Met meer vertrouwen, plezier en rust moestuinieren?

Doe dan een van mijn online moestuincursussen. Lees hier meer

Moestuin in de schaduw: wat kan er wél?

TuinTuin

Veel mensen denken dat een schaduwmoestuin niet kan. Zonde! Er zijn namelijk veel meer schaduwgroenten- en kruiden dan je denkt. Ik geef je een hele bubs tips voor een succesvolle moestuin in de schaduw.

Als je net zoals ik in de stad woont, is een hele dag zon in je tuin of op je balkon nogal uitzonderlijk. Zelfs als je tuin op het zuiden ligt, verdwijnt de zon regelmatig achter al die huizen en andere gebouwen om je heen. Misschien dat je qua moestuinieren dan geneigd bent meteen de handdoek in de ring te gooien. Maar ho, stop niet doen. Er zijn meer dan genoeg mogelijkheden voor een moestuin in de schaduw. Overigens betekent schaduw niet dat er helemaal geen zonnestraal je tuin inkomt. Schaduw staat voor ongeveer 2 uur zon per dag in de zomer. Maar de meeste tuinen of balkons komen daar wel aan, ook in de stad.

Een schaduwmoestuin, kan dat?

Als je een moestuintje wil starten, roepen veel mensen meteen ‘Je hebt wel minimaaaal 6 uur zon per dag nodig hoor’. Ik kan je melden: dat is totale onzin. Lucky you Er zijn inderdaad groenten, kruiden en fruit die van flink wat zon houden. Denk aan vruchtgroenten zoals tomaat, peper, paprika, aubergine en komkommer. Of fruitboompjes zoals kiwi, vijg en abrikoos. Mediterraanse kruiden zoals salie, rozemarijn en tijm zijn ook dol op zon. Die kun je beter niet in je schaduwmoestuin zetten. Alhoewel mijn vriend oregano in een bak had waar geen zon kwam. Het werd me een grote bos! Hij heeft alleen niet gebloeid. Dus je kunt ook gewoon eigenwijs dingen proberen. Je merkt vanzelf wat wel en niet werkt.

Moestuin in de schaduw. Foto van tomaat. Deze kan niet in de schaduw.

Vruchtgewassen zoals tomaten hebben veel zon nodig om hun vruchten te laten rijpen.

TIP

Maak gebruik van de hoogte (bijvoorbeeld een balkonrailing, schutting of muur) en hang daar bakken, een eetbare wand of potjes tegenaan. Vaak krijgt een plek boven de grond net wat meer zon.

Groenten die wel wat schaduw verdragen

Je hebt groenten die van een zonnetje houden, maar ook wel wat schaduw kunnen verdragen. Denk aan wortel, radijs, rode biet, knoflook en aardappel. Ze groeien allemaal deels onder de grond. Daar komt sowieso al nooit licht;-) Die kunnen prima met 3/4 uurtjes zon per dag toe. Net zoals lente-ui en snijbiet. Ze groeien wellicht wat langzamer, maar geduld is sowieso iets wat je moet hebben met moestuinieren. Of je nou een moestuin in de schaduw hebt of niet.

Wil je weten hoe je al deze groenten teelt? Op mijn YouTube-kanaal laat ik het stap voor stap zien.

Echte schaduwgroenten

Je hebt ook echte schaduwgroenten die het in de schaduw beter doen dan in de volle zon. Dat zijn vooral bladgroenten. Die bestaan voor een groot deel uit water en houden dus van een schaduwrijke plek. In de zon verdampt het water uit de grond veel te snel voor ze. Ook verlept het blad dan al snel. Deze groenten zijn ideaal voor jouw moestuin in de schaduw:

Denk aan:
• Raapsteel
• (Pluk)sla
• Aziatische groenten zoals paksoi, tatsoi en mesclun
• Spinazie
• Andijvie

Ook rucola doet het vaak goed in de schaduw. Zeker in de zomer.

Schaduwgroenten in de moestuin: winterpostelein houdt van een schaduwrijke plek

Winterpostelein doet het heel goed onder struiken en bomen. In het wild groeit ie bijvoorbeeld in duinbossen.

 

Kruiden die het best ok doen in de schaduw

In mijn achtertuin verbouw ik al mijn kruiden. Dat doe ik in potten. Die staan maar een paar uurtjes in de zon, want die trekt langs de muur tussen 11.00 en 18.00 uur. En daar zitten dus ook kruiden tussen die het liefst in de zon staan, maar het ook best naar hun zin hebben op een plekje met wat meer schaduw. Zo heb ik er dit jaar kamille ingezet. Die schijnt met meer schaduw wel minder bloemen aan te maken, maar de plant wordt wel hoger. Ook dille, basilicum, citroenmelisse en oregano doen het hier prima.

Schaduwkruiden: citroenmelisse is heerlijk om frisse thee van te zetten.

Elke dag verse citroenmelisse plukken voor in de thee. Heerlijk!

Leestip

Ik heb een aparte categorie blogs over moestuinieren in potten en bakken.

Echte Schaduwkruiden

Qua kruiden heb je ook echte schaduwkruiden. En dat zijn er meer dan je denkt! De kruiden zijn dol op een schaduwplek met wat meer vochtige grond:

• Peterselie
• Selderij
• Lavas (maggiplant)
• Koriander
• Bieslook
• Munt
• Kervel

Moestuin in de schaduw: foto van munt, een van de echte schaduwkruiden

Let op: munt is een enorme woekeraar. Behalve als je een munttuin in plaats van moestuin wilt, kun je hem maar beter in een pot zetten.

Bij mij staan de peterselie, munt, lavas en bieslook op een schaduwplekje onder de blauwe regen in een verhoogde moestuinbak op poten. Gaat prima!

Zaden bestellen? Gebruik mijn kortingscode

Heb je zin om jouw schaduwgroenten- of kruiden te zaaien en ben je op zoek naar een adres om je zaden te bestellen? Bij Dutch Garden Seeds krijg je met de code ‘moesmeisje’

Meer tips voor moestuin in de schaduw?

Heb jij ook een schaduwmoestuin en dingen uitgeprobeerd die hier nog niet staan? Deel het vooral in een reactie. Dan vul ik mijn blog nog aan. Hoe meer ervaringen we kunnen uitwisselen hoe beter.

Dit blog bevat affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou geen extra geld en je helpt mij om onder andere mijn YouTube-video’s te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor! Wil je iets bestellen via Bol.com? Als je op de banner bovenaan het blog klikt steun je mij en mijn werk zonder dat het jou een cent meer kost.

 

 

15 Reacties

  1. Charlotte

    Gelukkig is er nog zo veel mogelijk als je een tuin in de schaduw hebt! Ik had ook geen idee dat er zo veel kruiden zijn die van schaduw houden.

    Wij hebben zelf ook een stadstuin met veel schaduw (op het noorden zelfs). Toch heb ik dit jaar geprobeerd een tomaat te groeien (wel op het meest zonnige plekje). Inmiddels de eerste paar rijpe tomaatjes kunnen plukken en ze zijn erg lekker.

    Lang verhaal, maar de moraal is: geef de hoop dus niet zo maar op. 😉

    Antwoord
    • Kim Nelissen

      Wat leuk! Hier staat er een komkommer op een plek waar alleen maar ochtendzon is en die doet het ook super. Gewoon lekker experimenteren. Soms kan er meer dan je denkt inderdaad.

      Antwoord
  2. Een heksje

    Hoi hoi lieve tuinders!!!

    Ik zat inspiratie te zoeken voor het komende tuinseizoen (En verleg graag elk jaar mijn grenzen) en kwam op deze site terecht. Zo leuk dat je een heel stuk maakt over de schaduw moestuin want dit vind je haast nergens!! En inderdaad lang niet iedereen is gezegend met een hele dag zon, zoals ik. Mijn verstand zei me dat het waarschijnlijk geen zin zou hebben maar als Brabants meisje dat in zuid Holland in de stad kwam te wonen was mijn heimwee naar groen en tuin zo erg dat ik met volle koppigheid er midden in ben gedoken. Ik woon in een flat met aan de voorkant heel de dag zon. Aan de achterkant heb ik een mini balkon maaaaaarrrrrrr onder mijn balkon een lange redelijk brede strook gras met lelijke struiken. Ik heb de grond “gekraakt” ik heb het gras om gespit en de struiken er uit gehaald en ben de grond klaar gaan maken. Het jaar erop kwamen er verhoogde bakken (door mijn lieve en super handige vriend ^^ ) en ik ben gaan zaaien. God zij dank vond mijn verhuurder het erg leuk en waren ze al met plannen bezig om het daar meer “groen” te maken en heb ik zelfs een hele er om heen gekregen met een contract dat ik het mag gebruiken volgens hun regels voor een moestuin. JEEEEJ ^^

    Maar goed ik heb daar dus alleen zon tot 11.00 a 12.00 uur in de zomer. De hele ochtend dus. Maar ik heb tot nu toe succesvol het volgende geteeld: tomaat, paprika, pompoen, peulen, winter postelein, prei, spruitjes, ui, knoflook, bosui, maïs, bramen, framboos, oregano, verschillende sla soorten, spinazie, aardbei (heeft vorige zomer mijn hele tuin overgenomen door uit te zaaien met uitlopers. Met een beetje geluk kom ik komende lente en zomer om van de aardbeien. Geloof het of niet maar serieus ik heb vorige maand december rijpe aardbeien van 2 van de plantjes kunnen halen de rest stond al met bloemetjes. Het klimaat verandert echt heel erg) en mijn vriend heeft prachtige taalvarianten laten groeien daar en dat zijn ook enorme zo’n aanbidders. De bloemen hielden gewoon niet op, ook deze stonden in december nog steeds te bloeien.
    Ik ben vast nog een hoop vergeten te noemen. Ook mijn motto is ga het gewoon doen, winkels en fabrikanten willen zoveel mogelijk geld verdienen door je aan te praten dat je alleen speciale soorten kan gebruiken als je omstandigheden niet voldoen aan wat zij zeggen. Mijn ervaring is dat je de natuur niet moet onderschatten. De natuur wil groeien en produceren zij zoekt er wel een weg voor als iets niet klopt, wij hoeven alleen geduld te hebben veel liefde te geven en te luisteren naar wat ze aangeeft nodig te hebben. Soms hebben ze misschien te korten door wat licht te kort en die kan je dan extra geven door de juiste middelen aan de grond toe te voegen. Kijk en luister planten vertellen je heel veel met hoe het blad eruit ziet, de kleur de vorm enz.

    Ik wens jullie allemaal heel veel plezier. Laat je niet ontmoedigen als het niet meteen goed gaat. Ik heb ook heeeeeeel erg veel mislukkingen gehad maar daar leer je van. Veel lezen en veel proberen. O en misschien helpt het ook als je wat scheikunde leert haha ik studeer en merk dat ik heel veel middelen niet hoef te kopen omdat ik door mijn scheikunde weet waar ik de juiste stoffen in kan vinden om de voedings behoefte van me planten te bieden of om biologische bestreidings middelen te maken. Kennis is macht 😉

    Zet hem op allemaal!!!!

    Veel liefs

    Antwoord
    • Kim Nelissen

      Haha geweldig! Zo zie je maar! Er kan meer dan je denkt!

      Antwoord
  3. Een heksje

    Zucht ergens in de tekst hoort hek te staan en mijn vriend heeft tabaksplanten laten groeien, geen taalvarianten… vreselijk die auto correctie -,-‘

    Antwoord
  4. Rheena

    hoi bedankt voor dit blog heeft mij weer hoop gegeven
    heb namelijk een moestuintje en iedereen die zegt dat ik die niet moest pakken omdat er in de zomer weinig zon komt door de bladeren van de bomen.
    en als ik hiet leest wat er allemaal kan groeien in de schaduw geeft me weer hoop en energie om in mijn moestuin aan de slag te gaan. ik zal in het na jaar laten weten wat er gegroeid is in mijn moestuin met schaduw

    Antwoord
    • Kim Nelissen

      Jaaa wat goed! Er kan vaak zoveel meer dan je denkt. Ik zeg: gewoon altijd proberen en dan zie je vanzelf wat er wel en niet werkt. Veel moestuinplezier!

      Antwoord
  5. Simone

    Vorig jaar veel peultjes geplukt in onze schaduwtuin. Ook Rucola doet het meer dan goed!

    Antwoord
    • Kim Nelissen

      Oh wat goed van de peultjes! Ja rucola doet het ook goed in de schaduw. Zeker in de zomer!

      Antwoord
  6. bramsez

    Bedankt voor de leuke verhalen en tips.

    Antwoord
    • Kim Nelissen

      Graag gedaan en dank je wel voor je reactie, vind ik leuk!

      Antwoord
  7. Sven

    Bij ons op school moeten we een hortus maken (binnen) en daar moeten vooral kruiden in waarmee we kunnen koken maar kunnen de kruiden ook binnen? en heb je nog tips?

    Antwoord
    • Kim Nelissen

      Hoi Sven,

      Wat voor plekje is het qua licht/zon?

      Antwoord
  8. Lise

    Bramen! Bramenstruik zonder doornen op een wigwam opbinden of tegen de muur de hoogte in. Ze worden iets minder zoet, maar wij maken er jam van samen met ander fruit…

    Antwoord
    • Kim Nelissen

      Wat een onwijs leuk idee, dank je wel!!

      Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

  1. Een moestuin van hout maken? Zo doe je het – Tuinkrant - […] kruiden of zelfs fruit gaan zaaien. Maar let op! Belangrijk is de ligging van de moestuin. Is de ligging…

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Met meer vertrouwen, plezier en rust moestuinieren?

 Doe dan een van mijn online moestuincursussen. Lees hier meer