Muizenmeloen kweken in eigen tuin of op balkon

De muizenmeloen, oftewel cucamelon, is een vruchtgroente die je echt een keer moet kweken. Wat een leuke en lekkere groente is dit zeg! Ik heb hem vorig jaar voor het eerst in pot gekweekt en vertel je precies hoe jij ook zoveel van die schattige vruchtjes kunt oogsten dit jaar.

De muizenmeloen komt uit Mexico en is een supermooie plant met prachtige groen blad, gele bloemetjes en schattige vruchtjes eraan. Zo groot als een druif, smakend naar komkommer met een zuurtje en een velletje dat lijkt op watermeloen. Vandaar de naam muizen- of muismeloen, maar ook Mexicaanse komkommer. Als je naar de bladeren kijkt, snap je waarom. Ze hebben er wel iets van weg.

Salade of snack

Vorig jaar hoorde ik er voor het eerst van en heb ik hem als experiment in mijn achtertuin gezet. En dat heb ik geweten! Deze klimplant bleef maar groeien en ik maar plukken. Dus die komt voortaan elk jaar terug. Heerlijk door een zomerse salade of als snack voor tussendoor. Als je de volgende stappen volgt, heb jij dit jaar ook van die heerlijke vruchtjes uit eigen tuin (of balkon). Je kunt hem namelijk zowel in de volle grond als in pot kweken.

Zaden kopen

Ik tuinier biologisch en heb me suf gezocht naar biologische zaden van de cucamelon, maar ik heb ze helaas niet gevonden (Jij wel? Laat het met weten!). Dus heb ik mijn niet-biologische zaden bij Vreekens besteld, maar er zijn veel andere webshops waar ze te koop zijn.

Zaaien van de cucamelon

Je kunt cucamelon zaaien vanaf eind maart(binnen) tot half mei (direct op de plek van bestemming). Ik zaai ze binnen voor in kokospotgrond of zaai- en stekgrond. Omdat ik weinig ruimte heb, stop ik 3 zaadjes in een potje van 9cm. Later krijgen ze elk hun eigen potje. Ik zet ze lekker warm; in mijn verwarmde kweekbak waar het tussen de 22-25 graden is of boven mijn kachel. In het begin kunnen ze gewoon donker staan. Zodra de zaden opgekomen zijn (na 1-2 weken) moet je ze op een lichte plek zetten die ietsje koeler mag zijn, maar zeker wel kamertemperatuur.

Wachten wachten wachten

En dan is het een kwestie van heel veel geduld hebben, want man wat gaan die dingen traaaaaag in het begin. Soms vraag je je af of je het allemaal wel goed doet. Er lijkt geen groeikracht in die kleine hummeltjes te zitten. Maar wees gerust. Het zijn gewoon trage starters. Dat maken ze later ruimschoots goed, geloof me.

Overpotten van de muizenmeloen

Zodra de zaailingen hun eerste echte blaadjes krijgen, kun je ze elk in hun eigen potje zetten. 9cm is prima, want ze groeien vooral de hoogte in. Dat potje kun je vullen met potgrond. Daar hebben ze de komende weken genoeg aan. Op een gegeven moment, richting mei zie je de eerste klimhandjes eraan komen. Zo schattig vind ik dat altijd!

 

Uitplanten

Vanaf half mei (als er geen kans op nachtvorst meer is) kun je de cucamelons uitplanten op hun definitieve plek. Sommigen zeggen dat ze het in de kas beter doen omdat ze van warmte houden, anderen zeggen dat buiten beter werkt omdat de insecten de bloemetjes dan beter kunnen bevruchten. Ik heb ze gewoon buiten geteeld en hier deden ze het meer dan prima en ik heb niet eens een tuin op het zuiden, maar op het westen.

Volle grond

Je kunt muizenmeloentjes in de volle grond zetten. Laat ze tegen een flink hoog hek omhoog klimmen en zet ze ongeveer op 10-20 cm afstand van elkaar. Zorg voor een voedzame bodem met genoeg compost.

In pot of bak

Ik heb 5 cucamelons in een grote pot van 50cm gezet en deze omhoog laten klimmen tegen een tipi-constructie. Het werkte prima en ik werd beloond met een prachtige, hoge toren. Koop bamboestokken van zo’n 2 meter hoog, want die van mij van 1,50m waren echt te laag. Vul de pot met goede biologische potgrond en compost.

muizenmeloen

Het begon met lage stokken

muizenmeloen groei

En al snel waren ook die van 1,50 niet hoog genoeg en moest ik de plant bovenin naar links laten klimmen.


Dit jaar wil ik mijn grote pot gebruiken voor kruiden en ga ik de muismeloen in de veggie wall zetten. Ik laat de plant dan gewoon over de top naar de andere kant klimmen. Leuk experiment! Op Instagram  doe ik vanaf half mei verslag van het hoe gaat.

Muizenmeloen verzorgen

Na het uitplanten in mei gaat het rap. Opeens komt er een groeispurt en voordat je het weet klimmen ze omhoog. Zorg dat je genoeg water geeft bij droogte (zeker als ze in een pot staan) en geef ze af en toe wat extra mest (in pot nadat de voeding op is). Dat kunnen bijvoorbeeld mestkorrels zijn (ik vind die van Ecostyle fijn), maar ook vloeibare voeding die je gebruikt voor je tomaten. Cellmax heeft een heel fijne biologische en volledig plantaardige vloeibare mest, speciaal voor vruchtgroenten. Ik wissel meestal af, net waar ik zin in heb.

muismeloen

Bloei en groei

Richting de zomer verschijnen de eerste, gele bloemetjes aan de muismeloen. Superklein en oh zo schattig. Je snapt niet hoe ze het doen, maar de bijen genoten er vorig jaar enorm van in mijn achtertuin. En dan net zoals bij tomaten en komkommers ontstaat er na de bloei een vruchtje. Je moet er bijna een vergrootglas voor hebben, maar ze zitten er echt. Houd ze goed in de gaten, want ze groeien als een malle.

muizenmeloen

Oogst

Als de vruchtjes ongeveer 3cm groot zijn, kun je ze oogsten. Doe dat op tijd, want hoe langer je ze laat hangen, hoe minder lekker ze worden. Je kunt ze het beste meteen dezelfde dag opeten, want ze worden snel zacht en voos. Ze zijn heerlijk als snack, maar ook door een zomerse salade. Ik heb vorig jaar tot en met oktober kunnen oogsten en er echt een hele lading vruchtjes af kunnen halen.

Overwinteren van de muismeloen

Ze zeggen dat je de plant kunt laten overwinteren, maar zelf heb ik geen verwarmde kas en ook geen plek in huis om de enorme wortel te kunnen bewaren. Dus ik zaai ze gewoon elk jaar opnieuw. Maar je zou een poging kunnen wagen als je avontuurlijk bent aangelegd;-)

 

16 Reacties

 1. Roxanne

  Die zien er leuk uit zeg! 😀 Misschien eens proberen!

  Antwoord
  • Kim Nelissen

   Ze zijn echt zo leuk! Alleen al de plant is zo mooi:-) Ik ben echt fan!

   Antwoord
 2. Hanneke

  Ik heb in maart in kas gezaaid en helaas niets uitgekomen !

  Antwoord
  • Kim Nelissen

   Dat zou kunnen want cucamelon moet je warm opkweken. De plant komt uit Mexico. Dus echt wel rond de 20 graden. Misschien nog een keer proberen nu het warmer is?

   Antwoord
 3. Nanda

  Ik heb ook een paar plantjes. Na een mislukte poging vorig jaar het weer opnieuw geprobeerd. Ze groeien echt als een malle nu! Dus dank voor je tips over die grote pot en stokken van 2m. Ga ik morgen gelijk halen! Vraagje nog wel: Eet je de meloentjes met schil en al? En, heb je ook geprobeerd om de zaadjes te oogsten voor volgend jaar?

  Antwoord
  • Kim Nelissen

   Hoi Nanda,

   Wat leuk dat het nu wel lukt! Ze komen traag op gang, maar als ze eenmaal groeien, is er geen houden aan he? Je eet ze inderdaad met schil en al. En nee ik heb de zaadjes niet geoogst. Maar misschien ga ik dat dit jaar wel doen:-) Dan moet je ze dus heel groot laten worden. Dan zijn ze niet meer lekker om te eten, maar kun je de zaadjes eruit halen, drogen en bewaren tot volgend jaar.

   Antwoord
 4. Louis

  ik heb een plantje gekregen en heb het buiten op de rand in het gazon gezet. De plant is bij mij nog geen meter hoog geworden , maar er hangen al vruchten op , bijna gereed om te plukken (14 juli) , de persoon waar ik het van gekregen heb heeft ze in de serre geplant , wel 2 m hoog , maar vruchten…..noppes….

  Antwoord
  • Kim Nelissen

   Wat goed! En ja buiten doen ze het beter dan in een serre of kas, want daar is bevruchting erg lastig:-)

   Antwoord
  • Kim Nelissen

   Ohh super, dank je wel voor de tip. Ik heb me echt suf gezocht!

   Antwoord
 5. annemarie

  Ik heb ze dit jaar
  voor het eerst, dus ik ben benieuwd, hij groeit tegen de schutting van 1,80 m.

  Antwoord
  • Kim Nelissen

   Leuk! Ik gok dat ie wel hoger gaat dan dat. Maar je kunt hem altijd weer naar links of rechts leiden. Het is echt een mooie plant he? Slim tegen de schutting:-)

   Antwoord
 6. Francisĺ

  Weet iemand welke vitamines, etc. erin zitten. Kan het nl niet vinden

  Antwoord
  • Kim Nelissen

   Oei, nee dat zou ik eigenlijk ook niet weten. Als je erachter bent, hoor ik het graag!

   Antwoord
 7. Ingrid Veltkamp

  Ik heb een paar muismeloentjes gekregen. Kan ik hier zaad van krijgen dmv drogen bv. ??????

  Antwoord
  • Kim Nelissen

   Ik heb dat zelf nog nooit geprobeerd, maar in theorie zou het moeten lukken. Gewoon proberen. Inderdaad door die drogen en vochtvrij te bewaren.

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *