Met meer vertrouwen, plezier en rust moestuinieren?

Doe dan een van mijn online moestuincursussen. Lees hier meer

Radijs kweken: van zaaien tot oogsten stap voor stap uitgelegd

Tags:

Radijs is de ideale groente voor als je van snel resultaat houdt en weinig ruimte in je moestuin hebt. Ik dit blog leer je radijs zaaien, uitdunnen en verzorgen, zodat jij straks lekker knapperige knolletjes kunt oogsten.

Radijs kweken ideaal in kleine moestuin

Heb je maar een kleine stukje moestuin of kweek je in bakken/potten, dan is radijs een slimme keuze. Dit lekker pittige knolletje neemt heel weinig ruimte in beslag en is snel oogstbaar.

Radijs zaaien

Radijs zaaien is ook erg leuk om te doen met kinderen kinderen, want het knolletje groeit deels boven de grond, dus de groei kun je goed volgen.

Wanneer radijs zaaien

Radijs zaaien kun je een groot deel van het jaar. Heb je een koude bak, dan kun je al beginnen vanaf begin februari.

Een koude bak is ideaal om het moestuinseizoen te vervroegen en om langer door te kunnen gaan in de herfst.  Ook kun je er planten in laten overwinteren die gevoelig zijn voor vorst.

Kweek je radijs in de volle grond, dan kun je begin maart aan de slag. Ga je voor herfstteelt, dan zaal je vanaf begin juli tot ongeveer half augustus. Ik zaai zelf altijd in het vroege voorjaar én in augustus als nateelt.

Bodem voorbereiden

Zorg dat de bodem voldoende los is gemaakt voordat je gaat zaaien. Radijs heeft niet veel voeding nodig. Een klein beetje compost is genoeg. Sterker nog, als je te veel voeding in je bodem hebt zitten, krijg je vooral veel loof en weinig knol. Geef dus geen mest.

Standplaats voor het zaaien van radijs

Radijs kweken doe je het best op een zonnig plekje in het voor- en najaar. Teel je ze meer richting de zomer, dan houden ze van een iets schawuwrijker plekje. Radijsjes zijn namelijk gevoelig voor de combinatie van warmte en droogte. Ze kunnen dan snel voos worden en smaken dan niet zo lekker meer.

Zaaidiepte en zaaiafstand

Radijs kweken

Radijszaad is redelijk klein, dus een centimeter diep zaaien is genoeg. Je maakt een klein geultje en legt de zaden daar op een onderlinge afstand van 3-5 cm in. Heb je geen zin om ze meteen op de juiste afstand te zaaien, dan kun je ze later ook uitdunnen. Als je maar zorgt dat ze genoeg ruimte hebben om knolletjes te maken.
Ga je radijs zaaien in meerdere rijen? Laat dan ongeveer 10 cm tussen de rijen. Na het zaaien geef je de grond water met een tuinslang of gieter met broes zodat de zaden niet wegspoelen.

Combinatieteelt

Als je moestuiniert, is het slim om te weten welke groenten het goed of juist slecht doen in elkaars aanwezigheid. Radijsjes doen het goed naast bijvoorbeeld bonen, sla en aardbeien. Minder goede vrienden zijn ze met onder andere peper, paprika en prei. Als je hier een beetje op let, dan zul je zien dat je een betere opbrengst hebt.

 

Verzorging

Radijs zaaien

Na de opkomst (meestal duurt dat een weekje) is het belangrijk om de radijsjes bij droog weer regelmatig water te geven. Zeker in een pot, droogt de bodem snel uit. Probeer slakken zo veel mogelijk bij de jonge zaailingen weg te houden. Zie je dat je vooral loof hebt en vormen er na verloop van tijd geen of nauwelijks knolletjes, voeg dan wat kali toe aan je bodem. Dat stimuleert de knolvorming.

Kali is niet alleen handig voor radijsjes, maar ook voor andere knol- of wortelgroenten zoals wortels, bietjes en aardappels.

Oogsten en bewaren

In de zomer zijn radijsjes meestal binnen 4 weken oogstbaar, in de herfst duurt het wat langer. Als de radijsjes groot genoeg zijn (laat ze niet te groot worden, want dan gaat de smaak achteruit), dan trek je ze er simpelweg met loof en knol uit. Tip: gooi het loof niet weg, maar doe het door een salade of maak er zelf pesto van. Op mijn site staat een simpel recept voor pesto van radijsblad.

Radijs kweken

Tip: laat 1 radijsplant in bloei schieten en oogst zo je eigen zaden. Ze zijn oogstbaar als de zaaddozen helemaal verdort zijn. Zo hoef je nooit meer zaden te kopen.

Je kunt radijs het beste meteen opeten, maar wil je ze toch bewaren? Draai dan het loof eraf en bewaar ze in een schaaltje met een laagje water in de koelkast. Zo blijven ze lekker knapperig.

Zaden bestellen? Gebruik mijn kortingscode

Heb je zin om radijs te zaaien en ben je op zoek naar een adres om je zaden te bestellen? Bij Dutch Garden Seeds krijg je met de code ‘moesmeisje’ 10% korting op je bestelling.

Radijs kweken: video

Wil je alles nog even rustig terugkijken op video? Op YouTube kun je alle stappen zien. Als je je op mijn kanaal abonneert, krijg je voortaan automatisch een seintje als er weer een nieuwe video online staat.

Veel moestuinplezier! En heb je nog een vraag of opmerkingen, laat dan gerust een reactie achter

*Dit blog bevat affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou geen extra geld en je helpt mij om onder andere mijn YouTube-video’s te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor! Wil je iets bestellen via Bol.com? Als je op de banner bovenaan het blog klikt steun je mij en mijn werk zonder dat het jou een cent meer kost.

 

1 Reactie

  1. Aat de Groot.

    IK WIL WEL ZADEN BESTEELLEN BIJ BOL.COM, MAAR ZE LEVEREN NIET MEER IS SPANJE, BEETJE JAMMER.

    Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

  1. Hoe Groeit Radijs: Een Complete Gids - […] Radijs kweken: van zaaien tot oogsten stap voor stap uitgelegd […]

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Met meer vertrouwen, plezier en rust moestuinieren?

 Doe dan een van mijn online moestuincursussen. Lees hier meer