6 nuttige bloemen in de moestuin

TuinTuin

Hoe klein mijn lapje grond ook is (6,5m2), ik maak ook altijd plaats voor nuttige bloemen in de moestuin. Zo’n bloemenzee ziet er prachtig uit en het vergroot ook nog eens jouw opbrengst. Ik geef je 6 tips.

Omdat mijn moestuin heel klein is en ik er 20 verschillende groentes verbouw, zet ik de bloemen aan de randen van mijn tuintje. Je zult je verbazen hoeveel bloemen je dan nog kwijt kunt. Altijd doen dus.

1. Sierui

Nuttige bloemen in de moestuin

Sinds twee jaar heb ik deze prachtige bloem in mijn moestuin staan. Hij zat in een vlinder- en bijenpakket dat ik bestelde. Wat een feest die grote paarse en witte bollen. En groot voordeel: ze gaan de hoogte in en nemen dus niet veel ruimte in. Die gaan er dus nooit meer uit. Behalve dat je de vlinders en bijen helpt, die het behoorlijk zwaar hebben in Nederland, help je ook jezelf. Want die bijen en vlinders bevruchten jouw groentes zoals de courgette. En zonder bevruchting geen courgettes en andere vruchten.

Zaaien: je poot de bollen in het najaar
Bloeitijd: mei en juni

Leuke leestip: 

Wil je van jouw (moes) tuin een waar bijen- en vlinderparadijs maken? In dit boek lees je hoe je dat aanpakt. De schrijver werkt als ecoloog bij de Vlinderstichting dus weet er alles van. 

2. Oost-Indische kers

Nuttige bloemen in de moestuin

Ik zet deze zelf niet in mijn moestuin omdat hij nogal groot kan worden en daar heb ik de ruimte niet voor. Maar in mijn eigen tuin heb ik ze altijd staan, want ik kan dat bonte kleurenfestijn niet missen. Ik zet ze in hangbakken, waardoor ze prachtig over de rand groeien. Het leuke van Oost-Indische kers is dat je alle onderdelen kunt eten: zowel het blad als de bloem zijn lekker in bijvoorbeeld een salade. Van de zaden kun je kappertjes maken. De plant trekt luizen aan en voorkomt zo dat ze jouw groenten en andere bloemen te grazen nemen.

Zaaien: binnen of onder glas in maart/april, in mei als je hetzelfde jaar nog bloemen wilt. Als je later in de zomer zaait, dan heb je het jaar erop bloemen.
Bloeitijd: juli-september

3. Goudsbloem

Nuttige bloemen in de moestuin

Wat een topper is dit. Met zijn prachtige gele/oranje bloemen fleurt de goudsbloem jouw hele moestuin op. Een ijzersterke plant die in zachte winters zelfs tot in december kan bloeien. Als je de bloemen na de bloei laat zitten, zaait hij zich vanzelf uit. Ik laat dat altijd gebeuren en haal de overtollige nieuwe plantjes gewoon weg of zet ze in een pot of de border in mijn tuin thuis. Groot voordeel van deze bloem in jouw moestuin: hij weert mieren, die samenwerken met luizen. Van de gedroogde blaadjes kun je gezonde thee zetten (goed voor je huid en het ontgift). Ook kun je er de bekende calendulazalf van maken die wonden sneller laat herstellen. Op de site Plantaardiger.nl vind je het recept en andere leuke dingen die je met goudsbloem kunt doen. Af en toe snij ik wat bloemen af voor in een vaasje thuis.

Zaaien: van maart tot en met juni als je dit jaar bloemen wilt. In de zomer of het najaar voor bloemen in het jaar erop.
Bloeitijd: mei-oktober (vaak langer).

4. Afrikaantjes

Nuttige bloemen in de moestuin

Deze vrolijkerds zaai ik ook altijd aan de rand van mijn moestuin. Je hebt ze in verschillende kleuren. Zelf ga ik vaak voor de oranje variant. Ik ben zelf niet zo van het rood. Let op: ga wel voor de wilde enkelbloemige variant als je ze wilt gebruiken om aaltjes en de witte vlieg uit je moestuin te weren. Zet ze naast of door je aardappelen, tomaat, komkommer, wortel en aardbei. Sommige mensen gebruiken de bloemen om salades op te vrolijken. Let wel op: de geur is nogal sterk. Je moet er van houden. Ik laat de bloemen altijd zitten voor de bijen.

Zaaien: vanaf maart binnen en vanaf half mei tot half juni buiten.
Bloeitijd: half juni tot eind oktober

5. Lavendel

Nuttige bloemen in de moestuin

De vlindervormige lavendel ziet er net wat anders uit dan de ‘gewone’.

