Recepten

Wortelsoep met kokosmelk, gember en sinaasappel

Zin in een herfstig recept met de Hollandse groente winterwortel in een oosters jasje? Probeer dan eens deze verwarmende wortelsoep met kokosmelk, gember en sinaasappel. Een heerlijke en romige soep die je als voorgerecht, hoofdgerecht of lunch kunt eten. Net wat jij wil. 

10 lekkere sla recepten

Sla en salade zijn synoniemen van elkaar. Toch kun je nog meer doen met sla dan er een heerlijke salade van maken. Wat dacht je bijvoorbeeld van een smoothie, soep en wrap? Ik geef je een paar heerlijke recepten met sla.  

Tags:

- -

12 heerlijke recepten met courgette

Als je courgette kweekt, ken je het vast wel. In de zomer weet je van gekkigheid niet meer wat je met al die courgettes kunt doen. Gelukkig is courgette is een bijzonder veelzijdige en lekkere groente. De zachte smaak en de stevige textuur van het vruchtvlees maken deze groente tot een favoriet in de keuken. Je kunt misschien beter vragen: wat kun je allemaal niet maken met courgette? Dit zijn twaalf lekkere recepten met courgette om je vingers bij af te likken. Zo kom jij wel van die voorraad af. 

Tags:

Pittige paprikasoep met tomaat

Dit jaar ga ik zelf puntpaprika’s telen en ik hoop er dan dit heerlijke, geïmproviseerde gerecht mee te maken. Ik houd zelf altijd wel van een gerecht met een beetje pit, dus bedacht ik deze pittige tomatensoep met tomaten en harissa. Ik deel het recept graag met jou. Snijd de paprika’s in de lengte doormidden. […]

Vegan chocoladecake

Ik ben dol op cake én op chocolade. Maar niet zo dol op alle suiker, tarwe (buikpijn!) en boter die daar normaal ingaat. En dus bedacht ik deze vegan chocoladecake: zonder toegevoegde suiker, boter, ei of tarwemeel. En net zo lekker of eigenlijk lekkerder. Een heerlijke cake voor als je bezoek krijgt of gewoon om lekker zelf […]

Tags:

Pastinaaksoep met schorseneer en vegan spek

Dit jaar oogstte ik voor het eerst pastinaak en schorseneer. Het leek mij een heerlijke combi voor een soep, dus na wat experimenteren is dit het recept geworden. Deze pastinaaksoep met schorseneer en vegan spek is echt een heerlijk verwarmend recept voor in de koude herfst- en winterdagen. Snijd de ui en hak de knoflook […]

Zoete aardappelsoep met kokosmelk en boerenkool

Snijd de zoete aardappel in blokjes van 1-2 cm. Haal de taaie nerven uit de boerenkool en snijd fijn. Snijd de lente-ui in kleine ringetjes. Verhit de olie in een soeppan en voeg de zoete aardappel toe. Roer goed om en voeg dan de peper, het zeezout en de helft van de tijm toe. Bak […]

Vegetarische gevulde snijbietrolletjes

Ik was mijn snijbietgerechten een beetje zat en was op zoek naar een nieuw recept met snijbiet. Ik vond een recept (ingewikkeld doen in de oven enzo) en maakte daar mijn eigen simpele versie van met wat andere ingrediënten. Ik vond het zo lekker, dat ik het recept nu deel met jou! Deze vegetarische snijbietrolletjes […]

Courgettepannenkoekjes

Als je moestuiniert, ken je het vast wel: die overdadige oogst courgettes. Op een gegeven moment heb je de courgettesoep, gevulde courgette en courgettetaart wel gehad. Tijd voor iets anders: courgettepannenkoekjes. Heerlijk als bijgerecht of lunch. Hoe maak je deze courgettepannenkoekjes? Rasp de courgette tot kleine snippers of doe ze in een keukenmachine. Doe de […]

Rauwe koolrabisalade met rode bietjes

Dit jaar kweekte ik voor het eerst koolrabi dus dat was weer nieuwe recepten verzinnen. Deze rauwe koolrabisalade is mijn voorlopige favoriet. Heerlijk als bijgerecht, maar ook als lunch of als diner met wat knapperig brood erbij. Deze koolrabisalade zit boordevol groenten en is zo klaar. Doe de olijfolie, mosterd, azijn, peper en koriander bij […]

Witlofsalade met kerrie en vega kip

Geïnspireerd door een witlofsalade met kerrie van Pauline’s keuken maakte ik laatst mijn eigen variant. Na wat aanpassingen, ben ik nu helemaal tevreden en deel ik mijn recept graag met jou! Deze witlofsalade met kerriesaus is heerlijk als salade bij een diner of als lunch.  Kook de eieren tot ze hard zijn en de mais […]

Vegan poke bowl met tempeh

Hak de knoflook fijn en meng deze in een kom met de ketjap manis, sesamolie en sojasaus. Snijd de tempeh in blokjes en marineer deze minimaal een half uurtje in de marinade. Snijd ondertussen de lente-ui en radijs fijn. Stoom of kook de broccoli en sugarsnaps een paar minuten (zorg dat ze nog knapperig zijn). […]

Vegetarische shakshuka met zoete aardappel

Shakshuka. Dit gerecht ontdekte ik pas geleden en sindsdien is het mijn favoriet als ik gezond wil eten maar toch snel iets op tafel wil hebben staan. Ik heb meerdere versies geprobeerd en heb er mijn eigen draai aan gegeven om het wat voedzamer te maken, zodat je het als hoofdgerecht kunt eten. Deze vegetarische […]

Zelf zwarte bonenspread maken

Sinds kort ben ik helemaal verslaafd aan het maken van eigen hummus en spreads. Vooral die met bonen zijn favoriet. Deze zwarte bonenspread is heerlijk voor op toastjes of geroosterd brood. Of als dip bij tortillachips. Je hebt hem in een handomdraai gemaakt. Als je gedroogde bonen gebruikt voor deze bonenspread: week de bonen eerst […]

Wrap met hummus, wortel en bleekselderij

Deze wrap met hummus en verschillende groenten maak ik altijd als lunchgerecht als ik een keer zin heb in iets anders dan een salade of brood. Supersnel klaar en lekker gezond! Helemaal als je de hummus zelf maakt. Doe alle ingrediënten voor de hummus (kikkererwten, tahin, citroensap, knoflook, olie, kerrie, zout en peper in een […]

Gevulde portobello uit de oven met spinazie

Een feestelijk gerecht voor in de herfst- en wintermaanden: gevulde portobello uit de oven. Ik maakte deze afgelopen kerst en oh my wat waren ze lekker. Een simpel gerecht waar je goede sier mee maakt als je bezoek krijgt. Of als je gewoon zin hebt om jezelf te verwennen met een heerlijk gerecht. Verwarm de […]

Indiase bloemkoolcurry met zoete aardappel

Wil je een heerlijk verwarmend herfst- en winterrecept met bloemkool? Probeer dan deze Indiase bloemkoolcurry met zoete aardappel eens. Ik bedacht hem spontaan toen ik een bloemkool over had en hij was zo lekker dat ik het recept graag met je deel. Snijd de roosjes van de bloemkool af. Schil de zoete aardappel en snijd […]

Gewokte palmkool met ketjap manis en sambal

Palmkool wokken is echt mijn favoriete manier om palmkool klaar te maken. Lekker simpel en de smaak blijft goed behouden. En die smaak, die is heerlijk! Ook al is palmkool een groente die oorspronkelijk uit Italië komt, hij is echt ideaal voor allerlei Aziatische gerechten, zoals deze gewokte palmkool met ketjap manis en sambal.  Heb […]

Thaise groene curry met vis

Ik ben dol op de Aziatische keuken en zo ook op deze Thaise groene curry met vis. Nog leuker wordt het als ik een deel van de ingrediënten zoals sugarsnaps, peper en knoflook uit eigen tuin kan gebruiken. Ik maakte deze viscurry laatst en mijn huis heeft uren heerlijk gegeurd.  Laat je niet afschrikken door […]

6 lekkere recepten voor groenten op de BBQ

De zomer is in volle gang en bij een beetje lekker weer betekent dat natuurlijk barbecueën! Naast vlees of in mijn geval vleesvervangers mogen verse groenten niet ontbreken. Ik geef je 6 recepten voor groenten op de BBQ die je in de zomer kunt oogsten.

Bloemkool-kerriesoep met vega spekjes

Ik ben eigenlijk helemaal niet zo’n soepmens, maar deze bloemkool-kerriesoep vind ik echt zo lekker dat ik hem graag met je deel. Het recept komt oorspronkelijk uit de Allerhande, maar ik heb hem in een paar rondes flink aangepast naar mijn smaak.  Verdeel de bloemkool in roosjes en snijd de steel in kleine stukjes. Snijd […]

Vegetarische vulling spring rolls: van kiemgroenten tot tofu

Dit is echt mijn leukste ontdekking van het afgelopen jaar: zelf verse spring rolls maken. Superleuk om te doen als je een feestje hebt of gewoon als je gezellig samen eet, maar een keer wat anders wilt dan het eeuwige gourmetten of kaasfonduen. Ik heb een handig lijstje gemaakt voor de vulling van spring rolls. […]

Wrap met zalm, ricotta en mierikswortel

Soms heb ik zin in wat anders dan een boterham of broodje tijdens de lunch. Deze wrap met zalm en ricotta, gecombineerd met mierikswortel is mijn nieuwe favoriet. Zo klaar en lekker fris. Ook handig om mee te nemen tijdens een picknick of als tapashapje op een feestje. Snijd de veldsla klein en doe samen […]

Spruitjes plaattaart

Ik had een enorme oogst spruitjes dit jaar. Na spruitjesstamppot, gekookte en gewokte spruitjes, probeerde ik eens wat anders: de spruitjes plaattaart. En oh wat is hij lekker! En simpel om te maken. Want daar houd ik van. Verwarm de oven op 180 graden. Rol het bladerdeeg uit en maak opstaande randen. Zet de spruitjes […]

Groentetortilla met spinazie en zoete aardappel

Verwarm de oven voor op 175 °C. Bekleed de bodem van een grote ovenschaal (minimaal 23 cm bij 23 cm) met bakpapier en knip het overtollige papier weg. Schil de zoete aardappels en snijd in kleine stukjes. Kook ze 5-8 minuten. Giet af en verdeel over de ovenschaal. Verhit de olie en fruit de ui […]

Pasta met andijvie en spekjes (vega)

Dit moestuinseizoen had ik zoveel goed gelukte andijviekroppen dat ik het stamppotje een beetje zat begon te worden. Dus maakte ik een keer wat anders: pasta met andijvie en spekjes (de vega variant). Het was zo lekker, dat ik het recept graag met jou deel. Was de andijvie en snij in kleine stukken. Snipper de […]

Gezonde zoete aardappel-rode bietentaart

Een echt herfstig recept: zoete aardappel-rode bietentaart. Dit was een probeersel en het lukte zo goed, dat ik het recept graag met jou deel. Voordeel: geen bladerdeeg of hartige taartdeeg als bodem, maar kikkererwten en havermout. Voedzaam en gezond.  De bodem Giet en spoel de kikkererwten af. Laat ze uitlekken. Maal de havermout fijn in […]

Risotto met palmkool en champignons

Wie mij een beetje volgt op Instagram weet dat ik groot fan ben van palmkool. Dus elke keer als ik weer een nieuwe ontdekking in de keuken heb gedaan, deel ik die graag met jou. Dit recept voor palmkool met risotto is mijn nieuwe favoriet.  Snijd de palmkool in kleine stukken (de dikke nerven haal je […]

Gevulde paprika (vega) gehakt en feta

Wil je eens wat anders doen met paprika in de keuken? Maak dan deze heerlijke gevulde paprika met (vega) gehakt, feta en rijst. Een ware traktatie op tafel.  Zet de rijst op en snijd de bovenkant van de paprika eraf. Snipper de ui, snijd de knoflook en champignons in kleine stukjes. Fruit de ui en […]

Pizza met snijbiet

Snijbiet is een van de meest veelzijdige groenten uit de moestuin. Je kunt er van alles mee doen: in een hartige taart stoppen, lasagne mee maken of een pizza mee bekleden. Deze ‘pizza’ met snijbiet is supersimpel om te maken en staat zo op tafel. Snipper de ui en knoflook fijn. Snijd de snijbiet, inclusief […]