Met meer vertrouwen, plezier en rust moestuinieren?

Doe dan een van mijn online moestuincursussen. Lees hier meer

Pompoen kweken: van zaaien tot uitplanten en oogsten

Tags:

TuinTuin

Pompoen kweken alleen geschikt voor een enorme moestuin? Nee joh. Met een beetje creativiteit kan het ook in een kleinere moestuin of in pot. In dit blog leg ik je stap voor stap uit hoe pompoen zaaien, planten en oogsten in zijn werk gaat.

Pompoen kweken in de moestuin

Pompoen kweken. Tot 2021 waagde ik me er niet aan. Te kleine moestuin (6m2). Maar nu ik een moestuin van 15m2 heb én een variant heb gevonden die klein blijft (Butterbush), omdat hij nauwelijks rankt, ben ik om. Deze groente is een blijvertje.

Heb je net zoals ik hiervoor een écht kleine moestuin of moestuinier je in potten en bakken? Dan heb je twee opties:

1.Kies voor een niet/minder rankende variant

Ik heb dus de Butterbush ontdekt, maar er zijn meer variëteiten die minder ruimte innemen dan de normale pompoenplant. Denk aan Amoro F1, Tractor F1 en Bush Delicata.

2. Ga voor pompoen kweken in de hoogte

Pompoen kweken in de hoogte

Pompoen kun je ook heel goed kweken in de hoogte. Knutsel een hek/trello en klimmen maar. Je kunt ze ook over bijvoorbeeld een rozenboog laten klimmen. Dit gaat wel het makkelijkst met pompoenen die wat kleiner blijven. Grote pompoenen worden vaak heel zwaar. Die kunnen beter op de grond liggen.

Wanneer pompoen zaaien?

Pompoen zaaien doe je in de maanden april en mei. Je zaait de plant binnen voor, want buiten is het nog te koud. De plant kan niet tegen vorst. Vul een of meerdere potjes van 9cm (of meteen een stuk groter) met zaai- en stekgrond of kokospotgrond en stop in elk potje 1 zaadje, ongeveer 1,5-3 cm diep. Pompoen zaaien doe je het best verticaal, met het puntje van het zaad naar beneden.

pompoen zaaien

Je zet de kweekpotjes weg op een warme plek, waar het minimaal 20 graden is. Licht is nog niet belangrijk zolang de zaden niet ontkiemd zijn. Dat ontkiemen gaat trouwens vaak snel: binnen een week komen de zaden op. Dan kun je ze verhuizen naar een iets minder warme, maar wel lichte plek (het liefst voor een raam).

Zodra de zaailingen hun eerste echte blaadjes naast de kiemblaadjes hebben, kun je ze verpotten naar een groter potje waar je potgrond in doet. Daar zit voeding in, zodat de plantjes lekker kunnen groeien.

Pompoen planten

Rond half mei kun je de pompoen planten in je moestuin of definitieve pot. Zorg dat je in de week daarvoor je planten goed afhardt. Dat betekent dat je ze in hun kweekpotje elke dag iets langer buiten zet (begin in de middag), totdat ze na een weekje of wat dag en nacht buiten staan. Zo raken ze gewend aan de omstandigheden in de buitenlucht.

Tuinier je in de volle grond, gooi dan lekker veel compost in het plantgat en geef de plant meteen wat (biologische) mestkorrels. Zo maakt ie een goede start. Ecolstyle heeft fijne biologische mestkorrels in zowel kleine als grotere verpakkingen.

Zet je meerdere pompoenen in je tuin, houd dan ongeveer een afstand van 200 cm (tussen de rijen) x 100 cm (in de rij) aan. Dit geldt voor rankende pompoenen. De niet-rankende pompoen heeft minder plek nodig: ongeveer 1m2 (100 cm x 100 cm).

Als je de pompoen gaat planten in een pot of bak, dan vul je deze voor 3/4 met potgrond of moestuinmix en voor ¼ met compost. Zorg dat je minimaal een diameter van 40, maar liever nog 50 cm hebt.

 

Pompoenbloemen en de bevruchting

Veel mensen raken in paniek als de bloemen aan de plant verschijnen: help, er komen alleen mannetjesbloemen aan! Dat is vaak zo, maak je niet ongerust, de vrouwtjes komen vanzelf.

Heb jij zoiets van waar heb je het over? Mannetjesbloemen? Vrouwtjesbloemen? Hoe zie ik dat verschil? Het is eigenlijk heel simpel: de mannelijke bloemen hebben een dunne stengel, bij de vrouwtjesbloem zie je al een verdikking zitten. Dat wordt later de pompoen. Tenminste als die bloem bevrucht wordt door de mannetjesbloem dankzij insecten zoals de bij. Hoe meer planten je hebt, hoe makkelijker die bevruchting gaat.

In deze korte video op YouTube leg ik het uit:

Bemesting

Op het moment dat de plant lekker aan het groeien is en bloemen en vruchten aanmaakt, kun je nog een keer mestkorrels geven. Zo heeft de plant genoeg kracht voor de bevruchting en het aanmaken van de eerste vrucht(en). In de zomer leg ik ook altijd nog een laag compost aan de voet van de plant. Dat beschermt de bodem tegen uitdrogen en pompoen is dol op compost (sommige mensen laten de plant zelfs op de composthoop groeien!).

pompoen kweken

De eerste pompoentjes in de maak! Tip: Regent het veel? Leg stro onder de vruchten om rotten tegen te gaan.

Wanneer pompoen oogsten?

Hoe weet je wanneer pompoen rijp is? Dat kun je aan verschillende dingen zien. Ten eerste als de pompoen niet meer groeit en een steeds fellere kleur krijgt. Ook kun je het zien aan de stengel: deze is niet meer groen, maar wordt bruinig en kurkachtig hard. Je ziet vaak ook scheurtjes in de stengel zitten vlakbij de pompoen. Om het zeker te weten, kun je op de vrucht kloppen. Hoor je het kloppen duidelijk? Dan is de vrucht rijp.

Het oogsten doe je door zoveel mogelijk van de stengel te laten zitten de pompoen van de plant af te knippen met bijvoorbeeld een scherpe snoeischaar.

Hoe (lang) pompoen bewaren

Pompoen oogsten_ wanneer rijp
Je kunt pompoen ongeveer 2 maanden bewaren op een donkere, koele en droge plek.Lekkere recepten met pompoen vind je in mijn blog ‘6 heerlijke vegetarische pompoenrecepten’.

Pompoenzaden kopen?

Wanneer pompoen zaaien

Bij Dutch Garden Seeds hebben ze een aantal verschillende biologische pompoenzaden. Met de code moesmeisje krijg je 10% korting in hun webshop.

Fotocredits: pompoen tegen hek (Nina Luong op Unsplash) en hoofdfoto (Gemma Evans op Unsplash)

*Dit blog bevat affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou geen extra geld en je helpt mij om onder andere mijn YouTube-video’s te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor! Wil je iets bestellen via Bol.com? Als je op de banner bovenaan het blog klikt steun je mij en mijn werk zonder dat het jou een cent meer kost.

0 reacties

Trackbacks/Pingbacks

  1. Hoe Groeien Pompoenen? Ontdek Het Stap Voor Stap! - Broken Ground - […] Pompoen kweken: van zaaien tot uitplanten en oogsten […]
  2. Hoe Groeit Een Pompoen? Kweek Jouw Eigen Oogst! - […] Pompoen kweken: van zaaien tot uitplanten en oogsten […]

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Met meer vertrouwen, plezier en rust moestuinieren?

 Doe dan een van mijn online moestuincursussen. Lees hier meer