Met meer vertrouwen, plezier en rust moestuinieren?

Doe dan een van mijn online moestuincursussen. Lees hier meer

6 lekkere recepten voor groenten op de BBQ

TuinTuin

De zomer is in volle gang en bij een beetje lekker weer betekent dat natuurlijk barbecueën! Naast vlees of in mijn geval vleesvervangers mogen verse groenten niet ontbreken. Ik geef je 6 recepten voor groenten op de BBQ die je in de zomer kunt oogsten. 

1. Gegrilde courgette

Een groente die niet mag ontbreken op een BBQ-feestje is courgette. Als je zelf courgettes kweekt, heb je in de zomer standaard een overschot dus hup op de BBQ ermee en grillen maar. Een keer wat anders dan courgettesoep of courgettetaart.

Ook aubergine is heerlijk op de BBQ

Recept:
Snijd de courgette over de lengte in dunne plakken. Maak een mengsel van olijfolie en (verse) Italiaanse, wat zeezout en in stukjes gehakte knoflook. Smeer daar de courgette mee in en laat goed intrekken.

2. Gevulde tomaten

Tomaten uit de oven zijn echt een delicatesse, maar wat dacht je van gevulde tomaten van de BBQ. Smullen. Om te voorkomen dat ze tussen het rooster zakken kun je ze het beste tussen een BBQ-klemrooster stoppen of in een speciale BBQ-schaal leggen.

Recept:
Snijd het kapje van de tomaten af. Maak een mengsel van stukjes mozzarella, vier seizoenenpeper en groene pesto. Gril de tomaten eerst kort met de bovenkant naar beneden totdat er bruine streepjes ontstaan. Vul daarna de tomaten en laat ze nog eventjes garen met de bovenkant naar boven totdat de kaas gesmolten is.

3. Worteltjes

Geglaceerde worteltjes. Oh wat zijn ze lekker. En zo simpel om te maken. Bij dit gerecht is het leuk om regenboogwortels te gebruiken in allerlei kleuren zoals wit, paars en oranje.

Regenboogwortels zijn ideaal voor in recepten met groenten op de BBQ

Recept:
Kook de worteltjes eerst even kort voor in wat groentebouillon. Maak een mengsel van honing, verse tijm, wat vierseizoenenpeper en zeezout. Smeer daar de afgekoelde wortels mee in een gaar ze verder op de BBQ. Gebruik net zoals bij de tomaten een rooster of schaal.

4. Gepofte aardappels

Gekookte aardappels? Nee joh, poffen is zoveel lekkerder! En dat kan dus ook prima op de BBQ. Je moet er wel even geduld voor hebben, maar dan heb je ook wat. Het standaard recept voor gepofte aardappel is met crème fraiche en bieslook, maar probeer eens wat anders: met tzatziki. Past ook goed bij de Griekse groentespies.

Recept:
Maak zelf tzatziki met Griekse yoghurt, komkommer, knoflook, verse dille, wat citroensap, olijfolie, zeezout en peper. Verpak de nog niet gevulde aardappels in aluminiumfolie. Pof de aardappels met deksel op de BBQ ongeveer een kwartiertje tot twintig minuten. Haal ze eraf, snijd ze voorzichtig open en doe de tzatziki erin. Pof nog vijf minuten.

5. Spies met paprika, ui en champignon

Heerlijk als opzichzelfstaand gerecht, maar ook fijn bij vlees zoals hamburgers of een worstje. En in een handomdraai klaar. Ik gebruik hier zelf altijd Griekse kruiden voor. Een keer wat anders.

Recept:
Snijd de groenten in grove stukken zodat je ze makkelijk aan een spies kunt rijgen. Wissel telkens af tussen de groenten en gebruik 2 of 3 kleuren paprika voor een extra feestelijk tintje. Maak kruidenolie met olijfolie en Griekse kruiden. Smeer de groenten ermee in en rijg aan de spies.

Geen spies, maar een BBQ-schaal voor recepten met groenten op de BBQ

Geen zin om te rijgen? Dan doe je de groenten gewoon in een BBQ-schaal.

6. Gepofte bietjes

Bieten krijgen op de BBQ een nog zoetere en intensere smaak. Zeker de moeite waard om eens te proberen. Wil je er echt iets feestelijks van maken zorg dan voor verschillende soorten bietjes (bijvoorbeeld gewone rode, gele en chiogga bietjes).

Recept:
Laat de schil om de bietjes en wikkel ze in aluminiumfolie. Laat ze ongeveer een half uurtje liggen. Als je er makkelijk in kunt prikken, zijn ze gaar. Haal na het poffen het velletje eraf met een mesje.

Lekker met sla, feta of geitenkaas, pecannoten en pijnboompitjes.

TIP: grill groenten op het minst warme deel van de BBQ zodat het rustig kan garen zonder te verbranden.

Dit waren mijn tips voor lekkere recepten voor groenten op de BBQ. Smakelijk eten!

Meer gerechten voor groenten op de BBQ?

En wil je meer inspiratie doen voor groenten op de BBQ? In deze boeken staan heerlijke recepten. Zo kun je flink indruk maken tijdens dat BBQ-feestje.Ps. Wil je weten hoe je al deze groenten verbouwt? Neem dan een kijkje op mijn pagina ‘Praktische info per groente van A-Z’ 

Dit blog bevat affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou geen extra geld en je helpt mij om onder andere mijn YouTube-video’s te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor! Wil je iets bestellen via Bol.com? Als je op de banner bovenaan het blog klikt steun je mij en mijn werk zonder dat het jou een cent meer kost.

2 Reacties

 1. Bianca

  Error!
  Bij het blog over groente op de barbecue staat bij #1 courgette. Heerlijk! Maar, op de foto bij dat kopje staan…. AUBERGINES! Mijns inziens nog veel lekkerder als ze op de barbecue geweest zijn. Maar, bewust of onbewust. Het creëert een error in m’n hoofd. Een speelse, dat wel.

  Antwoord
  • Kim Nelissen

   Haha ik snap dat! Ik kon helaas geen foto van alleen een courgette op de BBQ vinden:-) Ik heb er even een bijschrift bijgezet om meer errors te voorkomen.

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Met meer vertrouwen, plezier en rust moestuinieren?

 Doe dan een van mijn online moestuincursussen. Lees hier meer