Moestuin op balkon of in kleine tuin: het kan!

Een moestuin op balkon of in kleine tuin? Ja hoor, dat kan prima! Je hebt helemaal geen enorme moestuin nodig om je eigen groentes te telen. Een moestuin in pot of bak is een prima alternatief. Ik vertel je welke groentes geschikt zijn voor moestuinieren in potten of bakken. En het zijn er meer dan je denkt. 

10 groenten voor moestuin op balkon of kleine tuin

Zelf heb ik een kleine stadstuin middenin Utrecht stad. Plek voor het aanleggen van een echte moestuin heb ik dus niet. Ik huur daarom een klein stukje grond in een buurttuin. Ook leuk. Omdat ik nogal hebberig ben, teel ik thuis ook nog een paar groenten in pot of bak. En dat gaat verrassend goed! Uiteraard geldt dat niet voor alle groenten. Zo heeft pompoen enorm veel ruimte nodig. Die kun je dus echt beter in de volle grond zetten. Hetzelfde geldt voor mais. Maar er blijft genoeg over voor je moestuin op balkon of in je kleine tuin. Ik geef je 10 leuke opties:

1. Aardbei

Moestuin op balkon aardbei

Sappig en zoet, wie houdt niet van dit heerlijke zomerse fruit? En wat een geluk: aardbeien doen het supergoed in pot of bak. Sterker nog, het werkt vaak beter dan in de volle grond. Daar hangen de aardbeien al snel op de grond en kunnen gaan rotten. Bij moestuinieren in potten en bakken, heb je daar een stuk minder last van. De aardbeien hangen veilig over de rand. Let op: aardbeien hebben wel genoeg zon nodig om mooi rood en zoet te worden.

2. Peper en paprika

Ook de peper en paprika zijn zonaanbidders. Ze groeien oorspronkelijk in warme landen. Ze houden dus van een beschut, warm en zonnig plekje. Een balkon met zon is dus ideaal. Daar staan ze lekker uit de wind en regen. Ook warmt een pot of bak sneller op dan de volle grond. In de volle grond valt de oogst vaak tegen. Zorg dat je ze genoeg mest geeft.

Ik gebruik het liefst speciale mix voor moestuinbakken. Bijvoorbeeld deze van Pokon. Hier zit voor 4 maanden genoeg voeding in.

3. Lente-ui

Lente-uitjes hebben weinig ruimte nodig, dus ook deze groente is ideaal voor jouw moestuin in pot of bak. Leuke tip: je kunt ze zelf zaaien, maar ook heel makkelijk laten hergroeien. Bewaar het kontje van de lente-uitjes die je in de winkel hebt gekocht en zet ze in een glaasje met water. Het uitje loopt dan opnieuw uit. Na een weekje of wat kun je ze in je pot of bak zetten.

4. Courgette

De meeste courgettes hebben veel ruimte nodig, dus je hebt hier wel een aardige pot of bak voor nodig (minimaal 40 cm doorsnee). Goede opties zijn klimcourgette of soorten die speciaal bedoeld zijn voor pot of bak. Het is handig om twee courgettes dicht bij elkaar te zetten in verband met een makkelijke bevruchting. Lukt dat niet, dan kun je je courgette handmatig bevruchten.

5. Raapsteel

Deze vergeten groente doet het ook prima op een wat kleine oppervlakte. Je kunt ze dicht op elkaar zaaien en als je het blad jong oost hoef je niet uit te dunnen. Als je raapsteel een paar centimeter boven de grond afknipt groeit het gewoon weer aan. Zo heb je er extra lang plezier van. Raapsteel kun je ook op een wat minder zonnig plekje zetten.

6. Sla

Hetzelfde geldt voor sla. Een paar uurtjes zon per dag is genoeg. Sla die geschikt is voor jouw moestuin op balkon of kleine tuin is bijvoorbeeld rucola, pluksla, veldsla en Aziatische mesclun. Pluksla is mijn absolute favoriet. Je kunt er meerdere malen van oogsten omdat de sla na het afknippen gewoon verder groeit. Vorig jaar heb ik er van mei tot en met augustus plezier van gehad!

Ook radijsjes doen het prima in een moestuinbak

7. Doperwt, peul en sugarsnap

Deze groentes kunnen dicht op elkaar gezaaid worden en gaan de hoogte in, dus hebben relatief weinig ruimte nodig. Zelf ben ik niet zo’n fan van doperwt omdat je veel planten nodig hebt om 1 of 2 keer erwtjes te kunnen eten. Daarom houd ik het nu zelf bij sugarsnaps. Die vind ik lekkerder dan peultjes. Heerlijk om in een wokgerecht te doen.

8. Kruiden

Mijn kruiden zet ik altijd in mijn moestuin in pot. Die wil ik namelijk snel bij de hand hebben als ik ga koken. Even de tuin in lopen en hop 5 minuten later zitten de oregano en rozemarijn door de pastasaus. Zelf teel ik behalve oregano en rozemarijn ook tijm, peterselie, bieslook, munt en basilicum. Munt woekert bovendien enorm, dus ik vind een pot of bak dan wel zo handig om hem in toom te houden. Tot 2019 had ik overal losse potten met kruiden staan. Omdat het er steeds meer werden, is het een beetje een rommeltje. In 2020 ga ik eindelijk die felbegeerde moestuinbak op poten aanschaffen. Alles netjes in 1 bak en fijn tegen de slakken.

9. Aardappels

Dit heb ik twee jaar geleden geprobeerd en dat lukte echt heel goed. Aardappels kun je het beste in een diepere pot of emmer telen. Je hebt tegenwoordig zelfs speciale aardappelemmers, handig! Niets leukers dan 1 aardappel poten en maanden later een flinke portie op je bord hebben liggen.

10. Tomaat

De tomaat teelt ik ook altijd thuis. Ik heb zelf een plastic kasje in mijn tuin gezet. Dat past net. Tomaten houden er namelijk niet van om nat te worden. Ze lopen dan veel kans om last te krijgen van de nare schimmel phytophthora, waar ze dood aan kunnen gaan. Wat je natuurlijk ook kunt doen is je tomaten bij slecht weer onder een afdakje zetten of er een zeiltje boven spannen.

 

 

 

 

 

 

 

Zorg dat je tomatenplanten zich ergens aan kunnen vasthouden als ze wat groter worden. Je kunt ze bijvoorbeeld vastbinden aan een bamboestok. Dit jaar ga ik voor het eerste deze speciale tomatenpot met rek testen. Ik ben benieuwd!


Er zijn nog veel meer mogelijkheden voor het telen van groenten op balkon of kleine tuin, maar dit waren degenen die ik zelf het leukst vind. 

Bemesting moestuin op balkon

In mijn moestuin in de volle grond kies ik eigenlijk altijd voor biologische mestkorrels. In mijn achtertuintje, waar alles in pot staat, gebruik ik altijd biologische vloeibare voeding.

Boekentip: 

Wil je nog meer leuke moestuintips speciaal voor jouw balkon of kleine tuin? Wellicht heb je wat aan dit praktische boek over moestuinieren in bakken en potten.

Je eigen pluktuintje op dakterras of balkon

Vind je het leuk om je eigen pluktuintje met bloemen te hebben? Dat kan dus ook gewoon op je balkon of dakterras. Of denk eens aan een geveltuintje. Jennita Jansen schreef het prachtig geïllustreerde boek ‘Pluktuin; de mooiste bloemen in kistjes en potten’. Boordevol handige tips, ook als je wat minder zon hebt.

YouTube-kanaal: korte video’s met tips

Vind je het leuk om tips te krijgen over moestuinieren op balkon of in kleine tuin? Je kunt me volgen op Instagram, Facebook en Twitter. Sindskort heb ik ook een eigen YouTube-kanaal met korte video’s. Als je je abonneert krijg je vanzelf een seintje wanneer er weer een nieuwe video online staat.

0 reacties