Met meer vertrouwen, plezier en rust moestuinieren?

Doe dan een van mijn online moestuincursussen. Lees hier meer

Pastinaak: van zaaien tot oogsten

Tags:

TuinTuin

Pastinaak is wat mij betreft een groente die niet in je moestuin mag ontbreken. Hij neemt niet veel ruimte in beslag en je kunt hem oogsten als er steeds minder groente in je moestuin staat. In dit blog lees je hoe jij pastinaak kunt kweken: van zaaien tot oogsten.

Pastinaak kweken in de moestuin

Ook in een kleine moestuin of een moestuin in pot/bak kun je prima pastinaak kweken. Deze wortelgroente groeit voor de helft onder de grond. Alleen het loof piept boven de grond uit en neemt wat meer ruimte in beslag. Maar niet zo gek veel. Gewoon lekker doen dus, want oh wat een heerlijke herfstgroente is dit!

Grond klaarmaken

Omdat pastinaak een wortelgroente is, is het belangrijk dat je de grond van de voren goed losmaakt. Doe je dat niet, dan krijg je net zoals bij wortels (vooral bij kleigrond) allerlei misvormingen en geen mooie rechte pastinaak. In zandgrond heb je hier minder last van.

Verder stelt de pastinaak weinig eisen aan de bodem. De groente heeft maar een heel klein beetje compost nodig en een algemene basisbemesting die je in het voorjaar hebt gegeven is meer dan voldoende. Veel bemesten zorgt vooral voor loof en weinig pastinaak.

Combinatieteelt

Om plagen in je moestuin te voorkomen en de grond niet uit te putten kun je gebruik maken van combinatieteelt. Je zet dan verschillende groenten naast elkaar in hetzelfde vak (of bak) in je moestuin. Pastinaak combineert goed met onder andere:

Ui
• Schorseneer
• Wortel

Ook deze groenten hebben weinig/geen bemesting nodig.

Bij mij staat de pastinaak tussen schorseneer en winterwortel in.

Pastinaak zaaien

Let goed op de datum op de verpakking van je zaden, want pastinaakzaden blijven maar zo’n 1-2 jaar kiemkrachtig. Gebruik je oudere pastinaakzaden om te zaaien, dan loop je het risico dat er niets opkomt.

Je kunt pastinaak zaaien van begin maart tot half juli. Houd een afstand aan van 4 cm in de rij en ongeveer 30-35 cm tussen de rijen (het loof groeit wat breder dan dat van wortel). Stop de zaden op ongeveer 1-2 cm diepte in de grond en geef daarna water.

Wees geduldig, want het kan wel een maand duren voordat pastinaak opkomt na het zaaien! Zorg dat je een bordje in het rijtje/vak zet, zodat je de zaailing niet per ongeluk aanziet voor onkruid. Als je nog niet weet hoe ze eruitzien, is dat een risico. Zorg na de opkomst dat je regelmatig het onkruid weghaalt, want pastinaak groeit in het begin erg traag en kan snel overwoekerd worden.

Uitdunnen

Als de pastinaak-zaailingen ongeveer 10-15 cm hoog zijn, kun je ze uitdunnen. Dat is niets anders dan het teveel aan plantjes eruit trekken, zodat ze op de goede afstand staan. Houd ongeveer 15 cm tussen de planten aan in de rij. De rest trek je eruit, zodat de overgebleven pastinaakplantjes genoeg ruimte hebben om te groeien.

Water geven en extra bemesting

Let erop dat je bij warm en droog weer genoeg water geeft. Ze kunnen gaan vertakken als ze aan het begin van de groei te weinig water krijgen.

Algemene mest heeft pastinaak eigenlijk niet nodig. Daar zit te veel stikstof in. Je krijgt dan vooral veel loof en ook hierdoor kan de wortel gaan vertakken. Maar van een handje extra kali wordt deze wortelgroente wel heel blij. Het is goed voor de ontwikkeling van de wortel en dat is natuurlijk wat je oogst. Geef de kali ergens halverwege het seizoen. Dus bijvoorbeeld in juli als je in het voorjaar gezaaid hebt.

Deze kali kun je voor alle knol- en wortelgewassen gebruiken, zoals bietjes, wortels, pastinaak, schorseneer, radijs etc.

Wanneer kun je pastinaak oogsten?

Pastinaak, wortel en schorseneer kun je bij elkaar zetten en ook nog eens tegelijk oogsten. Heerlijk samen in een stamppotje.

Pastinaak oogsten doe je ergens tussen juni en half maart het jaar erop, afhankelijk van wanneer je hebt gezaaid. Wil je weten of ze al groot genoeg zijn? Veeg dan wat grond weg aan de bovenkant van de pastinaak. Je ziet dan hoe groot de doorsnee aan de bovenkant ongeveer is. Vind je hem groot genoeg? Dan trek je eruit wat je op dat moment nodig hebt. De rest laat je zitten (zie hieronder waarom).

Hoe kun je pastinaak bewaren?

De grond is de beste bewaarplaats voor wortelgroenten. Ze blijven niet lang vers nadat je ze geoogst hebt (max 3-4 dagen in de koelkast). Ik eet ze zelf daarom vaak meteen dezelfde dag op. Net zoals wortels en radijsjes, kun je pastinaak in bak met een klein laagje water in de koellast bewaren. Dan blijven ze wat langer stevig.

Pastinaakzaden kopen?


Wil je ook zelf pastinaak zaaien? Bij Dutch Garden Seeds hebben ze biologische zaden te koop. Met de code moesmeisje krijg je standaard 10% korting in hun webshop

Fotocredit hoofdfoto:  Bernd Dittrich op Unsplash.

*Dit blog bevat affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou geen extra geld en je helpt mij om onder andere mijn YouTube-video’s te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor! Wil je iets bestellen via Bol.com? Als je op de banner bovenaan het blog klikt steun je mij en mijn werk zonder dat het jou een cent meer kost.

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Met meer vertrouwen, plezier en rust moestuinieren?

 Doe dan een van mijn online moestuincursussen. Lees hier meer