Met meer vertrouwen, plezier en rust moestuinieren?

Doe dan een van mijn online moestuincursussen. Lees hier meer

Mijn moestuinplannen voor 2020: doe inspiratie op

Dat was het dan, dag 2019! Je was een fantastisch moestuinjaar. En nu is het tijd om terug te kijken: wat ging goed en wat is niet voor herhaling vatbaar? Maar vooral kijk ik vooruit. Wat ga ik in 2020 anders doen? Leer van mijn ontdekkingen en doe inspiratie op voor jouw eigen moestuin.

Ik kan niets anders zeggen: mijn moestuin beleefde in 2019 zijn beste jaar tot nu toe: bijna 10 kilo aardappels, vele courgettes, sappige trossen tomaten, prachtige kroppen andijvie en nog veel veel meer. Wat was ik trots! En dat op een lapje van 6m2 en wat potten in mijn achtertuin.

Het zal vast ook gewoon een beetje mazzel zijn, maar ik denk ook dat mijn goede bemesting, de flinke hoeveelheden compost en het mulchen de moestuin veel goeds hebben gedaan. Een flinke oogst staat of valt nou eenmaal met een goede en vruchtbare bodem. Daar gaan we dit jaar dus weer voor zorgen.

Deze groenten komen niet meer terug

Maar laat ik eerlijk zijn: het was echt niet allemaal rozengeur en maneschijn hoor. Ik schreef het vorig jaar ook al in mijn blog : winterprei en ik, we zijn gewoon geen goede match. Ook dit jaar bleven het vooral sneue sprietjes nadat ik ze had uitgeplant. Ik kan er niet de vinger opleggen waarom het niet lukt. De ui leek het eerst goed te doen, maar net zoals de prei en knoflook kreeg deze vlak voor de oogst in juni opeens last van de preimineervlieg. Ze stonden ook allemaal naast elkaar. Niet slim. Alles moest er eerder uit. Dikke balen. De knoop is nu doorgehakt: de prei en ui komen niet meer terug. De knoflook staat nu op een andere plek, dus hopelijk blijft de preimineervlieg dit jaar weg.

Gelukkig kon ik nog wat redden van de knoflook en ui. Ik vroor het in voor later gebruik.

Dit werkte heel goed

Dit jaar heb ik de andijvie niet rechtstreeks gezaaid, maar eerst voorgezaaid in potjes. En dat werkte ontzettend goed. Ik had minder last van slakkenvraat. Ik plantte ze veel dichter op elkaar dan officieel mag (op zo’n 15/20 cm afstand van elkaar in plaats van 35 cm). Door er in een vroeg stadium af en toe al een klein kropje tussenuit te halen, kreeg de rest op tijd een groeispurt en had ik een flinke oogst (de laatste 2 zijn er net uit). Op die manier heb ik een grotere oogst dan wanneer ik me aan de zaaiafstanden houd.

moestuinplannen andijvie

Een uit de kluiten gewassen krulandijvie

Ik heb officieel wat latere aardappelen die je in april de grond instopt en rond september kunt oogsten. Afgelopen jaar testte ik wat er zou gebeuren als ik ze al in maart pootte. Resultaat: in augustus een oogst met joekels van aardappels. Voor herhaling vatbaar dus. Voordeel: het stukje grond was op tijd leeg voor een nateelt van rucola, veldsla, raapsteel en snijniet. Ideaal!

moestuinplannen

Mijn aardappelopbrengst

Speciale soorten

Dit jaar ga ik wat meer bijzondere variëteiten van groenten testen. Zo ga ik de middentomaat ‘Tiger’  en de middentomaat ‘Bosque Blue’ telen. Het liefst zou ik nog veel meer soorten proberen, maar ik heb helaas maar plek voor 4 potten.

Na gewone groene en gele courgettes, ga ik aankomend jaar voor de courgette ‘Cocozelle van Tripoli’, een gestreepte courgette.


Ook ben ik op zoek gegaan naar bijzondere kolen. Na de rode boerenkool, ga ik nu ook rode spruiten (Rubine) proberen en broccolisoort ‘Calebresse’ die losse roosjes maakt die ook blijven aangroeien.

Verder vond ik nog een mooie, ronde, oranjegele biet die verkleuren naar goudgeel tijdens het koken. Die wissel ik dan af met de gewone rode biet. Dat wordt een prachtig kleurenspel!

Nieuw in het assortiment

Ik weet nog niet waar ik de extra pot vandaan ga toveren, maar ik wil dit jaar graag Nieuw-Zeelandse spinazie in mijn achtertuin. In tegenstelling tot de gewone spinazie schiet deze nauwelijks door en is juist geschikt voor in de zomer. Een zeer productieve plant als ik de omschrijving mag geloven, dus kom maar op!

Deze nieuwe groente mag blijven

moestuin plannen

Ik moest de cucameloen naar rechts leiden want hij bleef maar groeien.

Vorig jaar verbouwde ik voor het eerst de cucameloen in een grote pot in mijn achtertuin. Wat een leuke, kleine smaakvolle vruchtjes. En veeeeeel. Ik heb tot in oktober kunnen oogsten. De plant an sich is ook echt prachtig, dus die komst zeker terug! Ik zette 5 plantjes in een pot met een diameter van 50 cm. Ging prima. Mijn bamboestokken van 1,50 hoog waren echter te laag, dus dit jaar heb ik stokken van bijna 2 meter.

Dit ga ik minder zaaien

Omdat ik 2 paprikaplanten en 3 peperplanten laat overwinteren, ga ik er in februari minder zaaien dan normaal. Ook met de verschillende soorten sla ga ik wat minder los. Ik had vorig jaar echt veel te veel. Ik blijf wel alle soorten telen (rucola, veldsla, 3 soorten pluksla, 3 soorten eikenbladsla) maar gewoon wat minder van elk.

Dit wordt nog lastig, maar het moet van mezelf: minder boerenkool zaaien (*huilt*). Mijn kolenveldje staat écht te vol, waardoor de boerenkool niet lekker kan uitdijen en de snelle groeiers te veel licht wegnemen van de wat tragere.

Moestuinplan

Dringen geblazen in het kolenveldje

Meer, meer, meer

Aardbeien! Ik ben er dol op. Afgelopen jaar had ik 1 hangbak met eenmaal dragende aardbeien. Dit jaar wel ik er nog een bak bijhangen met daarin doordragende aardbeien. De stekjes heb ik al gemaakt van een plant in onze gemeenschappelijke bak in de moestuin. Aardbeien stekken is ontzettend makkelijk, dus ik sluit niet aan dat het er elk jaar meer worden;-)

Oogst spreiden

Al twee jaar neem ik het mezelf voor: de courgetteoogst beter spreiden. Maar ik ben te hebberig en dan zaai ik te veel in een keer en zet toch alles er meteen in. Tijd om wat strenger te worden. Dit jaar ga ik me inhouden met zaaien in april, zodat ik ook nog wat courgette kan zaaien in juni. Want 5 courgettes per week, krijg ik gewoon echt niet op in mijn eentje.

Moestuinplannen

Tip voor courgettes: oogst ze jong en klein (rond de 15 cm), dan maakt de plant weer nieuwe courgettes aan. Bovendien smaken ze ook beter dan grote.

Hetzelfde ga ik weer doen met de sperzieboontjes. Een eerste zaai in mei en een tweede een maand later in juni. Werkte vorig jaar echt perfect. Ik had tot begin oktober oogst.

De hoogte in

Aankomend jaar ga ik een nieuwe poging wagen om klimcourgette van De Bolster te telen. Vorig jaar zaaide ik die te laat, waardoor het helaas niets is geworden. Dit jaar een nieuwe poging! Zeker als je weinig ruimte hebt, zoals ik, is een klimcourgette een slimme optie. Een gewone courgetteplant neemt al snel 1m2 in beslag.

Moestuindagboek

Het laatste deel van vorig jaar was ik er al mee begonnen, dit jaar start ik meteen zodra het nieuwe seizoen begint: het bijhouden van een moestuindagboek. Superhandig om aantekeningen te maken en zo je plan elke keer te kunnen verbeteren.
Je kunt gewoon een mooi notitieboek kopen of bijvoorbeeld het tuindagboek van Avontuurlijk Tuinieren.

Op naar een nieuw seizoen

Dit waren mijn terugblik op 2019 en mijn plannen voor 2020. Hopelijk heb je weer wat leuke ideeën gekregen voor jouw eigen moestuin.

Op naar een nieuw groen moestuinseizoen!

0 reacties

Trackbacks/Pingbacks

  1. Wachten op het nieuwe moestuinseizoen: wat kun je nu al doen? - GRN United.nl - […] Weten wat ik nog meer voor plannen heb? Lees dan mijn blog: Mijn moestuinplannen voor 2020.   […]

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Met meer vertrouwen, plezier en rust moestuinieren?

 Doe dan een van mijn online moestuincursussen. Lees hier meer