Peper kweken op de vensterbank

Zelf peper kweken is helemaal niet zo moeilijk en het staat ook nog eens gezellig, van die rode vruchten aan je plant. Zelf kweek ik peper eigenlijk altijd binnen. Daar is het lekker warm en zonnig. Precies waar pepers van houden. Ik leg je stap voor stap uit hoe peper kweken op jouw vensterbank werkt.

Ik ben geen enorme peper-eter, maar omdat je peper prima kunt drogen of invriezen heb ik toch elk jaar weer een paar peperplanten op de vensterbank in mijn slaapkamer staan.

Stap voor stap peper kweken:

1. Zaden aanschaffen

Je kunt 2 dingen doen: peperzaden kopen in het tuincentrum of online bij een kweker of je haalt gewoon zaadjes uit een peper van de supermarkt of groenteboer. Zelf ben ik dol op de peper van mijn Iraanse groenteboer. Lekker groot en niet al te heet. Elk jaar in februari, vlak voordat ik ga zaaien (je kunt zaaien van januari tot en met april), koop ik daar 1 peper om de zaadjes uit te winnen. Daarnaast koop ik altijd wat meer bijzondere soorten bij echte kwekerijen. In mijn blog ‘Biologische zaden voor jouw moestuin’ deel ik mijn 5 favoriete adressen.

2. De plek

Voordat je gaat zaaien is het belangrijk om op 2 dingen te letten: de hoeveelheid licht en de temperatuur in de kamer waar je ze wilt neerzetten. Pepers houden van veel licht en warmte. Zaai je ze in een te donkere kamer, dan worden het iele, slappe zaailingen die het waarschijnlijk niet lang volhouden. Is het te koud, dan komen de zaden überhaupt niet uit. Pepers hebben een kiemtemperatuur van rond de 22-24 graden. Zo heb ik een onverwarmde slaapkamer met veel licht en een donkere woonkamer die uiteraard wel warm is. Ik heb er dus voor gekozen om ze in de slaapkamer op te kweken in een warme kweekbak. Voordeel: op die van mij zit een thermometer waardoor ik de temperatuur constant kan houden. Zakt die namelijk te veel dan krijgen je zaailingen een groeistop.

Ik had er ook voor kunnen kiezen om ze in de woonkamer te zetten met een groeilamp. Dat heb ik met mijn aubergines gedaan dit jaar. Die staan in dit handige ding.

Kijk dus even wat voor jou handig is. Het fijnst is een lichte én verwarmde kamer. Dan kun je volstaan met potjes met daaroverheen bijvoorbeeld plastic huishoudfolie of een glasplaat voor extra warmte. Een onverwarmd kweekbakje is ook prima.

3. Zaaien

Heb je een goede plek gevonden en zijn de zaden binnen? Dan is het tijd om te zaaien. Ik gebruik zelf altijd zaai- en stekgrond of kokospotgrond van Cellmax voor mijn pepers. Je hoeft de zaden niet diep in de aarde te stoppen. Een halve centimeter is prima. Je kunt meerdere zaadjes per potje van 9cm doen of kleine potjes kopen en daar elk 1 zaadje in doen. Maakt allemaal niet zoveel uit. Ik zaai altijd meer dan ik nodig heb. Ik houd de sterkste zaailingen zelf en geef de rest weg. Besproei de zaadjes regelmatig met water, zorg dat de grond niet uitdroogt. Geef het potje af en toe wat frisse lucht door de ‘deksel’ van plastic of glas eraf te halen.
Het kan wel 3 tot weken duren voordat de pepers opkomen. Tot ze zijn opgekomen, maakt de hoeveelheid licht niet uit, maar zodra ze opkomen moet je ze meteen op een lichte plek zetten.

Peper kweken vensterbank zaailingen

Hoera de peperzaailingen zien het licht.

4. Verspenen en verpotten

Als de plantjes naast de eerste 2 kiemblaadjes twee gewone blaadjes hebben, kun je ze verspenen: ieder apart in een groter potje zetten. Bijvoorbeeld een potje van 9cm. Ik gebruik daar meestal ook nog de zaai- en stekgrond voor. Als ze nog groter zijn en meerdere blaadjes hebben, verhuizen ze naar een grotere pot met daarin speciale moestuinmix of gewone potgrond. Elk plantje krijgt dan een eigen pot van minimaal 15 centimeter doorsnee of je kunt 2 of 3 planten bij elkaar zetten in een grotere pot. Ik vind dat laatste zelf altijd wel leuk staan. Dan ziet het er mooi vol uit.

peper kweken vensterbank

In een eigen groter potje

Vanaf half mei kun je de peper eventueel ook buiten op een zonnige en beschutte plek neerzetten. Ik laat hem zelf altijd binnen staan omdat ik niet lang genoeg achter elkaar zon heb in mijn tuin.

5. Bemesten

In de meeste potgrond zit voeding voor zo’n 6 weken. Moestuinmix geeft vaak langer voeding af en is beter afgestemd op het kweken van groenten. Kijk van te voren goed op de verpakking voor hoe lang er voeding in zit. Omdat pepers redelijke snoepkonten zijn, hebben ze zodra de voeding op is wat mest nodig. Zelf koos ik vroeger voor koemestkorrels. Nadeel: mijn slaapkamer rook tijdelijk naar een koeienstal;-) Niet echt fijn, dus nu gebruik ik vloeibare voeding. Ik vind het zelf vooral belangrijk dat het organische en geen kunstmest is. Maar dat is uiteraard aan jou.

6. De bloei

Afhankelijk van wanneer je hebt gezaaid, gaan de pepers ergens rond april of later bloeien en krijgen ze kleine witte bloemetjes. Als ze uitgebloeid zijn, ontstaan er vanuit de uitgebloeide bloem een minipepertje. Ik vind dat zelf altijd het allerleukste moment. Na een paar weken is de peper volwassen. En groen…

7. Wachten wachten wachten

Je kunt groene pepers op zich ook eten, maar ze zijn dan officieel nog niet rijp. Ik wacht dus altijd tot ze mooi rood worden. Dat kan behoorlijk lang duren, dus geduld heb je wel nodig. Een prachtig gezicht als het eerste deel van de peper langzaam rood begint te kleuren. Zodra de peper felrood is, kun je hem oogsten.

8. Oogsten

Oogsten doe ik zelf altijd door de peper met een klein stukje steel eraan voorzichtig af te knippen. Je kunt ze dan best een tijdje op een koele, droge plek bewaren. Het is ook leuk om ze te drogen aan een touwtje dat je bijvoorbeeld in de keuken hangt. Invriezen kan ook prima, al zijn ze bij het ontdooien dan wel slapper. Maar voor de meeste gerechten maakt dat weinig uit. Heb je een overschot aan pepers en wil je ze niet invriezen of laten drogen? Dan kun je er ook sambal van maken.

9. Overwinteren

Niet iedereen weet dit, maar zowel paprika- als peperplanten zijn eigenlijk geen 1-jarige planten. Je kunt ze binnen laten overwinteren op een niet verwarmde plek. Tot nu toe is dat bij mij altijd goed gegaan. Nadat je alle pepers heb geoogst, laat je de plant zoveel mogelijk met rust. Je geeft geen voeding, alleen af en toe wat water. Richting de winter steeds minder. De plant ziet er dan vaak niet meer op zijn mooist uit, maar dat is niet erg. Zodra het langzaam voorjaar wordt, richting februari/maart, kun je de peperplant snoeien. Ik snoei alles boven de splitsing van de hoofdstengel weg. Daarna kun je de plant in nieuwe potgrond zetten en weer voeding geven.

De eerste blaadjes zitten er aan rond eind maart.

Als het goed is, begint de plant dan een paar weken vroeger dan normaal nieuwe bloemetjes te maken. Zo kun je sneller genieten van een heerlijke peperoogst. Na het tweede jaar gooi ik de plant weg en zaai ik opnieuw.

Veel moestuinplezier!

Fotocredit peperzaailing: UrbanBohemian

22 Reacties

 1. Sanne

  Een vraagje mijn peperplantjes groeien gestaag. De hoofdstengel is nog niet super stevig is het nodig om deze te verstevigen? Hoe zou ik dit kunnen doen zonder de wortels te beschadigen?

  Antwoord
  • Kim Nelissen

   Hoi Sanne! Peperplanten hebben inderdaad wat tijd nodig om lekker stevig te worden. Ik weet niet in wat voor potje je hem nu hebt staan? Het kan slim zijn om hem te verpotten naar een groter potje als het groeien traag gaat of bijna stil staat. Als het plantje te klein staat, dan kan hij namelijk niet meer groeien en ook geen dikkere stengel maken. Ps. je mag me ook een mailtje sturen met een foto op info@moesmeisje.nl. Dan kan ik even zien hoe het plantje eruit ziet en in wat voor potje hij staat.Groetjes Kim.

   Antwoord
 2. Shaydi

  Het overwinteren van de peperplant, kan dit ook buiten of moet hij dan naar binnen?

  Antwoord
  • Kim Nelissen

   Hoi! Dat moet je binnen doen. Peper kan niet tegen vorst. Ik zal het even aanpassen in mijn blog, zodat het duidelijk is.

   Antwoord
 3. Jamie

  hoi!

  mijn peperplantje groeit heel goed maar laat nog geen teken zien van bloemetjes.. terwijl mijn paprikaplant al mini paprikaatjes heeft, plant zit in een pot die groot genoeg is met verse moestuingrond.
  Moet ik nog extra voeding bijgeven? staat in een veranda waar de dag door licht is. Ik geef voorts om de 2 dagen water in een schaal die er onder staat (dus niet bovenop de grond)
  Alvast bedankt!

  Antwoord
  • Kim Nelissen

   Hoi Jamie,

   Staat de paprikaplant op dezelfde plek en geef je die precies dezelfde voeding? Zo ja, dan zou ik gewoon nog even geduld hebben. Want in principe verzorg je ze precies hetzelfde.

   Antwoord
 4. Ray

  Ik ben een paar weken geleden begonnen met tuinieren. Ik vraag me af of ik nu nog kan beginnen met het zaaien van een peperplant

  Antwoord
  • Kim Nelissen

   Hoi Ray,

   Ik zou dat nu niet meer doen. Of je moet hem het hele jaar binnen laten staan. Maar als je hem buiten wilt telen, zou ik een peperplantje in het tuincentrum kopen. Dan gaan de vruchten namelijk niet meer op tijd rijpen in ons klimaat.

   Antwoord
 5. Bob

  Hallo Kim,
  De bladeren van mijn peper plantje (ong 30-40cm hoog) beginnen erg te hangen. De pepers die eraan hangen zijn ook heel licht groen van kleur. Gaat dit nog allemaal goed?

  Antwoord
  • Kim Nelissen

   Hoi Bob,

   Dat is zo moeilijk te zeggen. Normaal gaan bladeren hangen als ze te weinig water krijgen. Kun je me anders even een foto sturen op info@moesmeisje.nl? Dan kan ik misschien beter zien wat er aan de hand is.Groetjes Kim

   Antwoord
 6. Timo

  Hi Kim,

  Ik heb een flinke plant opgekweekt, nu zo’n 50cm hoog. Er kwamen behoorlijk wat witte bloemen aan…maar die vielen ook allemaal weer uit. Inclusief steeltje. Daar komen dus geen pepers aan. Er zitten nog wel een hoop knoppen in maar die ‘staan even stil’ lijkt het wel. De plant staat in de woonkamer met voeldoende licht. Heb jij een idee wat ik kan doen om ook zulke mooie pepertjes te krijgen?

  Antwoord
  • Kim Nelissen

   Hoi Timo,

   Heb je tijdens de bloei regelmatig tegen de plant aangetikt zodat de bloemen bevrucht werden? Buiten doet de wind dat, maar binnen moet je dat zelf doen. Dat kan de reden zijn dat de bloemetjes eraf vallen. Het kan ook zijn dat de plant gewoon iets te hard is gegroeid en alle energie stopte in het groeien in plaats van in pepers laten groeien. Dat is ook de reden waarom sommigen in april/mei de eerste bloemen zelf verwijderen. De plant kan zijn energie maar 1x gebruiken: om te groeien of vruchten te maken. Als er nu weer knoppen inzitten zou ik me niet al te druk maken. Als ze bloeien, wel even zachtjes tegen de plant tikken of hem schudden zo af en toe.

   Antwoord
 7. Arnolds

  Ik probeer al een jaar MadamJannet/rode peper te kweken in de Thailand.
  De planten groeien ongeveer 15 cm,vervolgens gaan de bladeren krullen en groeien niet verder.

  Mijn aubergine planten worden 40 cm maar bloemen vruchten vallen af.

  Mijn planten geef ik koeienmest,kippenmest en Moestuin Potager van Hornbach.

  Wat kan ik het beste doen.

  Antwoord
  • Kim Nelissen

   Oei, dat is lastig te zeggen vanaf een afstand. Het krullen van de bladeren van peper en paprika kan door beestjes zoals bladluizen, trips, mijten of witte vlieg komen. Maar ook door te veel warmte en droogte.

   Als auberginebloemen eraf vallen dan zijn ze niet bevrucht. Je kunt proberen om de plant zachtjes te schudden als er bloemen openstaan. Zo zorg je dat ze bevrucht raken. Ik zou ook opletten dat je je planten niet overbemest.

   Antwoord
 8. Dena

  Heb zaadjes uit een madame jeanette gehaald en deze nu laten groeien. Ze groeien super goed, ondanks ik in mei ze pas heb gezaaid.
  Ik wil nu graag weten of het beter is om water te geven via de boven- of onderkant.
  En geldt dat dan ook voor vloeibare mest.

  Antwoord
  • Kim Nelissen

   Wat leuk! Ik geef mijn pepers zelf water via een schoteltje onder de pot zodat ze het zelf kunnen opzuigen, maar van bovenaf kan ook gewoon hoor!

   Antwoord
 9. dini

  hallo, ik ben voor het eerst aan het moestuinen geslagen hahahaha. Ik heb rode pepers staan en er komen nu witte bloemetjes heeeel veeel. Ik geef ze alleen water en moestuinmest maar ik heb ook gelezen dat je de bladeren moet verwijderen klopt dat?

  Antwoord
  • Kim Nelissen

   Hoi Dini,

   Ik verwijder altijd het blad onder het eerste bloemetje. Verder laat ik het zitten:-)

   Antwoord
 10. Patty

  Hallo, ik ben net begonnen met mijn moestuin. Ik heb vandaag voor het eerst mijn jalapeno pepers geoogst. Maar toen is ze proefde waren ze helemaal niet pittig, maar bitter. Heb iK de pepers te vroeg geoogst?

  Antwoord
  • Kim Nelissen

   Hoi Patty,

   Oei wat jammer. Ik denk het wel. Onrijpe paprika’s en pepers smaken inderdaad wat bitter.

   Antwoord
 11. Gwen

  Goedemiddag,

  Kan je ook pepers van verschillende soorten in 1 pot doen?
  Ik heb nu habanero en rawit plantjes, die beide aan een groter huis toe zijn. Ik wil meerdere plantjes in 1 pot doen, maar een beetje door elkaar lijkt me ook gezellig. En dan een onderlinge afstand van 15cm aanhouden? Of liever nog iets meer?
  Bedankt alvast 🙂

  Antwoord
  • Kim Nelissen

   Hoi Gwen,

   Ja hoor dat kan prima! Heb ik ook weleens gedaan. 15-20 cm moet lukken qua onderlinge afstand! Succes!

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *