Met meer vertrouwen, plezier en rust moestuinieren?

Doe dan een van mijn online moestuincursussen. Lees hier meer

Muizenmeloen kweken in eigen tuin of op balkon

TuinTuin

De muizenmeloen, oftewel cucamelon, is een vruchtgroente die je echt een keer moet kweken. Wat een leuke en lekkere groente is dit zeg! Ik heb hem vorig jaar voor het eerst in pot gekweekt en vertel je precies hoe jij ook zoveel van die schattige vruchtjes kunt oogsten dit jaar.

De muizenmeloen komt uit Mexico en is een supermooie plant met prachtige groen blad, gele bloemetjes en schattige vruchtjes eraan. Zo groot als een druif, smakend naar komkommer met een zuurtje en een velletje dat lijkt op watermeloen. Vandaar de naam muizen- of muismeloen, maar ook Mexicaanse komkommer. Als je naar de bladeren kijkt, snap je waarom. Ze hebben er wel iets van weg.

Salade of snack

Vorig jaar hoorde ik er voor het eerst van en heb ik hem als experiment in mijn achtertuin gezet. En dat heb ik geweten! Deze klimplant bleef maar groeien en ik maar plukken. Dus die komt voortaan elk jaar terug. Heerlijk door een zomerse salade of als snack voor tussendoor. Als je de volgende stappen volgt, heb jij dit jaar ook van die heerlijke vruchtjes uit eigen tuin (of balkon). Je kunt hem namelijk zowel in de volle grond als in pot kweken.

Zaden kopen

Ik tuinier biologisch en heb me suf gezocht naar biologische zaden van de cucamelon, maar ik heb ze helaas niet gevonden (Jij wel? Laat het met weten!). Dus heb ik mijn niet-biologische zaden bij Vreekens besteld, maar er zijn veel andere webshops waar ze te koop zijn.

*Update januari 2022: ondertussen kreeg ik van een lezer deze tip voor biologische zaden: een webshop op Etsy. Dank je wel Xantha!

Zaaien van de cucamelon

Je kunt cucamelon zaaien vanaf eind maart(binnen) tot half mei (direct op de plek van bestemming). Ik zaai ze binnen voor in kokospotgrond of zaai- en stekgrond. Omdat ik weinig ruimte heb, stop ik 3 zaadjes in een potje van 9cm. Later krijgen ze elk hun eigen potje. Ik zet ze lekker warm; in mijn verwarmde kweekbak waar het tussen de 22-25 graden is of boven mijn kachel. In het begin kunnen ze gewoon donker staan. Zodra de zaden opgekomen zijn (na 1-2 weken) moet je ze op een lichte plek zetten die ietsje koeler mag zijn, maar zeker wel kamertemperatuur.

Wachten wachten wachten

En dan is het een kwestie van heel veel geduld hebben, want man wat gaan die dingen traaaaaag in het begin. Soms vraag je je af of je het allemaal wel goed doet. Er lijkt geen groeikracht in die kleine hummeltjes te zitten. Maar wees gerust. Het zijn gewoon trage starters. Dat maken ze later ruimschoots goed, geloof me.

Overpotten van de muizenmeloen

Zodra de zaailingen hun eerste echte blaadjes krijgen, kun je ze elk in hun eigen potje zetten. 9cm is prima, want ze groeien vooral de hoogte in. Dat potje kun je vullen met potgrond. Daar hebben ze de komende weken genoeg aan. Op een gegeven moment, richting mei zie je de eerste klimhandjes eraan komen. Zo schattig vind ik dat altijd!

 

Uitplanten

Vanaf half mei (als er geen kans op nachtvorst meer is) kun je de cucamelons uitplanten op hun definitieve plek. Sommigen zeggen dat ze het in de kas beter doen omdat ze van warmte houden, anderen zeggen dat buiten beter werkt omdat de insecten de bloemetjes dan beter kunnen bevruchten. Ik heb ze gewoon buiten geteeld en hier deden ze het meer dan prima en ik heb niet eens een tuin op het zuiden, maar op het westen.

