Met meer vertrouwen, plezier en rust moestuinieren?

Doe dan een van mijn online moestuincursussen. Lees hier meer

Plantuitjes: planten, verzorgen en oogsten

TuinTuin

Uien, ik ben er dol op. Wanneer eet ik ze niet eigenlijk? Superleuk om ze zelf te kweken in mijn moestuin. Maar hoe doe je dat? Ik leg je alles uit over plantuitjes planten en uiteraard ook over hoe je zorgt voor een succesvolle oogst.

Er zijn twee dingen die ik bijna dagelijks eet: ui en knoflook. Dus deze twee groenten komen elk jaar terug in mijn moestuin. Ze smaken gewoon net wat lekkerder uit ze uit eigen tuin komen. Wil jij ook jouw eigen ui planten? Doen! Het is niet ingewikkeld om te kweken. Ik leg je stap voor stap alles uit. Aan de slag maar!

Van plantui naar ui

Je kunt uien ook zaaien, maar ik heb dat zelf nog nooit gedaan. Het duurt 2 jaar voordat je ze kunt oogsten en zoveel geduld heb ik niet;-) Ik ga dus gewoon voor de plantuitjes. Stukken makkelijker én sneller. Anders dan bij knoflook, waar 1 knoflookteentje uitgroeit tot een hele bol knoflook, wordt 1 plantuitje slechts 1 ui. Houd daar dus rekening mee als je een plan maakt voor de hoeveelheid.

Wanneer plantuitjes planten?

Ui planten doen de meeste mensen in het voorjaar, ongeveer vanaf half februari tot half april. Ik kies zelf altijd voor plantui planten in de herfst. Dat kun je doen tussen september en half november. De plantuitjes hebben dan een voorsprong van een paar weken qua oogst, waardoor er eerder ruimte vrij is in de vroege zomer. Op die manier moestuinier ik zo efficiënt mogelijk op mijn kleine lapje.

plantuitjes planten

Een geschikt ras om in de herfst te planten is Troy. Ik koop ze altijd bij Zaadhandel van der Wal.

Zo plant je ui

Uien hebben bij uitplant niet veel nodig. Een beetje compost voor het uitplanten is genoeg. Veel mest zorgt voor veel loof, maar een slechtere ontwikkeling van de ui zelf.
Je plant de uitjes op ongeveer 10-15 cm elkaar in de rij en 20 cm tussen de rijen. Over de diepte verschillen de meningen, net zoals met knoflook. Sommigen zeggen 5 cm diep, anderen laten het puntje nog net boven de grond uitsteken. Ik heb het allebei geprobeerd en ik zag eerlijk gezegd weinig verschil, behalve dat het bij de dieper geplantte uitjes net wat langer duurde voordat ze opkwamen. Geef na het planten van de uitjes wat water. En dan is het wachten op het eerst groen dat bovenpiept. Dat kan 10-25 dagen duren, dus heb even geduld.

Bemesten

Plant je in het voorjaar dan kun je de plantuitjes een kleine beetje algemene mest geven op het moment dat ze zijn geworteld en je groen loof tevoorschijn ziet komen.

plantui planten

Het eerste groen piept boven de grond uit

Plant je in de herfst? Dan kun je beter wachten tot het voorjaar (maart). Het loof kan beter zo laag mogelijk de winter ingaan om bevriezen te voorkomen. Als je meteen zou bemesten, groeit het loof te snel.
Waar uien wel dol op zijn, is kali. Deze meststof zorgt voor een goede ontwikkeling van de bol. Ik geef kali zelf een weekje of 4-6 voordat ik oogst. Ongeveer in mei dus.


Behalve onkruid wieden, af en toe water geven, hoef je daarna niet veel meer te doen dan wachten tot je de uien kunt oogsten. Tip: pas mulchen toe. Dat zorgt ervoor dat de bodem minder snel uitdroogt, waardoor je minder vaak water hoeft te geven. Ook houdt het de groei van onkruid tegen.

 

Ziektes

Uienvlieg

Helaas kunnen er ook beestjes of schimmels zijn die de groei van jouw plantuitjes belemmeren. Denk aan de uienvlieg, waarvan de larven aan de bol vreten. Je ziet het vaak aan het geel worden van het loof.
Wat je kunt doen om aantasting te voorkomen, is insectengaas over de uien spannen. Zelf doe ik dat niet, maar plant ik ze vaak naast de wortels. Die schijnen de uienvlieg op een afstandje te houden.

Preimineervlieg

Waar ik zelf de laatste jaren veel last van heb is de preimineervlieg. Die legt eitjes in de stengel en het bovenste deel van de ui. Je herkent een aantasting doordat de stengel van de ui, prei en knoflook helemaal onderin slap en soms ook een beetje snotterig wordt. Vermoed je een aantasting? Trek er dan 1 ui uit en kijk of je bruine popjes ziet. Zo ja, dan kun je het beste alles rooien, voordat de uien te veel worden aangetast. Liever wat kleinere uien, dan mijn hele oogst weg. Zelf eet ik aangetaste ui en knoflook nog gewoon op. Ik haal de popjes eruit of als dat lastig is, laat ik ze zitten en haal ze er pas uit na het drogen.

Plantui oogsten: wanneer zijn ze klaar?

Als je geen last van ziektes hebt, wacht je natuurlijk netjes tot de plantuien groot genoeg zijn. Aangezien een groot deel van de ui zich onder de grond bevindt, is het soms lastig te zien wanneer ze nou oogstbaar zijn. Gelukkig geeft de plant vaak zelf een seintje. Als ze er klaar voor zijn, gaat het loof van de plantuitjes liggen. Je trekt de uien er voorzichtig uit en laat ze enkele weken drogen. Bewaar ze daarna op een donkere en koele plek om uitlopen te voorkomen.

Plantui oogsten

Video over ui planten

Wil je alle stappen nog eens goed zien? Bekijk dan mijn video over ui planten.

Geniet van jouw zelfgekweekte uien!

*Dit blog bevat affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou geen extra geld en je helpt mij om onder andere mijn YouTube-video’s te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor! Wil je iets bestellen via Bol.com? Als je op de banner bovenaan het blog klikt steun je mij en mijn werk zonder dat het jou een cent meer kost. 

7 Reacties

  1. Megan

    Je blog is erg informatief. Bedankt voor het delen

    Antwoord
  2. Lammy

    Het is een misverstand dat uien zaaien altijd tweejarig is. Dat klopt als je plantuitjes gaat zaaien, maar er zijn ook heel veel (bijzondere) soorten die je in februari/maart kunt zaaien en ook het zelfde jaar kunt oogsten.

    Antwoord
    • Kim Nelissen

      Oh wat leuk! Welke soorten zijn dat?

      Antwoord
  3. Joyce

    Net 3 netjes pootuitjed gekocht, fijn om jouw gedetailleerde informatie als basis te gebruiken. Eerste moestuin seizoen voor mij 🙂

    Antwoord
    • Kim Nelissen

      Oh leuk Joyce! Veel moestuinplezier. Op naar een mooie oogst!

      Antwoord
  4. Bianca

    Ik zie net dat mijn kleine uitjes die ik zo gekocht heb en al een poosje inde grond heb staan helemaal verdord zijn. Ben bang teveel water…. Jammer, had er veel groen aan zitten.

    Antwoord
    • Kim Nelissen

      Oh wat ontzettend jammer! Weet je zeker dat het te veel water is? Niet te weinig of een beetje (zoals de preimineervlieg?)

      Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

  1. Alles Wat Je Moet Weten Over Wanneer Uien Planten – Planten Plezier - […] https://moesmeisje.nl/plantuitjes-planten-verzorgen-en-oogsten/ […]

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Met meer vertrouwen, plezier en rust moestuinieren?

 Doe dan een van mijn online moestuincursussen. Lees hier meer