Met meer vertrouwen, plezier en rust moestuinieren?

Doe dan een van mijn online moestuincursussen. Lees hier meer

Nieuw-Zeelandse spinazie kweken: van zaaien tot oogsten

TuinTuin

Deze groente ontdekte ik twee jaar geleden en ik ben groot fan: Nieuw-Zeelandse spinazie. Een lekkere bladgroente die een ideale vervanger is voor spinazie in de zomer. Ik leg je stap voor stap uit hoe je succesvol Nieuw-Zeelandse spinazie kweekt.

Eerst even dit: Nieuw-Zeelandse spinazie is eigenlijk geen spinazie, ook al heet de groente wel zo. Het is een lid van de ijskruidfamilie. Maar omdat je hem wel op dezelfde manier kunt klaarmaken en eten, zien we dat maar door de vingers. Het grote voordeel van deze bladgroente is dat hij met warm weer niet doorschiet, zoals spinazie vaak doet. Sterker nog, Nieuw-Zeelandse spinazie is juist dol op droog weer. En dat is precies de reden dat ik afgestapt ben van gewone spinazie telen in de periode april tot en met juli. Door de teelt te combineren kan ik het hele jaar door genieten van spinazie.

Nieuw-Zeelandse spinazie (voor)zaaien

Je kunt Nieuw-Zeelandse spinazie voorzaaien van half maart tot en met half april op een warm plekje in huis.
Omdat de zaden er best lang over doen om te kiemen (soms bijna drie weken), week ik ze altijd een nachtje voor. Daarna zaai ik ze op maximaal 2 centimeter diep in een potje met biologische zaai- en stekgrond of kokospotgrond, net wat ik in huis heb. Ik stop meestal drie zaden in een 9cm potje.

Foto van meerdere zaailingen per zaadje van de Nieuw-Zeelandse spinazie

Goed te weten: net zoals rode biet en snijbiet komen er meerdere zaailingen uit 1 zaadje. Soms wel vier! Wat ik doe: ik laat ze even groeien en kijk dan welke het sterkst is. De rest knip ik voorzichtig weg. Je kunt ze ook allemaal laten staan als je heel veel Nieuw-Zeelandse spinazie wil, maar ik heb aan drie planten genoeg, dus pak van elk zaadje de beste zaailing. Als de plantjes hun eerste echte blaadjes hebben naast de kiemblaadjes, krijgen ze elk hun eigen potje van 9cm. Bij dit verspenen krijgen ze gewone, biologische potgrond.

Ik gebruik zelf vaak de plantaardige potgrond van Cellmax.

Direct zaaien

Je kunt ook direct in de volle grond of je pot/bak zaaien (daar doet hij het ook prima!). Dat doe je in mei. Je kunt meerdere zaden in de grond stoppen en ze later in juni uitdunnen op 80 cm tussen de rij en 80 cm in de rij. Ook dan kun je de sterkste zaailing per zaadje laten staan. Je ziet het al: deze plant neemt zijn ruimte;-) Heb je weinig ruimte, dan raad ik aan om hem in pot te telen.

De zaden van de Nieuw-Zeelandse spinazie zijn iets groter dan gewone spinaziezaden en zien er ook anders uit.

Uitplanten

Als je hebt voorgezaaid, dan kun je de zaailingen rond half mei buiten uitplanten als de kant op nachtvorst voorbij is. Bij mij zijn ze dan echt nog wel klein (het zijn trage groeiers in het begin), maar zodra het warmer wordt, krijgen ze opeens een groeispurt. Een beetje geduld hebben dus.

Standplaats

Nieuw-Zeelandse spinazie is een echte zonliefhebber, dus geef hem een plekje in de zon of halfschaduw. Hier staat hij ‘s morgens in de zon en vanaf een uurtje of 3 in de schaduw en dat gaat goed.

Combinatieteelt

Nieuw-Zeelandse spinazie vindt het gezellig naast aardappels. Het is een bodembedekkende kruiper dus ze kunnen prima samen. Ook de combinatie met fruitbomen is een goede.

 

Groei en bloei

Nieuw-Zeelandse spinazie zaaien

Tijdens de groei maakt de Nieuw-Zeelandse spinazie telkens nieuwe toppen aan en breidt zich zo al snel uit. In pot hangen de uitlopers over de pot heen, maar dat deert de plant niets. Je kunt de uitlopers eventueel ook opbinden en de plant laten klimmen.
Ook deze spinaziesoort krijgt bloemen, maar daar heeft de plant totaal geen last van. Hij groeit vrolijk door en de smaak is er niet minder om. En dat is dus het grote voordeel ten opzichte van spinazie, die stukken minder lekker smaakt tijdens de bloei en daarna in rap tempo afsterft.

Water geven

Waar je spinazie met droog weer regelmatig water moet geven omdat doorschieten anders gegarandeerd is, kan Nieuw-Zeelandse spinazie wel tegen een stootje. Let op: teel je in pot, dan zul je wel vaker water moeten geven in warme en droge periodes, want de grond droogt dan veel eerder uit. De pot onderin vullen met hydrokorrels of scherven helpt tegen uitdrogen.

Voeding

Nieuw-Zeelandse spinazie is geen enorme schrokop. Ze houden van veel compost, maar qua bemesten is een keer tijdens de groei/bloei genoeg. Teel je in pot? In de meeste potgrond zit sowieso voor 6 weken voeding, dus de eerste tijd hoef je niet te bemesten.

Ik gebruik zelf voor teelt in potten altijd de biologische vloeibare voeding van Cellmax. Ook nog eens helemaal plantaardig.

Nieuw-Zeelandse spinazie oogsten

Nieuw-Zeelandse spinazie kweken in pot

Als je de plant groot genoeg vindt, dan kun je oogsten door losse blaadjes te plukken of af en toe toppen eraf te knippen. Dat is meestal rond eind juni (bij voorzaaien) of eind juli (bij direct zaaien). De plant groeit vrolijk verder en binnen no time verschijnen er weer nieuwe toppen. Je kunt blijven oogsten tot ongeveer half november. Daarna sterft de plant meestal snel af. Op een beschut, warm plekje (zoals in mijn warme en zonnige stadstuintje) houdt ie het iets langer vol.

Uitzaaien

Als je de plant in bloei laat schieten en wacht op de zaadvorming, dan komt hij het jaar erop in het voorjaar weer tevoorschijn. Ja ook in pot. Handig:-)

Hoe maak je Nieuw-Zeelandse spinazie klaar?

Je kunt Nieuw-Zeelandse spinazie klaarmaken zoals je gewone spinazie klaarmaakt: stoven, wokken, rauw eten als salade, wat jij maar wil. Zelf eet ik hem graag gewokt met pesto door de pasta of ik maak er een hartige taart van waar ik de snijbiet vervang door de Nieuw-Zeelandse spinazie.
De smaak lijkt op die van spinazie, maar het blad is wat vleziger. Voordeel: het slinkt minder in de pan.

Zaden bestellen? Gebruik mijn kortingscode

Heb je zin om Nieuw-Zeelandse spinazie te zaaien en ben je op zoek naar een adres om je zaden te bestellen? Bij Dutch Garden Seeds krijg je met de code ‘moesmeisje’ 10% korting op je bestelling.

Hopelijk gaat het je met al deze info lukken om ook succesvol Nieuw-Zeelandse spinazie te kweken. Veel moestuinplezier en eet smakelijk alvast!

*Dit blog bevat affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou geen extra geld en je helpt mij om onder andere mijn YouTube-video’s te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor! Wil je iets bestellen via Bol.com? Als je op de banner bovenaan het blog klikt steun je mij en mijn werk zonder dat het jou een cent meer kost.

 

8 Reacties

 1. An

  Mooi artikel dank. Dit gewas zag ik al een keer bij iemand staan in de tuin en deze persoon was er ook heel enthousiast over. Vraagje: hoe kom ik aan de biologische zaden?

  Antwoord
 2. Moestuintje

  Hoi Kim.
  Is het een probleem als ik de zaden pas vandaag (3 Juli) in de grond stop?
  Of is het echt te laat en kan ik beter tot volgend jaar wachten?
  Groetjes, Ticho, Alex, Lisa en Tjitske

  Antwoord
  • Kim Nelissen

   Dat is wel echt heel laat, want ze komen heel langzaam op gang. Ik denk dat ik volgend jaar een nieuwe poging zou wagen. Maar wie niet waagt…

   Antwoord
 3. Rob

  En wat vinden de slakken er van?

  Antwoord
  • Kim Nelissen

   Tot nu toe laten ze hem hier met rust! Ik denk omdat het blad nogal dik is. Slakken houden meer van mals blad.

   Antwoord
 4. Angelique

  Hoi Kim

  Kunnen deze in de schaduw?
  Mijn balkon is op het noorden en krijgt een pietsie in de ochtend en een pietsie in de avond.

  Antwoord
  • Kim Nelissen

   In principe moeten ze in de zon. Halfschaduw kan wel, maar echt schaduw waar ze maar 2 uurtjes zon krijgen niet. Maar, ik zeg wel altijd: je kunt het proberen. Soms lukken dingen dan alsnog gewoon. Maar voor een schaduwplek is gewone spinazie beter.

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Met meer vertrouwen, plezier en rust moestuinieren?

 Doe dan een van mijn online moestuincursussen. Lees hier meer