De moestuin in november

Het echte moestuinseizoen is helaas voorbij. De moestuin in november ziet er wat minder groen en vol uit dan in de lente en zomer. Maar je kunt echt wel wat dingen doen deze maand. Ik laat je zien hoe de maand november er in mijn moestuin uitziet.

Veel mensen bij mij in de buurttuin laten hun lapje grond nu al voor wat het is. Het ligt er kaal en verwaarloosd bij. Ik vind dat zelf heel erg zonde, want er zijn echt wel een paar dingen die je in november kunt doen in de moestuin.

Zaaien/poten

Je kunt richting de winter niet heel veel meer zaaien of poten in de volle grond, maar er zijn nog een paar leuke mogelijkheden:

1. Knoflook

Deze heerlijke groente kun je tot half november in de grond stoppen. Zorg dat je niet te veel voeding geeft voor de winter. De plant moet klein en gedrongen de winter in gaan. Zo heb je het minste kans op beschadiging door vrieskou.

2. Herfstplant-uitje

De meeste mensen planten ui in het voorjaar, ik juist in het najaar. Het ras ‘Troy’ is hier bijvoorbeeld geschikt voor. De ui heeft dan een voorsprong van een paar weken, waardoor er weer eerder ruimte is voor andere groenten. Vooral in een kleine moestuin kan dit een slimme zet zijn.

3. Tuinboon

Je hebt speciale rassen van de tuinboon die je niet alleen in het vroege voorjaar, maar ook in oktober/november in de grond kunt stoppen. Bij een niet al te strenge winter, heb je een paar weken voorsprong. Grote voordeel: je bent de zwarte bonenluis voor. Een goed ras is aquadulce.

Moestuin in november

Wat je kunt doen om de kans van slagen te vergroten: de voet van de tuinboon in de winter bedekken met stro.

4. Bloembollen

Eigenlijk mogen ze niet ontbreken in je moestuin: bloembollen. In november kun je verschillende bollen in de grond stoppen die in het voorjaar en de zomer bloeien. Denk bijvoorbeeld aan de krokus, het blauwe druifje, tulpen en sieruien. De bijen en vlinders zullen je dankbaar zijn. En het is natuurlijk ook gewoon een prachtig gezicht al die vrolijke kleuren in jouw moestuin.

Moestuin in november

Het blauwe druifje is een van de eerste bloeiers in mijn moestuin.

Mulchen

Ik mulch mijn moestuin meestal een paar keer per jaar, ook in november. Met mulchen bedek je de bodem met een laagje organisch materiaal, zoals stro, bladeren of cacaodoppen. In november ga ik meestal voor herfstbladeren die ik overal en nergens verzamel en bewaar. Voordeel: je beschermt groenten tegen de wintervorst, de bodem in de zomer tegen uitdrogen en het wordt omgezet tot compost. Doen dus!

Moestuin in november

Een ander voordeel van mulchen is dat je minder last hebt van onkruid.

Moestuinplan maken

Hoe klein je moestuintje ook is, een moestuinplan maken is altijd een slim idee. Het helpt om een flinke opbrengst te krijgen van slechts een klein lapje omdat er nooit een leeg plekje is. Ook zet je op die manier groenten naast elkaar die fan van elkaar zijn en houd je groenten bij elkaar weg die elkaar niet mogen. November vind ik zelf een ideale maand om zo’n moestuinplan te maken. Wil je inspiratie opdoen? Download dan mijn moestuinplattegrond. 

Oogsten

Als je slim bent en een moestuinplan hebt gemaakt (zie hierboven), dan is er in november ook nog wat te oogsten. Denk aan andijvie (haal die eruit voordat het gaat vriezen), spruiten, boerenkool, palmkool, snijbiet, veldsla, spinazie, bietjes en winterpostelein. Heerlijk.

Dit waren al mijn tip voor in de herfst. Geniet van jouw moestuin in november!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *