De moestuin: dit kun je nog zaaien in oktober

TuinTuin

Het is herfst en dat betekent dat het moestuinseizoen langzaam op zijn eind loopt. Altijd een “even slikken”-momentje hier. Toch zijn er nog een paar gewassen die je kunt zaaien in oktober en kun je ook wat klusjes doen. Nog geen verveling dus in de moestuin in oktober!

De dagen worden snel korter en de nachten kouder deze maand. Nachtvorst ligt al op de loer. Dat zorgt ervoor dat het voor veel groenten te laat is qua zaaien. Wat dat betreft waren er in september een stuk meer mogelijkheden om te zaaien. Wie mij een beetje kent, weet dat ik altijd probeer om zo min mogelijk stukjes in mijn moestuintje leeg te hebben staan. Ik vind het een sport om te zorgen dat er altijd wat te oogsten valt. Ja, ook in de winter.
Met deze gewassen kun je nog een gokje wagen.

Zaaien in oktober: volle grond

Spinazie

Zaaien in oktober: spinazie

Waar spinazie in de zomer praktisch altijd doorschiet, heb je daar in het najaar geen last van. Ik zaai deze groente altijd in het vroege voorjaar en het najaar. Zorg dat je in oktober kiest voor winterspinazie (ik heb zelf altijd winterreuzen). Als je geluk hebt, kun je in de winter nog oogsten. Soms lukte het me niet, maar dan liet ik de in oktober gezaaide spinazie staan en kreeg ie in het vroege voorjaar een groeispurt en had ik alsnog een flinke oogst. Laat je dus niet ontmoedigen als je in de winter een paar sneue sprietjes hebt, vaak komt het later nog wel goed.

Tuinbonen

Wist je dat je tuinbonen ook in oktober/november kunt zaaien? Ze hebben dan in het voorjaar een kleine voorsprong waarbij je de zwarte bonenluis met een beetje geluk net voor bent. Onder andere het ras aquadulce is hier heel erg geschikt voor. Bij strenge vorst kun je de planten beschermen met bijvoorbeeld een laagje stro of vliesdoek.

Winterrogge

Dit gewas zaai je niet om zelf van te kunnen eten, maar je gebruikt het als zogenaamde groenbemester. Dit gewas verbetert de bodemstructuur en zorgt ervoor dat de voedingstoffen in de herfst en winter niet uitspoelen. Na de winter mulch je er je bodem mee en heb je in het voorjaar een goede nieuwe start.

Zaaien in oktober: de koude bak

Heb je plek, dan is het aanschaffen van een koude bak echt een supergoed idee. Je verlengt daarmee het moestuinseizoen en hebt nog veel meer mogelijkheden om te zaaien in oktober. Een kasje kan natuurlijk ook.

Dit zijn wat leuke opties:

• Bladmosterd
• Aziatische mesclun
• Paksoi
• Rucola
• Snijbiet
• Spinazie ‘Winterreuzen’
• Tatsoi
• Tuinkers
• Veldsla
• Winterpostelein
• Witte kool
• Savooie kool
• Winterkropsla
• Pluksla
• Bloemkool (weeuwenteelt) https://nl.wikipedia.org/wiki/Weeuwenteelt

Als ik er plek voor had, dan wist ik het wel!

Zaaien op de vensterbank

In de herfst ga ik zelf altijd lekker aan de slag met het zaaien van kiemgroenten op de vensterbank. Je hebt echt tig verschillende soorten: van alfalfa tot broccolikers. Ze groeien snel en het is heerlijk als garnering op je sandwich, toast of salade. Ook erg leuk om te doen met kinderen. Weet je nog hoe leuk het vroeger was om tuinkers te zaaien op school?

 

Wat kun je in de moestuin planten in oktober?

Knoflook

Oktober is dé maand voor het planten van knoflook. Je kunt deze groente ook in maart in de grond stoppen, maar herfstknoflook geeft over het algemeen een betere opbrengst. Bovendien is het leuk om in de herfst en winter ook iets op je lapje te hebben staan. Je hebt echt tig soorten: van mild tot lekker pittig. Dus zoek uit waar jij het meest van houdt.

Herfst-ui

Deze groente plant normaal juist in het vroege voorjaar, maar je hebt ook rassen die je al in september en oktober kunt planten, zoals Radar. De oogst valt dan 3-4 weken eerder waardoor dat plekje in het voorjaar sneller klaar is voor een andere groente. Ideaal als je weinig ruimte hebt.

Veldsla

Heb je veldsla thuis voorgezaaid? Dan kun je deze in oktober nog uitplanten in de volle grond. Ik vind het zelf heel fijn om in de winter ook nog wat sla te kunnen oogsten uit eigen tuin.

moestuin oktober: dit kun je zaaien

Ik laat herfstblad altijd bewust liggen want het zorgt voor een isolerend laagje en het wordt omgezet in compost. Win-win.

Bloembollen

Wil je in het voorjaar ook wat gezellige kleurtjes in je moestuin en de bijen en vlinders helpen? Zet dan ook bloembollen in je moestuin. Je kunt er een heel vak voor vrijmaken, maar heb je net zoals ik een klein moestuintje, dan is het slim om je bollen alleen aan de randen te planten. Zo nemen ze nauwelijks ruimte in beslag en je hebt meteen een natuurlijke afscheiding. Leuke opties zijn krokussen, blauwe druifjes, sieruien en botanische tulpen. Deze trekken allemaal nuttige insecten aan.

Meer leuke opties? Lees mijn blog ‘Bloembollen voor meer bijen in de moestuin’.

Klusjes voor de moestuin in oktober

-Tomaten, komkommer en courgette oogsten en ruimen voor de eerste vorst
-Pepers en paprika naar binnen halen om te laten overwinteren (ja dat kan, het zijn meerjarige planten!)
–De spruitkolen en boerenkolen een beetje aanaarden (grond rondom de stam ophogen) om te voorkomen dat ze scheef groeien en omvallen.
Mulchen: bescherm de bodem tegen vrieskou en breng een laag organisch materiaal aan
Een moestuinplan maken: dit kun je ook wat later doen, maar als je zin hebt, waarom niet? Of je laat het mij doen.
-Zaden bestellen: weet je al wat je volgend jaar allemaal gaat verbouwen? Dan kan het slim zijn om je zaden op tijd te bestellen. Bij sommige zaadhandels zijn zaden van populaire groenten soms vroeg uitverkocht. Hier vind je mijn favoriete adressen voor biologische zaden. 

Wat ga jij zaaien in oktober?

Zoals je ziet: de moestuin is in oktober nog niet per se in ruste. Je kunt nog van alles doen. Wat ga jij nog zaaien in oktober? Laat een reactie achter. Altijd leuk om te weten wat andere moestuiniers verbouwen.

Zaden bestellen

Wil je zaden bestellen? Bijvoorbeeld van winterspinazie? Bij Dutch Garden Seeds krijg je standaard 10% korting in hun webshop met de kortingscode MOESMEISJE.

Veel moestuinplezier!

*Dit blog bevat affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou geen extra geld en je helpt mij om onder andere mijn YouTube-video’s te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor! Wil je iets bestellen via Bol.com? Als je op de banner bovenaan het blog klikt steun je mij en mijn werk zonder dat het jou een cent meer kost.

 

9 Reacties

 1. Kim

  Hoi Kim

  Dit jaar toch de stap gewaagd om te gaan tuinieren in potten, bij gebrek aan volle grond in de tuin. Maar als beginnende moestuinierder in potten ben ik erg benieuwd wat je allemaal kan planten en hoe je te werk kan gaan. Zou je daar ook eens over kunnen vertellen?

  Antwoord
 2. Celine

  Ik heb zojuist nog winterporselein gezaaid!

  Antwoord
  • Kim Nelissen

   Lekker!

   Antwoord
 3. Annemarie

  Hallo Kim,

  Vanwege het late voorjaar heb ik mijn Pepers en paprika’s ook later gepoot in de zinken tellen in m’n achtertuin.(Ik heb ze binnen onder glas gezaaid op de vensterbank)
  Inmiddels al een grote oogst eraf geplukt maar er hangen nog veel pepers aan de plant.
  Ik lees in je blog dat je ze binnen kan zetten maar dat is niet haalbaar voor mij dus blijven ze buiten staan.
  Denk je dat de nu nog groene pepers afrijpen naar rood ?
  En de puntpaprika’s net zo?
  Als de oogst er eenmaal af is moet ik ze dan snoeien omdat je zegt dat ze meerjarig zijn?

  Antwoord
 4. Hennie

  Ik ga half oktober tuinbonen planten, had ik ergens gelezen, ze kunnen goed tegen de vorst en dan ben je de luis voor!
  Ik ga het gewoon proberen 😀

  Antwoord
  • Kim Nelissen

   Ja ga ik dit jaar ook weer doen. Vooral de aquadulce is daar erg geschikt voor. Ik zal het nog even erbij zetten in het blog, goede!

   Antwoord
 5. joanna redder

  Ik heb net winter spinazie gezaaid en voor het eerst. Ik ben heel benieuwd.

  Antwoord
  • Kim Nelissen

   Oh leuk, ben benieuwd wat je ervaringen gaan zijn. Ik heb toevallig vandaag ook nog extra winterspinazie gezaaid nadat ik wat Oost-Indische kers weghaalde.

   Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

 1. Het hele jaar door spinazie eten uit jouw moestuin - GRN United.nl - […] Kijk jij al uit naar jouw eerste zelfgeoogste spinazie? Je kunt nu starten met het zaaien van winterspinazie! Wil…

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *