Met meer vertrouwen, plezier en rust moestuinieren?

Doe dan een van mijn online moestuincursussen. Lees hier meer

Peper kweken op de vensterbank

TuinTuin

Zelf peper kweken is helemaal niet zo moeilijk en het staat ook nog eens gezellig, van die rode vruchten aan je plant. Zelf kweek ik peper eigenlijk altijd binnen. Daar is het lekker warm en zonnig. Precies waar pepers van houden. Ik leg je stap voor stap uit hoe peper kweken op jouw vensterbank werkt.

Ik ben geen enorme peper-eter, maar omdat je peper prima kunt drogen of invriezen heb ik toch elk jaar weer een paar peperplanten op de vensterbank in mijn slaapkamer staan. Dit zijn de pepers zoals je die ook in de supermarkt vindt. Wil je de korrels kweken die in de molentjes zitten? Dat is een heel andere plant, namelijk de Szechuan peper.

Stap voor stap peper kweken:

1. Zaden aanschaffen

Je kunt 2 dingen doen: peperzaden kopen in het tuincentrum of online bij een kweker of je haalt gewoon zaadjes uit een peper van de supermarkt of groenteboer. Zelf ben ik dol op de peper van mijn Iraanse groenteboer. Lekker groot en niet al te heet. Elk jaar in februari, vlak voordat ik ga zaaien (je kunt zaaien van januari tot en met april), koop ik daar 1 peper om de zaadjes uit te winnen. Daarnaast koop ik altijd wat meer bijzondere soorten bij echte kwekerijen. In mijn blog ‘Biologische zaden voor jouw moestuin’ deel ik mijn 5 favoriete adressen. Bij Dutch Garden Seeds krijg je met de code ‘moesmeisje’ 10% korting op je bestelling.

2. De plek

Voordat je gaat zaaien is het belangrijk om op 2 dingen te letten: de hoeveelheid licht en de temperatuur in de kamer waar je ze wilt neerzetten. Pepers houden van veel licht en warmte. Zaai je ze in een te donkere kamer, dan worden het iele, slappe zaailingen die het waarschijnlijk niet lang volhouden. Is het te koud, dan komen de zaden überhaupt niet uit. Pepers hebben een kiemtemperatuur van rond de 22-24 graden. Zo heb ik een onverwarmde slaapkamer met veel licht en een donkere woonkamer die uiteraard wel warm is. Ik heb er dus voor gekozen om ze in de slaapkamer op te kweken in een warme kweekbak. Voordeel: op die van mij zit een thermometer waardoor ik de temperatuur constant kan houden. Zakt die namelijk te veel dan krijgen je zaailingen een groeistop.

Ik had er ook voor kunnen kiezen om ze in de woonkamer te zetten met een groeilamp. Dat heb ik met mijn aubergines gedaan dit jaar. Die staan in dit handige ding.

Kijk dus even wat voor jou handig is. Het fijnst is een lichte én verwarmde kamer. Dan kun je volstaan met potjes met daaroverheen bijvoorbeeld plastic huishoudfolie of een glasplaat voor extra warmte. Een onverwarmd kweekbakje is ook prima.

3. Peper zaaien

Heb je een goede plek gevonden en zijn de zaden binnen? Dan is het tijd om te zaaien. Ik gebruik zelf altijd zaai- en stekgrond of kokospotgrond van Cellmax voor mijn pepers. Je hoeft de zaden niet diep in de aarde te stoppen. Een halve centimeter is prima. Je kunt meerdere zaadjes per potje van 9cm doen of kleine potjes kopen en daar elk 1 zaadje in doen. Maakt allemaal niet zoveel uit. Ik zaai altijd meer dan ik nodig heb. Ik houd de sterkste zaailingen zelf en geef de rest weg. Besproei de zaadjes regelmatig met water, zorg dat de grond niet uitdroogt. Geef het potje af en toe wat frisse lucht door de ‘deksel’ van plastic of glas eraf te halen.
Het kan wel 3 tot weken duren voordat de pepers opkomen. Tot ze zijn opgekomen, maakt de hoeveelheid licht niet uit, maar zodra ze opkomen moet je ze meteen op een lichte plek zetten.

Peper kweken vensterbank zaailingen

Hoera de peperzaailingen zien het licht.

4. Verspenen en verpotten

Als de plantjes naast de eerste 2 kiemblaadjes twee gewone blaadjes hebben, kun je ze verspenen: ieder apart in een groter potje zetten. Bijvoorbeeld een potje van 9cm. Ik gebruik daar meestal ook nog de zaai- en stekgrond voor. Als ze nog groter zijn en meerdere blaadjes hebben, verhuizen ze naar een grotere pot met daarin speciale moestuinmix of gewone potgrond. Elk plantje krijgt dan een eigen pot van minimaal 15 centimeter doorsnee of je kunt 2 of 3 planten bij elkaar zetten in een grotere pot. Ik vind dat laatste zelf altijd wel leuk staan. Dan ziet het er mooi vol uit.

peper kweken vensterbank

In een eigen groter potje

Vanaf half mei kun je de peper eventueel ook buiten op een zonnige en beschutte plek neerzetten. Ik laat hem zelf altijd binnen staan omdat ik niet lang genoeg achter elkaar zon heb in mijn tuin.

5. Bemesten

In de meeste potgrond zit voeding voor zo’n 6 weken. Moestuinmix geeft vaak langer voeding af en is beter afgestemd op het kweken van groenten. Kijk van te voren goed op de verpakking voor hoe lang er voeding in zit. Omdat pepers redelijke snoepkonten zijn, hebben ze zodra de voeding op is wat mest nodig. Zelf koos ik vroeger voor koemestkorrels. Nadeel: mijn slaapkamer rook tijdelijk naar een koeienstal;-) Niet echt fijn, dus nu gebruik ik vloeibare voeding. Ik vind het zelf vooral belangrijk dat het organische en geen kunstmest is. Maar dat is uiteraard aan jou.

6. De bloei

Afhankelijk van wanneer je hebt gezaaid, gaan de pepers ergens rond april of later bloeien en krijgen ze kleine witte bloemetjes. Als ze uitgebloeid zijn, ontstaan er vanuit de uitgebloeide bloem een minipepertje. Ik vind dat zelf altijd het allerleukste moment. Na een paar weken is de peper volwassen. En groen…

Tip: vallen je bloemetjes eraf zonder dat er een vruchtje ontstaat? Dan zijn ze niet bevrucht. In de open lucht doet de wind dat, maar binnen is het natuurlijk vaak windstil. Wat je kunt doen is regelmatig zachtjes tegen de plant tikken om zo de wind na te doen.

7. Wachten wachten wachten

Peper kweken in pot

Niet elke peper begint groen. Deze soort ‘Blue Christmas’ krijgt tijdens het rijpen (naar rood) eerst allerlei verschillende kleuren: roze, paars, oranje. Een prachtig gezicht.

Je kunt groene pepers op zich ook eten, maar ze zijn dan officieel nog niet rijp. Ik wacht dus altijd tot ze mooi rood worden. Dat kan behoorlijk lang duren, dus geduld heb je wel nodig. Een prachtig gezicht als het eerste deel van de peper langzaam rood begint te kleuren. Zodra de peper felrood is, kun je hem oogsten.

8. Oogsten

Oogsten doe ik zelf altijd door de peper met een klein stukje steel eraan voorzichtig af te knippen. Je kunt ze dan best een tijdje op een koele, droge plek bewaren. Het is ook leuk om ze te drogen aan een touwtje dat je bijvoorbeeld in de keuken hangt. Invriezen kan ook prima, al zijn ze bij het ontdooien dan wel slapper. Maar voor de meeste gerechten maakt dat weinig uit. Heb je een overschot aan pepers en wil je ze niet invriezen of laten drogen? Dan kun je er ook sambal van maken.

9. Overwinteren

Niet iedereen weet dit, maar zowel paprika- als peperplanten zijn eigenlijk geen 1-jarige planten. Je kunt ze binnen laten overwinteren op een niet verwarmde plek. Tot nu toe is dat bij mij altijd goed gegaan. Nadat je alle pepers hebt geoogst, laat je de plant zoveel mogelijk met rust. Je geeft geen voeding, alleen af en toe wat water. Richting de winter steeds minder. De plant ziet er dan vaak niet meer op zijn mooist uit, maar dat is niet erg. Zodra het langzaam voorjaar wordt, richting februari/maart, kun je de peperplant snoeien. Ik snoei alles boven de splitsing van de hoofdstengel weg. Daarna kun je de plant in nieuwe potgrond zetten en weer voeding geven.

De eerste blaadjes zitten er aan rond eind maart.

Als het goed is, begint de plant dan een paar weken vroeger dan normaal nieuwe bloemetjes te maken. Zo kun je sneller genieten van een heerlijke peperoogst. Na het tweede jaar gooi ik de plant weg en zaai ik opnieuw.

Video over peper kweken

Wil je ook nog even alles op video zien? Dat kan!

Veel moestuinplezier!

Fotocredit peperzaailing: UrbanBohemian 

Dit blog bevat affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou geen extra geld en je helpt mij om onder andere mijn YouTube-video’s te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor! Wil je iets bestellen via Bol.com? Als je op de banner bovenaan het blog klikt steun je mij en mijn werk zonder dat het jou een cent meer kost.

 

 

72 Reacties

  1. Sanne

    Een vraagje mijn peperplantjes groeien gestaag. De hoofdstengel is nog niet super stevig is het nodig om deze te verstevigen? Hoe zou ik dit kunnen doen zonder de wortels te beschadigen?

    Antwoord
    • Kim Nelissen

      Hoi Sanne! Peperplanten hebben inderdaad wat tijd nodig om lekker stevig te worden. Ik weet niet in wat voor potje je hem nu hebt staan? Het kan slim zijn om hem te verpotten naar een groter potje als het groeien traag gaat of bijna stil staat. Als het plantje te klein staat, dan kan hij namelijk niet meer groeien en ook geen dikkere stengel maken. Ps. je mag me ook een mailtje sturen met een foto op info@moesmeisje.nl. Dan kan ik even zien hoe het plantje eruit ziet en in wat voor potje hij staat.Groetjes Kim.

      Antwoord
  2. Shaydi

    Het overwinteren van de peperplant, kan dit ook buiten of moet hij dan naar binnen?

    Antwoord
    • Kim Nelissen

      Hoi! Dat moet je binnen doen. Peper kan niet tegen vorst. Ik zal het even aanpassen in mijn blog, zodat het duidelijk is.

      Antwoord
  3. Jamie

    hoi!

    mijn peperplantje groeit heel goed maar laat nog geen teken zien van bloemetjes.. terwijl mijn paprikaplant al mini paprikaatjes heeft, plant zit in een pot die groot genoeg is met verse moestuingrond.
    Moet ik nog extra voeding bijgeven? staat in een veranda waar de dag door licht is. Ik geef voorts om de 2 dagen water in een schaal die er onder staat (dus niet bovenop de grond)
    Alvast bedankt!

    Antwoord
    • Kim Nelissen

      Hoi Jamie,

      Staat de paprikaplant op dezelfde plek en geef je die precies dezelfde voeding? Zo ja, dan zou ik gewoon nog even geduld hebben. Want in principe verzorg je ze precies hetzelfde.

      Antwoord
  4. Ray

    Ik ben een paar weken geleden begonnen met tuinieren. Ik vraag me af of ik nu nog kan beginnen met het zaaien van een peperplant

    Antwoord
    • Kim Nelissen

      Hoi Ray,

      Ik zou dat nu niet meer doen. Of je moet hem het hele jaar binnen laten staan. Maar als je hem buiten wilt telen, zou ik een peperplantje in het tuincentrum kopen. Dan gaan de vruchten namelijk niet meer op tijd rijpen in ons klimaat.

      Antwoord
  5. Bob

    Hallo Kim,
    De bladeren van mijn peper plantje (ong 30-40cm hoog) beginnen erg te hangen. De pepers die eraan hangen zijn ook heel licht groen van kleur. Gaat dit nog allemaal goed?

    Antwoord
    • Kim Nelissen

      Hoi Bob,

      Dat is zo moeilijk te zeggen. Normaal gaan bladeren hangen als ze te weinig water krijgen. Kun je me anders even een foto sturen op info@moesmeisje.nl? Dan kan ik misschien beter zien wat er aan de hand is.Groetjes Kim

      Antwoord
  6. Timo

    Hi Kim,

    Ik heb een flinke plant opgekweekt, nu zo’n 50cm hoog. Er kwamen behoorlijk wat witte bloemen aan…maar die vielen ook allemaal weer uit. Inclusief steeltje. Daar komen dus geen pepers aan. Er zitten nog wel een hoop knoppen in maar die ‘staan even stil’ lijkt het wel. De plant staat in de woonkamer met voeldoende licht. Heb jij een idee wat ik kan doen om ook zulke mooie pepertjes te krijgen?

    Antwoord
    • Kim Nelissen

      Hoi Timo,

      Heb je tijdens de bloei regelmatig tegen de plant aangetikt zodat de bloemen bevrucht werden? Buiten doet de wind dat, maar binnen moet je dat zelf doen. Dat kan de reden zijn dat de bloemetjes eraf vallen. Het kan ook zijn dat de plant gewoon iets te hard is gegroeid en alle energie stopte in het groeien in plaats van in pepers laten groeien. Dat is ook de reden waarom sommigen in april/mei de eerste bloemen zelf verwijderen. De plant kan zijn energie maar 1x gebruiken: om te groeien of vruchten te maken. Als er nu weer knoppen inzitten zou ik me niet al te druk maken. Als ze bloeien, wel even zachtjes tegen de plant tikken of hem schudden zo af en toe.

      Antwoord
  7. Arnolds

    Ik probeer al een jaar MadamJannet/rode peper te kweken in de Thailand.
    De planten groeien ongeveer 15 cm,vervolgens gaan de bladeren krullen en groeien niet verder.

    Mijn aubergine planten worden 40 cm maar bloemen vruchten vallen af.

    Mijn planten geef ik koeienmest,kippenmest en Moestuin Potager van Hornbach.

    Wat kan ik het beste doen.

    Antwoord
    • Kim Nelissen

      Oei, dat is lastig te zeggen vanaf een afstand. Het krullen van de bladeren van peper en paprika kan door beestjes zoals bladluizen, trips, mijten of witte vlieg komen. Maar ook door te veel warmte en droogte.

      Als auberginebloemen eraf vallen dan zijn ze niet bevrucht. Je kunt proberen om de plant zachtjes te schudden als er bloemen openstaan. Zo zorg je dat ze bevrucht raken. Ik zou ook opletten dat je je planten niet overbemest.

      Antwoord
  8. Dena

    Heb zaadjes uit een madame jeanette gehaald en deze nu laten groeien. Ze groeien super goed, ondanks ik in mei ze pas heb gezaaid.
    Ik wil nu graag weten of het beter is om water te geven via de boven- of onderkant.
    En geldt dat dan ook voor vloeibare mest.

    Antwoord
    • Kim Nelissen

      Wat leuk! Ik geef mijn pepers zelf water via een schoteltje onder de pot zodat ze het zelf kunnen opzuigen, maar van bovenaf kan ook gewoon hoor!

      Antwoord
  9. dini

    hallo, ik ben voor het eerst aan het moestuinen geslagen hahahaha. Ik heb rode pepers staan en er komen nu witte bloemetjes heeeel veeel. Ik geef ze alleen water en moestuinmest maar ik heb ook gelezen dat je de bladeren moet verwijderen klopt dat?

    Antwoord
    • Kim Nelissen

      Hoi Dini,

      Ik verwijder altijd het blad onder het eerste bloemetje. Verder laat ik het zitten:-)

      Antwoord
  10. Patty

    Hallo, ik ben net begonnen met mijn moestuin. Ik heb vandaag voor het eerst mijn jalapeno pepers geoogst. Maar toen is ze proefde waren ze helemaal niet pittig, maar bitter. Heb iK de pepers te vroeg geoogst?

    Antwoord
    • Kim Nelissen

      Hoi Patty,

      Oei wat jammer. Ik denk het wel. Onrijpe paprika’s en pepers smaken inderdaad wat bitter.

      Antwoord
  11. Gwen

    Goedemiddag,

    Kan je ook pepers van verschillende soorten in 1 pot doen?
    Ik heb nu habanero en rawit plantjes, die beide aan een groter huis toe zijn. Ik wil meerdere plantjes in 1 pot doen, maar een beetje door elkaar lijkt me ook gezellig. En dan een onderlinge afstand van 15cm aanhouden? Of liever nog iets meer?
    Bedankt alvast 🙂

    Antwoord
    • Kim Nelissen

      Hoi Gwen,

      Ja hoor dat kan prima! Heb ik ook weleens gedaan. 15-20 cm moet lukken qua onderlinge afstand! Succes!

      Antwoord
  12. Sah

    Hi Moesmeisje,

    Ik heb een peperplant van vier jaar oud, dit jaar had ik last van witte vliegjes.Wat is beste methode om ze bestrijden?

    Ps je advies in het filmpje voor sambal is superlekker.

    Antwoord
    • Kim Nelissen

      Ik zet mijn planten zelf altijd een paar keer per week onder de douche als ik luizen of andere beestjes heb. Als dat niet helpt kun je een mengseltje maken van 1 liter water en 20 gram ouderwetse groene zeep (en eventueel nog wat spiritus erbij).

      Antwoord
  13. Martin

    ik wil graag een bemesting plan weten ik heb koemest

    Antwoord
  14. Tanja

    Hoi Kim, madammes Jeanettes buiten gekweekt op zonnige plek maar tuin op het noorden. Vanwege spint met dreft water behandeld planten flinke opdonder gehad en rare mini pepertjes gehad. Maar een paar te gebruiken. Toen in de zomer…. veel bloemetjes en nu nog enorm vol met pepers. Veelal groen maar beginnen langzaam toch wat geler te worden. Want denk je ? Gaan ze het nog redden rijp genoeg te zijn voor de winter? Ze krijgen nagenoeg geen zon meer waar ze staan. Moet ik ze snachts af afdekken met een deken? Deed ik in het voorjaar ook bij koude nachten. Het zou fantastisch zijn. Het zijn er zo veel!!! Je kunt prima sambal maken en invriezen. De hele familie eet de winter van mijn eigen oogst. Heb jij nog hoop voor me?

    Antwoord
  15. Sil

    Hoi Kim, ik ben best laat begonnen met rode pepers kweken. De planten staan binnen en er komen nu groene pepers aan. Of ze dan nog rood worden, vraag ik me af? Zou een groeilamp nu nog helpen, denk je?

    Antwoord
    • Kim Nelissen

      Oei dit bericht heb ik helemaal gemist. Hopelijk is het nog goedgekomen! Bij mij worden ze op een zonnig plekje zelfs tot december nog rood.

      Antwoord
  16. Marlies Schreurs

    Hoi Kim,

    Mijn peperplantjes zitten helemaal vol met groene pepers. Deels gaan die nu eraf vallen. Kunnen die binnen nog door rijpen? Kan ik de pepers dan plukken, of moet ik dan de hele plant binnen zetten?
    Alvast bedankt voor je antwoord.

    Groeten Marlies

    Antwoord
    • Kim Nelissen

      Hoi Marlies,

      Als je je peperplant nu buiten laat staan, gaat ie het niet redden. Onder de 17 graden komt er een groeistilstand en zodra er vorst komt, gaat ie dood. Ik zou hem dus binnenhalen en op een lichte plek wegzetten. De groene pepers kunnen zeker nog rijpen binnen.

      Als je hem echt wil laten overwinteren dan moet je hem na de oogst op een onverwarmde plek zetten zodat de plant in rust gaat. Nu zou ie nog wel even in een verwarmde ruimte kunnen staan.

      Succes!

      Antwoord
  17. Rene

    Hoi Kim…
    Hoe worden de peperplantjes bestoven als ze binnen staan…..of zijn ze zelfbestuivend…..?

    Antwoord
    • Kim Nelissen

      Ze worden in principe bestoven door de wind. Bij mij staan ze voor een raam dat vaak op een keer staat, maar wat ik ook doe is af en toe als er bloemetjes aanzitten zachtjes schudden met de plant. Dan worden ze zeker bevrucht. Er zijn dus geen insecten voor nodig.

      Antwoord
  18. Iso

    Hoi Kim super informatieve blog! Ik ben nu ook voor het eerst begonnen met het kweken van cayenne pepers. Heb ze half januari 2021 gezaaid onder een verwarmd bakje met genoeg licht en na een aantal weken heb ik 1 plantje van de 6 met wat witte vlekjes op het blad, en eentje met gekreukelde bladeren aan de bovenkant, heb altijd bio potgrond gebruikt en gebruik inmiddels normale potgrond voor 4 plantjes en voor de gekreukelde nog steeds de bio potgrond, hoe kan ik dit verhelpen? (o ja heb tussendoor ook een heel klein beetje koffiecompost gebruikt)

    Antwoord
    • Kim Nelissen

      Hoi! Witte vlekjes zou ik zo even niet weten. Gekreukeld blad komt meestal doordat je een beetje hebt. Dus de plant even heel goed checken op luizen, spint of mijt. Wat je kunt doen is ze elke week even onder de douche zetten en ze goed afspoelen. Daar houden die beestjes niet van.

      Antwoord
  19. Claudia

    Hoi! Mijn peperzaailingen hangen sinds gister wat slap. Ze staat op een vensterbank (boven een verwarming) voor een raam op het zuid/westen. Grond is lichtvochtig, iedere dag krijgen ze een spuitje van de plantenspuit. Enig idee waar dit aan kan liggen? Trekt het nog bij of zijn ze verloren?

    Antwoord
    • Kim Nelissen

      Hoe groot zijn de zaailingen? Is de grond vochtig of juist droog?

      Antwoord
  20. jolanda

    Ik wil graag weten hoe groot de planten worden. Ik heb elders gelezen dat ze wel 150 cm hoog kunnen worden. Maar als ik hier lees dat ze in een pot van 15 cm doorsnee kunnen, lijkt het mij dat ze niet zo hoog worden. Voor de duidelijkheid het zijn zaden van de rode peper, die je bij een supermarkt koopt.

    Antwoord
    • Kim Nelissen

      Hoi Jolanda,

      Peperplanten kunnen vooral in een warme kas hoog worden als ze in de volle grond staan. Bij mij blijven ze gewoon klein in pot inderdaad.

      Antwoord
  21. Naomi

    Hoi!
    Wat een leuk blog en ik heb er ook veel aan. 🙂
    Ik heb al zeker 2,5 maand geleden in een klein kweekkastje peperzaadjes gezaaid. Ik denk dat ik een fout heb gemaakt door meerdere zaadjes in 1 stukje grond te doen. Mijn peperplant heeft dus nu verschillende stengels in 1 potje en groeit wel de hoogte in, maar er komen geen bloemetjes aan. Dit geldt ook voor mijn paprikaplant. Kan ik hier nog wat aan doen? Of moet ik misschien ook gewoon geduld hebben? Groetjes, Naomi

    Antwoord
    • Kim Nelissen

      Dank je wel Naomi, wat leuk om te horen! Ah ja, je hebt ze dus niet verspeend (elk hun eigen potje gegeven?). Op zich kunnen de bloemetjes nog komen hoor. Ik weet niet wanneer je ze gezaaid hebt? Peper- en paprika hebben wat tijd nodig om op gang te komen.

      Antwoord
  22. Marlouk

    Goedemiddag,

    Ik vroeg me af hoe groot de pot uiteindelijk moet zijn waar de peper in volgroeit. Mijn eerste keer pepers kweken dus geen idee!? Ik zie bijv. potjes van 3liter, 5 liter en 12 liter etc. Kun jij mij wegwijs maken?😁 groet Marlouk

    Antwoord
    • Kim Nelissen

      Hoi Marlouk,

      Sorry ik heb je bericht helemaal gemist. Ik weet nooit zo goed hoeveel liter een bepaalde pot is, maar eentje van minimaal 20 cm diameter is wel handig.

      Antwoord
  23. jolanda

    Dank je voor de info Kim, dan weet ik genoeg.

    Antwoord
  24. Mildred

    Goedemorgen, ik heb in een grote bak peper en paprika planten, nu weer ik niet meer welke de peper is en welke de paprika, kun je mij helpen, bedankt alvast

    Antwoord
    • Kim Nelissen

      Hoi Mildred,

      Sorry ik heb jouw reactie helemaal gemist. Ondertussen is het hopelijk al duidelijk geworden door de vruchten?

      Antwoord
  25. Annelies

    Hoi
    ik had een vraagje, zonder enige kennis en ervaring had ik wat zaadjes uit een peper gehaald en in een potje gestopt. ik had het al een beetje opgegeven maar wat schetste mijn verbazing, het zaadje begon te ontkiemen en er zijn 3 mooie plantjes ontstaan. 1 plantje vergeten over te zetten in een groter potje, maar doet het nog best prima. de andere 2 plantjes zijn veel steviger, het is nu echter september (ik ben in een verkeerde tijd begonnen vrees ik) en er zitten nu bloemetjes in. zou ik die plantjes straks verder binnen kunnen laten groeien en de bloemetjes toch zo ver kunnen krijgen dat het pepertjes worden, of is het beter om ze er nu maar uit te knippen? alvast bedankt!

    Antwoord
    • Kim Nelissen

      Sorry, ik heb je berichtje helemaal gemist. Ik ben benieuwd wat je uiteindelijk gedaan hebt. Je kunt ze binnen laten groeien inderdaad.

      Antwoord
  26. Gèrard

    Hoi, ik heb half augustus rode peper opgekweekt. (ben zelf ook laatbloeier:). Nu prachtige plantjes en bloempjes. Je schrijft : zachtjes tegen bloempje aantikken. Maar zijn de planten zowel vrouwelijk als mannelijk? Of moet er een ander exemplaar in de buurt staan?
    Vr groet, Gerrit Anne

    Antwoord
    • Kim Nelissen

      Sorry, ik had je bericht helemaal gemist. Maar nee hoor er hoeft geen ander exemplaar in de buurt te staan!

      Antwoord
  27. Martin

    Ik heb in het voorjaar een peperplant gekregen en ben helemaal blij nu ik de 1e peper zie verkleuren en zou graag volgend jaar zelf ook pepers willen zaaien. Kunnen jullie mij zeggen welk laagblijvend soort(en) en niet zo heet ik het best kan zaaien. Alvast bedankt.

    Antwoord
    • Kim Nelissen

      Hoi Martin,

      Ik had je berichtje helaas gemist. Ik moet zeggen dat ik niet heel veel kennis heb van de verschillende soorten pepers. Ik had zelf de soort blue chrismas en die was niet zo heet.

      Antwoord
  28. Wil

    Ik hou van pittige peper, bijvoorbeeld in de pompoensoep. Maar ik heb begrepen dat het ook te hevig kan Habanero bijvoorbeeld.
    Wat zijn hiervoor goede pepers.

    Antwoord
    • Kim Nelissen

      Dat is natuurlijk helemaal afhankelijk van je eigen smaak. Maar ik denk dat de standaard chilipeper altijd wel goed is.

      Antwoord
  29. Maaike

    Goedemiddag Kim!

    Ik heb nu al 3 jaar wat verschillende peperplantjes, maar de pepertjes werden nooit zo pittig als ik had gehoopt. Dit kan natuurlijk aan het ras hebben gelegen, maar het hoorde wel pittig rassen te zijn…
    Ik heb ook eens begrepen dat ze door stress pittiger kunnen worden. Dus door ze te weinig water te geven o.i.d.. Heb jij hier ervaring mee? Of zou je me een andere strategie kunnen aanraden?

    Groetjes en alvast bedankt voor je antwoord!

    Antwoord
    • Kim Nelissen

      Oei nee, ik heb daar zelf nog nooit last van gehad. Ik weet ook niet waar het aan ligt en hoe je het kunt oplossen helaas.

      Antwoord
  30. Bea

    Hoi,
    Kan je madame Jeanette peperplanten buiten in de zon en regen zetten? Ben bang dat ze misschien doodgaan door de regen en zon . Heb voor het eerst 2 plantjes buiten op het balkon gezet, heb geen tuin maar een groot balkon.

    Alvast bedankt voor uw antwoord.
    Groet,
    Bea

    Antwoord
    • Kim Nelissen

      Hoi Bea,

      Ze zullen niet doodgaan, maar een plekje uit de regen is wel ietsje beter. Maar hier staan ze ook gewoon in de regen hoor. Zolang ze maar goede kunnen opdrogen, is er niets aan de hand.

      Antwoord
  31. Justin

    Hoi waar kan ik zo n groeikasje kopen voor binnen bvb dank

    Antwoord
    • Kim Nelissen

      Hoi Justin,

      Degene die ik heb is van Elho en heet volgens mij Light Garden. Als je daar op zoekt, zou je hem moeten vinden.

      Antwoord
  32. Pauline

    hallo,

    ik zou graag habanero pepers en jalapenos kweken, kan ik deze handleiding hiervoor gebruiken? En is nu, eind februari een goed moment om te starten? Kan een peper plantje overleven op het balkon?

    bedankt voor je hulp!

    Antwoord
    • Kim Nelissen

      Hoi Pauline, ja hoor dat kan! Op het balkon kan zeker, maar dan in de winter wel binnenhalen.

      Antwoord
  33. Leo

    Hoi Kim,
    Ik heb mijn peperplanten van vorig jaar laten overwinteren en in februari gesnoeid. Er komen behoorlijk wat knoppen aan, maar die vallen er ook weer af voordat ze een bloem hebben kunnen vormen.
    Ze hebben in februari, bij het snoeien, ook nieuwe grond gekregen. Elke plant staat in een pot van 20 cm. Ze staan in de vensterbank op het zuiden, krijgen dus veel licht. Ik geef ze pas water als de grond bijna helemaal droog is, en dan krijgen ze een flinke hoeveelheid.
    Enig idee hoe het komt dat de knoppen er af vallen? Bij voorbaat dank!

    Antwoord
    • Kim Nelissen

      Hoi Leo,

      Dat gebeurt als ze niet bevrucht raken en ook omdat 1 plant niet tientallen vruchten kan maken. Het hoort er dus ook een beetje bij dat het grote deel er weer afvalt. Wat helpt bij de bevruchting is ze bij een open raam zetten of af en toe tegen de plant aantikken om de wind na te doen.

      Antwoord
  34. Barbara

    Hoi Moesmeisje,

    Ik heb voor het eerst geprobeerd pepers te kweken dit jaar met verschillende methodes. Methode 1: een kant en klare al behoorlijk volle plant van een tuincentrum, waar al wat knoppen in zaten. Daar kwamen 3 pepertjes van. Ze viel namelijk ten prooi aan luis en dat had ik niet zo gauw door. Gespoeld met knoflookextract, maar het blijft een zielig plantje.
    Methode 2: zelf zaaien in zaaigrond in een kweekkasje op een verwarmingsmatje, maar dat is niets geworden.
    Methode 3: de denomethode (zeg ik dat goed?); zaadjes in een natte koffiefilter ook in het kweekkasje en daar kwam uiteindelijk van de 4 zaadjes 1kiempje uit. Dat werd een zaailing. En nu maanden later is het nog steeds maar een stengeltje met 4 blaadjes. Het potje staat binnen op de vensterbank, waar ‘s middags de zon wel schijnt, maar misschien niet genoeg. Ik heb ook nooit voeding gegeven.
    Krijg ik dit plantje nog op de been, zodat ze misschien volgend seizoen nog vrucht gaat geven? En als dat kan, hoe?
    Alvast bedankt!
    Groet,
    Barbara

    Antwoord
    • Kim Nelissen

      Hoi Barbara,

      Sorry voor mijn veel te late antwoord. Ik was de hele maand augustus vrij en daarna vergeten te reageren. Ik weet niet hoe groot je potje was? Maar de plant heeft wel ruimte nodig om te groeien en ook veel voeding. Uit de potgrond is de voeding na 6 weken verdwenen, dus ik denk dat de oorzaak is geweest.

      Antwoord
  35. Tamara

    Hallo Kim,

    Dank voor je leuke en duidelijke info.
    Dit jaar voor het eerst pepers gezaaid. Heb een mooie opbrengst!

    Groetjes Tamara

    Antwoord
    • Kim Nelissen

      Oh wat leuk zeg! Laat je hem ook overwinteren?

      Antwoord
  36. Steven

    Hallo Kim

    Ik heb enorm veel deugd van het zien groeien van plantjes zeker als er nog eens vruchten aan komen.
    In de winter zou ik dit dan ook graag verderzetten. Is het mogelijk om peperplanten in de winter binnen te kweken zonder lampen maar gewoon achter glas?
    Alvast bedankt

    Antwoord
    • Kim Nelissen

      Hoi Steven, je kunt het altijd proberen. Het probleem is vooral dat de dagen in de winter heel kort zijn. De plant krijgt dus eigenlijk te weinig licht. Maar wie niet waagt, die niet wint zou ik zeggen! Als je maar zorgt dat het warm genoeg is, zodat de plant geen groeistilstand krijgt (boven de 17 graden).

      Antwoord
  37. Hans

    Bedankt Moesmeisje!!
    Voor het uitgebreide advies!!!

    Antwoord
  38. Shireen

    Hi! Ik ben dit jaar voor het eerst verschillende pepertjes aan het zaaien. Ik heb ze begin februari gezaaid en ze zijn nu allemaal ontkiemd en met twee blaadjes, heel blij mee! Ik heb ze gekweekt met een warmtemat eronder. Tot wanneer zou ik de warmtemat moeten gebruiken? Is het voldoende nu ze zijn opgekomen of moet ik wachten tot ik ze verpot in elk hun eigen potje bijvoorbeeld?

    Dankjewel!
    Shireen

    Antwoord
    • Kim Nelissen

      Hoi Shireen,

      Excuus voor mijn late antwoord. Ze kunnen op zich na de opkomst iets kouder staan, maar liever niet onder de 1 graden omdat ze groei dan stil komt te staan. Ik weet natuurlijk niet hoe warm zo’n matje wordt?

      Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

  1. Hotter is hot. Nog een trend voor de komende 10 jaar. - Horeca Webzine - […] online wel wat bij over het hoe en wanneer snoeien, of de plant zal al snel beginnen omvallen, ombuigen…

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Met meer vertrouwen, plezier en rust moestuinieren?

 Doe dan een van mijn online moestuincursussen. Lees hier meer