De moestuin: dit kun je nog zaaien in oktober

Het is herfst en dat betekent dat het moestuinseizoen langzaam op zijn eind loopt. Altijd een “even slikken”-momentje hier. Toch zijn er nog een paar gewassen die je kunt zaaien in oktober en kun je ook wat klusjes doen. Nog geen verveling dus in de moestuin in oktober!

De dagen worden snel korter en de nachten kouder deze maand. Nachtvorst ligt al op de loer. Dat zorgt ervoor dat het voor veel groenten te laat is qua zaaien. Wat dat betreft waren er in september een stuk meer mogelijkheden om te zaaien. Wie mij een beetje kent, weet dat ik altijd probeer om zo min mogelijk stukjes in mijn moestuintje leeg te hebben staan. Ik vind het een sport om te zorgen dat er altijd wat te oogsten valt. Ja, ook in de winter.
Met deze gewassen kun je nog een gokje wagen.

Zaaien in oktober: volle grond

Spinazie

Zaaien in oktober: spinazie

Waar spinazie in de zomer praktisch altijd doorschiet, heb je daar in het najaar geen last van. Ik zaai deze groente altijd in het vroege voorjaar en het najaar. Zorg dat je in oktober kiest voor winterspinazie (ik heb zelf altijd winterreuzen). Als je geluk hebt, kun je in de winter nog oogsten. Soms lukte het me niet, maar dan liet ik de in oktober gezaaide spinazie staan en kreeg ie in het vroege voorjaar een groeispurt en had ik alsnog een flinke oogst. Laat je dus niet ontmoedigen als je in de winter een paar sneue sprietjes hebt, vaak komt het later nog wel goed.

Winterrogge

Dit gewas zaai je niet om zelf van te kunnen eten, maar je gebruikt het als zogenaamde groenbemester. Dit gewas verbetert de bodemstructuur en zorgt ervoor dat de voedingstoffen in de herfst en winter niet uitspoelen. Na de winter spit je het onder en heb je in het voorjaar een goede nieuwe start.

Zaaien in oktober: de koude bak

Heb je plek, dan is het aanschaffen van een koude bak echt een supergoed idee. Je verlengt daarmee het moestuinseizoen en hebt nog veel meer mogelijkheden om te zaaien in oktober. Een kasje kan natuurlijk ook.

Dit zijn wat leuke opties:

• Bladmosterd
• Aziatische mesclun
• Paksoi
• Rucola
• Snijbiet
• Spinazie ‘Winterreuzen’
• Tatsoi
• Tuinkers
• Veldsla
• Winterpostelein
• Witte kool
• Savooie kool
• Winterkropsla
• Pluksla
• Bloemkool (weeuwenteelt) https://nl.wikipedia.org/wiki/Weeuwenteelt

Als ik er plek voor had, dan wist ik het wel!

Zaaien op de vensterbank

In de herfst ga ik zelf altijd lekker aan de slag met het zaaien van kiemgroenten op de vensterbank. Je hebt echt tig verschillende soorten: van alfalfa tot broccolikers. Ze groeien snel en het is heerlijk als garnering op je sandwich, toast of salade. Ook erg leuk om te doen met kinderen. Weet je nog hoe leuk het vroeger was om tuinkers te zaaien op school?

 

Wat kun je in de moestuin planten in oktober?

Knoflook

Oktober is dé maand voor het planten van knoflook. Je kunt deze groente ook in maart in de grond stoppen, maar herfstknoflook geeft over het algemeen een betere opbrengst. Bovendien is het leuk om in de herfst en winter ook iets op je lapje te hebben staan. Je hebt echt tig soorten: van mild tot lekker pittig. Dus zoek uit waar jij het meest van houdt.

Herfst-ui

Deze groente plant normaal juist in het vroege voorjaar, maar je hebt ook rassen die je al in september en oktober kunt planten, zoals Radar. De oogst valt dan 3-4 weken eerder waardoor dat plekje in het voorjaar sneller klaar is voor een andere groente. Ideaal als je weinig ruimte hebt.

Veldsla

Heb je veldsla thuis voorgezaaid? Dan kun je deze in oktober nog uitplanten in de volle grond. Ik vind het zelf heel fijn om in de winter ook nog wat sla te kunnen oogsten uit eigen tuin.

moestuin oktober: dit kun je zaaien

Ik laat herfstblad altijd bewust liggen want het zorgt voor een isolerend laagje en het wordt omgezet in compost. Win-win.

Klusjes voor de moestuin in oktober

-Tomaten, komkommer en courgette oogsten en ruimen voor de eerste vorst
-Pepers en paprika naar binnen halen om te laten overwinteren (ja dat kan, het zijn meerjarige planten!)
–De spruitkolen en boerenkolen een beetje aanaarden (grond rondom de stam ophogen) om te voorkomen dat ze scheef groeien en omvallen.
Mulchen: bescherm de bodem tegen vrieskou en breng een laag organisch materiaal aan
Een moestuinplan maken: dit kun je ook wat later doen, maar als je zin hebt, waarom niet? Of je laat het mij doen.
-Zaden bestellen: weet je al wat je volgend jaar allemaal gaat verbouwen? Dan kan het slim zijn om je zaden op tijd te bestellen. Bij sommige zaadhandels zijn zaden van populaire groenten soms vroeg uitverkocht. Hier vind je mijn favoriete adressen voor biologische zaden. 

Wat ga jij zaaien in oktober?

Zoals je ziet: de moestuin is in oktober nog niet per se in ruste. Je kunt nog van alles doen. Wat ga jij nog zaaien in oktober? Laat een reactie achter. Altijd leuk om te weten wat andere moestuiniers verbouwen.

Veel moestuinplezier!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *