Ben je meer een kijker dan een lezer? Geen probleem. Naast mijn moestuinblog, heb ik ook een eigen Moestuin YouTube kanaal. Hier geef ik je praktische tips om van jouw moestuin een succes te maken. Op deze pagina vind je de laatste moestuinvideo’s.
Geen enkele video missen? Abonneer je op mijn YouTube-kanaal.
Carolien stelde mij de volgende vraag: “De koolwittevlieg op de boerenkool. Hoe voorkom je die?”
Marije stelde mij de volgende vraag: “Hoe en wanneer bewerk jij je bodem met compost? Hoe vaak doe je dat, ook in de winter? Lees hier mijn antwoord over wanneer je compost in je moestuin kunt gebruiken.
Astrid stelde mij de vraag: “In 1 van jouw video’s zeg jij dat onrijpe, verse compost niet goed is om in te zaaien, omdat de wortels dan verbranden. Maar hoe kan het dan dat je wel mulcht met vers afval? En hoe zit het dan met het kweken van pompoen in een composthoop. In deze video geef ik antwoord op deze vraag.
Winterwortel zaaien gaat eigenlijk precies op dezelfde manier in zijn werk als zomerwortel zaaien. Het duurt alleen wat langer om zo’n winterpeen te kweken. Ik deze video laat ik je precies zien hoe winterwortel zaaien, uitdunnen, bemesten en oogsten in zijn werk gaat.
Het is alweer eind oktober, bijna november. Wat een maand. Zo warm en zonnig. Heerlijk! En dat zie je ook aan de moestuin, want die ziet er nog heerlijk groen en kleurig uit. Ik laat je zien wat ik er nog allemaal in heb staan (ook vers groen!), ga wat dingen planten én oogsten. Oh ja en ook nog lekker zaaien!
Mijn eerste Q&A met vragen over de moestuin/ moestuinieren van Instagramvolgers en YouTube-abonnees. Ik geef antwoord op vragen over bemesten, het bestrijden van ongedierte, makkelijke groenten voor beginners, het winterklaar maken van de moestuin, de top 5 groenten voor in de moestuin, wat je nog kunt zaaien/planten buiten en in de kas en nog veel meer!
Ben jij die betonlook in jouw straat helemaal zat? Wil jij een bloemenzee creëren en bijen, vlinders en andere insecten aantrekken? Leg dan dan een geveltuintje of boomtuintje aan! In deze video laat ik je zien hoe een geveltuin en boomspiegel beplanten in zijn werk gaat. Je kunt mijn tuintjes volgen van het vroege voorjaar tot in het najaar en ik geef je allerlei praktische tips.
Mijn favoriete groente als nateelt in de moestuin is Aziatische bladgroente. Mizuna, bladmosterd of mosterblad worden deze pittige bladgroenten ook wel genoemd. In deze video laat ik zien hoe ik paarse mizuna sla en de groene mosterdsla Sherlihong kweek. Aziatische mesclun en raapsteel mizuna zijn ook geschikte bladgroenten voor de nateelt. Je kweekt ze allemaal op dezelfde manier.
Slakken in de moestuin. Een van de grootste ergernissen van moestuiniers. Want die gewassen, die eet je liever zélf op. Helemaal voorkomen doe je slakkenvraat niet, maar ik geef je mijn beste tips om slakken te bestrijden.
Iedereen met een moestuin krijgt er vroeg of laat mee te maken: bladziektes, vaak veroorzaakt door schimmels. In deze video vertel ik je over de meest voorkomende bladziekten: meeldauw, phytophthora (aardappelziekte), roest en cercosporosis. En wat je ertegen kunt doen.
Eindelijk! Alle groenten zijn afgehard. Ik laat je zien hoe mijn moestuin in mei er uitziet, wat ik allemaal uitplant en heb gezaaid. Loop je weer mee?
Een rondje door mijn moestuin en achtertuin eind april/begin mei. Wat staat er allemaal in mijn moestuin, wat heb ik gezaaid en ga ik nog zaaien en wat heb ik binnen allemaal voorgezaaid. Loop gezellig mee!
Veldsla is een van de makkelijkste groenten om te kweken. Veldsla zaaien doe je einde zomer zodat je richting de winter nog lekker wat bladgroente uit eigen tuin hebt. In deze video leg ik je alles stap voor stap uit.
Wat kun je (voor) zaaien in maart? In deze vlog laat ik het je allemaal zien. Inclusief praktische tips voor het recyclen van producten om in en mee voor te zaaien.
In deze video laat ik je stap voor stap zien hoe Nieuw-Zeelandse spinazie kweken werkt: van voorzaaien, tot uitplanten en oogsten. Ik kweek hem zelf in pot, maar vertel je ook hoeveel ruimte hij nodig heeft in de volle grond.
Wie denkt dat er niets te doen is in de moestuin in januari heeft het mis. Zelfs zaaien in januari is mogelijk. In deze video laat ik je zien wat ik deze maand doe: zowel in de moestuin als binnen.
Groenten laten hergroeien is superleuk en makkelijk om te doen. Bijvoorbeeld in de winter als je toch een beetje wil moestuinieren of als je nog niet zoveel ervaring hebt en op deze manier een beetje wil experimenteren.
In deze moestuinvlog laat ik je zien wat er nog allemaal in mijn moestuin staat in de herfst. Ik ga lekker oogsten, haal de courgetteplanten eruit en zet er nieuwe dingen in!
In deze vlog laat ik je zien hoe het er nu aan toegaat in mijn moestuin: slakken rapen en flink oogsten. En ik geef je allerlei tips voor nateelt in de moestuin. Lekker zaaien dus!
Winterpostelein zaaien is een slimme manier om ook in de winter en het vroege voorjaar groenten in jouw moestuin te kunnen oogsten. Je zaait deze bladgroente in augustus en september en kunt oogsten vanaf oktober tot april. In deze video leg ik je stap voor stap uit hoe winterpostelein kweken in zijn werk gaat. Van zaaien en beschermen tegen de vorst tot oogsten!
Heb jij een wat kleinere moestuin? Dan is pluksla zaaien in plaats van kropsla een slim idee. Van pluksla kun je ontzettend lang oogsten: maandenlang. Je knipt het af en het groeit binnen no time weer aan.
Mulchen in de moestuin is een absolute aanrader. Het beschermt jouw bodem tegen allerlei weersinvloeden. Ook zorgt mulchen voor minder onkruid in de (moes)tuin en verbetert het de bodemstructuur. In deze video leg ik je alles uit over mulchen in jouw moestuin. Wat is het precies? Waarom is het zo belangrijk en waarmee kun je allemaal mulchen.
Een paar maanden nadat ik mijn nieuwe moestuin kreeg, ziet het er al heel anders uit. Ik laat je zien wat er terecht is gekomen van mijn plannen, wat ik er nu allemaal in heb staan en ik geef je ook nog allerlei handige tips. Loop je gezellig mee?
Omdat ik zoveel vragen kreeg over de bemesting van de moestuin heb ik een video gemaakt met daarin alles wat je moet weten over jouw moestuin bemesten. Van kalk en compost tot algemene mest en kali. Zo maak én houd je jouw bodem gezond!
Mulchen in de moestuin is een absolute aanrader. Het beschermt jouw bodem tegen allerlei weersinvloeden. Ook zorgt mulchen voor minder onkruid in de (moes)tuin en verbetert het de bodemstructuur. In deze video leg ik je alles uit over mulchen in jouw moestuin. Wat is het precies? Waarom is het zo belangrijk en waarmee kun je allemaal mulchen.mulchen
Broccoli zaaien, uitplanten en oogsten. Ik houd ervan! Ook in mijn kleine moestuintje is broccoli kweken iets wat ik elk jaar doe. Zeker deze soort (Calabrese) is fantastisch voor een wat kleinere moestuin omdat je na de oogst van de hoofdstronk nog heel lang kan genieten van roosjes aan de zijscheuten. In deze video laat ik je stap voor stap zien hoe jij succesvol broccoli kweekt.
Hoe je hem ook noemt; muismeloen, cucameloen of cucamelon, dit grappige vruchtje is een aanwinst in jouw moestuin. Het smaakt naar komkommer met een klein “zuurtje” erin. In deze video laat ik je alles zien: van muismeloen zaaien, tot uitplanten, verzorgen en oogsten.