Met meer vertrouwen, plezier en rust moestuinieren?

Doe dan een van mijn online moestuincursussen. Lees hier meer

Nateelt in de moestuin: langer genieten van eigen groenten

Tags:

TuinTuin

Nateelt. Lang niet iedereen doet eraan en dat is zonde. Want je verlengt het moestuinseizoen zo met een paar maanden. In dit blog geef ik je tips voor een slimme nateelt in de moestuin. Zaaien maar!

Veel mensen die ik ken, stoppen rond augustus met zaaien. Het enige wat ze er soms nog inzetten is spinazie en knoflook. Maar daar houdt het dan ook mee op. Terwijl er nog zoveel meer mogelijk is dan dat van augustus tot oktober. Bovendien is het niet goed voor de bodem als die de rest van het jaar braak ligt. Voordat ik je wat tips geef voor geschikte nateelt-gewassen, leg ik eerst even kort uit wat nateelt precies is.

Voor- en nateelt in de moestuin

In moestuinland heb je drie soorten teelt. De belangrijkste is de hoofdteelt. Dat is het gewas dat meestal het langst op jouw lapje grond staat. Denk bijvoorbeeld aan aardappel, ui, knoflook, kool, biet, pastinaak en wortel.

Ook courgette is bekend als hoofdteeltgroente. Hij staat van mei tot ongeveer begin oktober in de moestuin.

Dan heb je nog de voor- en nateelt: gewassen die stukken sneller groeien. Bij voorteelt zaai je ze voor het hoofdgewas. Meestal is dat van februari tot begin april. Denk bijvoorbeeld aan tuinbonen, doperwten, sugarsnaps, radijs, vroege spinazie en sommige slasoorten.
Nateelt in de moestuin bestaat vaak uit bladgewassen.

Nateelt: welke gewassen zijn geschikt?

Ik heb zelf goede ervaringen met de volgende bladgewassen als nateelt:

-Rucola (tot eind september)
-Snijbiet (tot half augustus)
Raapsteel (tot half augustus)
-Aziatische meclun (tot half augustus)
-Sherlihong (tot eind augustus)
-Bladmosterd (eind augustus)
-Winterpostelein (tot half september)
-Veldsla (eind augustus)
-Winterspinazie (tot eind september)

Ook eikenbladsla (die ik teel als pluksla) is perfect als nateelt.

Twee niet-bladgewassen die ook prima als nateelt kunnen: radijs en rammenas (tot half augustus).

De meeste gewassen in de nateelt kun je voor de vorst invalt oogsten, sommige gaan tot het vroege voorjaar mee, zoals snijbiet (in zachte winters), veldsla, spinazie en winterpostelein.

Let op: ga je voor winterpostelein als nateelt? Dek hem af in periodes waarin het hard vriest om lelijk worden van het blad te voorkomen.

Na welke gewassen kan er nog nateelt?

Eigenlijk alle gewassen die je rond augustus of op zijn laatst september oogst, kun je laten opvolgen door een nateeltgewas. Bij mij zijn dat bijvoorbeeld aardappelen, courgette, vroege sperziebonen, vroege bieten, vroege zomerwortel, vroege kolen en tomaten.

 

Waar moet je op letten?

Sommige gewassen, zoals bijvoorbeeld aardappelen putten de grond aardig uit. Het is dus slim om na het oogsten, nog wat compost en eventueel mest toe te voegen, voordat je een gewas als nateelt zaait. Bij mij is compost eigenlijk altijd genoeg voor de nateelt, want mijn bodem is erg vruchtbaar door het vele mulchen.

Tip: peulvruchten binden stikstof aan zich in de bodem. Ik knip de boontjes dus altijd boven de grond af en laat de wortels zitten. Bladgewassen die je erna kweekt, zijn maar wat blij met die stikstof in de bodem.

Zaden bestellen? Gebruik mijn kortingscode

Heb je zin om ook gewassen als nateelt te zaaien en ben je op zoek naar een adres om je zaden te bestellen? Bij Dutch Garden Seeds krijg je met de code ‘moesmeisje’ 10% korting op je bestelling.
Ik hoop dat je iets aan mijn tips voor de nateelt in de moestuin hebt gehad. Veel plezier met zaaien en geniet nog lekker lang van jouw verse groente uit eigen tuin. Oh ja, heb jij nog een leuke tip voor een nateelt-gewas? Laat het weten in een reactie. Zo leren we weer van elkaar.

Online cursus ‘Maak je eigen moestuinplan’

Weet je nog niet helemaal wat je allemaal wil gaan kweken dit jaar? Dan is het slim om eerst een moestuinplan te maken, voordat je zomaar start met zaaien. Heb je geen idee hoe je zo’n plan maakt? Meld je dan voor slechts 119,- aan voor mijn online cursus ‘Maak je eigen moestuinplan’.

Wil jij ook:

  • Precies weten wanneer en waar je wat moet zaaien?
  • Elk stukje grond in jouw moestuin gebruiken?
  • Het hele jaar eten uit jouw moestuin?
  • Minder chaos en daardoor meer genieten van het moestuinieren?

Resultaat aan het einde van de cursus; jouw eigen moestuinplan op papier!

 

0 reacties

Trackbacks/Pingbacks

  1. Tips voor het kweken van je eigen groenten in de tuin - Tuin-nieuws.nl - […] factoren. Een van deze factoren is de ruimte en beschikbaarheid. Tips voor het kiezen van groenten die goed passen…

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Met meer vertrouwen, plezier en rust moestuinieren?

 Doe dan een van mijn online moestuincursussen. Lees hier meer