Met meer vertrouwen, plezier en rust moestuinieren?

Doe dan een van mijn online moestuincursussen. Lees hier meer

Welke moestuinvoeding en potgrond gebruik ik in welke fase?

TuinTuin

Als je net start als moestuinier kan het je nogal duizelen: welke potgrond heb je nou precies wanneer nodig? En hoe zit het met de moestuinvoeding? Wanneer begin je daarmee en welke gebruik je? In deze blog neem ik je mee langs alle fases van het moestuinieren: van (voor)zaaien en uitplanten tot de groei en bloei.

Voorweken

Veel beginners zullen denken dat het moestuinieren allemaal start met (voor)zaaien. Terwijl er bij sommige groenten nog een fase voor kan zitten: het voorweken. Veel mensen doen dat bijvoorbeeld bij peulvruchten (zoals tuinbonen, peulen, sugarsnaps en sperziebonen) die een nogal harde zaadhuid hebben. Maar wat niet iedereen weet, is dat je in principe alle zaden kunt voorweken. Ze ontkiemen dan beter en je krijgt een beter resultaat. Je kunt zaden tussen de 12 en 24 uur voorweken in water, zodat de zaadhuid zacht wordt en de zaden sneller ontkiemen. De grote zaden en zaden met een harde zaadhuid kiem je het langst. Je hebt op die manier tijdswinst, maar ook net wat minder kans dat de zaden helemaal niet ontkiemen.

Als je gaat voorweken kun je meteen wat wortelstimulator, zoals de plantaardige Bio Rootbooster van Cellmax, aan het water toevoegen voor een extra goede wortelontwikkeling. Rootbooster zorgt voor een betere ontwikkeling van het wortelgestel. Meer en sterkere wortels zorgt voor een weerbaardere plant die bijvoorbeeld makkelijker water en voeding opneemt én beter bestand is tegen plagen.

Een experiment met de tuinboon dat ik ooit deed. Links een tuinboon zonder rootbootser, rechts eentje die ik voorweekte in water met rootbooster en daarna ook nog wat gaf.

(Voor)zaaien

Ik zaai zelf aardig wat groenten voor: sowieso alle vruchtgewassen, zoals komkommer, courgette, paprika, pompoen en tomaat (op een warme plek). Maar ook de kolen en peulvruchten (op een koele plek). De eerste groep omdat ze warmte nodig hebben om te ontkiemen en de kolen en peulvruchten om de schade van slakken en muizen te voorkomen.

Voor het voorzaaien gebruik ik vaak kokospotgrond of zaai- en stekgrond, waarin weinig tot geen voeding zit. Bemesten in deze fase nog niet nodig. Kokospotgrond is lekker luchtig waardoor zaailingen makkelijk kunnen wortelen. Een groot voordeel van kokospotgrond vind ik dat het veel meer water vasthoudt dan gewone potgrond, waardoor je kweekpotjes met kwetsbare zaailingen minder snel uitdrogen.

Heb je nog oude potgrond? Die kun je eventueel hergebruiken om in te zaaien. Meng deze dan met wat grover zand voor de luchtigheid.

Tip: geef water met de plantenspuit zodat de zaden niet gaan “zwemmen” of wegrotten. In deze fase kun je rotobooster blijven gebruiken door het aan het water toe te voegen. 

Verspenen

Als de zaailingen naast hun eerste kiemblaadjes twee echte blaadjes hebben, kun je ze in een groter potje zetten. In die fase gebruik ik altijd biologische potgrond. Cellmax heeft heel fijne bio potgrond die net als de hele biolijn en kokospotgrond 100% plantaardig is, zonder dierlijke restproducten. Bio potgrond is wél voorbemest en heeft een hoog organisch stofgehalte, waardoor de zaailing genoeg voeding krijgt en lekker kan groeien. Als je nog wat kokospotgrond over hebt, kun je deze trouwens prima mengen met de bio potgrond. Tijdens deze fase kun je Rootbooster blijven gebruiken. Zo zorg je voor een goede wortelontwikkeling.

 

Uitplanten & groei

Als de zaailing ongeveer 10-15 cm hoog is (bij courgette, pompoen en komkommer vaak groter) is het tijd om ze uit te planten in de volle grond of in een grote pot of moestuintuinbak.

Merk je na een tijdje dat de bladeren van je planten te licht/bleek worden of dat de groei achterblijfti? Dan kun je bijvoeden met stikstofrijke voeding, zoals bijvoorbeeld de Bio 8-2-2 van Cellmax. Zeker in een pot of bak is bijvoeden belangrijk voor een goed resultaat. Je mengt de 8-2-2 net zoals de rootbooster met water.

In de volle grond kun je ook wat extra voeding in de bodem brengen door te mulchen en compost toe te voegen. Je kunt de grond ook aanvullen met bio potgrond. Is dat niet genoeg? Dan kun je alsnog bijvoeden met biologische stikstofrijke voeding. Rootbooster is nu niet meer nodig.

Let op: geef liever wat te weinig dan te veel mest, want te veel is schadelijker voor de plant dan te weinig. 

 Bloei & vruchtzetting

Groenten die bloeien en vruchten geven (zoals, tomaat, komkommer, aardbei, aubergine, courgette, paprika en peper) hebben in dat stadium weer andere behoeftes. Vooral kalium is dan belangrijk. In deze fase kun je overstappen op een product met meer kalium, zoals de Bio-Organic Bloom van Cellmax. Deze voeding, die je ook mengt met water, zorgt voor grotere en gezonde vruchten. De stikstofvoeding is dan niet meer nodig.

De aardbeien staan in bloei, dus lekker voeden maar!

Ik hoop dat ik je zo een beetje op weg heb kunnen helpen op het gebied van moestuinvoeding en potgrond.

Kim’s favorite Moestuinpakket van Cellmax

In samenwerking met Cellmax mocht ik een speciaal voordeelpakket samenstellen: Kim’s Favorite, met daarin alle producten van Cellmax die ik zelf altijd gebruik.

Hierin zit: 50 liter kokospotgrond, 100 liter biologische potgrond, Bio Rootbooster, Bio 8-2-2 en Bio Organic Bloom. Al deze producten zijn 100% biologisch en zo duurzaam mogelijk geproduceerd. Wel zo fijn.

Ik wens je heel veel moestuinplezier! Heb je nog vragen, laat dan gerust een reactie achter.

 Dit blog is geschreven in samenwerking met Cellmax Nutrients. 

3 Reacties

  1. Laura

    Hoe lang blijft een geopende zak nog bruikbaar? Kunnen de stoffen minder werkzaam worden op den duur als jet niet vaak gebruikt?

    Mvg,
    Laura van Os

    Antwoord
    • Kim Nelissen

      Dat is een heel goede vraag Laura, ik maak mijn potgrond eigenlijk altijd meteen hetzelfde seizoen op. Ik ga het eens navragen voor je, want vind het zelf ook wel een interessant vraag!

      Antwoord
      • Kim Nelissen

        Hoi Laura, ik heb het even voor je nagevraagd. Als je de zak goed afsluit dan kun je hem zeker een flink aantal maanden gebruiken. Wel zullen de voedingsstoffen (met name de stikstof) iets afnemen omdat het biologisch proces gewoon doorgaat. Wat je kan doen als je de grond weer gaat gebruiken, deze even goed nat maken met een oplossing Cellmax 822 en dag laten staan en dan planten.Ik hoop dat je hier iets aan hebt!
        De voeding zelf kun je heel lang bewaren zonder dat de voedingsstoffen verminderen.

        Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Met meer vertrouwen, plezier en rust moestuinieren?

 Doe dan een van mijn online moestuincursussen. Lees hier meer