Met meer vertrouwen, plezier en rust moestuinieren?

Doe dan een van mijn online moestuincursussen. Lees hier meer

5 handige tips voor een prachtig plantenhoekje in jouw woonkamer

TuinTuin

Ik ben er groot fan van: een plantenhoekje in de woonkamer. De lucht wordt gezuiverd, je wordt er vrolijk en minder gestresst van én het maakt de woonkamer een stuk knusser. Maar hoe doe je dat nou? Zo’n groene oase maken? Ik geef je wat slimme tips.

Diegenen die mij volgen op Instagram en andere sociale media weten dit waarschijnlijk wel: ik ben niet alleen een (moes)tuingekkie, maar ook een indoor plantengekkie. Ik woon op slechts 49m2, maar dat houdt me niet tegen om hier ook een groene oase van te maken.
Ik heb ze even geteld: ik ben moeder van 38 plantenkinderen. En er komen er steeds maar mee bij (I can’t help myself, ze zijn allemaal zo bijzonder, leuk en knap).

foto van plantenhoekje in de woonkamer

Mijn plantenhoekje in de woonkamer

Tip: maak een plantenhoekje

Mijn oplossing om ze kwijt te kunnen in zo’n klein huis: niet verspreiden, maar juist lekker dicht bij elkaar zetten. Ik heb 1 echt plantenhoekje in de woonkamer en dat is mijn grote trots. Ik noem het ook wel mijn tv-hoek, want ik kan er uren naar kijken. Daar staat een groot deel van mijn planten, naast een wat kleiner plantenhoekje in de slaapkamer (want daar horen ook planten, geloof me).

voorbeeld van plantenhoek maken in de slaapkamer

Mijn slaapkamer heb ik ook omgetoverd in een groene oase

Hier haal ik mijn planten vandaan

Hoe kom ik al aan die planten zul je misschien denken? Dat kost toch een fortuin? Ja als je ze allemaal als volwassen plant in de winkel of het tuincentrum koopt wel. Ik heb andere leuke oplossingen:

Planten adopteren

Ik heb drie planten in huis die mensen gewoon bij het afval hadden gezet. Ik vond het zielig en nam ze mee naar huis. Met een beetje liefde werden het alle drie prachtige exemplaren! Heb je vrienden of familie die een plant willen wegdoen omdat ie het niet goed doet? Adopteer hem gewoon. Extra veel plezier als jij hem weer alive and kicking krijgt. Je hebt trouwens ook plantenasiels.

Stekjes ruilen

Met mijn overbuurmeisje ruil ik weleens stekjes. Superleuk en goedkoop. Zo heb ik mijn parapluplant en een philodendron van haar gekregen en staat daar een bananenplant van mij. Je hebt ook allerlei facebookgroepen waarin mensen stekjes met elkaar ruilen. Of gratis ophalen-groepen. Mogelijkheden genoeg. Mijn stekjes breng ik groot in de potgrond van Cellmax. Zij verkopen lekker grote zakken die biologisch en plantaardig zijn. Ze verkopen ook biologische plantenvoeding. Superfijn.

Weten hoe je jouw eigen kamerplanten kunt stekken? Dan is dit echt een fantastisch boek:

Stekjes kopen

Dit is mijn nieuwe ontdekking: bij Plant Rebelz kun je naast volwassen kamerplanten ook stekjes kopen. Ze hebben hun eigen kwekerij. Wat een goed idee! Zo ben je veel minder geld kwijt en ik vind het ook veel leuker om mijn plant zelf groot te brengen. Bovendien doen ze het vaak ook beter, omdat ze meer tijd hebben om aan jouw woonkameromgeving te wennen.

Stekje voor plantenhoek

De Alocasia Zebrina van Plantrebelz

Nu je weet hoe je slim en goedkoop aan planten kunt komen, is het tijd om aan de slag te gaan.

Mijn tips voor een mooi plantenhoekje in de woonkamer

Hoe maak je nou zo’n mooi plantenhoekje in de woonkamer? Ik zie er vaak mensen mee worstelen. Maar eigenlijk is het best simpel. Als je deze tips volgt, gaat het jou ook lukken. Hier komen ze:

1. De plek van jouw plantenhoek

Bepaal eerst op welke plek in de woonkamer jouw plantenhoekje moet komen. Op een plek waar helemaal geen zonlicht komt, zou ik niet aanraden. In de felle zon kan ook een behoorlijke uitdaging zijn. De meeste opties qua planten heb je op een lichte plek zonder directe volle zon. Maaar ik heb zelf een heel donker huis en zelfs mijn lichtste plek is nog best donker. Ook dan heb je ontzettend veel gave opties. Werk dus gewoon met wat je hebt en zoek daar je planten op uit. Veel tropische planten houden bijvoorbeeld wel van wat meer schaduw.

2. Kies voor afwisseling

Het meest spannend en mooi wordt een plantenhoek in mijn ogen als er flink wat afwisseling in zit. Kies voor planten met verschillende:
• Groottes (breed, smal, hoog, laag)
• Bladvormen (rond, puntig, ovaal, sprieterig, met kartels, met gaten)
• Bladkleuren (groen, bontgekleurd, licht/donker, rood/paars)
• Bladtekening (egaal, steepjes, stippen, vlekken)
In de tuin werk ik ook met dit principe en het maakt mijn border en moestuin zoveel interessanter om naar te kijken.

Foto van plant met verschillende bladeren voor plantenhoek woonkamer

Soms heb je planten die zelf al veel afwisseling in zich hebben, zoals deze prachtige Philodendron Birkin.

3. Werk met hoogteverschillen

Niets zo saai als alle planten op dezelfde hoogte plaatsen. Zorg dus voor hoogteverschillen. Zo komt er veel meer diepte en speelsheid in jouw plantenhoekje. Je kunt werken met krukjes, omgekeerde bloempotten, boomstammetjes, speciale plantentafels. Wees creatief. Je kunt natuurlijk ook gewoon kiezen voor flink hoge planten en wat lagere. Zo ontstaat vanzelf hoogteverschil.

Een foto van een ladder met een plant erop. Leuk idee voor een plantenhoek in de woonkamer

Een ladder kan ook erg leuk zijn om planten op te zetten.

4. Maak gebruik van plafond of andere hoge plekken

Heb je niet zoveel ruimte? Denk dan eens aan mogelijkheden aan het plafond of een kozijn. Koop wat mooie hangpotten en ga lekker los. Werk met de ruimte die je hebt en denk vooral niet in beperkingen. Er zijn geweldige planten die in de natuur klimmen, maar die je als huiskamerplant prima als hangplant kunt houden. Denk bijvoorbeeld aan allerlei soorten philodendrons en Epipremnums. Ik vind ze geweldig!

Foto van planken tegen de muur om een plantenhoekje in de woonkamer te maken

Planken tegen de muur is ook een topidee als je wat minder ruimte in huis hebt.

5. Houd de potten rustig

Als je heel veel verschillende planten bij elkaar zet in jouw plantenhoekje in de woonkamer kan het wat druk worden als je ze ook in allerlei verschillende potten zet. Houd je van een beetje drukte, doe het dan lekker wel hoor. Het is jouw huis. Maar mijn woonkamer staat al aardig vol met prullaria dus ik probeer mijn potten een beetje rustig te houden. Ik werk met wit, terracotta en grijs/groen/geel. Ze gaan op in de inrichting waardoor ze niet zo opvallen. De aandacht gaat vooral uit naar de planten. Want dat zijn de pronkstukken. Je kunt er ook één wat grotere pot en plant laten uitspringen en de rest rustig houden.

Jij nog tips?

Dit zijn mijn belangrijkste tips voor het creëren van een gaaf plantenhoekje voor in jouw woonkamer. Je kunt dit principe natuurlijk ook toepassen in jouw slaapkamer, studeerkamer of welke kamer je ook maar wil. Planten kun je nooit genoeg hebben. Vind ik dan (mijn vriend is het daar niet mee eens trouwens). Heb jij nog leuke tips? Laat ze vooral achter in een reactie.

Fotocredits: eigen beeld en Unsplash

Dit blog bevat affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou geen extra geld en je helpt mij om onder andere mijn YouTube-video’s te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor! Wil je iets bestellen via Bol.com? Als je op de banner bovenaan het blog klikt steun je mij en mijn werk zonder dat het jou een cent meer kost.

2 Reacties

 1. Emma

  Bedankt voor de goede tips voor het maken van een plantenhoekje in de woonkamer! Ons nieuwe appartement is ook niet zo groot, maar ik vind het heerlijk om planten om mij heen te hebben. Wat een goede tip om voor afwisseling in kleuren en vormen te gaan, de Philodendron Birkin staat ook op mijn verlanglijstje! Ik zal binnenkort eens bij het plantencentrum in de buurt kijken, daar hebben ze vaak leuke planten voor een goede prijs.

  Antwoord
  • Kim Nelissen

   Leuk!

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Met meer vertrouwen, plezier en rust moestuinieren?

 Doe dan een van mijn online moestuincursussen. Lees hier meer