Met meer vertrouwen, plezier en rust moestuinieren?

Doe dan een van mijn online moestuincursussen. Lees hier meer

Paprika zaaien en kweken (in pot)

Zelf paprika zaaien en opkweken is minder moeilijk dan je zou denken. In de volle grond doen paprikaplanten het meestal niet zo heel goed. Paprika kweken in pot of in een kas is het beste. Binnen op de vensterbank kan ook als je tuin of balkon niet zonnig genoeg is. In dit blog leg ik je stap voor stap uit hoe je paprika zaait, verpot en succesvol grootbrengt.

Ik ben dol op paprika, dus het is een groente die ik elk jaar ook zelf opkweek. Ik doe dat altijd in pot, omdat ik geen echte tuinkas heb. Waarom? Paprika’s houden, net zoals pepers, van lekker veel zon en warmte. In een kas is het beduidend warmer dan in de openlucht. Dat is dus ideaal. Maar heb je die net zoals ik niet, dan is paprika kweken in pot een prima alternatief. De aarde in een pot warmt veel sneller op en je kunt de pot op het meest zonnige en beschutte plekje in jouw tuin of op je balkon/dakterras zetten.

Ben je er klaar voor? Daar gaan we dan.

Stap voor stap zelf je paprikaplant kweken:

1. Zaden regelen

Je kunt 2 dingen doen: paprikazaden kopen in het tuincentrum/online of je haalt gewoon zaadjes uit een paprika van de supermarkt of groenteboer. Nadeel van dat laatste: je weet nooit of je dezelfde paprika krijgt als in de supermarkt omdat ze daar meestal geen zaadvaste rassen verkopen. Maar het is het proberen waard. Ik kweek ook peper en dat doe ik dus gewoon met een peper van de Iraanse groenteboer. Die doet het elk jaar weer beter dan die van de kweker.

paprika zaaien_zaden kopen

Maar over het algemeen koop ik mijn zaden bij kwekers omdat ik dan ook speciale soorten kan uitzoeken. Bij Dutch Garden Seeds krijg je met de code ‘moesmeisje’ 10% korting op je bestelling.

2. De standplaats: licht en warm

Voordat je paprika gaat zaaien is het belangrijk om op 2 dingen te letten: de hoeveelheid licht en de temperatuur in de kamer waar je ze wilt neerzetten. Paprikaplanen houden van veel licht en warmte. Kweek je ze te donker op, dan worden het iele, slappe zaailingen die het waarschijnlijk niet lang volhouden. Is het te koud, dan komen de zaden überhaupt niet uit of krijgen de planten later een groeistop. Paprika’s kiemen bij een temperatuur van rond de 22-24 graden.

Zelf heb ik alleen een lichte plek in mijn slaapkamer. Omdat het daar echter te koud is, heb ik een verwarmde kweekbak met thermostaat aangeschaft. Die gebruik ik ook voor mijn aubergines, pepers en tomaten. Er kan lekker veel in. Ideaal!


Ik had er ook voor kunnen kiezen om ze in de donkere woonkamer te zetten met een groeilamp. Kijk dus even wat voor jou handig is. Het fijnst is natuurlijk een lichte én verwarmde kamer. Dan kun je volstaan met potjes met daaroverheen bijvoorbeeld plastic huishoudfolie of een glasplaat voor extra warmte. Een onverwarmd kweekbakje is ook prima.

3. Paprika zaaien

Heb je een goede plek gevonden en zijn de zaden binnen? Dan is het tijd om de paprika te zaaien. Je kunt zaaien vanaf half januari tot april. Wil je vroeg zaaien? Dan is het slim een groeilamp te gebruiken, omdat de dagen in januari nog heel kort zijn. Ik kweek zelf ook met een groeilamp. Het voordeel daarvan is dat mijn paprika’s niet te laat afrijpen.

Ik gebruik zelf altijd zaai- en stekgrond of kokospotgrond voor mijn pepers. Je hoeft de zaden niet diep in de aarde te stoppen. Een halve centimeter is prima. Je kunt meerdere zaadjes in een potje van 9cm zaaien doen of meteen 1 zaadje per potje. Ik zaai altijd meer dan ik nodig heb en in verband met mijn kleine huis stop ik altijd zoveel mogelijk zaadjes in 1 potje. Ik houd de sterkste zaailingen zelf en geef de rest weg.

4. De opkomst

Paprika zaaien_ de opkomst

Afhankelijk van de temperatuur komen de zaden binnen 1-3 weken op (hoe warmer hoe sneller). Tot ze zijn opgekomen, maakt de hoeveelheid licht niet uit, maar zodra ze opkomen moet je ze meteen op een lichte plek zetten. Ze mogen dan iets koeler staan, maar niet kouder dan 17 graden, want dan stoppen ze met groeien. Zorg dat grond niet uitdroogt, zowel tijdens het kiemen als daarna. Je kunt de kleine paprikazaailingen het beste water geven met een plantenspuit.

5. Verspenen en verpotten

Als de plantjes naast de eerste 2 kiemblaadjes twee echte blaadjes hebben, kun je ze verspenen: ieder apart in een groter potje zetten. Bijvoorbeeld een potje van 9cm. Let goed op dat je de worteltjes niet beschadigt. Ik gebruik daar meestal ook nog de zaai- en stekgrond voor. Zet de zaailingen tot de onderste kiemblaadjes in de aarde voor sterke wortelt.

paprika kweken in pot

Als ze nog groter zijn en meerdere blaadjes hebben, verhuizen ze naar een grotere pot met daarin biologische potgrond (daar zit meestal voor een paar weken voeding in). Elke plant krijgt dan een eigen pot van minimaal 20 centimeter doorsnee.

 

6. Mest geven

In de meeste potgrond zit voeding voor zo’n 6 weken. Moestuinmix geeft vaak langer voeding af. Kijk van de voren dus op de verpakking voor hoe lang er voeding in zit. Omdat paprika best wel snoepkonten zijn, moet je ze als de voeding op is wat mest geven. Zelf kies ik vaak voor vloeibare biologische voeding. Korrels kan ook.

7. De bloemetjes

paprika plant kweken

Afhankelijk van wanneer je hebt gezaaid, krijgen de paprika’s rond april of later bloeien en krijgen ze kleine bloemetjes. Als ze uitgebloeid zijn, ontstaan er vanuit de uitgebloeide bloem een minipaprikaatje. Tenminste als ze bevrucht zijn (anders vallen ze eraf). Buiten gebeurt dat door de wind, maar heb je ze op je vensterbank staan of heel erg beschut, dan kun je af en toe zachtjes tegen de plant tikken. Afhankelijk van welke soort je hebt verkleuren de paprika’s naarmate ze rijp worden. Bijvoorbeeld van groen naar rood, paars of geel.

8. En dan geduldig wachten

Paprika zaaien en opkweken betekent vooral veel geduld hebben. Je kunt groene paprika’s op zich ook eten, maar ze zijn dan officieel nog niet rijp. Ik wacht dus altijd tot ze mooi rood worden. Dat kan behoorlijk lang duren, dus geduld heb je wel nodig.

paprika zelf kweken

Een prachtig gezicht als het eerste deel van de paprika langzaam rood (of een andere kleur) begint te kleuren.

9. Oogsten en bewaren

Zodra de paprika helemaal verkleurd is, kun je hem oogsten. Oogsten doe ik zelf altijd door de paprika eraf te knippen of snijden, waarbij ik een stuk van het steeltje laat zitten. Je kunt paprika op een koele en droge plek bewaren. Als je echt veel oogst heb, kun je de paprika ook eerst kort blancheren en dan invriezen.

10. Overwinteren

Misschien wist je dit nog niet, maar, maar zowel paprika- als peperplanten zijn eigenlijk geen 1-jarige planten. Je kunt ze vanaf oktober binnen laten overwinteren op een niet-verwarmde plek. Tot nu toe is dat bij mij altijd goed gegaan. Nadat je de laatste paprika’s hebt geoogst, laat je de plant zoveel mogelijk met rust. Je geeft geen voeding, alleen af en toe wat water. Richting de winter steeds minder. De plant is dan niet moeders mooiste meer, maar dat geeft niets. Richting februari/maart, kun je de paprikaplant snoeien. Ik snoei alles boven de eerste splitsing van de hoofdstengel weg. Daarna kun je de plant in nieuwe potgrond zetten en weer voeding geven. Sommige mensen snoeien de plant al voor de winter. Ik heb daar zelf geen ervaring mee.

Video over paprika kweken in pot

Wil je alles nog even op video bekijken? Dat kan!

Veel moestuinplezier!

*Dit blog bevat affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou geen extra geld en je helpt mij om onder andere mijn YouTube-video’s te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor! Wil je iets bestellen via Bol.com? Als je op de banner bovenaan het blog klikt steun je mij en mijn werk zonder dat het jou een cent meer kost.

 

35 Reacties

 1. Leonie Haas

  Hoi Kim, ik heb ook mijn paprika’s gezaaid vorige week, in de nieuwe propagator! Nu zijn de puntpaprikas al aan het opkomen, de blok paprika’s nog niet. Kan ik alle zaailingen in de 26 graden bak laten tot alles opgekomen is? Of moet je zaailingen die opkomen zo snel mogelijk uit de warmte halen? Er hangt wel al een groeilamp boven die 15 uur per dag aan is. Groetjes Leonie

  Antwoord
  • Kim Nelissen

   Hoi Leonie, 26 graden is wel erg warm inderdaad. Ik zou ze zelf wel iets koeler zetten na opkomst.Je zou bijvoorbeeld een soort kweekkastje kunnen maken van iets doorzichtigs dat je erover heen zet en dan in een ruimte waar het meestal 20 graden is. Maar als dat niet lukt, misschien toch maar laten staan, al bestaat dan het risico dat als ze niet veel licht krijgen, ze te snel groeien en lang en slungelig worden.

   Antwoord
 2. Nooitgedagt

  Hi! Een vraagje, als de zaailingen verspeent zijn, is het dan oké dat ze in een lichte ruimte kouder dan 18 graden staan? Of stoppen ze dan alsnog met groeien? Dank vast voor je antwoord! 🙂

  Antwoord
  • Kim Nelissen

   Mmm als ze echt nog klein zijn en aan het opgroeien is warmte nog wel echt heel fijn. Of het moet een heel zonnig plekje zijn waar het al snel opwarmt. Maar echt een koude ruimte, zou ik niet doen.

   Antwoord
 3. Desiree Hermes

  Ik heb ook parprika zaadjes maand geleden gezaaid,maar tot op heden komt er nog steeds niks op doe ik soms iets verkeerd.
  Ik heb de zaadjes in een lege salade bakje gedaan zo een doorzichtige met deksel erop.
  En die heb ik voor het raam gezet.
  Wat doe ik verkeerd?

  Antwoord
  • Kim Nelissen

   Hoi Desiree,

   Wat gek! Na een maand zouden ze toch wel opgekomen moeten zijn. Er kunnen denk ik twee dingen gebeurd zijn: of ze staan te koud (ze moeten echt dag en nacht boven de 20 graden Celsius staan en het liefst nog wat warmer). Of de aarde was te nat en ze zijn weggerot. Weet je wel zeker dat de zaadjes nog goed waren? Was na een paar jaar verliezen ze hun kiemkracht.

   Antwoord
 4. inge

  Beste..mijn vriendin zei dat de blaadjes ná de eertste blaadjes die uilopen zijn, getopt moeten worden? Waarom weet ik niet. Klopt dit? Ik heb er nérgens iets over gelezen in de blogs.
  Mvg Inge
  Verneem het graag..

  Antwoord
  • Kim Nelissen

   Ik heb dat zelf nog nooit gedaan. Ik weet dus ook niet of het werkt.

   Antwoord
 5. Joop m Schipper

  Goedendag, Tot nog toe mislukt elk jaar de kwekelingen in pot als gevolg van aardappelziekte. Dit jaar al vroeg ingespoten met Bayer Infinito. Staan veel binnen vanwege de aanhoudende kou. Maar wanneer de zon een keer schijnt, zet ik ze buiten. Er verschijnen nu witte droge vlekken die lijken te verdorren op de bladeren. Kan dit een andere ziekte zijn of is dit zonnebrand. Enfin, ik ben nu een jaar of vier bezig en alleen de vuilnisbak wordt er beter van. Dit zal ongetwijfeld de allerlaatste poging zijn om een paprika te zien volgroeien. Jammer…

  Antwoord
  • Kim Nelissen

   Hoi Joop,

   Zou je eens een foto kunnen mailen naar info@moesmeisje.nl? Dan kan ik beter inschatten wat er aan de hand kan zijn.

   Antwoord
 6. Joop m Schipper

  Dag Kim,

  Ik heb de foto’s gister naar je toe gemaild.
  Ben benieuwd maar vermoed dat de plantjes weer in de vuilnisbak zullen verdwijnen.

  Antwoord
 7. Joop m Schipper

  Nog even Kim, Ik gebruik altijd zaden van paprika’s die gekocht zijn. Zou het kunnen zijn dat die zaden minder of niet resistent zijn tegen paprika ziekten. En dat je zaden uit een pakje moet gebruiken?

  Antwoord
 8. jacko

  kunnen de paprika en peper plantjes gewoon in potgrond?
  ik wil ze in een echte tomatenpot zetten en hoe bouw ik die pot op kan dat alleen met aarde?

  Antwoord
  • Kim Nelissen

   Ja hoor, die kunnen gewoon in (biologische) potgrond. Je zou eventueel wat hydrokorrels op de bodem kunnen verspreiden en de potgrond mengen met wat compost, maar alleen potgrond gaat ook prima! Als je na een tijdje (als de voeding in de potgrond op is, meestal na 6 weken), maar voeding geeft.

   Antwoord
 9. Neeleke

  Goedendag
  3 weken terug hebben we de paprikaplantjes in de volle grond grond gezet. Nu verschrompelen de blaadjes. De planten groeien ook niet echt.
  Wat kan het probleem zijn?

  Antwoord
  • Kim Nelissen

   Oei wat balen zeg. Dat kan ik zo 1,2,3 niet zeggen. Het kan van alles zijn. Maar grote kans dat het luizen of spint is. Ik zou de plant even goed controleren en eventueel inspuiten met een mengsel van water en groene zeep (de ouderwetse uit een pot).

   Antwoord
 10. Hannie

  Goedendag,
  Ik nu heel veel paprikaplanten,zijn best al hoog in een pot staan. Sommige hebben bloemetjes.
  Er zitten te veel in de pot kan ik ze nog verpotten.

  Antwoord
 11. Noor

  Hallo,
  Mijn paprikaplant is nog maar 10 cm en nu komen er al bloemetjes wat moet ik doen ???

  Antwoord
  • Kim Nelissen

   Ik zou ze er nog even afhalen voor nu. Hij moet eerst even de energie steken in de groei.

   Antwoord
 12. Ernst

  Hallo, ik heb een vraag over het zaaien van paprika, kunnen deze verpot worden nadat ze uitgekomen zijn met 4 blaadjes met 2-3 tegelijk, of moet ik de zaailingen uit elkaar trekken met als gevolg dat de wortels beschadigen?

  Antwoord
  • Kim Nelissen

   Je moet elk plantje echt 1 potje geven. Als je ze voorzichtig van elkaar losmaakt, moet het goed gaan.

   Antwoord
 13. Dick van Halderen

  Hallo ik ben dick van halderen en woon in Manaus Brazilië ik heb mijn paprika’s in hydroponica staan dus op water wat erg goed gaat en veel paprika’s oplevert ik kan het hele jaar paprika’s kweken hier het is nooit onder de 30 gr

  Antwoord
  • Kim Nelissen

   Oh wauw wat heerlijk! Ja dat soort temperaturen zijn geweldig voor paprika’s! Beter dan ons koude kikkerlandje.

   Antwoord
 14. Sofie

  Hoi, Deze week heb ik ontdekt dat mijn 3 kleine paprika’s gaatjes aan de zijkant hebben en dat er slakken inzitten.
  Omdat deze paprika’s verloren zijn, heb ik ze van de plant afgesneden. Groeien er dit jaar nog terug paprika’s aan? Ik zie nergens nog bloempjes op komst.
  Verwijder ik de gehele plant dan best nu al uit de serre? of laat ik hem staan in de hoop dat er nog iets aankomt?
  Groetjes!

  Antwoord
  • Kim Nelissen

   Hoi Sofie,

   De bloemetjes komen eigenlijk altijd in x eraan. Daarna steekt de plant alle energie in het maken van vruchten. Je zou m nog kunnen snoeien en kijken of er nog nieuwe bloemetjes aankomen.

   Antwoord
 15. Van Elslande André

  Is bemesting met zeewierkalk OK ? Dank om reactie.

  Antwoord
  • Kim Nelissen

   Oei, ik moet zeggen dat ik daar geen ervaring mee heb en ook geen verstand van helaas.

   Antwoord
 16. Gunther

  Hallo, Ik leef in Lapland en zaaide paprika met zaadjes van een paprika die ik kocht mid Augustus 2022 (!). Verschillende schoten op en ik selecteerde er 2. Tijdens de zomer 24u licht, nu in de winter 0u licht..Januari +-4u…In de winter constante temp. van +-20c. Nooit voeding gegeven. Af en toe vanbovenuit besproeid met water op kamertemp en af en toe de grond begoten. Licht gegeven met normale spaarlamp. Plant is nu per 19 Januari ’23 een 25cm hoog, maakt 4 vruchten waarvan er nu 2 mooi in bloem staan…Duurde 5 maand maar er komt iets van…experimentje hee…Ik ga nu wel een laagje potgrond toevoegen om evt toh wat voeding toe te voegen.

  Antwoord
  • Kim Nelissen

   Wat geweldig Gunther! Experimenteren is zo leuk!

   Antwoord
 17. Joyce

  Hoi Kim,

  Wat een fijne info weer, top!
  Heb jij geen last van rouwvarenmugjes als je de planten binnen laat overwinteren? Zo ja, hoe bestrijd jij die?

  Groetjes,

  Joyce

  Antwoord
  • Kim Nelissen

   Hoi Joyce, sinds ik biologische potgrond gebruik eigenlijk nauwelijks meer! Ik had daar vooral last van toen ik vroeg nog van die potgrond uit de supermarkt gebruikte.

   Antwoord
 18. Nele Van Langenhoven

  Hallo,een tijdje geleden heb ik paprika’s gezaaid.Nu ze al wat groter worden lijken ze precies gerimpeld maar zijn wel stevig.
  Paprikaplant staat binnen aan het vensterraam in de keuken en heeft alleen in de voormiddag zon.Hoe komt dit?
  Groetjes Nele

  Antwoord
  • Kim Nelissen

   Hoi Nele,

   Sorry, ik was de hele maand augustus vrij en daarna compleet vergeten te reageren. Ik denk dat het ongedierte is geweest. Spint, mijt of luis. Hopelijk hebben ze het gered?

   Antwoord
 19. Carl

  Hoi,

  Even een kleine tip voor de paprikaliefhebbers.
  Ik woon in Bulgarije en doe hier ook aan biologisch tuinieren zowel buiten als in een koude serre. Tja hier vind je niet zomaar producten in de winkels.
  Wij behandelen hier de paprika’s, tomaten, bonen, erwten… kortom alles wat groeit met peperwater tegen insecten en ander ongedierte. gewoon 1 liter water en twee pepertjes of jalapenos opkoken (15 min.) en laten afkoelen uiteraard.
  En als het fel geregend heeft bespuit je de planten met 1/2 melk en 1/2 water mix (vooral tomaten en paprika’s).
  Succes

  Antwoord
  • Kim Nelissen

   Wat goed!!! Dit is nog eens een nuttige tip. Dank je wel!

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Met meer vertrouwen, plezier en rust moestuinieren?

 Doe dan een van mijn online moestuincursussen. Lees hier meer