Met meer vertrouwen, plezier en rust moestuinieren?

Doe dan een van mijn online moestuincursussen. Lees hier meer

De moestuin in februari: wat kun je allemaal doen?

TuinTuin

Sta jij ook te trappelen om het nieuwe moestuinseizoen in te gaan? Ik ook! Ik ben wel klaar met die winter. Ik vertel je wat je allemaal kunt doen thuis en in de moestuin in februari.

Elk jaar is het hetzelfde verhaal hier. Eind januari vind ik het wel genoeg geweest met die winter. De dagen worden langzaam langer en mijn handen beginnen te jeuken. Ik wil zaaaaaaaien! De moestuin in. Lekker buiten zijn. In het groen. Gelukkig kun je al best wat dingen doen in de moestuin in februari. Of thuis als voorbereiding (voorpret is ook leuk toch?). Ik vertel je wat ik allemaal doe deze maand.

Bestel maar bestel maar bestel maar

Moestuin februari

Eergisteren heb ik mijn laatste biologische zaden en pootgoed besteld: cucameloen, allerlei slasoorten, paprika en pootaardappels. De rest van mijn 27 groenten heb ik al in huis omdat ik in december mijn moestuinplan voor het aankomende seizoen al gemaakt had. De aardappels laat ik altijd thuis spruiten. Vorig jaar ging dat best langzaam, dus dit jaar neem ik er 6 weken de tijd voor in plaats van 3. Ook zin om zaden te bestellen? Bij Dutch Garden Seeds krijg je met de code ‘moesmeisje’ 10% korting op je bestelling. Ze verkopen ook biologische pootaardappels. Mijn aanrader: Carolus.

Mest erover

Moestuin februari

De paardenmest is gebracht. Aan het werk.

Heb je een stukje grond? Dan is de winter een prima tijd om dat alvast te bemesten. Hoe eerder hoe beter, want dan kan het lekker lang intrekken. Toen ik nog een tuintje op een andere plek had, kregen we altijd gratis paardemest. Meestal werd helaas pas eind februari/begin maart de paardenmest geleverd. Gelukkig groeide alles als een gek, dus blijkbaar is het geen drama. Kun je eerder aan mest komen? Zeker doen! Let erop dat het geen verse stalmest is, want als je dat vlak voor het zaaien op je lapje gooit, verbanden de wortels van de jonge zaailingen.

Nu ik in een andere buurttuin zit en we geen paardenmest meer aangeleverd krijgen gebruik ik organische mestkorrels om wat voeding toe te voegen aan het begin van het seizoen. Dit jaar test ik voor het eerst de producten van GrnFix. Ik heb deze bodemverbeteraars in de herfst over mijn bodem verspreid en herhaal dit eind februari/begin maart voordat ik de eerste groenten ga uitplanten. Aankomend jaar ga ik ontdekken wat het voor mijn bodem doet.

LET OP! Tot en met 31 maart 2024 krijg je met de code moesmeisje15 15% korting in de webshop van GrnFix.

(Voor) zaaien in februari

Dit vind ik eigenlijk het allerleukste: voorzaaien! Terwijl het buiten sneeuwt of regent en koud is, binnen al zaadjes de grond instoppen. Wat zaai ik in februari al binnen? Peper, paprika, aubergine, prei, tuinbonen en sugarsnaps (doperwten kan uiteraard ook). Qua bloemen start ik nu met korenbloem, leeuwenbekjes en zonnehoed. Ook die zaai ik binnen voor. In de volle grond zaaien in februari kan met vroege spinazie.

De peper, paprika en aubergine gaan bij mij een verwarmde kweekbak met thermotimer in omdat de lichte slaapkamer waar ze staan onverwarmd is. Deze zaden ontkiemen pas boven de 20 graden en hebben daarna ook ongeveer die temperatuur nodig. Het is fijn als de temperatuur constant blijft, want bij een te lange temperatuur kunnen ze een groeistop krijgen. Als je een warme kamer hebt, waar het ook lekker licht is, dan is een verwarmde kweekbak in principe niet nodig.

zaaien in februari

De tuinbonen en sugarsnaps zet ik denk ik ook binnen (in de slaapkamer is het nu ongeveer 8-10 graden, prima temperatuur voor deze groenten, voor mij wat minder;-)). Je kunt ze ook buiten op een beschut plekje voorzaaien (in een koude bak bijvoorbeeld) en eventueel afdekken met vliesdoek of glas. Ze ontkiemen vanaf 5 graden.

Met andere groenten wacht ik zelf nog, maar je kunt bijvoorbeeld ook al vroege broccoli, savooiekool, spitskool en spruitkool voorzaaien. Ik vind dat zelf niet nodig en ook niet fijn want dan staat mijn huis veel te vol 🙂

Oogsten van wintergroenten

Door het maken van een moestuinplan staat er in de winter ook nog genoeg in mijn moestuin. Boerenkool, spruiten, veldsla en winterpostelein kan ik nu nog steeds oogsten. Heerlijk vind ik dat. Begin/half maart begin ik met zaaien in de volle grond (onder andere radijs, raapsteel, rucola, wortel, snijbiet, rode bieten) en de eerste groenten uitplanten die ik heb voorgezaaid (tuinbonen, sugarsnaps). Dan is het klaar met de wintergroenten en haal ik die er allemaal uit.

Online cursus ‘Maak je eigen moestuinplan’

Heb je geen idee hoe je zo’n moestuinplan maakt? Meld je dan aan voor mijn online cursus ‘Maak je eigen moestuinplan’.

Wil jij ook:

  • Precies weten wanneer en waar je wat moet zaaien?
  • Elk stukje grond in jouw moestuin gebruiken?
  • Het hele jaar eten uit jouw moestuin?
  • Minder chaos en daardoor meer genieten van het moestuinieren?

Meld je dan nu aan! voor slechts 119,- Resultaat aan het einde van de cursus; jouw eigen moestuinplan op papier!

Dit waren zo’n beetje de dingen die ik doe in februari in de moestuin. Hopelijk heb ik je een beetje kunnen inspireren. Veel plezier in het nieuwe moestuinseizoen!

*Dit blog bevat affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou geen extra geld en je helpt mij om onder andere mijn YouTube-video’s te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor! Wil je iets bestellen via Bol.com? Als je op de banner bovenaan het blog klikt steun je mij en mijn werk zonder dat het jou een cent meer kost.

12 Reacties

  1. Jef Ackermans

    Bemesting. Wanneer en hoe vaak en met wat dient er bemest te worden om goede opbrengst te krijgen/ te houden. Hierbij denk ik aan de diverse groenten, aardbeien en vijgen/ frambose struiken

    Antwoord
    • Kim Nelissen

      Hoi Jef,

      Dat is helemaal afhankelijk van de groente/het fruit en welke mest je hebt. Vloeibare voeding werkt bijvoorbeeld vaak minder lang (het wordt ook meteen opgenomen) en dat moet je dus vaak geven. Korrels worden veel langzamer opgenomen. Op de verpakking staat vaak hoeveel welke groep nodig heeft. Kolen bijvoorbeeld geef ik in 1 seizoen zeker 3x extra mest naast de basis bemesting. Aardbeien hebben ook redelijk veel voeding nodig, net zoals tomaten. Framboos heb ik afgelopen jaar nauwelijks bemest.

      Antwoord
  2. Els

    Ik ben nog een beginneling met de moestuin
    Dus voor mij is al het advies fijn.
    Vorig jaar had ik mijns inzien te vroeg gezaaid en groeide alles in huis zo hard. Dus dit jaar dacht ik toch wat later te beginnen.
    Maar mijn handen jeuken wel.
    Ik heb er weer zin in

    Antwoord
    • Kim Nelissen

      Ja herkenbaar! Maar heel vroeg zaaien heeft vaak geen zin als je tot half mei moet wachten tot sommige groeten naar buiten mogen.

      Antwoord
  3. Veyssiére Nadine

    Hallo,
    Mag ik vragen , doe jij de paardenmest rechtstreeks op moestuinbed of onder compost?
    Groetjes Nadine

    Antwoord
    • Kim Nelissen

      Wij deden dat in de moestuin gewoon rechtstreeks op het bed en dan een tijd laten intrekken.

      Antwoord
  4. Wendy

    Hoi kim,
    Ik neem dit jaar een moestuin over van iemand( 50 m2) en de persoon voor mij heeft paardenmest in het najaar op het stukje gedaan. Wat doe ik met de paarden mest als ik wil gaan zaaien? Haal ik het eraf of moet het door de grond of doe ik er wat anders mee? Groetjes Wendy

    Antwoord
    • Kim Nelissen

      Hoi Wendy, als het goed is, is die mest ondertussen wel verteerd. Ik zou het een beetje inharken. Als er echt nog grove stukken liggen, kun je ze opzij leggen op de plekken waar je direct in de volle grond zaait en verplaatsen naar waar je straks zaailingen uitplant, zoals kolen.

      Antwoord
  5. Rita Van Assche

    Graag wil ik honingmeloentjes zaaien, ik kreeg vorig jaar plantjes en daar kwamen toch wel wat meloentjes aan. Wanneer begin ik daar best mee?

    Antwoord
    • Kim Nelissen

      Ik heb daar geen ervaring mee, maar ik gok zo rond begin april, net zoals komkommer, courgette en gewone meloen.

      Antwoord
  6. Johanna

    Ik huur al 45 jaar een verenigingsmoestuin en kijk elk jaar hoe alles groeit. Te weinig en te veel voeding is goed zichbaar.In de begin jaren kregen we mest van de omringende boeren, maar Tetanus en de stank van verse mest veranderde in droge koekorrels, magnesium en kalk. De 12.10.18 wordt nog wel gebruikt maar dan in mindere mate dan voorheen.Veel nieuwe volkstuinders en vooral vrouwelijke, willen het even snel leren, maar er gaan wel een paar jaar overheen voor men zijn tuin goed bemest.

    Antwoord
    • Kim Nelissen

      Klopt helemaal Johanna, dingen hebben echt tijd nodig. Je moet je bodem echt leren kennen.

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Met meer vertrouwen, plezier en rust moestuinieren?

 Doe dan een van mijn online moestuincursussen. Lees hier meer