Moestuin YouTube: handige moestuintips op video

Ben je meer een kijker dan een lezer? Geen probleem. Naast mijn moestuinblog, heb ik ook een eigen Moestuin YouTube kanaal. Hier geef ik je praktische tips om van jouw moestuin een succes te maken. Op deze pagina vind je de laatste moestuinvideo’s.

Geen enkele video missen? Abonneer je op mijn YouTube-kanaal.

Twitter-volger Alvar vraagt: ‘Wat uit je moestuin kan het meeste geld opleveren en hoe verbouw je dat?’ Ik zocht het uit en geef allerlei tips: van groenten, tot kruid en fruit.

Het is eind maart en ik kan eindelijk mijn moestuin voorbereiden: onkruid eruit halen en compost verspreiden. Mijn moestuin klaarmaken in het voorjaar doe ik volgens de no dig (niet spitten) methode. Ik ben me steeds meer aan het verdiepen in de moestuin zonder spitten methode en het werkt super! En na het klaarmaken van de bodem in de moestuin is het tijd voor zaaien in de volle grond! Ik laat je zien wat je allemaal kunt zaaien eind maart: pluksla, raapsteel, radijs en snijbiet. Ik laat je ook nog even zien wat er binnen nog staat aan bloemen en groenten die ik aan het voorzaaien ben.

Moestuintje7 vraagt: “Welke planten kun je goed combineren in de moestuin en hoe doe je dat dan met wisselteelt?” Ik vertel je alles over combinatieteelt en wisselteelt. En ook iets over polycultuur (het alternatief voor wisselteelt).

In deze vlog ga ik mijn sugarsnaps en peultjes uitplanten en laat ik zien hoe ik mijn eigen klimrek maak. Ook geef ik de knoflook een heel klein beetje mest (dit is alles wat ze krijgen want veel mest heeft knoflook niet nodig). In mei krijgen ze nog een klein handje kali. Ik laat je zien wat er nu in maart nog in de moestuin staat en ik loop een rondje door de rest van het moestuincomplex.

Tessa vraagt: ‘Hoe verzorg je eigenlijk best je jonge zaailingen? Ik heb altijd het idee dat ik ze te droog en dan weer te vochtig houd. Hoe vaak geef je ze water?’ Ik geef je tips voor hoe je kunt zien of je te weinig of te veel water geeft en een slimme oplossing.

Marc Stam vraagt: ‘Ik lees veel over het toepassen van groeilampen en dat dit goed zou zijn voor het kweken van plantjes. Maar vroeger gebruikte men die ook niet en had men ook voldoende plantjes voor in de tuin, lijkt mij. Dus vraag ik mij af, maak jij gebruik van groeilampen voor je zaailingen en plantjes? En zo ja welke zou je adviseren?’

Het is maart! En dat betekent dat het moestuinseizoen officieel begonnen is. Eindelijkkkk. Ik laat je zien wat je in maart allemaal kunt voorzaaien en verspenen. Ik ga de eerste dahlia’s voortrekken en nog veel meer leuks!

Linda Ikink vraagt: “Heb jij tips om zelf compost te maken?” Ik geef je allerlei verschillende manieren om zelf compost te maken: van een composthoop tot bokashi. Ook vertel ik waar je rekening mee moet houden als je jouw eigen compost wil maken.

@OpdeHoofdstraat vraagt: “Hoe maak jij jouw moestuin zo goed mogelijk klaar in het voorjaar?” Ik vertel alles over onkruid wieden, mulchen, compost en mest.

Matscram vraagt: “Wat kun je in een moestuinbak van 1,20 m x 90 cm kweken in relatie tot wisselteelt. Ik vertel of wisselteelt in een moestuinbak nodig is en geef nog meer tips voor kweken in een moestuinbak, zoals gebruikmaken van combinatieteelt.

Garden to grill vraagt: “Welke groente duurde het langst om goed te kweken. Bij mij zijn de uien al 3 jaar op een rij mislukt.” Ik geef je tips over het kweken van ui en leg uit waarom mijn preiteelt zo lastig ging.

Mijn allereerste zelf opgenomen en gemonteerde vlog is een feit! Ik neem je mee naar mijn moestuin om te laten zien hoe mijn moestuin in februari eruit ziet. Ik laat je zien wat je kunt zaaien in februari, wat er ondertussen al is opgekomen, ik geef je tips voor een goede planning voor het aankomend seizoen en nog veel meer leuks!

Gerieke vraagt: “Hoe vaak ververs jij de grond in de bakken in jouw achtertuin en wat doe je met de oude grond? En hoe vaak bemest jij jouw moestuin in tuin en in bakken?” Ik vertel je wanneer je potgrond in je moestuinbak moet vervangen en ook wat ik met de oude potgrond doe om het te hergebruiken.

Nienke stelde mij de vraag: “Ik mis soms zaaiadvies per grondsoort of regio. Ik woon vlakbij zee en we hebben kleigrond en veel wind in de moestuin. Ik weet niet goed welke gewassen nou goed aanslaan en welke niet. Dat staat nooit op de verpakking van zaden. Waarom niet en hoe kom ik daarachter.” Ik geef Nienke wat advies over een moestuin op kleigrond: welke gewassen doen het daar over het algemeen wel goed en minder goed. Ook voor een moestuin op zandgrond geef ik wat tips.

Wil jij rode kool kweken? Dan zul je wat geduld moeten hebben. Het is niet een groente die je binnen 6 weken kunt oogsten. Maar geloof me, het is het wachten meer dan waard! In deze video leer ik je alles over rode kool kweken: van zaaien, tot uitplanten en oogsten.

Carolien stelde mij de volgende vraag: “De koolwittevlieg op de boerenkool. Hoe voorkom je die?”

Marije stelde mij de volgende vraag: “Hoe en wanneer bewerk jij je bodem met compost? Hoe vaak doe je dat, ook in de winter? Lees hier mijn antwoord over wanneer je compost in je moestuin kunt gebruiken.

Astrid stelde mij de vraag: “In 1 van jouw video’s zeg jij dat onrijpe, verse compost niet goed is om in te zaaien, omdat de wortels dan verbranden. Maar hoe kan het dan dat je wel mulcht met vers afval? En hoe zit het dan met het kweken van pompoen in een composthoop. In deze video geef ik antwoord op deze vraag.

Winterwortel zaaien gaat eigenlijk precies op dezelfde manier in zijn werk als zomerwortel zaaien. Het duurt alleen wat langer om zo’n winterpeen te kweken. Ik deze video laat ik je precies zien hoe winterwortel zaaien, uitdunnen, bemesten en oogsten in zijn werk gaat.

Pastinaak zaaien is niet het allermakkelijkst. Je moet flink wat geduld hebben, want het kan soms wel een maand duren voordat de zaden kiemen. En soms kiemen ze helemaal niet. Let goed op dat je geen oude zaden hebt, want bij pastinaak komt dat heel nauw. De zaden zijn niet lang kiemkrachtig. Als ze eenmaal zijn opkomen, dan is pastinaak kweken gelukkig niet ingewikkeld. In deze video leg ik je alles uit: van pastinaak zaaien, tot uitdunnen en oogsten.

 

Het is alweer eind oktober, bijna november. Wat een maand. Zo warm en zonnig. Heerlijk! En dat zie je ook aan de moestuin, want die ziet er nog heerlijk groen en kleurig uit. Ik laat je zien wat ik er nog allemaal in heb staan (ook vers groen!), ga wat dingen planten én oogsten. Oh ja en ook nog lekker zaaien!

Mijn eerste Q&A met vragen over de moestuin/ moestuinieren van Instagramvolgers en YouTube-abonnees. Ik geef antwoord op vragen over bemesten, het bestrijden van ongedierte, makkelijke groenten voor beginners, het winterklaar maken van de moestuin, de top 5 groenten voor in de moestuin, wat je nog kunt zaaien/planten buiten en in de kas en nog veel meer!

Ben jij die betonlook in jouw straat helemaal zat? Wil jij een bloemenzee creëren en bijen, vlinders en andere insecten aantrekken? Leg dan dan een geveltuintje of boomtuintje aan! In deze video laat ik je zien hoe een geveltuin en boomspiegel beplanten in zijn werk gaat. Je kunt mijn tuintjes volgen van het vroege voorjaar tot in het najaar en ik geef je allerlei praktische tips.

Mijn favoriete groente als nateelt in de moestuin is Aziatische bladgroente. Mizuna, bladmosterd of mosterblad worden deze pittige bladgroenten ook wel genoemd. In deze video laat ik zien hoe ik paarse mizuna sla en de groene mosterdsla Sherlihong kweek. Aziatische mesclun en raapsteel mizuna zijn ook geschikte bladgroenten voor de nateelt. Je kweekt ze allemaal op dezelfde manier.

Slakken in de moestuin. Een van de grootste ergernissen van moestuiniers. Want die gewassen, die eet je liever zélf op. Helemaal voorkomen doe je slakkenvraat niet, maar ik geef je mijn beste tips om slakken te bestrijden.

Iedereen met een moestuin krijgt er vroeg of laat mee te maken: bladziektes, vaak veroorzaakt door schimmels. In deze video vertel ik je over de meest voorkomende bladziekten: meeldauw, phytophthora (aardappelziekte), roest en cercosporosis. En wat je ertegen kunt doen.

Eindelijk! Alle groenten zijn afgehard. Ik laat je zien hoe mijn moestuin in mei er uitziet, wat ik allemaal uitplant en heb gezaaid. Loop je weer mee?

Een rondje door mijn moestuin en achtertuin eind april/begin mei. Wat staat er allemaal in mijn moestuin, wat heb ik gezaaid en ga ik nog zaaien en wat heb ik binnen allemaal voorgezaaid. Loop gezellig mee!

Veldsla is een van de makkelijkste groenten om te kweken. Veldsla zaaien doe je einde zomer zodat je richting de winter nog lekker wat bladgroente uit eigen tuin hebt. In deze video leg ik je alles stap voor stap uit.