Volle grond

Je kunt muizenmeloentjes in de volle grond zetten. Laat ze tegen een flink hoog hek omhoog klimmen en zet ze ongeveer op 10-20 cm afstand van elkaar. Zorg voor een voedzame bodem met genoeg compost.

In pot of bak

Ik heb 5 cucamelons in een grote pot van 50cm gezet en deze omhoog laten klimmen tegen een tipi-constructie. Het werkte prima en ik werd beloond met een prachtige, hoge toren. Koop bamboestokken van zo’n 2 meter hoog, want die van mij van 1,50m waren echt te laag. Vul de pot met goede biologische potgrond en compost.

muizenmeloen

Het begon met lage stokken

muizenmeloen groei

En al snel waren ook die van 1,50 niet hoog genoeg en moest ik de plant bovenin naar links laten klimmen.


Dit jaar wil ik mijn grote pot gebruiken voor kruiden en ga ik de muismeloen in de veggie wall zetten. Ik laat de plant dan gewoon over de top naar de andere kant klimmen. Leuk experiment! Op Instagram  doe ik vanaf half mei verslag van het hoe gaat.

Muizenmeloen verzorgen

Na het uitplanten in mei gaat het rap. Opeens komt er een groeispurt en voordat je het weet klimmen ze omhoog. Zorg dat je genoeg water geeft bij droogte (zeker als ze in een pot staan) en geef ze af en toe wat extra mest (in pot nadat de voeding op is). Dat kunnen bijvoorbeeld mestkorrels zijn (ik vind die van Ecostyle fijn), maar ook vloeibare voeding die je gebruikt voor je tomaten. Cellmax heeft een heel fijne biologische en volledig plantaardige vloeibare mest, speciaal voor vruchtgroenten. Ik wissel meestal af, net waar ik zin in heb.

muismeloen

Bloei en groei

Richting de zomer verschijnen de eerste, gele bloemetjes aan de muismeloen. Superklein en oh zo schattig. Je snapt niet hoe ze het doen, maar de bijen genoten er vorig jaar enorm van in mijn achtertuin. En dan net zoals bij tomaten en komkommers ontstaat er na de bloei een vruchtje. Je moet er bijna een vergrootglas voor hebben, maar ze zitten er echt. Houd ze goed in de gaten, want ze groeien als een malle.

muizenmeloen

Oogst

Als de vruchtjes ongeveer 3cm groot zijn, kun je ze oogsten. Doe dat op tijd, want hoe langer je ze laat hangen, hoe minder lekker ze worden. Je kunt ze het beste meteen dezelfde dag opeten, want ze worden snel zacht en voos. Ze zijn heerlijk als snack, maar ook door een zomerse salade. Je kunt ze ook inmaken zoals augurk.

Ik heb vorig jaar tot en met oktober kunnen oogsten en er echt een hele lading vruchtjes af kunnen halen.

Overwinteren van de muismeloen

Ze zeggen dat je de plant kunt laten overwinteren, maar zelf heb ik geen verwarmde kas en ook geen plek in huis om de enorme wortel te kunnen bewaren. Dus ik zaai ze gewoon elk jaar opnieuw. Maar je zou een poging kunnen wagen als je avontuurlijk bent aangelegd;-)

Youtube-video

Wil je alles nog op je gemak nakijken op video? Dat kan:-)

Dit blog bevat affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou geen extra geld en je helpt mij om onder andere mijn YouTube-video’s te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor! Wil je iets bestellen via Bol.com? Als je op de banner bovenaan het blog klikt steun je mij en mijn werk zonder dat het jou een cent meer kost.

 

53 Reacties

  1. Roxanne

    Die zien er leuk uit zeg! 😀 Misschien eens proberen!

    Antwoord
    • Kim Nelissen

      Ze zijn echt zo leuk! Alleen al de plant is zo mooi:-) Ik ben echt fan!

      Antwoord
  2. Hanneke

    Ik heb in maart in kas gezaaid en helaas niets uitgekomen !

    Antwoord
    • Kim Nelissen

      Dat zou kunnen want cucamelon moet je warm opkweken. De plant komt uit Mexico. Dus echt wel rond de 20 graden. Misschien nog een keer proberen nu het warmer is?

      Antwoord
  3. Nanda

    Ik heb ook een paar plantjes. Na een mislukte poging vorig jaar het weer opnieuw geprobeerd. Ze groeien echt als een malle nu! Dus dank voor je tips over die grote pot en stokken van 2m. Ga ik morgen gelijk halen! Vraagje nog wel: Eet je de meloentjes met schil en al? En, heb je ook geprobeerd om de zaadjes te oogsten voor volgend jaar?

    Antwoord
    • Kim Nelissen

      Hoi Nanda,

      Wat leuk dat het nu wel lukt! Ze komen traag op gang, maar als ze eenmaal groeien, is er geen houden aan he? Je eet ze inderdaad met schil en al. En nee ik heb de zaadjes niet geoogst. Maar misschien ga ik dat dit jaar wel doen:-) Dan moet je ze dus heel groot laten worden. Dan zijn ze niet meer lekker om te eten, maar kun je de zaadjes eruit halen, drogen en bewaren tot volgend jaar.

      Antwoord
  4. Louis

    ik heb een plantje gekregen en heb het buiten op de rand in het gazon gezet. De plant is bij mij nog geen meter hoog geworden , maar er hangen al vruchten op , bijna gereed om te plukken (14 juli) , de persoon waar ik het van gekregen heb heeft ze in de serre geplant , wel 2 m hoog , maar vruchten…..noppes….

    Antwoord
    • Kim Nelissen

      Wat goed! En ja buiten doen ze het beter dan in een serre of kas, want daar is bevruchting erg lastig:-)

      Antwoord
    • Kim Nelissen

      Ohh super, dank je wel voor de tip. Ik heb me echt suf gezocht!

      Antwoord
  5. annemarie

    Ik heb ze dit jaar
    voor het eerst, dus ik ben benieuwd, hij groeit tegen de schutting van 1,80 m.

    Antwoord
    • Kim Nelissen

      Leuk! Ik gok dat ie wel hoger gaat dan dat. Maar je kunt hem altijd weer naar links of rechts leiden. Het is echt een mooie plant he? Slim tegen de schutting:-)

      Antwoord
  6. Francisĺ

    Weet iemand welke vitamines, etc. erin zitten. Kan het nl niet vinden

    Antwoord
    • Kim Nelissen

      Oei, nee dat zou ik eigenlijk ook niet weten. Als je erachter bent, hoor ik het graag!

      Antwoord
  7. Ingrid Veltkamp

    Ik heb een paar muismeloentjes gekregen. Kan ik hier zaad van krijgen dmv drogen bv. ??????

    Antwoord
    • Kim Nelissen

      Ik heb dat zelf nog nooit geprobeerd, maar in theorie zou het moeten lukken. Gewoon proberen. Inderdaad door die drogen en vochtvrij te bewaren.

      Antwoord
    • Kim Nelissen

      Ohh super, dank je wel voor de tip!

      Antwoord
  8. Lisa

    Help. Mijn plantjes “breken”. Ben ik dan te vroeg beginnen zaaien. Ze zitten mooi warm in kweekbak. Apart potje. En de tweede “breekt”. Wat doe ik mis?

    Antwoord
    • Kim Nelissen

      Februari is inderdaad nog veel te vroeg. Dan is er nog te weinig licht door de korte dagen en in combinatie met een warme bak worden het lange en slungelige en dus slappe plantje die breken. Even wachten dus nog tot eind maart/begin april;-)

      Antwoord
  9. Anne-Marie

    Hoi, ik heb net drie plantjes in hun eigen potje gezet vanuit een kweekbak. maar nog geen uur later gingen ze alledrie slap. Ik heb nu de kap er weer op gezet en ze in het zonnetje gezet aan de andere kant van het huis, dus nu even afwachten… Ik heb gelukkig nog een latere batch in een andere kweekbak staan. Heb je verdere tips voor het overpotten?

    Antwoord
    • Kim Nelissen

      Hoi Anne-Marie,

      Ik neem aan dat je ze wel binnen hebt staan? Misschien hebben ze even een klap gehad omdat ze even zonder kap stonden? Heb je ze na het overpotten wel meteen water gegeven? Qua overpotten probeer ik altijd om zoveel mogelijk zaai- en stekgrond om de wortels te laten zitten zodat die zo min mogelijk beschadigen. Hopelijk heb je daar wat aan.

      Antwoord
  10. Frederike

    Kan ik ze ook over de grond laten kruipen?

    Antwoord
    • Kim Nelissen

      Dat in principe wel, maar dan heb je wel meer kans op ziekten/schimmels omdat het blad en vruchten de vochtige grond raken.

      Antwoord
  11. Andrea

    Waar kun je deze als plant kopen?
    Mijn zaadjes komen niet uit, vanaf maart al gezaaid.

    Antwoord
    • Kim Nelissen

      Hoi Andrea,

      Ik heb je bericht helemaal gemist. Ik heb ze helaas nog nooit als plant ergens gezien helaas. Misschien was het nog te koud in maart?

      Antwoord
  12. marieke

    Beste,
    Onze muizenmeloen groeit inderdaad heel zotjes maar wij hebben wel minibloemetjes maar daar blijft het bij?
    Doe ik iets verkeerd, hij staat wel in een kas. Krijgt voldoende water en voeding.
    Dank bij voorbaat
    Marieke

    Antwoord
    • Kim Nelissen

      Dat klopt hoor! De bloemetjes zijn echt mini haha.

      Antwoord
  13. janet

    hoi Kim mijn muizenmeloen krijgt gele bladeren komt doordat het te veel heeft geregend? bodem is erg vochtig. zet de plant nu steeds binnen als het gaat regenen en in de zon als deze schijnt. Het is niet handig om die pot steeds te verplaatsen maar je moet er wat voor over hebben Of is dit juist niet oké?
    en kan ik ook koemest geven aan deze plant???
    groetjes Janet.

    Antwoord
    • Kim Nelissen

      Hoi Jeanet,

      Oei dat is lastig te zeggen zo. Kan echt van alles zijn. Bijvoorbeeld ook luis of spint. Maar heel nat staan vind ik ook niet leuk nee. Dus op zich wel slim hoor om hem te verhuizen, als ie maar wel licht krijgt? Koemestkorrels kan inderdaad prima!

      Antwoord
  14. Karlijn

    Had van iemand een miniplantje gekregen. Lekker in de vensterbank gezet en in mei buiten in de volle grond. Na eerst hitte en daarna heel veel regen leek het plantje kapot te zijn. Slap, geel blad. Vanwege het mindere weer en geen tijd voor de tuin heb ik er niet meer naar omgekeken. Vandaag zag ik (wow-momentje!) dat er 3 meloentjes aan hingen! De grootste is al zo’n 3 cm dus die ga ik straks eens proeven. Ik ga er 1 laten doorgroeien om te proberen de zaden te bewaren.

    Antwoord
  15. Peter

    Dit jaar voor het eerst gezaaid en vandaag de 1e oogst en volop nieuwe vruchtjes. Heerlijk zijn ze, die krijgen volgend jaar weer een plekje in de moestuin. Hier kruipen ze over de grond, volgend jaar omhoog laten groeien, lijkt me handiger met plukken.

    Antwoord
  16. Jose

    Wat fijn deze informatie, ik ga dit jaar voor het eerst muismeloen zaaien.
    Ik heb biologische muismeloen (Cuba-Kolibri) zaden gekocht bij VELT
    Ze komen van een Belgische kwekerij
    http://Www.vitalerassen.be

    Antwoord
    • Kim Nelissen

      Wat goed! Dank je wel!

      Antwoord
  17. Erika

    Ik heb vandaag de zaadjes besteld bij tuinjoop.com
    Die zijn als het goed is biologisch en door haarzelf gedroogd.

    Antwoord
    • Kim Nelissen

      Ik heb haar webshop ondertussen ook ontdekt!

      Antwoord
  18. Natascha

    Hoi,
    Als optie, ik bestel vaak bij biotuintilburg.
    Zij hebben op kleine schaal zaden, moestuinieren zelf, geven workshops.
    Ik heb daar dit jaar mijn muismeloentjes vandaan.

    Antwoord
    • Kim Nelissen

      Oh wat goed! Die kende ik nog niet, dank je wel!

      Antwoord
  19. Anne-Marie

    Hoi! Even laten weten dat mijn plantjes het vorig jaar prima hebben gedaan nadat ze het overpotten te boven waren gekomen. Ik heb dit jaar weer een batch, zeven thuis en 5 weg gegeven aan collegae. Ik merk wel het verschil in groei tussen die van mij (pas zonlicht vanaf 1-2 uur tot late avond) en die mijn collega op het werk heeft laten staan (over de hele dag) en veel hoger is al.
    Toch komende tijd maar even heen en weer van de voor naar achtertuin verplaatsen, haha.

    Antwoord
    • Kim Nelissen

      Ja ze houden echt heel erg van zon!

      Antwoord
  20. Ineke matho

    Dit jaar voor het eerst muismeloen gezaaid. Had er nog nooit van gehoord, maar ben zeer benieuwd.
    Ik heb drie planten. Eentje een paar weken geleden al buiten gepoot, was geen goed idee, leeft nog wel maar heeft het moeilijk.
    De andere twee staan in de kas. Ben met mijn vinger langs de bloemetjes gegaan en ik zie een paar kleine vruchtjes.
    Ze gaan eerdaags ook naar buiten, hoop dat ze het doen langs bamboestokken die ik nog heb staan van de snijbonen.

    Antwoord
    • Kim Nelissen

      Oh wat leuk! Komt vast goed!

      Antwoord
  21. Ineke mathot

    Ecohoeve den oude kastanje heeft de zaden ook

    Antwoord
    • Kim Nelissen

      Oh dank!

      Antwoord
  22. Niki

    Ik heb de muismeloen zaadjes gekweekt in een verwarmde kweekbak. Zijn niet allemaal uitgekomen maar heb er nu 3, 1 met klimrankjes, 1 met 2 blaadjes en 1 met alleen nog de kiemblaadjes. Moet snel iemand vinden om het klimrek goed vast te zetten, hangt nu een beetje op 1 spijker! Liefhebbers in den Haag toevallig?. Beloning 1 plantje en reisvergoeding haha. Anders maar laten kruipen op het balkon.

    Antwoord
    • Kim Nelissen

      Hahaha, ze kunnen ook vast goed kruipen 😉

      Antwoord
  23. Danielle

    Bij mij doen de 2 planten het supergoed. Veel beginnende vruchtjes, maar blijkbaar te weinig hommels of bijen. Geen 1 vruchtje ontwikkeld zicht tot volledig vruchtje dat je kan eten. Weet je hoe het zit met eventueel zelf bestuiven? Zo jammer, want er zijn zat bloemetjes.

    Antwoord
    • Kim Nelissen

      Weet je zeker dat ze niet groeien, want het is nog heel vroeg in het seizoen. Je hebt nog tot oktober de tijd.

      Antwoord
  24. Ingrid rothengatter

    Bij mij is het een grote bossage met veel kleine vruchtjes met bloemetje er op, maar ze worden niet groter

    Antwoord
    • Kim Nelissen

      Waar heb je de plant staan Ingrid? Wel op een plek waar de bijen erbij kunnen voor de bevruchting?

      Antwoord
  25. Ingrid Rothengatter

    Ze staan in de kas, met ramen open. Ze staan naast de komkommers, die het wel goed doen

    Antwoord
  26. Thea Wijers vd Ven

    mogen de muizenmeloentjes naast snackkomkommertjes staan?

    Antwoord
    • Kim Nelissen

      Hoi Thea, ik had je reactie helemaal gemist. Maar ik denk het wel! Bij mij stonden ze ook een keer naast elkaar en dat ging prima.

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Met meer vertrouwen, plezier en rust moestuinieren?

 Doe dan een van mijn online moestuincursussen. Lees hier meer