De moestuin in mei: genoeg te doen!

Tags:

-

TuinTuin

Mei is toch wel een van mijn favoriete maanden in de moestuin. Het begint al lekker warm te worden en er staat al aardig wat vers groen op mijn lapje. Het kan misschien ook een beetje overweldigend zijn als je net begonnen bent met moestuinieren: wat moet en kun je allemaal doen deze maand? Ik geef je een handig overzicht van de moestuin in mei.

Wat een weer hebben we gehad zeg het laatste deel van april. Eerst warm en droog en daarna een paar dagen regen. Dan wil het wel in de moestuin: opeens stonden daar begin mei eerste rijtjes met vers groen te pronken: radijs, wortel, rode bietjes, rucola, pluksla, raapsteel, aardappel, vroege spinazie en Aziatische mesclun. Alles is boven de grond gekomen. De uitgeplante tuinbonen en sugarsnaps maken een groeispurt, net zoals de knoflook die ik vorig jaar herfst pootte. Kortom: ik kan mijn geluk niet op.

De moestuin in mei: help waar moet ik beginnen?

Als beginnende moestuinier kan deze maand behoorlijk overweldigend zijn. Er is zoveel te doen, dat je niet meer weet waar te beginnen. Herkenbaar van mijn eerste jaar. Ik liep toen regelmatig achter de feiten aan en heb toen aardig wat oogst misgelopen omdat ik te laat of juist te vroeg begon. Om je een beetje door deze meimaand heen te loodsen, geef ik je tips over wat je deze maand allemaal kan doen.

Voorzaaien

In mei kun je in de moestuin eigenlijk bijna alles al direct in de volle grond zaaien. Tenminste na ijsheiligen (half mei dus). Maar soms vind ik thuis voorzaaien fijner, omdat ik dan meer controle heb. Bijvoorbeeld over slakken, duiven en andere vogels die het op mijn jonge zaailingen gemunt hebben.
Wat kun je allemaal binnen voorzaaien? Om te beginnen courgette. Tenminste als je zaait voor ijsheiligen. Daarna kan het ook buiten. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld komkommer, pompoen en Afrikaantjes.

Buiten heb ik nu verschillende dingen voorgezaaid: allerlei kolen, zoals boerenkool, spruiten, palmkool en broccoli. Dat doe ik om te voorkomen dat allerlei belagers  in de volle grond mijn jonge plantjes aanvallen.

moestuin mei_kolen

Ook in mijn achtertuin heb ik slakken. Daarom zet ik de plantjes in een box waar ik ‘s nachts een deksel op doe, zodat er geen slakken in kruipen.

Direct zaaien

Er is een hele rits groenten die je in mei al meteen in de volle grond in je moestuin kunt zaaien, zoals:

  • Courgette (na half mei)
  • Komkommer (na half mei)
  • Aziatische mesclun
  • Palmkool
  • Pluksla
  • Rode biet
  • Rucola
  • Snijbiet
  • Sperzieboon
  • Spinazie
  • Spruit
  • Zomerwortel
  • Winterwortel
  • Pastinaak
  • SchorseneerZaden bestellen? Gebruik mijn kortingscode
  • Heb je zin om lekker te zaaien en ben je op zoek naar een adres om je zaden te bestellen? Bij Dutch Garden Seeds krijg je met de code ‘moesmeisje’ 10% korting in hun webshop.

 

Uitplanten

Vanaf half mei (daar heb je ijsheiligen weer) kun je de courgette, komkommer, paprika, peper, aubergine en tomaat naar buiten doen. Of dat nou in de volle grond of in potten/bakken is. Laat ze wel eerst 5-7 dagen afharden (steeds wat langer buitenzetten en ’s nachts binnenhalen tot ze volledig buiten staan) zodat ze langzaam kunnen wennen aan de andere omstandigheden buiten.

moestuin mei_komkommers

Let op: zaai komkommers en courgettes niet te vroeg, want ze moeten tot half mei binnen staan en het liefst niet uit hun potjes groeien. Begin april is vroeg genoeg voor komkommers en half april voor courgettes (zelf zaai ik ze wat later, omdat ik half mei nog geen plek in mijn moestuin heb).

Oogsten

Als je er een beetje op tijd bij was dit voorjaar of vorig jaar, dan valt er nu vaak ook al wat te oogsten: mesclun, pluksla, raapsteel, radijs, rucola, snijbiet, spinazie en de laatste winterprei.

moestuin mei_snijbiet

Oogst van snijbiet elke keer de buitenste bladeren. Vanuit het hart groeit de plant weer aan. Zo kun je maandenlang oogsten tot in december.

Meststoffen

In mei geef ik altijd een handje kali aan de wortel, ui, bietjes en knoflook in mijn moestuin voor een mooie wortel, bol of knol. Ook gooi ik wat kalk op het lapje van de kolen. Vooral als je net zoals ik op zandgrond moestuiniert, vinden kolen dat wel fijn. Bij het uitplanten van de courgette geef ik ook altijd meteen wat algemene moestuinmest. Ik gebruik zelf al jaren die van Ecostyle en daar ben ik als biologische moestuinier heel tevreden over. Je hebt de mest in zakken van verschillende hoeveelheden (ook kleine pakjes met een hoge concentratie voedingsstoffen).

De rest van de warmteminnende groenten teel ik in mijn achtertuin in pot en daar wacht ik tot de voeding uit de biologische potgrond op is om overbemesting te voorkomen. Maar als je ze in jouw moestuin zet, kun je ze meteen wat extra mest geven. Vergeet ook de compost niet trouwens. Een goede, gezonde bodem is belangrijker dan mest.

Meer weten over het bemesten van je moestuin? Lees dan mijn blog ‘Moestuin bemesten: deze groenten lusten wel een extraatje’. 

Onkruid wieden

Dit moet je natuurlijk het hele jaar wel een beetje doen, maar mei is bij uitstek de maand dat het onkruid als… onkruid omhoogschiet;-). Ik wacht zelf altijd tot het net ietsje groter is, zodat ik het er makkelijk uit kan trekken. Een schoffel gebruik ik zelf niet. Dan verstoor je alleen maar het bodemleven en je loopt kans dat je jouw groenten beschadigt. Ik vind het juist heerlijk om het er met de hand uit te trekken. Maar goed, ik heb ook geen 1000m2 moestuin;-). Wil je onkruid zo veel mogelijk beperken? Vergeet dan niet te mulchen.

Slakken bestrijden

Op natte dagen komen ze opeens overal en nergens vandaan gekropen: slakken. En weg zijn je eerste slaplantjes of net uitgeplante kolen. Helemaal voorkomen doe je slakkenvraat helaas niet, maar je kunt de schade wel zoveel mogelijk beperken. In mijn blog Slakken bestrijden geef ik je wat tips.

Hopelijk kun je zo weer een beetje vooruit. En denk maar zo: al doende leert men, dus als je soms dingen vergeet of verkeerd doet, het hoort al allemaal bij:-)

Veel plezier in jouw moestuin in mei!

Dit blog bevat affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via aan van die links. Het kost jou geen extra geld en je helpt mij om onder andere mijn YouTube-video’s te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor! Wil je iets bestellen via Bol.com? Als je op de banner bovenaan het blog klikt steun je mij en mijn werk zonder dat het jou een cent meer kost.

8 Reacties

  1. Sofie

    Hoi, misschien een domme vraag maar mag je ook nog binnen zaaien rond en na de ijsheiligen of doe je dat dan beter meteen in volle grond? Mijn vraag gaat concreet over het zaaien van komkommers.

    Antwoord
    • Kim Nelissen

      Nee hoor, geen domme vraag. Ik zou zelf of in de volle grond of in een potje buiten zaaien. Dan kunnen ze meteen wennen aan de buitenlucht. Anders moet je ze ook weer gaan afharden. Ik zaai soms ook bijvoorbeeld nog courgettes wat later en die zaai ik dan eerst buiten in een potje zodat ik ze beter kan verschermen tegen slakken. Als ze dan wat groter zijn, zet ik ze op hun definitieve plek. Hopelijk heb je hier wat aan:-)

      Antwoord
  2. Sofie

    Zeker! Bedankt voor het antwoord.

    Antwoord
  3. Agnes

    Weer bedankt voor je fijne en informatieve nieuwsbrief…ook van de lekkere recepten op je website maak ik dankbaar gebruik!:-))

    Antwoord
    • Kim Nelissen

      Leuk te horen Agnes, dank je wel!

      Antwoord
  4. Miranda

    Hoi hoi. Ik ben voor het eerste jaar aan het moestuinieren en heb een vraag. De rucola groeit naast en tegen de aardappelplanten aan. Kan ik de rucola eten wanneer het groot genoeg is? Ik las namelijk dat aardappelplanten giftig zijn.

    Antwoord
  5. Clementine

    Leuke mail weer, waarvoor dank.
    Ik oogst al een paar weken snijbiet, die de winter overleefd heeft en gekochte slaplantjes in van die sixpacks. Die zijn nu al uitgegroeid tot volwaardige kroppen sla. Ik denk dat die plantjes 28 maart gekocht zijn en snel afgehard.
    kortom, wij eten nu dus “gedwongen” al elke dag sla. Heerlijk.

    Antwoord
    • Kim Nelissen

      Haha wat een straf! Heerlijk he die snijbiet ook!

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *