Actie!
Pre-order het boek ‘Kleine moestuin, Grote opbrengst’.
€ 20,-
Normaal € 25,-

Blog

Klaprozen in de moestuin van Moesmeisje

Moestuintips voor 2025: wijze lessen en nieuwe plannen

Profielfoto Kim Nelissen
Kim Nelissen

TuinTuin

De winter is voor mij een heerlijk moment om mijn moestuinavonturen van het afgelopen seizoen te evalueren. Wat ging er goed en wat ga ik anders aanpakken? In dit blog deel ik mijn geleerde lessen en geef ik allerlei handige moestuintips waar jij hopelijk wat aan hebt.

Moestuinieren is voor mij vooral experimenteren: nieuwe rassen uitproberen, dingen net wat anders aanpakken om mijn opbrengst te verhogen en regelmatig regels overboord gooien om te kijken wat er dan gebeurt. Experimenten die goed gingen, neem ik mee naar het volgende seizoen, waardoor ik mijn moestuinaanpak en de opbrengst blijf verbeteren.

Dit ga ik aankomend seizoen anders doen

Dit jaar liep ik tegen een aantal dingen aan die zorgden voor teleurstellende resultaten en die ik anders ga aanpakken. Dit zijn de moestuintips die ik je wil meegeven:

  • Niet te vroeg zaaien

De belangrijkste les was dat ik geduld moet hebben en in het vroege voorjaar niet te vroeg moet zaaien. Leuk dat er op een zadenzakje staat dat peulen en sugarsnaps in maart al uitgeplant kunnen worden, maar mijn kleigrond warmt heel langzaam op. Veel langzamer dan de zandgrond die ik in mijn eerdere moestuin had. Dan kan de luchttemperatuur wel ok zijn, maar de grondtemperatuur was dat overduidelijk niet. De vroeg uitgeplante peulgewassen kregen een groeistilstand en zijn die niet helemaal te boven gekomen, waardoor ik weinig oogst had. Geduldig wachten dus tot de bodem voldoende is opgewarmd.

 

  • Mulch in het vroege voorjaar weghalen

In het verlengde hiervan ga ik aankomend seizoen de mulch die er in het vroege voorjaar nog ligt, weghalen op de plekken waar ik later wil zaaien. Dat doe ik een paar weken voordat ik ga zaaien/uitplanten. Door het weghalen van de mulch, warmt de bodem makkelijker op en is de bodemtemperatuur hoog genoeg.

  • Grond egaal maken voor het zaaien

Dit is een ongoing struggle;-) Ik ben niet zo perfectionistisch aangelegd en maak mijn bodem vaak niet vlak genoeg als ik ga zaaien. Toch is dat iets wat echt belangrijk is, zeker bij kleinere zaden zoals van die sla en wortel. Dus, dit jaar ga ik opnieuw een poging doen om mijn zaaivlakken eerst netjes egaal te maken met een hark.

  • Eerder starten met slakken rapen

Ik was natuurlijk niet de enige die enorme last had van slakken, maar ik denk dat ik nog wel iets beter mijn best kan doen om de plaag enigszins in toom te houden. En dat is door veel eerder in het seizoen in actie te komen. Dat betekent voordat ik start al slakkeneitjes verwijderen en jonge slakken rapen. Ook al is mijn invloed beperkt, omdat ik in een buurttuin zit en slakken niet doen aan tuingrenzen, denk ik dat het wel iets kan uitmaken. Neem deze moestuintip dus mee voor jezelf.

 

  • Rankende Oost-Indische kers vervangen

Ik ga mijn best doen om alle uitgezaaide Oost-Indische kers van afgelopen seizoen in het voorjaar weg te halen. In mijn kleine moestuin is de rankende variant veel te groot en overwoekert andere planten. Ik kies dus vanaf nu voor de niet-rankende variant om tussen mijn kolen te zetten. Hiermee bescherm ik mijn kolen tegen het koolwitje die haar eitjes dan hopelijk op de Oost-Indische kers afzet in plaats van op mijn kolen. Tot nu toe werkt deze moestuintip heel goed!

 

 

  • Klimspinazie eerder zaaien

Ik kweekte vorig jaar voor het eerst de tropische klimspinazie (met prachtige rode stengels). Volgens een andere moestuinier kon ik die in juni nog wel zaaien. Maar waar ze niet aan dacht: ik heb geen kas. De plant kwam niet op tijd op gang helaas. Dit jaar ga ik hem binnen voorzaaien in maart/april en hem dan tegen een tipi omhoog laten klimmen. Ik ben ontzettend benieuwd!