Wie is er nou niet dol op deze prachtige en heerlijk geurende plant? En het is ook nog eens een echte bijenlokker. Ik heb nu lavendel in mijn achtertuin staan de bijen en hommels gaan helemaal los. Zo leuk om te zien! Leuke bijkomstigheid: luizen vinden lavendel helemaal niets. Komt dat even goed uit. Let wel op: lavenvel houdt van een enigszins zure grond. Niet elke moestuin zal dus even geschikt zijn. Maar eventueel kun je ter plekke de grond wat zuurder maken of je zet het gezellig in een pot in je moestuin. Ik koop zelf altijd heel lui een plantje in het tuincentrum of bloemenwinkel, maar je kunt lavendel ook zelf zaaien.

Zaaien: april tot en met juni in een zaaibakje binnen rond de 20 graden Celsius.
Bloeitijd: juni- augustus en mei tot juli (de vlindervormige variant).

6. Dropplant

Nuttige bloemen in de moestuin

Wil jij jouw kolen heel houden? Plant dan dropplant in jouw moestuin. Deze plant lijkt een beetje op brandnetel en groeit met blauwe, paarse of witte pluimen. Het houdt de koolvlieg, het koolwitje en de koolgalmug weg bij jouw kolen. En het is ook nog eens een mooie bodembedekker, waardoor de bodem minder snel uitdroogt. De bloemetjes kun je in een salade doen voor wat extra kleur en smaak. De bladeren smaken naar anijs. Heerlijk om thee van te zetten (alleen of samen met bijvoorbeeld venkel) of te mengen in koud water met wat limoen. De blaadjes doen het ook erg goed als potpourri. Let op: de plant kan zichzelf uitzaaien op lekker zonnige plekken. Op zich geen probleem: je trekt de zaailingen er zo weer uit op ongewenste plekken en plant ze uit waar jij ze wil hebben. Of je geeft ze weg.

Zaaien: van maart (binnen) tot en met mei (buiten).
Bloeitijd: juli-september

Dit waren de 6 nuttige bloemen in de moestuin. Ik hoop dat ik je wat leuke inspiratie heb kunnen geven. De insecten zullen je dankbaar zijn en jouw groenten ook!

Oh ja en wil je nou je eigen pluktuintje met bloemen aanleggen, maar heb je alleen een balkon of dakterras? Lees dit prachtige boek van Jennita Jansen. Alleen al om de illustraties moet je dit in huis hebben. Ik kan er echt uren doorheen bladeren en word er helemaal blij van. Jennita geeft tips voor het aanleggen van een eigen pluktuintje in kistjes en potten.

Biologische zaden/bollen kopen

En ben je nieuwsgierig waar ik mijn biologische bloemzaden/bollen koop? Lees dan mijn blog: ‘Biologische zaden voor jouw moestuin: 5 goede adressen’.  Bij Dutch Garden Seeds krijg je met de code ‘moesmeisje’ 10% korting op je bestelling. Ze hebben een gaaf biologisch bijenmengsel die je ook prima in de moestuin kunt zaaien.

Fotocredits: Stella de Smit op Unsplash (Oost-Indische kers), BPMM (dropplant), Serres Fortier (Afrikaantje) en Thomas Duiker van Dyvemedia (sierui).

Dit blog bevat affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou geen extra geld en je helpt mij om onder andere mijn YouTube-video’s te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor! Wil je iets bestellen via Bol.com? Als je op de banner bovenaan het blog klikt steun je mij en mijn werk zonder dat het jou een cent meer kost.

 

6 Reacties

 1. letty van der Valk

  Ik kreeg nog een tip om Dille bij de tuinbonen te zetten tegen zwarte luis.
  En basilicum schijnt een goed huwelijk bij de tomatenplanten.
  Gr. Letty

  Antwoord
  • Kim Nelissen

   Hoi Letty,

   Ja dat klopt! Die dille ga ik volgend jaar ook proberen. Lijkt me ook heerlijk:-)

   Antwoord
 2. Marlene Mooy

  Hier staat de lavendel in potten. Heb je toevallig tips hoe ik de grond zuurder kan maken?

  Antwoord
 3. Kim Nelissen

  Hoi Marlene,

  Je kunt turf toevoegen, afgevallen herfstblad of gemaaid gras (wel opletten dat het niet in bloei staat/heeft gestaan).

  Antwoord
 4. Agnes

  O wat heb je toch een leuke site!!!!!

  Antwoord
  • Kim Nelissen

   Wat lief! Dank je voor het compliment

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *