Kleine moestuin: welke groenten kies je?

De eerste stap bij het maken van een moestuinplan, is je groenten kiezen. En dat kan best een klus zijn. Want waar moet je op letten? Je hebt een kleine moestuin: welke groenten zijn dan een slimme keuze? Ik help je met het kiezen van jouw groenten in de moestuin.
Als je net zoals ik een mini-moestuintje hebt, moet je keuzes maken. Je kunt simpelweg niet alle groenten in je kleine moestuin verbouwen. Ik laat je zien met welke praktische dingen je rekening kunt houden zodat je het meeste plezier uit je moestuin haalt.

Kies groenten die:

Je lekker vindt

Dit lijkt me vereiste nummer 1. Je gaat natuurlijk niets telen wat je niet te eten vindt. Maak dus voordat je begint met je moestuinplan een lijstje van de groenten waar je dol op bent en die je vaak eet. Dat laatste kan natuurlijk wisselen per seizoen. Schrijf gewoon alles op wat in je opkomt. Later kun je selecteren.

Snel groeien

Er zijn wat groentes die lekker snel groeien. Het leuke daarvan is dat je na de oogst, nog prima een andere groente kunt telen. Zo kun je op 1 plekje misschien wel 4 verschillende groentes telen gedurende het moestuinseizoen. Snelle groeiers zijn bijvoorbeeld radijs, rucola, raapsteel, pluksla en Aziatische mesclun (een slamix). Deze kun je allemaal al na ongeveer 4-6 weken oogsten.

kleine moestuin welke groenten

De hoogte in gaan

In steden doen ze het ook: de hoogte in bouwen. Superslim want het kost je minder grond. In de moestuin werkt dat precies zo. Een rijtje sugarsnaps, peultjes of doperwten neemt nauwelijks ruimte in beslag. Je laat ze tegen een rek omhoogklimmen en hebt nog genoeg plek over voor andere groenten. Kijk ook naar de klimmende varianten van groenten, zoals klimcourgettes.

kleine moestuin welke groenten

Weer aangroeien

Sommige groenten oogst je 1x en dan haal je ze uit de grond. Maar er zijn ook groenten die weer aangroeien als je hebt geoogst. Als je het hart van bijvoorbeeld snijbiet, pluksla, raapsteel heel laat en het blad een paar centimeter boven de grond afknipt, dan groeit het gewoon weer aan. Zo kun je echt maandenlang oogsten van dezelfde plant. Winterpostelein groeit ook weer aan.

Een grote opbrengst hebben

Sommige groenten nemen wel aardig wat ruimte in beslag, maar dan heb je ook wat. Wat dacht je van 30-40 courgettes van 1 plant. Nog zo’n enorme producer is de komkommer. Van een tomatenplant kun je ook aardig wat oogst hebben als je hem goed verzorgt. Houd je van pittig eten? Teel dan zelf peper. Een peperplant neemt niet veel ruimte in beslag en doet het ook (juist eigenlijk) goed in pot. Hij beloont je met vele verse pepers.

Op naar stap 2

Heb je jouw groenten gekozen? Mooi! Dan is het tijd voor stap 2: wat zijn goede en slechte buren.