De moestuin in februari: wat kun je allemaal doen?

TuinTuin

Sta jij ook te trappelen om het nieuwe moestuinseizoen in te gaan? Ik ook! Ik ben wel klaar met die winter. Ik vertel je wat je allemaal kunt doen thuis en in de moestuin in februari.

Elk jaar is het hetzelfde verhaal hier. Eind januari vind ik het wel genoeg geweest met die winter. De dagen worden langzaam langer en mijn handen beginnen te jeuken. Ik wil zaaaaaaaien! De moestuin in. Lekker buiten zijn. In het groen. Gelukkig kun je al best wat dingen doen in de moestuin in februari. Of thuis als voorbereiding (voorpret is ook leuk toch?). Ik vertel je wat ik allemaal doe deze maand.

Bestel maar bestel maar bestel maar

Eergisteren heb ik bij 3 zaadhandels mijn laatste biologische zaden en pootgoed besteld: cuca meloen (de eerste keer dat ik ze ga zaaien), allerlei slasoorten, paprika en pootaardappels. De rest van mijn 27 groenten heb ik al in huis omdat ik in december mijn moestuinplan voor het aankomende seizoen al gemaakt had. De aardappels laat ik altijd thuis spruiten. Vorig jaar ging dat best langzaam, dus dit jaar neem ik er 6 weken de tijd voor in plaats van 3.

Moestuin februari

Mest erover

Heb je een lapje grond? Dan is de winter een prima tijd om dat alvast te bemesten. Hoe eerder hoe beter, want dan kan het lekker lang intrekken. In mijn buurttuin krijgen we helaas altijd pas eind februari/begin maart de paardenmest geleverd. Gelukkig groeit alles als een gek, dus blijkbaar is het geen drama. Kun je eerder aan mest komen? Zeker doen! Voor een klein lapje kun je natuurlijk ook gewoon mest in een zak kopen.

Moestuin februari

De paardenmest is gebracht. Aan het werk.

(Voor) zaaien

Dit vind ik eigenlijk het allerleukste: voorzaaien! Terwijl het buiten sneeuwt of regent en koud is, binnen al zaadjes de grond instoppen. Wat zaai ik in februari al binnen? Peper, paprika, tuinbonen en sugarsnaps (doperwten kan uiteraard ook).

De peper en paprika gaan bij mij een verwarmde kweekbak met thermotimer in omdat de slaapkamer waar ze staan onverwarmd is. Deze zaden ontkiemen pas boven de 20 graden en hebben daarna ook ongeveer die temperatuur nodig. Het is fijn als de temperatuur constant blijft, want bij een te lange temperatuur kunnen ze een groeistop krijgen.

Moestuin februari

De eerste zaailingen van het nieuwe seizoen. Ik word hier altijd intens blij van!

De tuinbonen en sugarsnaps zet ik denk ik ook binnen (in de slaapkamer is het nu ongeveer 8-10 graden, prima temperatuur voor deze groenten). Je kunt ze ook buiten op een beschut plekje voorzaaien en eventueel afdekken met vliesdoek of glas. Ze ontkiemen vanaf 5 graden.

Oogsten van wintergroenten

Moestuin in februari

Mijn kolenveldje staat nog aardig vol. Ook de palmkool doet het nog.

Ik zorg altijd dat ik in de winter nog wat op mijn lapje heb staan. Boerenkool, spruiten, veldsla en winterpostelein kan ik nu nog steeds oogsten. Heerlijk vind ik dat. Begin/half maart begin ik met zaaien in de volle grond (onder andere radijs, rucola, snijbiet, rode bieten) en de eerste groenten uitplanten (tuinbonen, sugarsnaps). Dan is het klaar met de wintergroenten en haal ik die er allemaal uit.

Dit waren zo’n beetje de dingen die ik doe in februari in de moestuin. Hopelijk heb ik je een beetje kunnen inspireren. Veel plezier in het nieuwe moestuinseizoen!

Dit blog bevat affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou geen extra geld en je helpt mij om onder andere mijn YouTube-video’s te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor! Wil je iets bestellen via Bol.com? Als je op de banner bovenaan het blog klikt steun je mij en mijn werk zonder dat het jou een cent meer kost.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *