijderen van brandnetels of courgetteblad en het snoeien van frambozen. Daar kun je flinke jeuk, uitslag of pijn van krijgen.

4.Moestuingereedschap

Fijn moestuingereedschap is onmisbaar en een van de belangrijkste moestuinbenodigheden: denk aan een schepje, harkje, snoeischaar en gewone schaar. Investeer daar dus in. Beter 1x een wat duurder gereedschap kopen dan tig keer goedkope exemplaren. Uiteindelijk is dat veel duurzamer en beter voor je portemonnee. Waarbij ik niet wil zeggen, dat goedkoop altijd per se slecht is hoor. Kijk vooral goed naar reviews online als je daar iets koopt.

Deze is voor mij echt onmisbaar in de moestuin. Ik heb hem al jaren. Ik maak de bodem ermee los, hak er dingen mee doormidden om te mulchen en gebruik het om onkruid dat diep wortelt mee te verwijderen. Echt een topding.

5.Gieter/tuinslang

Moestuin benodigdheden _ gieter

Ik ben voorstander van je moestuin zo min mogelijk water geven. Hoe vaker je water geeft, hoe luier je planten worden. Maar soms ontkom je er gewoon niet aan. Denk aan warme, droge zomers en als je in pot moestuiniert. Bakken en potten drogen namelijk veel eerder uit. Investeer dus in een flinke gieter en bij een grotere moestuin in een tuinslang (eventueel met sproeier) die lang genoeg is.

6. Kweekpotjes

Sommige groenten zaai je direct op de plek van bestemming, zoals wortels, winterpostelein en pastinaak. Andere zaai je (binnen) voor in kweekpotjes of eventueel bakjes. Zet die kweekpotjes dus zeker op je lijstje van moestuinbenodigheden. Potjes van 9cm vind ik zelf heel fijn en daarna nog een of twee maten groter voor bijvoorbeeld het tussentijds verpotten van courgette en pompoen. Die groeien vaak al snel uit dat 9cm potje.

7.Zaai- en stekgrond

De kweekpotjes vul je met zaai- en stekgrond of eventueel met potgrond die je mengt met wat grover zand, zoals brekerzand. Het is belangrijk dat de grond luchtig is, want zo kunnen de zaden makkelijk ontkiemen en wortelen. Zaai- en stekgrond is heel luchtig en het bevat nog geen onnodige voedingsstoffen. Zodra je de zaailingen gaat verspenen (= elk hun eigen potje geeft als ze 2 of meer echte blaadjes hebben naast de kiemblaadjes), gebruik je gewone potgrond.

 

8. Zaden

Moestuin benodigheden _ zaden

Zonder zaden valt er weinig te moestuinieren;-) Die moet je dus ook aanschaffen. Doe dat op tijd (ergens rond december/januari), want soms is er een run op en vis je naast het net omdat ze al uitverkocht zijn. Of je moet heel lang wachten tot ze verzonden kunnen worden omdat de zaadhandel het te druk heeft.

Mijn favoriete zaadhandel is Dutch Garden Seeds. Ze hebben meer dan 110 biologische moestuinzaden, versturen mega snel en hebben een super service. Met de code MOESMEISJE krijg je 10% korting in hun webshop.

Lees mijn blog ‘Mijn 5 favoriete adresjes voor biologische zaden’ als je nog meer tips wil.

9.Plantenlabels

Zeker als je een beginner bent, is het slim om plantenlabels aan te schaffen of zelf te maken (denk aan stokjes van waterijsjes, houten lepels, steentjes die je beschildert en wat je maar kunt verzinnen). Gegarandeerd dat je straks niet meer weet wat dat kleine friemelige plantje ook alweer voor groente is. Vooral kolen lijken zo ontzettend veel op elkaar als ze klein zijn. Ik vergis me er na al die jaren soms nog steeds in als ik weer eens een plantenlabel vergeten ben.

moestuin beginnen benodigdheden

Deze reuzenkool zonder plantenlabel is nog steeds een groot mysterie: is het een bloemkool of een andere kool? Ik zal het nooit weten, want een kool is er nooit ingekomen 😉 Maar mooi issie wel!

10.Compost

Zelf compost maken of kopen? Dat is helemaal aan jou. Maar compost is een van de belangrijkste moestuinbenodigheden die er zijn. De basis van een succesvolle moestuin is de bodem. Met compost bereid je de bodem voor op een nieuw moestuinseizoen, maar je kunt er de bodem ook mee beschermen in warme en droge zomerperiodes. Het is het zwarte goud voor jouw moestuin.

11.Mest

Mest moet je naar mijn mening vooral niet te veel gebruiken als dat niet nodig is, maar soms is het nu eenmaal wel nodig. Groenten zoals pompoen, courgette en kolen zijn enorme veelvraten en hebben af en toe wat extra voeding nodig in de vorm van algemene moestuinmest. Zelf gebruik ik sinds vorig jaar herfst de producten van GrnFix.

Ik gebruik de combi van de drie producten: Bodem Balans, Bodem Boost en Bodem behoud. In Bodem Balans zitten 70 sporenelementen gewonnen uit de zee, in Bodem Boost zit onder andere bodemleven en in Bodem Behoud zitten voedingsstoffen. Samen verbeteren ze de bodem en zorgen ervoor dat het bodemleven gestimuleerd wordt en de bodem gevoed.

LET OP! Tot en met 31 maart 2024 krijg je met de code moesmeisje15 15% korting in de webshop van GrnFix. Dat komt bovenop de korting die je krijgt als je alledrie de bodemproducten aanschaft.

Sommige groenten, zoals knoflook, biet, wortel, radijs en pastinaak moet je juist niet veel mest geven. Dat komt omdat er vaak veel stikstof inzit. Die groenten maak je juist blij met een extra handje kali voor de wortel- en knol/bolvorming.

12.Mulch

Herfstblad, onkruid, vergeeld blad van groenten, stro, gras, houtsnippers, cacaodoppen. Al deze materialen kun je gebruiken om te mulchen (een laagje organisch materiaal over) je bodem aanbrengen. Hiermee bescherm je jouw bodem tegen heftige regenval, extreme kou of droogte en het verbetert je bodemstructuur. In potten ook heel handig tegen uitdrogen. Zo heb je minder water nodig.

Bekijk mijn video voor alle ins en outs.

13.Klimrek/trellis

Ga je groenten kweken zoals stokbonen, sugarsnaps of wil je jouw komkommer, courgette of pompoen laten klimmen ipv kruipen (handig als je minder ruimte hebt)? Zorg dan dat je een klimrek/trellis aanschaft. Je kunt er natuurlijk ook zelf eentje maken van bijvoorbeeld bamboestokken, wilgentenen, gaas, touw etc.

moestuin beginnen benodigdheden

Mijn zelfgemaakte sugarsnap/peultjesrek van bamboestokken en takken.

14.Handig moestuinboek

Een moestuinboek is een van de moestuinbenodigheden die ik zeker zou aanschaffen. Ideaal om inspiratie op te doen, te lezen hoe je de groente moet kweken, wanneer je kunt zaaien, uitplanten en oogsten. En soms staan er ook nog lekkere recepten in. In mijn blog ‘12 tips voor een fijn tijdschrift en boek over de moestuin’ deel ik mijn favorieten.

Ben je minder een lezer, maar is een app meer wat voor jou? Moestuinweetjes heeft een een handige moestuinplanner-app. 

Extra tip: volg een online cursus

Wil je echt goed voorbereid aan de slag? Dan heb ik twee online cursussen die je kunt volgen:

  • Moestuin Basics over het beginnen van jouw eigen moestuin. Hier leer je alles: van het voorbereiden van jouw bodem, tot (voor)zaaien, verspenen, uitplanten, bemesten en meer!
  • Maak je eigen Moestuinplan. Met doe-opdrachten werk jij stap voor stap aan het maken van jouw plan. Resultaat aan het einde van de cursus: jouw eigen moestuinplan op papier!

Je kunt ook masterclasses volgen, zoals 30 groenten op 15m2 waar ik je laat zien hoe ik het voor elkaar krijg op een hoge opbrengst uit mijn moestuintje van 15m2 te halen.

Jij nog tips voor moestuinbenodigheden?

Ik hoop dat ik je ze weer een beetje op weg heb geholpen. Heb je een vraag of wellicht zelf nog een tip voor handige moestuinbenodigheden waar jij niet zonder kunt? Deel ze in een reactie. Zo helpen we elkaar weer een handje.

*Dit blog bevat affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou geen extra geld en je helpt mij om onder andere mijn YouTube-video’s te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor! Wil je iets bestellen via Bol.com? Als je op de banner bovenaan het blog klikt steun je mij en mijn werk zonder dat het jou een cent meer kost.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *