Moestuin planning: wanneer zaaien, planten en oogsten?

Ben je klaar met stap 1 en 2? Dan komt het echte uitpluiswerk: wanneer zaai, plant en oogst je wat? Het is even wat werk, maar wel heel belangrijk. Met deze informatie kun je een goede moestuin planning maken.
Iedere groente in je moestuin heeft een eigen zaai, oogst- en planttijd. En om het nog ingewikkelder te maken, groeit de ene groente heel snel en doet de andere groente alles op zijn dooie gemakje. Wees gerust. Ook ik zag in het begin de bomen door het bos niet meer. Maar na verloop van tijd weet je van steeds meer groente wanneer je kunt zaaien, planten en oogsten. Tot die tijd kun je het gewoon opzoeken.

Handig hulpje voor je moestuin planning

Om je tijd en moeite te besparen heb ik voor jou een handige zaai- en oogstkalender gemaakt van de groenten die ik zelf verbouw. Staat jouw groente er niet tussen? Dan raad ik je het handboekje “Van zaaien tot oogsten” van Hans van Eekelen aan. Het is echt mijn moestuinbijbel. Per groente staat uitgelegd wanneer je zaait, (uit)plant en oogst. Ook lees je hoe diep en ver uit elkaar je moet zaaien en op welke afstanden je moet uitdunnen en uitplanten. Ideaal! Kopen dat ding (nee ik heb geen aandelen;-)).

Het boekje is lekker klein en dus ook makkelijk mee te nemen naar de moestuin als je even snel iets op wilt zoeken. Nadeel: vieze vingers op de omslag;-)

Maak een overzichtje

Wat je nu doet is van elke groente die jij wilt telen, opschrijven van wanneer tot wanneer je deze kunt zaaien, uitplanten en oogsten. Ik schrijf uiteindelijk de maanden op waarin een groente een stuk grond ‘bezet’ houdt. Ik weet bijvoorbeeld dat ik mijn aardappelen in april de grond in stop en dat ik ze in augustus kan oogsten. De courgette plant ik in juni (en soms juli uit) en de oogst gaat door tot in oktober. Sommige groenten, zoals spinazie en raapsteel kun je op meerdere momenten in het jaar zaaien. Zo kun je raapsteel zowel in het voor- als najaar zaaien. Hetzelfde geldt voor spinazie.

Het boekje is lekker klein en dus ook makkelijk mee te nemen naar de moestuin als je even snel iets op wilt zoeken. Nadeel: vieze vingers op de omslag;-) Maar die poets je er zo weer af. 

En dan de laatste stap

Heb je jouw moestuin planning klaar? Dan is het tijd om naar de tekentafel te gaan.