Met meer vertrouwen, plezier en rust moestuinieren?

Doe dan een van mijn online moestuincursussen. Lees hier meer

De moestuin in november

TuinTuin

Het echte moestuinseizoen is helaas voorbij. De moestuin in november ziet er wat minder groen en vol uit dan in de lente en zomer. Maar je kunt echt wel wat dingen doen deze maand. Ik laat je zien hoe de maand november er in mijn moestuin uitziet.

Veel mensen bij mij in de buurttuin laten hun moestuin in november al voor wat het is. Het ligt er kaal en verwaarloosd bij. Ik vind dat zelf heel erg zonde, want er zijn echt wel een paar dingen die je in november kunt doen in de moestuin.

Zaaien/poten

Je kunt in november niet heel veel meer zaaien of poten in je moestuin in de volle grond, maar er zijn nog een paar leuke mogelijkheden:

1. Knoflook

Deze heerlijke groente kun je tot half november in de grond stoppen. Zorg dat je niet te veel voeding geeft voor de winter. De plant moet klein en gedrongen de winter in gaan. Zo heb je het minste kans op beschadiging door vrieskou.

2. Herfstplant-uitje

De meeste mensen planten ui in het voorjaar, ik juist in het najaar. Het ras ‘Troy’ is hier bijvoorbeeld geschikt voor. De ui heeft dan een voorsprong van een paar weken, waardoor er weer eerder ruimte is voor andere groenten. Vooral in een kleine moestuin kan dit een slimme zet zijn.

3. Tuinboon

Je hebt speciale rassen van de tuinboon die je niet alleen in het vroege voorjaar, maar ook in oktober/november in de grond kunt stoppen. Bij een niet al te strenge winter, heb je een paar weken voorsprong. Grote voordeel: je bent de zwarte bonenluis voor. Een goed ras is aquadulce.

Moestuin in november

Wat je kunt doen om de kans van slagen te vergroten: de voet van de tuinboon in de winter bedekken met stro.

4. Bloembollen

Eigenlijk mogen ze niet ontbreken in je moestuin: bloembollen. In november kun je verschillende bollen in de grond stoppen die in het voorjaar en de zomer bloeien. Denk bijvoorbeeld aan de krokus, het blauwe druifje, tulpen en sieruien. De bijen en vlinders zullen je dankbaar zijn. En het is natuurlijk ook gewoon een prachtig gezicht al die vrolijke kleuren in jouw moestuin.

Moestuin in november

Het blauwe druifje is een van de eerste bloeiers in mijn moestuin.

Leestip: Wil je behalve bollen nog meer leuke bloemen op je lapje, die ook nog eens heel goed voor je moestuin zijn? Lees dan mijn blog ‘6 nuttige bloemen voor in de moestuin’. Je kunt ze niet allemaal nu zaaien, maar dan ben je alvast goed voorbereid voor aankomend seizoen.

Kiemgroenten binnen telen

Toegegeven, het is niet hetzelfde als buiten in de volle grond moestuinieren, maar in november kun je wel lekker los met kiemgroenten die je binnen op de vensterbank teelt. Je hebt echt tig mogelijkheden. Van alfalfa tot broccolikers en zonnebloem. Supergezond en heerlijk als garnering op een sandwich of door de salade. In mijn blog over kiemgroenten lees je alles. Ook wat je er voor nodig hebt aan materialen .

Mulchen

Ik mulch mijn moestuin meestal een paar keer per jaar, ook in november. Met mulchen bedek je de bodem met een laagje organisch materiaal, zoals stro, bladeren of cacaodoppen. In november ga ik meestal voor herfstbladeren die ik overal en nergens verzamel en bewaar. Voordeel: je beschermt groenten tegen de wintervorst, de bodem in de zomer tegen uitdrogen en het wordt omgezet tot compost. Doen dus!

Moestuin in november

Een ander voordeel van mulchen is dat je minder last hebt van onkruid.

Moestuinplan maken

Hoe klein je moestuintje ook is, een moestuinplan maken is altijd een slim idee. Het helpt om een flinke opbrengst te krijgen van slechts een klein lapje omdat er nooit een leeg plekje is. Ook zet je op die manier groenten naast elkaar die fan van elkaar zijn en houd je groenten bij elkaar weg die elkaar niet mogen. November vind ik zelf een ideale maand om zo’n moestuinplan te maken. Wil je inspiratie opdoen? Download dan mijn moestuinplattegrond.

Online cursus ‘Je eigen moestuinplan maken’

Heb je geen idee hoe je zo’n plan maakt? Meld je dan voor slechts 119,- aan voor mijn online cursus ‘Maak je eigen moestuinplan’.

Wil jij ook:

  • Precies weten wanneer en waar je wat moet zaaien?
  • Elk stukje grond in jouw moestuin gebruiken?
  • Het hele jaar eten uit jouw moestuin?
  • Minder chaos en daardoor meer genieten van het moestuinieren?

Resultaat aan het einde van de cursus; jouw eigen moestuinplan op papier!

Zaden bestellen

Als je dat moestuinplan dan eenmaal hebt gemaakt, kun je je alvast verheugen op aankomend seizoen door nu al je zaden te bestellen. Ook slim om dat op tijd te doen, want in sommige webshops zijn ze in het voorjaar snel uitverkocht of moet je lang wachten op je bestelling. Daardoor was ik afgelopen voorjaar te laat met tomaten zaaien. Zo zonde! Bij Dutch Garden Seeds zijn ze gelukkig altijd razendsnel met leveren en krijg je met de code ‘moesmeisje’ 10% korting op je bestelling.

Oogst uit je moestuin in november

Als je slim bent en een moestuinplan hebt gemaakt (zie hierboven), dan is er in november ook nog wat te oogsten. Denk aan andijvie (haal die eruit voordat het gaat vriezen), spruiten, boerenkool, rode kool, pastinaak, winterwortel, palmkool, snijbiet, veldsla, spinazie, bietjes en winterpostelein. Heerlijk.

Dit waren al mijn tip voor in de herfst. Geniet van jouw moestuin in november. En wil je weten hoe mijn moestuin er deze maand uitzag? Loop dan een rondje mee.

Dit blog bevat affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou geen extra geld en je helpt mij om onder andere mijn YouTube-video’s te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor! Wil je iets bestellen via Bol.com? Als je op de banner bovenaan het blog klikt steun je mij en mijn werk zonder dat het jou een cent meer kost. 

 

6 Reacties

  1. Eric

    Hoi

    Een echte moestuin heb ik niet, maar wel een hoge bak van ca 3 m2.
    Heb je daarvoor ook een plan?

    Antwoord
    • Kim Nelissen

      Nee helaas niet. Dat kan ik uiteraard voor je maken als je dat wilt, maar ik heb in de achtertuin zelf alles in losse potten staan.

      Antwoord
  2. Leo

    Als je de groei van je spruitjes wil stimuleren is het raadzaam om een kleine kop uit de plant te knijpen

    Antwoord
    • Kim Nelissen

      Hoi Leo,

      Ja dat klopt. Ik doe dat soms bij 1 van de 3 spruitkolen. De spruitjes zijn dan meer tegelijk oogstklaar, maar eigenlijk houd ik zelf meer van een gespreide oogst dus bij de rest doe ik dat eigenlijk nooit.

      Antwoord
  3. GUIDO WITTERS

    WIJ ZIJN TOF VERRAST MET DEZE DUIDELIJKE AANWIJIGING VOOR ONZE NOG UIT TE VOEREN TAKEN IN ONZE TUIN ;
    TOF VAN ALS BEGINNER IN DE TUIN DEZE ONDERSTEUNING TE KRIJGEN ; WIJ HOPEN OP NOG MEER VAN DEZE STEUNTJES IN DE RUG TE MOGEN KRIJGEN

    Antwoord
    • Kim Nelissen

      Wat leuk te horen Guido!

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Met meer vertrouwen, plezier en rust moestuinieren?

 Doe dan een van mijn online moestuincursussen. Lees hier meer