Combinatieteelt in de moestuin

Je zou het misschien niet verwachten, maar groenten zijn geen allemansvriendjes. Ze zijn best kieskeurig. Sommige groenten bloeien helemaal op in elkaars aanwezigheid, andere verpieteren juist naast elkaar. Het is dus handig om rekening te houden met combinatieteelt als je jouw moestuinplan in elkaar gaat zetten.

Er zijn verschillende redenen waarom sommige groentes goede buren zijn en andere juist slechte. Dit zijn de belangrijkste:

Voedingsstoffen

Iedere groente heeft zijn eigen voorkeur qua voedingsstoffen. De een houdt juist van lekker veel stikstof, de ander is dol op kalium. Het is dus verstandig om groenten bij elkaar te zetten die ongeveer dezelfde wensen hebben qua bemesting.

Een grove indeling: 

  • Veel mest: kolen, courgette, prei, aardappels 
  • Gemiddelde mest: tomaten, pepers, paprika, snijbiet, spinazie, aardbeien, winterpostelein, knoflook 
  • Weinig/geen mest: wortel, radijs, ui, biet, raapsteel, rucola, pluksla 

Bijna alle knol- en wortelgroenten houden van een extra handje kali. 

 

De prachtige goudsbloem trekt nuttige insecten zoals bijen aan en houdt mieren tegen.

Ongedierte/nuttige dieren

Sommige planten weren ongedierte waar een buurman veel last van kan hebben. Zo houden uien bijvoorbeeld de wortelvlieg op afstand. Het is dus slim om deze twee groenten naast elkaar in de moestuin zetten of zelfs afwisselend in dezelfde rij.

Grootte

Waar je ook op moet letten is de omvang van de groente. Heb je een groente die veel zon nodig heeft, zet hem dan niet in de schaduw van een hoge/grote groente. Sommige groenten, zoals spinazie hebben niet zo veel licht nodig. Die kun je prima in de schaduw van een andere groente zetten.

De palmkool wordt hoog, daarom heb ik hem aan de rand van mijn lapje grond gezet. Eromheen staan groenten die niet heel veel zon nodig hebben, zoals sla.

Overzicht combinatieteelt moestuin

Gelukkig hoef je niet alles zelf op te zoeken en zijn er handige overzichtjes van goede en slechte buren in de moestuin. Zelf gebruik ik altijd het combinatieteelt-overzicht van Zaaikalender.com of Rauwdouwers.nl 

De prachtige goudsbloem trekt nuttige insecten zoals bijen aan en houdt mieren tegen.

De palmkool wordt hoog, daarom heb ik hem aan de rand van mijn lapje grond gezet. Eromheen staan groenten die niet heel veel zon nodig hebben, zoals sla.

Daar gaan we: stap 3

Heb je een goed overzicht van welke groenten goede en slechte buren zijn, dan is het tijd voor stap 3: wanneer zaai, plant- en oogst je jouw groenten?