Peper kweken op de vensterbank

Zelf peper kweken is helemaal niet zo moeilijk en het staat ook nog eens gezellig, van die rode vruchten aan je plant. Zelf kweek ik peper eigenlijk altijd binnen. Daar is het lekker warm en zonnig. Precies waar pepers van houden. Ik leg je stap voor stap uit hoe peper kweken op jouw vensterbank werkt.

Ik ben geen enorme peper-eter, maar omdat je peper prima kunt drogen of invriezen heb ik toch elk jaar weer een paar peperplanten op de vensterbank in mijn slaapkamer staan.

Stap voor stap peper kweken:

1. Zaden aanschaffen

Je kunt 2 dingen doen: peperzaden kopen in het tuincentrum of online bij een kweker of je haalt gewoon zaadjes uit een peper van de supermarkt of groenteboer. Zelf ben ik dol op de peper van mijn Iraanse groenteboer. Lekker groot en niet al te heet. Elk jaar in februari, vlak voordat ik ga zaaien (je kunt zaaien van januari tot en met april), koop ik daar 1 peper om de zaadjes uit te winnen. Daarnaast koop ik altijd wat meer bijzondere soorten bij echte kwekerijen. In mijn blog ‘Biologische zaden voor jouw moestuin’ deel ik mijn 5 favoriete adressen.

2. De plek

Voordat je gaat zaaien is het belangrijk om op 2 dingen te letten: de hoeveelheid licht en de temperatuur in de kamer waar je ze wilt neerzetten. Pepers houden van veel licht en warmte. Zaai je ze in een te donkere kamer, dan worden het iele, slappe zaailingen die het waarschijnlijk niet lang volhouden. Is het te koud, dan komen de zaden überhaupt niet uit. Pepers hebben een kiemtemperatuur van rond de 22-24 graden. Zo heb ik een onverwarmde slaapkamer met veel licht en een donkere woonkamer die uiteraard wel warm is. Ik heb er dus voor gekozen om ze in de slaapkamer op te kweken in een warme kweekbak. Voordeel: op die van mij zit een thermometer waardoor ik de temperatuur constant kan houden. Zakt die namelijk te veel dan krijgen je zaailingen een groeistop.

Ik had er ook voor kunnen kiezen om ze in de woonkamer te zetten met een groeilamp. Dat heb ik met mijn aubergines gedaan dit jaar. Die staan in dit handige ding.

Kijk dus even wat voor jou handig is. Het fijnst is een lichte én verwarmde kamer. Dan kun je volstaan met potjes met daaroverheen bijvoorbeeld plastic huishoudfolie of een glasplaat voor extra warmte. Een onverwarmd kweekbakje is ook prima.

3. Zaaien

Heb je een goede plek gevonden en zijn de zaden binnen? Dan is het tijd om te zaaien. Ik gebruik zelf altijd zaai- en stekgrond of cocospotgrond voor mijn pepers. Je hoeft de zaden niet diep in de aarde te stoppen. Een halve centimeter is prima. Je kunt meerdere zaadjes per potje van 9cm doen of kleine potjes kopen en daar elk 1 zaadje in doen. Maakt allemaal niet zoveel uit. Ik zaai altijd meer dan ik nodig heb. Ik houd de sterkste zaailingen zelf en geef de rest weg. Besproei de zaadjes regelmatig met water, zorg dat de grond niet uitdroogt. Geef het potje af en toe wat frisse lucht door de ‘deksel’ van plastic of glas eraf te halen.
Het kan wel 3 tot weken duren voordat de pepers opkomen. Tot ze zijn opgekomen, maakt de hoeveelheid licht niet uit, maar zodra ze opkomen moet je ze meteen op een lichte plek zetten.

Peper kweken vensterbank zaailingen

Hoera de peperzaailingen zien het licht.

4. Verspenen en verpotten

Als de plantjes naast de eerste 2 kiemblaadjes twee gewone blaadjes hebben, kun je ze verspenen: ieder apart in een groter potje zetten. Bijvoorbeeld een potje van 9cm. Ik gebruik daar meestal ook nog de zaai- en stekgrond voor. Als ze nog groter zijn en meerdere blaadjes hebben, verhuizen ze naar een grotere pot met daarin speciale moestuinmix of gewone potgrond. Elk plantje krijgt dan een eigen pot van minimaal 15 centimeter doorsnee of je kunt 2 of 3 planten bij elkaar zetten in een grotere pot. Ik vind dat laatste zelf altijd wel leuk staan. Dan ziet het er mooi vol uit.

peper kweken vensterbank

In een eigen groter potje

Vanaf half mei kun je de peper eventueel ook buiten op een zonnige en beschutte plek neerzetten. Ik laat hem zelf altijd binnen staan omdat ik niet lang genoeg achter elkaar zon heb in mijn tuin.

5. Bemesten

In de meeste potgrond zit voeding voor zo’n 6 weken. Moestuinmix geeft vaak langer voeding af en is beter afgestemd op het kweken van groenten. Kijk van te voren goed op de verpakking voor hoe lang er voeding in zit. Omdat pepers redelijke snoepkonten zijn, hebben ze zodra de voeding op is wat mest nodig. Zelf koos ik vroeger voor koemestkorrels. Nadeel: mijn slaapkamer rook tijdelijk naar een koeienstal;-) Niet echt fijn, dus nu gebruik ik vloeibare voeding. Ik vind het zelf vooral belangrijk dat het organische en geen kunstmest is. Maar dat is uiteraard aan jou.

6. De bloei

Afhankelijk van wanneer je hebt gezaaid, gaan de pepers ergens rond april of later bloeien en krijgen ze kleine witte bloemetjes. Als ze uitgebloeid zijn, ontstaan er vanuit de uitgebloeide bloem een minipepertje. Ik vind dat zelf altijd het allerleukste moment. Na een paar weken is de peper volwassen. En groen…

7. Wachten wachten wachten

Je kunt groene pepers op zich ook eten, maar ze zijn dan officieel nog niet rijp. Ik wacht dus altijd tot ze mooi rood worden. Dat kan behoorlijk lang duren, dus geduld heb je wel nodig. Een prachtig gezicht als het eerste deel van de peper langzaam rood begint te kleuren. Zodra de peper felrood is, kun je hem oogsten.

8. Oogsten

Oogsten doe ik zelf altijd door de peper met een klein stukje steel eraan voorzichtig af te knippen. Je kunt ze dan best een tijdje op een koele, droge plek bewaren. Het is ook leuk om ze te drogen aan een touwtje dat je bijvoorbeeld in de keuken hangt. Invriezen kan ook prima, al zijn ze bij het ontdooien dan wel slapper. Maar voor de meeste gerechten maakt dat weinig uit. Heb je een overschot aan pepers en wil je ze niet invriezen of laten drogen? Dan kun je er ook sambal van maken.

9. Overwinteren

Niet iedereen weet dit, maar zowel paprika- als peperplanten zijn eigenlijk geen 1-jarige planten. Je kunt ze laten overwinteren. Tot nu toe is dat bij mij altijd goed gegaan. Nadat je alle pepers heb geoogst, laat je de plant zoveel mogelijk met rust. Je geeft geen voeding, alleen af en toe wat water. Richting de winter steeds minder. De plant ziet er dan vaak niet meer op zijn mooist uit, maar dat is niet erg. Zodra het langzaam voorjaar wordt, richting februari/maart, kun je de peperplant snoeien. Ik snoei alles boven de splitsing van de hoofdstengel weg. Daarna kun je de plant in nieuwe potgrond zetten en weer voeding geven.

De eerste blaadjes zitten er aan rond eind maart.

Als het goed is, begint de plant dan een paar weken vroeger dan normaal nieuwe bloemetjes te maken. Zo kun je sneller genieten van een heerlijke peperoogst. Na het tweede jaar gooi ik de plant weg en zaai ik opnieuw.

Veel moestuinplezier!

Fotocredit peperzaailing: UrbanBohemian

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *