Met meer vertrouwen, plezier en rust moestuinieren?

Doe dan een van mijn online moestuincursussen. Lees hier meer

Palmkool zaaien, opkweken en oogsten: zo doe je dat

Tags:

-

TuinTuin

Voordat ik startte met moestuinieren had ik er nog nooit van gehoord: palmkool. Nu is het een van mijn favoriete groentes in mijn moestuintje. Heb je net zoals ik een kleine moestuin? Laat je niet tegenhouden, want hij groeit vooral de hoogte in. Ik leg je stap voor stap uit hoe je palmkool kunt zaaien, opkweken en oosten. 

Palmkool komt oorspronkelijk uit Toscane en vooral Italianen zijn er dol op. Daar wordt de groente cavolo nero (zwarte kool) genoemd en eten ze hem in bijvoorbeeld minestrone, een groentesoep. Zelf wok ik hem het liefst en maak ik er mijn palmkoolrisotto of Thaise curry mee. De scheuten die ik het volgend voorjaar ontstaan, wok ik vaak in ketjas manis. Heerlijk!

De smaak van palmkool lijkt een beetje op boerenkool maar toch ook weer niet. Een omschrijving geven is dus lastig. Proef het vooral zelf zou ik zeggen! Als je een beetje weet hoe je hem moet verzorgen, heb je er geen omkijken naar en in een zachte winter leeft ie vrolijk voort.

Palmkool zaaien

Je kunt palmkool zaaien van maart tot en met begin juli. Ik zaai hem zelf meestal al in maart, maar later kan dus ook prima. De zaadjes zien er hetzelfde als die van bloemkool en spruitjes: heel klein en rond. Ik zaai mijn kolen eigenlijk altijd eerst thuis voor (gewoon buiten op een beschermd plekje) omdat duiven, maar ook slakken dol zijn op de kleine zaailingen. Ik zet ze dus liever al wat groter in de moestuin zodat ze een eventuele aanval kunnen overleven.

Ik stop zelf altijd een stuk of 3/4 zaadjes in een 9 cm potje omdat ik thuis niet zoveel ruimte heb qua voorzaaien. Maar je kunt ook 1 zaadje per potje doen. Je zaait ze heel ondiep: leg ze op vochtig gemaakte aarde in het potje en strooi er een dun laagje overheen. Je kunt zaai- en stekgrond gebruiken, maar bijvoorbeeld ook kokospotgrond of potgrond met 1/4 brekerzand. Als het maar lekker luchtig is. Meestal komen de zaden binnen 1-2 weken op.

De eerste blaadjes

Verspenen

Heb je meerdere zaadjes per potje gezaaid, dan kun je de plantjes verspenen als ze elk kun eerste echte blaadjes hebben naast de kiemblaadjes. Je zet ze dan elk in hun eigen 9cm potje (ik lepel ze er vaak voorzichtig uit met een theelepel en zet ze met de stekaarde er nog aan in hun nieuwe potje. Doe daar gewone biologische potgrond met voeding in. Heb je ze meteen hun eigen potje gegeven, dan kun je er wat gewone potgrond bijgooien of de aarde helemaal vervangen. En dan is het een kwestie van af en toe water geven (niet te veel) en wachten.

Tijd om elk naar hun eigen potje te gaan

 

Uitplanten

Als de plantjes ongeveer 10-15 cm hoog zijn en meerdere blaadjes hebben, zet ik de beste uit in de moestuin. De rest geef ik weg. Ik heb helaas niet meer plek dus er gaat maar 1 palmkool in. Voordat ik dat doe geef ik de grond nog een flinke gift compost (bovenop de eerste gift van het jaar) en hun eerste biologische mest. Na het uitplanten strooi ik cacaodoppen rondom de plant om hem te beschermen tegen slakken.

Bemesten

Kolen zijn enorme vreetzakken en dat is met palmkool niet anders. Je moet dus regelmatig bijmesten. Ik strooi zelf altijd korrels A-Z moestuinmest van Ecostyle rondom de voet van de plant. Volg de instructies op de verpakking van jouw mest. Pas op met overvoeren. Dat is vaak nog slechter dan ondervoeden.

Oogsten

Al een heuse palmboom!

Je ziet vanzelf wanneer je de eerste bladeren kunt oogsten: er zitten flink wat grotere bladeren aan de plant. Oogst van onderaf en wat je op dat moment nodig hebt, de plant groeit van bovenaf weer aan. Hoe verder je bent met oogsten hoe meer de plant zijn palm-looks krijgt. Een prachtig gezicht! Als je gaat koken, snijd dan de dikke middennerf eruit. Die is heel taai.

Mulchen

Als de winter nadert, gooi ik altijd een dikke mulchlaag over mijn hele moestuintje heen: herfstblad, cacaodoppen, hooi, je kunt van alles gebruiken om te mulchen. Op deze manier bescherm je de bodem en de planten tegen strenge vorst. Daar kan palmkool sowieso niet goed tegen met zijn mediterraanse roots. Maar als de winter een beetje zacht is, redt hij het prima.

Voorjaarsscheuten en bloemen

Sommige mensen halen hun palmkool na de winter er meteen uit. Zonde! In het voorjaar zie je in de oksels van de plant opeens kleine nieuwe scheuten ontstaan. Later komen daar bloemknoppen aan met schattige gele bloemetjes. Ik haal de helft van de scheuten met bloemknoppen eraf en wok deze voor in een rijstgerecht (bijvoorbeeld met ketjap manis en wat sambal). Je kunt het vergelijken met bimi, een Aziatische kleine broccoli. Echt superlekker! De andere helft laat ik in bloei schieten voor de vroege bijen. Ze zullen je dankbaar zijn. Als de plant is uitgebloeid (rond mei), dan haal ik hem eruit.

Voedsel voor de bijen

Zaden bestellen? Gebruik mijn kortingscode

Heb je zin om palmkool te zaaien en ben je op zoek naar een adres om je zaden te bestellen? Bij Dutch Garden Seeds krijg je met de code ‘moesmeisje’ 10% korting op je bestelling.

Dit blog bevat affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via aan van die links. Het kost jou geen extra geld en je helpt mij om onder andere mijn YouTube-video’s te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor! Wil je iets bestellen via Bol.com? Als je op de banner bovenaan het blog klikt steun je mij en mijn werk zonder dat het jou een cent meer kost.

4 Reacties

 1. Fina

  Is palmboom hetzelfde als zeekool ?

  Antwoord
  • Kim Nelissen

   Hoi Fina,

   Nee dat is echt iets anders:-)

   Antwoord
 2. Petra Bomerz

  Kan ik de gele bloemetjes van de palmkool gebruiken als nieuwe palmkool? Of zaadjes eruit halen?

  Antwoord
  • Kim Nelissen

   Jazeker, maar dan moet je wel wachten tot er zaaddozen ontstaan. Zodra die helemaal droog zijn, kun je de zaadjes eruit halen.

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Met meer vertrouwen, plezier en rust moestuinieren?

 Doe dan een van mijn online moestuincursussen. Lees hier meer