De moestuin in de zomer: praktische tips bij droogte

TuinTuin

De maand juli is dit jaar extreem warm en droog. Niet ideaal voor je moestuin (behalve dat er nu nauwelijks slakken zijn;-)). Want hoe voorkom je dat alles verdort en je straks niets te oogsten hebt? Ik geef je wat praktische tips.

De moestuintjes bij ons in de buurttuin hebben het zwaar. Al weken is er- op een dagje of wat na- nauwelijks een druppel regen gevallen. De temperaturen liggen tussen de 25 en (afgelopen week hier in Utrecht) 37 graden. En het blijft nog zeker 1,5 week warm en droog weer. Oefffff. Bij de mensen die geen actie hebben ondernomen, ziet het er ondertussen uit als een soort verlaten woestijn. Zonde! Wat kun je het beste doen met dit weer? Hier zijn mijn tips:

1. Geef water in de avond

Met deze hoge temperaturen verdampt water ontzettend snel. Het is dus slim om je moestuin pas later in de avond water te geven als het iets afkoelt. Zo hebben je groenten meer profijt van het water dat je geeft omdat er simpelweg meer overblijft. Ook loop je met overdag water geven het risico dat het blad van je groenten verbrandt.

Droogte moestuin

De snijbiet na een watergift in de avond

2. Gebruik voldoende compost

Deze zal ik niet snel vergeten. Tijdens een moestuincursus die ik ooit deed, zei de docent: compost is belangrijker dan water. En het is écht zo heb ik gemerkt. Het is ontzettend belangrijk om genoeg compost over je moestuin te verspreiden. Compost zorgt voor een goede bodemstructuur. Zo houdt de bodem voedingsstoffen en water beter vast.

 

3. Zorg voor mulch

Mulchen kan ik iedereen aanraden. Het is het bedekken van de bodem met een laagje natuurlijk materiaal. Denk aan gedroogd gras, stro, cacaodoppen, houtsnippers of dorre bladeren. Het beschermt je bodem in droge periodes tegen uitdroging, in natte periodes tegen te veel regen en in extreem koude periodes tegen bevriezing. Ideaal dus.

Droogte moestuin

Ik gebruikte dit jaar om te mulchen wat dorre bladeren die we in de moestuin hadden verzameld.

4. Geef niet elke dag water

Dit klinkt misschien tegenstrijdig, maar elke dag water geven is eigenlijk niet goed voor je moestuin. Je maakt je groenten enorm lui. Het is belangrijk dat groenten een goed en sterk wortelstelsel ontwikkelen. En dat doen ze als ze af en toe flink hun best moeten doen om in dieper gelegen delen van de bodem, naar water te zoeken. Heb je een grote moestuin waar je niet elke dag komt, dan is dit misschien een handige tip: er bestaan tegenwoordig superhandige systemen om je (moes)tuin slim te beregenen. Je gebruikt precies die hoeveelheid water die je gewassen nodig hebben. Zo heb je er geen omkijken meer naar. Op de website van Wilkon kun je hier meer over lezen. Ga op de site naar beregeningstechniek> tuin en park > slim sproeien.

Let op: teel je groenten in pot? Dan moet je ze wel elke dag water geven. Grond in potten droogt namelijk heel snel uit.

Deel jouw tips tegen droogte in de moestuin

Dit waren de belangrijkste tips om uitdroging in je moestuin tegen te gaan. Heb jij nog handige tips? Laat een reactie achter. Zo helpen we elkaar:-)

Dit blog is geschreven in samenwerking met Wilkon. Ook bevat dit blog affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou geen extra geld en je helpt mij om onder andere mijn YouTube-video’s te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor! Wil je iets bestellen via Bol.com? Als je op de banner bovenaan het blog klikt steun je mij en mijn werk zonder dat het jou een cent meer kost. 

 

7 Reacties

  1. B.Vessem

    Grond in potten, potten in een bak zetten,met 1 m water.

    Antwoord
    • Kim Nelissen

      Das ook een praktische tip!

      Antwoord
  2. Judith Maas

    Zeker bij moestuin in potten, omgekeerde petflessen naast de plant zetten. Vergeet niet om enkele gaatjes in de dop van de fles te maken. Deze flessen kun je ook vullen met verdunde voeding voor de plant

    Antwoord
  3. Desiree

    ik dacht altijd dat het jammer is van de compost om het aan de planten te geven bij droge periodes, want dan droogt die compost ook uit, kan dat geen kwaad dan aan de compost? verliest t dan niet zijn werking?

    Antwoord
    • Kim Nelissen

      Nee het beschermt de bodem juist. Doen dus! Natuurlijk is het slimmer om het eerder erop te gooien, maar beter laat dan niet.

      Antwoord
  4. Anneke

    Ik geef nooit water aan mijn moestuin, wel zorg ik dat de grond goed nat, de tuinslang 1 nacht op het perk leggen dat goed gemulched is, is vooralleer ik sla uitplant,dit voorkomt het door schieten van de sla. Mulchen vind ik het belangrijkse in een biomoestuinier + het geven van netel/smeerwortel gier.

    Antwoord
    • Kim Nelissen

      Ja heel slim! Ik probeer ook zo min mogelijk water te geven inderdaad. Mulchen ben ik ook groot fan van. Het helpt zo goed he.

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *