Moestuin in de schaduw: wat kan er wél?

TuinTuin

Veel mensen denken dat een schaduwmoestuin niet kan. Zonde! Er zijn namelijk veel meer schaduwgroenten- en kruiden dan je denkt. Ik geef je een hele bubs tips voor een succesvolle moestuin in de schaduw.

Als je net zoals ik in de stad woont, is een hele dag zon in je tuin of op je balkon nogal uitzonderlijk. Zelfs als je tuin op het zuiden ligt, verdwijnt de zon regelmatig achter al die huizen en andere gebouwen om je heen. Misschien dat je qua moestuinieren dan geneigd bent meteen de handdoek in de ring te gooien. Maar ho, stop niet doen. Er zijn meer dan genoeg mogelijkheden voor een moestuin in de schaduw. Overigens betekent schaduw niet dat er helemaal geen zonnestraal je tuin inkomt. Schaduw staat voor ongeveer 2 uur zon per dag in de zomer. Maar de meeste tuinen of balkons komen daar wel aan, ook in de stad.

Een schaduwmoestuin, kan dat?

Als je een moestuintje wil starten, roepen veel mensen meteen ‘Je hebt wel minimaaaal 6 uur zon per dag nodig hoor’. Ik kan je melden: dat is totale onzin. Lucky you Er zijn inderdaad groenten, kruiden en fruit die van flink wat zon houden. Denk aan vruchtgroenten zoals tomaat, peper, paprika, aubergine en komkommer. Of fruitboompjes zoals kiwi, vijg en abrikoos. Mediterraanse kruiden zoals salie, rozemarijn en tijm zijn ook dol op zon. Die kun je beter niet in je schaduwmoestuin zetten. Alhoewel mijn vriend oregano in een bak had waar geen zon kwam. Het werd me een grote bos! Hij heeft alleen niet gebloeid. Dus je kunt ook gewoon eigenwijs dingen proberen. Je merkt vanzelf wat wel en niet werkt.

Moestuin in de schaduw. Foto van tomaat. Deze kan niet in de schaduw.

Vruchtgroenten zoals tomaten hebben veel zon nodig om hun vruchten te laten rijpen.

TIP

Maak gebruik van de hoogte (bijvoorbeeld een balkonrailing, schutting of muur) en hang daar bakken, een eetbare wand of potjes tegenaan. Vaak krijgt een plek boven de grond net wat meer zon.

Groenten die wel wat schaduw verdragen

Je hebt groenten die van een zonnetje houden, maar ook wel wat schaduw kunnen verdragen. Denk aan wortel, radijs, rode biet, knoflook en aardappel. Ze groeien allemaal deels onder de grond. Daar komt sowieso al nooit licht;-) Die kunnen prima met 3/4 uurtjes zon per dag toe. Net zoals lente-ui en snijbiet. Ze groeien wellicht wat langzamer, maar geduld is sowieso iets wat je moet hebben met moestuinieren. Of je nou een moestuin in de schaduw hebt of niet.

Wil je weten hoe je al deze groenten teelt? Op mijn YouTube-kanaal laat ik het stap voor stap zien.

Echte schaduwgroenten

Je hebt ook echte schaduwgroenten die het in de schaduw beter doen dan in de volle zon. Dat zijn vooral bladgroenten. Die bestaan voor een groot deel uit water en houden dus van een schaduwrijke plek. In de zon verdampt het water uit de grond veel te snel voor ze. Ook verlept het blad dan al snel. Deze groenten zijn ideaal voor jouw moestuin in de schaduw:

Denk aan:
• Raapsteel
• (Pluk)sla
• Aziatische groenten zoals paksoi, tatsoi en mesclun
• Spinazie
• Andijvie

Schaduwgroenten in de moestuin: winterpostelein houdt van een schaduwrijke plek

Winterpostelein doet het heel goed onder struiken en bomen. In het wild groeit ie bijvoorbeeld in duinbossen.

 

Kruiden die het best ok doen in de schaduw

In mijn achtertuin verbouw ik al mijn kruiden. Dat doe ik in potten. Die staan maar een paar uurtjes in de zon, want die trekt langs de muur tussen 11.00 en 18.00 uur. En daar zitten dus ook kruiden tussen die het liefst in de zon staan, maar het ook best naar hun zin hebben op een plekje met wat meer schaduw. Zo heb ik er dit jaar kamille ingezet. Die schijnt met meer schaduw wel minder bloemen aan te maken, maar de plant wordt wel hoger. Ook dille, basilicum, citroenmelisse en oregano doen het hier prima.

Schaduwkruiden: citroenmelisse is heerlijk om frisse thee van te zetten.

Elke dag verse citroenmelisse plukken voor in de thee. Heerlijk!

Leestip

Ik heb een aparte categorie blogs over moestuinieren in potten en bakken.

Echte Schaduwkruiden

Qua kruiden heb je ook echte schaduwkruiden. En dat zijn er meer dan je denkt! De kruiden zijn dol op een schaduwplek met wat meer vochtige grond:

• Peterselie
• Selderij
• Lavas (maggiplant)
• Koriander
• Bieslook
• Munt
• Kervel

Moestuin in de schaduw: foto van munt, een van de echte schaduwkruiden

Let op: munt is een enorme woekeraar. Behalve als je een munttuin in plaats van moestuin wilt, kun je hem maar beter in een pot zetten.

Bij mij staan de peterselie, munt, lavas en bieslook op een schaduwplekje onder de blauwe regen in een verhoogde moestuinbak op poten. Gaat prima!

Meer tips voor moestuin in de schaduw?

Heb jij ook een schaduwmoestuin en dingen uitgeprobeerd die hier nog niet staan? Deel het vooral in een reactie. Dan vul ik mijn blog nog aan. Hoe meer ervaringen we kunnen uitwisselen hoe beter.

Dit blog bevat affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou geen extra geld en je helpt mij om onder andere mijn YouTube-video’s te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor! Wil je iets bestellen via Bol.com? Als je op de banner bovenaan het blog klikt steun je mij en mijn werk zonder dat het jou een cent meer kost.

 

 

2 Reacties

 1. Charlotte

  Gelukkig is er nog zo veel mogelijk als je een tuin in de schaduw hebt! Ik had ook geen idee dat er zo veel kruiden zijn die van schaduw houden.

  Wij hebben zelf ook een stadstuin met veel schaduw (op het noorden zelfs). Toch heb ik dit jaar geprobeerd een tomaat te groeien (wel op het meest zonnige plekje). Inmiddels de eerste paar rijpe tomaatjes kunnen plukken en ze zijn erg lekker.

  Lang verhaal, maar de moraal is: geef de hoop dus niet zo maar op. 😉

  Antwoord
  • Kim Nelissen

   Wat leuk! Hier staat er een komkommer op een plek waar alleen maar ochtendzon is en die doet het ook super. Gewoon lekker experimenteren. Soms kan er meer dan je denkt inderdaad.

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *