Met meer vertrouwen, plezier en rust moestuinieren?

Doe dan een van mijn online moestuincursussen. Lees hier meer

Plaagdieren bestrijden in de moestuin zonder gif

TuinTuin

Als je net zoals ik biologisch tuiniert, dan gebruik je geen chemische bestrijdingsmiddelen in jouw moestuin. Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat je geen last kunt hebben van bekende plaagdieren, zoals slakken, rupsen van het koolwitje, de zwarte bonenluis en de preimineervlieg. Wat doe je dan om jouw groenten te beschermen. Ik geef je een paar praktische tips voor natuurlijke bestrijding.

In de gangbare landbouw wordt gretig met chemische bestrijdingsmiddelen of gif (zoals ik het noem) gespoten. En dat is natuurlijk niet voor niets, want als landbouwer wil je wel groenten kunnen oogsten en daarna verkopen. En tsja, er vliegen en kruipen nogal wat beestjes rond in een gemiddelde moestuin. Ik geloof er persoonlijk alleen niet in dat gif op de lange termijn de oplossing is. En dus doe ik aan biologisch tuinieren (link).

Maar wat doe ik dan om mijn groenten te beschermen tegen die beestjes? Ik deel een paar tips die ik zelf toepas en waarmee ik goede ervaringen heb. Maar voordat ik dat doe wil ik je meegeven: groenten, fruit en kruiden delen met die ‘lastige’ beestjes is natuurlijk ook gewoon mooi. Daarmee word je onderdeel van een ecosysteem. Hele oogsten verliezen is een ander verhaal;-) Ik onderneem dus zeker actie om de zaken in evenwicht te houden.

1) Polycultuur toepassen

Een deel van mijn moestuin. Je ziet het: geen nette bedden met 1 groenten, maar alles lekker door elkaar, zowel groenten als bloemen.

Het belangrijkste dat ik doe om plaagdieren uit mijn moestuin te houden, is werken volgens de polycultuur. Dat betekent dat ik veel verschillende gewassen verbouw en probeer groenten zoveel mogelijk door elkaar te kweken. Je kunt je voorstellen dat je het een plaagdier wel heel makkelijk maakt door 1 groot vlak met 1 soort groente te maken. Dat vinden ze natuurlijk zo. Door juist van alles door elkaar te zetten, vinden plaagdieren die specifieke groente waar ze naar op zoek zijn een stuk minder makkelijk.

2) Oost-Indische kers tegen het koolwitje en de luis

De Oost-Indische kers mag wat mij betreft in geen enkele moestuin ontbreken. De plant heeft prachtige bloemen en alles van de plant is eetbaar: het blad, de bloemen en de zaden. En dat niet alleen, de plant trekt luizen aan die daardoor je andere planten meer met rust laten. Ik ontdekte per toeval dat een koolwitje in mijn achtertuin eitjes legde op het blad van de Oost-Indische kers. Het jaar daarop heb ik de Oost-Indische kers als bodembedekker tussen mijn kolen gezet. En het werkt. Ik heb nauwelijks rupsenvraat meer bij de kolen.

3) Vroeger zaaien tegen de zwarte bonenluis

Je ontkomt er bijna niet aan in de moestuin: de zwarte bonenluis. Ze arriveren vaak eind mei/begin juni. Precies de tijd dat de peulen gevormd worden. Wat je kunt doen is de tuinbonen niet in februari zaaien, maar in november al. Vooral het ras aquadulce is hier geschikt voor, die kunnen meer kou verdragen dan de meeste andere rassen. Door de tuinbonen eerder te zaaien, kun je eerder oogsten en heb je de meeste oogst al binnen tegen de tijd dat dit plaagdier zijn intrede in de moestuin doet.

Ben je te laat en heb je al last van de zwarte bonenluis, dus kun je onderstaande aanpak proberen:

Lees hieronder verder

4) Combinatieteelt tegen de ui- en wortelvlieg

Om plaagdieren weg te houden uit je moestuin kan combinatieteelt ook goed werken. Zo zijn wortel en ui dikke vrienden van elkaar. De wortel houdt de uienvlieg op afstand en op haar beurt houdt de ui de wortelvlieg weg. Je kunt dus een rijtje wortels naast een rijtje uien zetten of de gewassen afwisselen in de rij zelf. En zo zijn er nog meerdere combinaties die goed samengaan. Zo zou knoflook pissebedden op afstand houden, beestjes die maar al te graag snoepen van aardbeien die op de grond hangen.

5) Goudsbloem voor nuttige insecten

Goudsbloem is een van mijn lievelingsbloemen voor in de moestuin. Ze vrolijken je hele moestuin op met hun geel en oranje kleuren, je kunt ze gebruiken als plukbloem en ze trekken nuttige insecten aan, zoals zweefvliegen wiens larven op hun beurt weer dol zijn op luizen. Handig! Ook trekken goudsbloemen bijen aan die jouw courgette en pompoen weer kunnen bevruchten. Ik zet ze zelf om die reden onder andere tussen deze twee groenten. Ze zaaien zichzelf met bosjes uit dus eenmaal goudsbloem in je tuin, hoef je niet meer zelf te zaaien. De blaadjes zijn trouwens eetbaar, ik maak er zelf thee van en gooi ze als versiering door salades.

6) Aaltjes tegen naaktslakken

Tsja, en dan naaktslakken. Zo ongeveer het meest gevreesde plaagdier in de moestuin. Het zijn hartstikke nuttige beestjes want ze verorberen veel dood materiaal en zetten dat weer om in voeding voor jouw bodem. Maar soms zitten ze ook aan levende planten, jouw groenten. Arghhh. Wat ik zelf meestal twee keer per jaar doe is aaltjes inzetten als ik echt een slakkenplaag heb. Ze gebruiken de slak als gastheer waardoor deze uiteindelijk overlijdt. Let op! Aaltjes als biobestrijding werken alleen tegen naaktslakken en niet tegen huisjesslakken. Mijn effectiefste methode tegen huisjesslakken is simpel: rapen rapen rapen. Meer tips tegen slakken zie je in onderstaande video:

Tips? Deel ze in een reactie!

Er zijn natuurlijk nog veel meer plaagdieren in de moestuin, maar dit zijn voor mij de belangrijkste. Als jij zelf nog tips hebt, laat gerust een reactie achter. Zo helpen we elkaar weer verder!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Met meer vertrouwen, plezier en rust moestuinieren?

 Doe dan een van mijn online moestuincursussen. Lees hier meer