Met meer vertrouwen, plezier en rust moestuinieren?

Doe dan een van mijn online moestuincursussen. Lees hier meer

Jennita Jansen: ‘Hoe erg de wereld ook op zijn kop staat, in de natuur gaat alles door’

Tags:

-

Wat begon met een klein moestuintje groeide uit tot een stuk grond met flinke pluktuin. Met haar boek ‘Pluktuin, de mooiste bloemen in kistjes en potten’ wil Jennita Jansen laten zien dat iedereen bloemen kan kweken, ook als je een kleine stadstuin of een balkon hebt.

Hoe is je boek ontstaan?

“Heel organisch. Ik ontdekte mijn tuinliefde 4 jaar terug toen mijn vriend verhuisde van de stad naar Doorn, buiten de stad. Ik trok bij hem in. In Utrecht, waar ik daarvoor woonde, waren er wachtlijsten van 14 jaar voor een volkstuintje. Hier hadden we meteen een tuintje. Ik weet nog dat we in die tuin stonden en dachten ‘Help ik heb een moestuin en nu?!’. Ik had al wel veel kamerplanten, maar een moestuin is echt wel een andere tak van sport. Ik zaaide een paar bloemenmengsels naast de groenten en ontdekte dat ik dat eigenlijk het leukst vond. Groente eet je op, met bloemen plukken neem je echt een stukje schoonheid mee naar huis.

Toen een buurman zijn stukje grond wegdeed, namen we dat erbij. Tijdens mijn zoektocht naar boeken over pluktuinen ontdekte ik dat er niet zoveel was: of het waren boeken van 20 jaar oud of Engelstalig. En zo kwam ik in 2019 op het idee om zelf een boek te schrijven. Tijdens de research die ik daarvoor deed, voelde ik heel sterk dat ik hier ook een bedrijf in wilde opstarten. En zo werd tegelijkertijd Het Plukatelier geboren.”

Wat bied je allemaal aan?

“Van alles. Bloemwerk voor bruiloften, begrafenissen en feesten. Dat zijn verse biologisch geteelde seizoensbloemen van mijn eigen veld in Doorn. Ik verkoop dus bijvoorbeeld geen zonnebloemen in januari. Ik wil mensen bewust maken dat het niet klopt dat je in de supermarkt het hele jaar rozen kunt kopen. Je kunt prima beter voor de aarde zorgen en nog steeds mooie producten aanbieden. Die schoonheid is er het hele jaar. Bepaalde takken zijn bijvoorbeeld ook heel mooi.

Om de wintermaanden te overbruggen, bood ik vorig jaar droogbloemen aan. Nu verkoop ik die het hele jaar, ook verwerkt in kaarten. Via mijn webshop kun je daarnaast mijn boek kopen en in de toekomst wil ik workshops geven. Genoeg plannen dus!”

Waarom richt je je met je boek specifiek op mensen met een kleine tuin of balkon?

“Voor veel mensen is het idee van starten op een grote lap grond nogal overweldigend. Je moet zo’n hele tuin aanleggen, de grond bewerken en natuurlijk alles goed bijhouden. Ik wilde die drempel wegnemen. Bij het zaaien in een pot is het al snel ‘Ok, dit kan ik wel’. En natuurlijk zijn er ook veel mensen die in de stad wonen en een klein stadstuintje of alleen een balkon hebben.

Met dit boek wil ik laten zien dat je geen grote ruimte nodig hebt om kleurige bloemen je huis in te halen. Het is echt een boek met de eerste basisbeginselen erin. Hoe begin je? Als je daarna besmet raakt met het bloemenvirus, kun je je verder verdiepen. Het motto is: begin klein, daarna zie je wel verder.”

“Mijn oma had een zwaar leven, maar ik zag haar altijd ontspannen als ze neuriënd in haar tuin rondscharrelde”

Je oma hield ook van bloemen las ik? Heeft zij je geïnspireerd als kind?

“Ik ben er wel mee opgegroeid, mijn ouders hadden een moestuin en mijn oma was dus dol op bloemen, maar ik vond het vroeger stiekem niet zo boeiend. Best jammer, want anders had ik nu 20 jaar ervaring gehad. Maar aan de andere kant ben ik ook trots dat het nu voelt als mijn eigen ontdekking. Terwijl ik natuurlijk ook de link zie naar wat ik vanuit huis heb meegekregen.

Mijn oma, naar wie ik vernoemd ben, had een zwaar leven, maar ik zag haar altijd ontspannen als ze neuriënd in haar tuin rondscharrelde. Zo mooi om te zien. Toen ze vorig jaar overleed heb ik een bloemstuk gemaakt voor haar afscheid. Het voelde alsof de cirkel weer rond was. Ik erfde wat tuiniermaterialen van haar. Elke keer als ik met haar schaartje in de weer ben, weet ik : dit is mijn dna. Ze had het fantastisch gevonden wat ik nu doe. Het zaadje is destijds geplant en nu opgekomen in mijn eigen leven.”

 

Wat brengt het in de tuin zijn jou?

“Ik wist helemaal niet dat ik dit nodig had, totdat ik het in mijn leven kreeg. Als ik onkruid wied, denk ik niet aan de afspraken van morgen. Het zorgt ook voor een soort ontkoppeling van de digitale wereld die ik hard nodig heb, zeker na mijn burn-out. Hier heb ik geen schermen en geen moetjes. Als ik me moe of overprikkeld voel, ga ik naar de tuin. Daarna voel ik me beter, het is een soort medicijn.

Het mooie van de natuur is ook dat alles doorgaat, ook al staat de hele wereld op zijn kop. Je kunt er altijd op vertrouwen. Het is een soort belofte: als je goed voor haar zorgt, geeft ze je oogst. Het is geweldig om in de zomer geen groenten te hoeven kopen omdat je die uit je tuin haalt. Wat ik ook mooi vind is dat je meer met de elementen leeft. Je gaat elk seizoen waarderen.”

“Je leert door tuinieren meebewegen met wat is”

Gaat altijd alles goed? Of zijn er ook weleens dingen die misgaan?

“Oh jazeker. Er zijn al heel wat bloemen doodgegaan. Dat is soms wel lastig hoor. Je hebt ze met veel liefde voorgezaaid, verzorgd en dan opeens zijn ze dood. Of ze zien er niet uit zoals je ze had voorgesteld. Zo had ik anemonen gezaaid omdat ik er zo dol op ben. Bleken het heel lage planten met een kort steeltje te zijn. Dat betekent me meer inlezen en uitzoeken welke soorten wél een lange steel hebben. Uiteindelijk kon ik er prima miniboeketjes van maken. Je leert door tuinieren meebewegen met wat is. Je kunt niet overal controle over hebben, je leert loslaten. Iets wat voor onze generatie goed is om in te zien denk ik.”

Wat zijn jouw tips voor mensen die ook een pluktuin willen?

“Mijn belangrijkste is begin klein en simpel. Kies voor bloemen die makkelijk te kweken zijn zoals zinnia, zonnebloem en cosmea. En ik zou zeker zelf zaaien in plaats van een plant kopen, want dat is het allerleukst. Zo maak je het hele proces mee en kun je ter plaatse dingen leren. Je kunt dan ook aan veel meer leuke soorten komen dan wanneer je ze ergens kant- en klaar koopt.

Bovendien is het ook veel beter voor het milieu. Veel planten uit het tuincentrum zijn bespoten met gif. Je denkt dat je iets goed doet voor bijvoorbeeld de bijen, maar je bent ze eigenlijk aan het vergiftigen. Als je toch niet zelf wil zaaien, ga dan in ieder geval naar een biologische kweker. Die zijn er steeds meer. Zorg daarnaast ook voor goede potgrond en compost, dat is de basis van je pluktuintje. En als laatste: experimenteer. Probeer gewoon dingen en kijk hoe het gaat. Speel met de zaaiafstand en de hoeveelheid zon.”

Waar wil je over vijf jaar staan?

Oei, dat vind ik een lastige vraag. Ik had vijf jaar geleden namelijk ook niet verwacht dat ik dit zou doen. Ik wil vooral heel veel mensen laten ontdekken hoe leuk een eigen pluktuin is. Ik wil verder mijn perceel van 150m2 uitbreiden en nog meer mooie bloemen kweken. Oh ja en een kas, daar ben ik nu voor aan het sparen. Een eigen atelier in plaats van dat hoekje in huis, zou ook gaaf zijn. Maar ik kan simpelweg niet harder dan ik nu ga. Ik laat het groeien zoals het groeit.

Foto’s: Daniel Versteegh. 

Winactie

Wil jij het boek van Jennita winnen? Laat dan in een reactie weten waarom. Je kunt meedoen tot en met 18 oktober 2020. De winnaar krijgt uiterlijk 25 oktober bericht.

Misgegrepen? Dan kun je het boek ook kopen via de site van Jennita of via Bol.com.

33 Reacties

 1. Carolien Schutte

  Ik waag graag een kansje voor mijn gezinnetje wij zijn dol op bloemen en tuinieren mijn zoon plukt al van kleins af aan bloemen hoe leuk zou het zijn dat we straks uit eigen tuin bloemen kunnen plukken 😍💐👨‍👩‍👦😁🤞🏻🍀

  Antwoord
 2. Janneke

  Wat een leuk boek! Ik durf de bloemen uit eigen tuin niet te plukken, terwijl het juist goed zou zijn voor de bloei… Met dit boek krijg ik wellicht meer lef en inspiratie!

  Antwoord
 3. Esther van der Stokker

  Ik zou heel graag dit prachtige boek willen winnen omdat ik aankomend voorjaar wil gaan starten met het aanleggen van onze tuin. En omdat ik gék ben op prachtige bloemen! Mijn oma, die een prachtig hof had vol bijzondere planten en bloemen is helaas niet meer onder ons. Sinds zij er niet meer is, besef ik pas hoe heerlijk het is om bezig te zijn in de tuin. Het lijkt soms wel therapeutisch! Ik verwacht dat ik veel tips en informatie in het boek kan vinden die me helpen met het ontwerpen van mijn tuin. Daarbij vindt mijn zoontje van 2 het heerlijk om in de boeken van mama te bladeren en samen met mama in de tuin te ‘klussen’. Wie weet kan ik hem nog wat wijsheid bijbrengen over onze prachtige toekomstige tuin met behulp van het boek Pluktuin 😍

  Antwoord
 4. Mirjam de Bruin

  Wat een mooi boek om rond te laten gaan binnen de gemeente waar ik woon: Hoeksche Waard! Wij zijn daar gestart met HW Zoemt, een initiatief om de biodiversiteit te vergroten en het insectenleven te herstellen. We hebben al veel beherende partijen om de tafel, onze volgende stap is om mensen met tuinen te gaan bereiken. Meer biodiversiteit in de tuinen dus, daar kan dit boek mooi aan meehelpen!

  Antwoord
 5. Monique Vermeule

  Doordat ik dit jaar voor het eerst een tuinkas had ben ik ook enthousiast geworden over de grote diversiteit aan insecten.
  Volgend jaar ben ik van plan om ook heel veel bloemen neer te gaan zetten zodat we nog meer insecten een mooi plekje kunnen bieden in de tuin.
  Ik weet zeker dat dit mooie boek ontzettend zal helpen met uitzoeken welke mooie bloemen ik zal gaan zaaien.

  Antwoord
 6. Janneke

  Herkenbaar verhaal over hoe tuinieren blijkbaar toch in je DNA zit. Ook ik was altijd matig geïnteresseerd als mijn moeder en opa over hun bloemen en planten spraken. ‘Boeiend’… 🙂
  Sinds dit jaar ben ik druk in m’n eigen moestuin en vind het geweldig!
  Ook door jouw fijne nieuwsbrieven heb ik veel geleerd. Dankjewel.

  Antwoord
 7. Tamara

  Wat een leuk interview van wat klinkt als een mooi mens!
  Ik zou heel graag op mijn moesterras naast groenten en kruiden ook bloemen gaan groeien, maar weet niet goed waar te beginnen in de wondere wereld van kleur. Ik heb het helaas niet in mijn dna meegekregen namelijk. Plukbloemen zouden een mooie manier zijn om die sfeer waar ik blij van word, van buiten naar binnen te halen.

  Antwoord
 8. Mariëlle

  Zo leuk om te lezen! Ook op insta zoveel mooie dingen. Chapeau!! Ben heel benieuwd naar het boek voor nog meer inspiratie… Winnen zou natuurlijk geweldig zijn🍀

  Antwoord
 9. marja

  hallo Jennita

  Wat een leuk intervieuw ,werd er meteen vrolijk van,je schrijft precies wat er gebeurt. J e praat met veel liefde over je oma,Je ziet maar wat je meekrijgt als kijnd zijn, toch iets blijf hangen.Heb kleine plekjes om iets neer te zetten
  Weet alleen het zaad van afrikaantjes te oosten,We gaan de tuin voor en achter aanpakken.Zou het heel leuk vinden om je boek te bestuderen voor meer kleur en ballans te vinden in mijn tuin Veel groetjes Marja

  Antwoord
 10. Ingrid Filali

  als ik ergens blij van word zijn het bloemen uit mijn eigen tuin. Toch ik mijn stukje pluktuin niet helemaal geworden wat ik hoopte. Kan nog veel tipt gebruiken. Ook wil ik aan huis in bakken wat meer plukbloemen.
  Waar ik ook erg blij van word zijn boeken. Literatuur maar sinds ik ( 2 jaar) een moestuin heb ook boeken over ( moes) tuinen, ondergronds leven, leven met de seizoenen etc. Van erg op boeken die er ook mooi uitzien.
  Dit boek voldoet aan alle eisen 🙂

  Antwoord
 11. Birgitte

  Wat een leuk interview. Ik heb al jaren een kruidentuin, en sinds een jaar of 2 experimenteer ik ook met groentes in dat tuintje.
  Planten zonder bloemen deden het (binnen) altijd erg goed bij mij. Maar mét bloemen een heel stuk minder. Maar nu mijn vingers wat ‘groener’ zijn geworden, wil ik graag de stap naar een mooie bloementuin wagen. Dit boek zal me zeker daar bij helpen.

  Antwoord
 12. Ingrid

  Wat een fijn interview. Het is echt zoals het is. Een tuin neemt, geeft en je krijgt er veel voor terug. Zelf hebben we al jaren een moes- en een grote bloementuin. Het is iedere dag genieten van “alles”! Het geeft ook rust en het is heerlijk om in de tuin te lopen en ideeën op te doen.. ik kan wel even doorgaan..;-) Daarom lijkt mij dit boek echt iets voor ons! 🙂 Dit jaar zijn we mede door verhalen over dit boek met een echte heuse pluktuin begonnen.. maar we kunnen er nog meer in stoppen en uithalen denk ik.. dus ja graag!

  Antwoord
 13. Inge

  Wat een mooi interview! Ik wil zelf volgend jaar graag ook starten met een plutuintje bij huis, dit boek zou daar zek r bij helpen!

  Antwoord
 14. Arja

  Ik ben twee jaar geleden verhuisd van hartje Randstad naar lekker buitenaf. De tuin is een work in progress, het is ontzettend leuk om te ontdekken hoe alles werkt. Sommige dingen lukken verrassend goed, andere helemaal niet. Ik geniet van zelf gekweekt eten, maar de bloemen in mijn vazen zijn helemaal leuk! Voor die laatste ben ik benieuwd naar je boek, er is inderdaad weinig te lezen over hoe je zelf een pluktuin aanlegt.

  Antwoord
 15. Albertina

  Mijn Pake en Beppe plantten de eerste zaadjes voor interesse in tuinieren. Samen met pake op de moestuin en met Beppe bessen plukken. De passie is verder gestimuleerd door mijn ouders. Mijn vader met zijn moestuin en moeder met haar bloementuin. Zij was bloemist. En zelf zou graag nog meer leren en handiger worden op die vlak. Hoe kan ik ook kleine ruimtes mooi inrichten en wanneer kun je wat planten.

  Antwoord
 16. Martin Kruithof

  Wat lijkt het mij leuk om dit boek te winnen. Zo kan ik m’n vrouw vaak verrassen met bloemen uit eigen tuin. En onze zoon wat meegeven over de natuur.

  Antwoord
 17. Paulien

  Een mooi verhaal! En zo herkenbaar ook. Mijn droom: een grote moes- en pluktuin. Maar voor nu in potten op het balkon. Al kan ik wel goed wat tips gebruiken wat betreft de plukbloemen. 😉

  Antwoord
 18. Carien (@ourpreciousgarden)

  Wat een leuk interview! Ook hier zijn we ooit begonnen met n paar potten op een balkon. Nu we een tuin hebben, blijf ik toch nog bezig met potten. Op een leeg stuk tuin willen we komend voorjaar een ‘bloemenzee’ creeren. Deze ‘zee’ ligt dan precies in het zicht van de fietsers en de vele toeristen die de weg voorlangs gebruiken. Op deze manier willen we de schoonheid van het bloeiende nog meer onder de aandacht brengen. Inspiratie halen we uit verhalen van bijv jou, moesmeisje. Bedankt voor het delen van tips en allerhande info. Succes met je werk!

  Antwoord
 19. Sophie Elsinger

  Wat een onwijs mooi boek, hier zou ik graag veel tips en inspiratie uit halen om mijn moes(tuin) te pimpen en dieren aan te trekken.

  Antwoord
 20. AnnaB

  Zo veel mooier een zelfgeplukt boeket. Ik word erg blij van bloemen uit mijn eigen tuin.
  Erg benieuwd naar dit boek!

  Antwoord
 21. Fenna

  Wauw, wat een fijn verhaal om te lezen! Ik heb twee jaar geleden het moestuinieren ontdekt, nu nog klein maar mij lijkt het heel fijn dit uit te breiden met bloemen 🙂 Heel herkenbaar wat je verteld over controle moeten loslaten, gewoon zien hoe het groeit. Ook ik wist niet dat ik dit nodig had, maar sinds na mijn burn-out kan ik zo ontzettend genieten van alles wat zo langzaam groeit. Zo leuk om elke dag even te kijken! Dit boek lijkt me ook top om na lezen door te geven aan familie, zodat zoveel mogelijk mensen ervan kunnen genieten.

  Antwoord
 22. Anneke

  Ik zou dit prachtige boek willen winnen,om te leren hoe je bloemen in een pot wil kweken.Om deze bloemen weer voor een oa bloemstuk te kunnen gebruiken.

  Antwoord
 23. Amarens

  Hoe vaak ik dit boek al niet in mijn handen had…. zo mooi! Maar dus nog steeds niet gekocht. Waag nu een gokje! 🌸🌺🌸

  Antwoord
 24. Elles smit

  Ik wil graag het boek winnen lijkt me super handig voor mij als beginnende moestuiner

  Antwoord
 25. Sonja

  Ik wil dit graag winnen want ik wil graag meer bloemen in mij stadstuin omdat ze zo belangrijk zij voor de biodiversiteit maar ook nog mooi en soms eetbaar

  Antwoord
 26. Pierella

  Ik zou super graag willen winnen 🍀 ik vind bloemen fantastisch en pluk ze graag om ze in een vaasje te doen en het huis er gezellig mee te maken. Ook vind ik het hartstikke mooi voor de bijen en andere dieren🌺⚘🐌🐝🦋🌻

  Antwoord
 27. Sofie Dekkers

  Ik kom nog maar net piepen op tuingebied dus alle tips zijn welkom. Graag wil ik in onze tuin minder gras en meer bij- en vlindervriendelijke beplanting, natuurlijker en zonder gif.
  Dit prachtige boek, ook grafisch, mag dan niet ontbreken.

  Antwoord
 28. Niki

  Oh ja leuk, ik zou graag nog meer met bloemen doen in mijn moestuin! Ik zaai nu al veel bloemen voor de bijen en als anti-kwaalplantjes, een paar bloemen komen ook in de sla terecht, maar het lijkt me erg leuk ook een bosje te kunnen plukken voor mezelf of als cadeautje 🙂

  Antwoord
 29. Irene

  Wat een prachtig artikel. Wat mij het meeste aanspreekt is het verhaal van Jenitta’s oma. Ik heb dat met mijn opa.hij had een volkstuin, teelde groente, fruit èn bloemen. Zo mooi dat je je spiegelt aan je voorouders en de liefde deelt voor onderwerpen als dit. Ik zou graag in de voetsporen van mijn opa treden. Dit boek zal mij daar vast bij helpen! Groetjes Irene (IG: irenemakesgreen)

  Antwoord
 30. Inge Renes

  Gaaf!! Ik ben sinds jaar en dag aan het proberen om een moestuin aan te leggen in de bloembakken op mijn balkon. Geef zelfs de bijen en wespen jam als ze uitpuffen op de bar. Maar eigenlijk moet ik dus gewoon meer bloemen planten zodat zowel de bijen blij zijn als mijn groentjes…. wie weet met een beetje hulp?

  Antwoord
 31. Marloes

  Leuk interview, inspirerend 😀 winnen lijkt me top, ik wil het boekje graag geven aan mijn schoonzusje die sinds deze maand een dakterras in Utrecht heeft, en graag meer wil leren over tuinieren. Ik was al een kistje met bloembollen aan het inrichten als cadeau, maar ik denk dat ze alle hulp en inspiratie kan gebruiken, want dit is haar eerste tui .

  Antwoord
 32. Anouk

  Een pluktuin! Hoe leuk is dat om in je eigen tuin een pluktuin te maken! Maar waar moet je beginnen? Wat is er allemaal voor nodig? Hoe wordt het een succes? Ik zou graag het boek willen om mijn tuin wat kleuriger en mooier te maken! En deze mooie bloemen uiteindelijk een keer terug te zien in mijn huis om ze te gebruiken op een creatieve manier!

  Antwoord
 33. Danielle

  O na 10 jaar eindelijk een huisje gekocht met een lapje tuin. Nu volop aan het klussen maar van het voorjaar wilken we een pluktuintje aanleggen zodat we kunnen genieten van mooie boeketjes in ons nieuwe huisje. Maar hoe realuseren we dat?

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Met meer vertrouwen, plezier en rust moestuinieren?

 Doe dan een van mijn online moestuincursussen. Lees hier meer