Mijn belangrijkste moestuintips: dit blijf ik doen

Vorig jaar was een jaar vol nieuwe experimenten. Over een groot deel van die experimenten ben ik heel enthousiast, dus die ga ik dit jaar laten terugkomen. Mijn moestuintips:

 

  • Polycultuurmethode gebruiken

Dit is denk ik mijn belangrijkste experiment van afgelopen seizoen: de polycultuurmethode toepassen. Eigenlijk deed ik dit altijd al, want ik doe niet aan wisselteelt en zet heel veel verschillende groenten, kruiden en bloemen door elkaar op mijn twee bedden. Maar wat ik de eerste jaren nog wel streng deed, is de regels van combinatieteelt toepassen. Ik zette goede buren naast elkaar en zorgde dat slechter buren niet naast elkaar kwamen te staan. De laatste twee jaar heb ik dat laatste steeds meer losgelaten. Ik zie echt geen slechtere groei bij planten die officieel niet naast elkaar mogen staan. Met goede buren houd ik wel rekening. Het maakt alles zoveel makkelijker!

  • Courgette laten klimmen

Deze truc heb ik van Jessica Koomen die ik volg op Instagram en ondertussen ook persoonlijk ken. Om ruimte te besparen bind ik mijn courgetteplant op aan dikke bamboestokken, waarbij ik elke keer de onderste bladeren weghaalde. Het werkte echt perfect. Ik had een mega oogst en zag geen courgettes over het hoofd. Ideaal! Ga ik dit jaar dus weer doen, want een courgetteplant neemt normaal veel ruimte in beslag in mijn kleine moestuin.

 

  • Snackkomkommer Kaikura

In mijn moestuinbak in de achtertuin kweekte ik voor het eerst de snackkomkommer Kaikura. Wat een topplant! Hij groeide megasnel en gaf heel vroeg in het seizoen ontelbaar veel knapperige komkommertjes. Hij nam niet zoveel ruimte in beslag, want ik liet hem klimmen waardoor er nog genoeg plek in de moestuinbak over was voor sojabonen, tomaten, basilicum en peterselie.

 

  • Ui/sjalot later uitplanten

Elk jaar heb ik last van de preimineervlieg in mijn moestuin: op de prei, knoflook en uit/sjalot. Afgelopen jaar heb ik de ui bewust later geplant, namelijk in mei. Later dan ze adviseren (februari-april). Maar ik wilde kijken of ik daarmee de preimineervlieg, die voor het eerst in april uitvliegt, kon ontwijken. En dat is gelukt! Ik had de mazzel dat de lente erg traag op gang kwam, dus ik weet niet hoe dit aankomend jaar zal gaan. We gaan het zien!

  • Knoflook aan de rand uitplanten

Deze methode blijf ik ook zeker toepassen: knoflook aan de rand van de moestuin uitplanten. Zo bespaar ik ontzettend veel ruimte, want de rand is een stuk moestuin dat ik voorheen niet gebruikte. Ik kan daardoor meer dan 30 bollen kweken in mijn kleine moestuin die niet ten koste gaan van andere groenten.

 

  • Sojaboon

Ok, de opbrengst was niet mega groot, want het blijven relatief kleine planten. Maar wat was het heerlijk om mijn eigen verse sojabonen te kunnen eten! En omdat de planten zo klein blijven, kun je ze overal wel tussenproppen;-) Ik had een stuk of 10 planten in mijn moestuinbak en later nog een rijtje in de moestuin. Zo had ik op twee verschillende momenten oogst. Komt dit jaar dus zeker terug!

  • Rammenas als nateelt

Eind augustus kwam er een rijtje leeg en zaaide ik voor het eerst rammenas. Ik wist niet goed of ik het een lekkere groente zou vinden, maar het leek me een leuk experiment als nateelt. De groente deed het fantastisch en ik vind het een heerlijk knolletje. Als je niet van het pittige houdt, raad ik je aan de rammenas te bereiden in de oven of in de wok in plaats van hem rauw te eten. Dan is de smaak veel milder.

Dit ga ik aankomend seizoen uitproberen

Net zoals elk jaar, staan er weer een aantal nieuwe experimenten op stapel dit seizoen. Dit zijn dus nog geen moestuintips, maar uiteraard kun je het ook proberen en samen met mij het experiment aangaan.

 

  • Bladgewassen mixen

Dit seizoen laat ik de aparte rijtjes voor de afzonderlijke snelgroeiende bladgewassen los. Pluksla, rucola, raapsteel, bladmosterd, snijbiet en spinazie mix ik en zaai ik breedwerpig uit in de vorm van een vlak en kweek ik als babyleaf. Hierdoor heb ik geen ruimte tussen de rijen waar onkruid kan groeien en heb ik een kant- en klaar salademengsel. Al deze gewassen kun je meerdere keren oogsten als je ze een stuk boven de grond afknipt. Maandenlang oogstplezier dus.

  • Pompoen tegen rozenboog

Het laten klimmen van de pompoen tegen de tipi is me afgelopen jaar erg goed bevallen. Maar omdat ik dit jaar nog meer groenten ga kweken, heb ik mijn twee tipi’s nodig voor de rijspeulen en kapucijners en voor de stokbonen. Ik ga daarom testen of ik twee rankende pompoenrassen vanaf beide kanten tegen een rozenboog kan laten klimmen die ik over het middenpad zet, zodat hij in twee bedden staat. De rozenboog wil ik maken van wilgentenen. Uiteraard ga ik voor een pompoen met heel kleine vruchten, zodat de rozenboog het gewicht kan dragen.

  • Nieuwe rassen

Dit jaar wordt het jaar van heel veel nieuwe gewassen testen. Een greep uit mijn nieuwe aanwinsten:

  • Patisson (een heel mooie witte, schijfvormige)
  • Hon Tsai Tai (een Aziatische groente waarvan je de bladeren, stengels en bloemen kunt eten)
  • Hoge sugarsnap (ik heb een ras gevonden (Record, te koop bij Dutch Garden Seeds) dat 1,40 hoog wordt in plaats van de 90 cm die ik normaal heb)
  • Zwitserse Reuzenpeul (een ras dat meer dan 2 meter hoog kan worden met roze/rode bloemen)
  • Wilde spinazie (spinazie met veel groter en geribbeld blad)
  • Meerjarige broccoli (de broccoli nine star perennial die elk jaar roosjes maakt die meer op bloemkoolroosjes lijken)
  • Langwerpige radijzen en bieten (de witte radijs IJskegel en de diep roze radijs Violet de Gournay)
  • Groene asperge waarvan ik er 1 of 2 inzet.
  • Allerlei soorten stokbonen (Roze/witte kievitsboon, pronkboon Lady Di met prachtig gevlekte bonen en rode bloemen, pronkboon Jescot-Long-Un wat de langste pronkboon ter wereld zou zijn, in Nederland is 70 cm gemeten)

 

Bovenstaande mooie, bijzondere rassen heb ik gekocht bij de Tuinen van Weldadigheid, Tuinjoop en Plukkers.com

Laat jouw moestuintip(s) achter in een reactie

 

Dit waren al mijn moestuintips, gebaseerd op mijn experimenten die ik afgelopen jaar gedaan heb of die ik dit jaar ga doen. Hopelijk heb je wat handige en leuke inspiratie opgedaan. Ik wens je heel veel moestuinplezier aankomend seizoen!

En heb jij nog moestuintips die je graag wil delen, laat een reactie achter. Zo helpen we elkaar weer verder.

*Dit blog kan affiliate links bevatten. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou geen extra geld en je helpt mij om onder andere mijn YouTube-video’s te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor! Wil je iets bestellen via Bol.com? Als je op de banner bovenaan het blog klikt steun je mij en mijn werk zonder dat het jou een cent meer kost.

2 reacties

  • Geweldige tips, zo krijg ik er al weer helemaal zin in! Overal waar ik kom/kijk vis ik achter het net met de sugarsnaps, wil jij de naam van die hogere soort delen? Dan ga ik online zoeken….en verder met voorpret hebben! Liefs Birgit

    • Kim Nelissen

      Hoi Birgit! Tuurlijk. Dat zijn is de Record. Te koop bij Dutch Garden Seeds. Vergeet mijn code niet als je ze daar aanschaft:-) Ik zal het ook even in het artikel erbij zetten.

Plaats een reactie