
Raapsteeltjes is een ontzettend makkelijk te telen groente, die je ook steeds vaker in de supermarkt aantreft. Lekker om te stoven, wokken of rauw te eten als salade. Laatst maakte ik er deze heerlijke frisse raapstelensoep van. Met wat tuinbonen voor een extra bite. Tot nu toe at ik raapsteeltjes vooral rauw in een salade […]
Tags:
vegetarisch - Raapsteel - Tuinboon - hoofdgerecht - voorgerecht
Ik ben dol op kruidenmixen, ook op de kruidenmix voor Mexicaanse wraps. Maar oh man wat zit er in die zakjes uit de supermarkt ontiegelijk veel zout. Soms wel 1/5 deel van de hele inhoud. Ik maak dus liever mijn eigen Mexicaanse kruidenmix. Het is simpel te maken en in een handomdraai klaar. Het enige […]
Tags:
kruidenmix - Mexicaanse keuken
Palmkool is een van mijn favoriete moestuingroenten. Je vind het niet snel in de supermarkt en je kunt er maandenlang van oogsten. Deze veelzijdige groente kun je op allerlei manieren klaarmaken. Ik ontdekte laatst op restjesdag per ongeluk een lekker recept en dat deel ik graag met je: pasta met palmkool. Zet de pasta op […]
Tags:
palmkool - Italiaanse keuken - vis - hoofdgerecht
Op dit moment (begin maart) ben ik de laatste boerenkool uit de moestuin aan het oogsten. Na een tijdje ben je die stamppot wel zat. Dus bedacht ik mijn eigen variant op een recept dat ik in de Allerhande vond: boerenkool ovenschotel met vegetarische worstjes. En ik ben om: boerenkool uit de oven is minstens […]
Tags:
vegetarisch - Boerenkool - Boerenkool (winterras)
Meestal roerbak ik Chinese kool, maar deze gevulde Chinese koolrolletjes zijn ook een heerlijke manier om deze kool klaar te maken. En vooral fijn: het kost niet veel tijd. Je kunt ze eten als lunch of voorgerecht. Doe je er rijst bij, dan is het een volwaardig hoofdgerecht. Breng een grote pan met water aan […]
Tags:
vegetarisch - Aziatische keuken - Chinese kool - hoofdgerecht - bijgerecht
Een echte traktatie dit recept voor geglaceerde wortel. Ideaal voor de feestdagen of als je een keer indruk wilt maken, zonder uren in de keuken te hoeven staan. Ik houd van gerechten die bijzonder zijn, maar waar je geen topchef-kwaliteiten voor hoeft te hebben. Gewoon simpel en lekker snel klaar. Dit recept voor geglaceerde worteltjes […]
Tags:
vegetarisch - Wortel - bijgerecht
Bietjes zijn heerlijk om gekookt te eten in een warme of koude salade. Mijn lievelingsgerecht is echter bietenstamppot met geitenkaas uit de oven. De zoete en aardse smaak van de bietjes combineert perfect met de hartige en smeuïge smaak van de geitenkaas. Zodra ik de eerste bietjes geoogst heb, staat dit gerecht op tafel. Een […]
Tags:
vegetarisch - stamppot - Rode biet - Hollandse keuken
Herfst! Het oogsten van pompoenen in de moestuin is in volle gang. En dus is het tijd voor dit heerlijke recept voor Oosterse pompoensoep met gember. Warm jezelf lekker op met dit simpele gerecht. Het maken van pompoensoep kan op tig manieren. Ik heb er zelf ook aardig wat geprobeerd. Toch blijf ik elke keer […]
Tags:
vegetarisch - pompoen - hoofdgerecht - voorgerecht
Ze noemen raapstelen vaak een lentegroente, maar wist je dat je deze knapperige bladgroente ook prima in het najaar kunt telen en dus eten? Deze vegetarische raapstelenstamppot is dan ook een ware traktatie in zowel het voor- als najaar. Deze raapsteeltjesstamppot maak ik mijn mijn standaard stamppotsausje. Onthoud hem dus, want ook in andere stamppotten […]
Tags:
stamppot - Raapsteel - Hollandse keuken
Palmkool roerbakken vind ik persoonlijk de lekkerste manier om deze Italiaanse koolsoort klaar te maken. Heerlijk in risotto, maar ook verrassend lekker in deze vegetarische Thaise curry met tofu. Snijd de tofu in blokjes en marineer hem met wat oosterse wokolie, fijngesneden knoflooktenen en de kurkuma. Laat even intrekken. Ontdoe ondertussen de palmkool van de […]
Tags:
palmkool - vegetarisch - Aziatische keuken - curry - hoofdgerecht
Twee jaar geleden was ik het zat: al die kruidenmixen vol zout, suiker en andere troep. Ik maak nu al mijn kruidenmixen zelf, zoals deze heerlijke bobotie kruiden. Ik geef je ook meteen mijn makkelijke recept voor de rest van dit Zuid-Afrikaanse gerecht. Er zijn tig manieren om zelf een kruidenmix voor bobotie te maken. […]
Tags:
kruidenmix - boboti - vegetarisch - Zuid-afrikaans
Het is zover! Tomatentijd. Mijn planten hangen vol sappige en zoete tomaten. Heerlijk om vers te eten door een salade of op brood. Maar eigen tomatensaus maken doe ik uiteraard ook. Dit simpele recept kreeg ik via een vriendin van een kok in Griekenland. Om deze eigen tomatensaus te maken is het handig als je […]
Tags:
vegetarisch - Tomaat - Italiaanse keuken - saus
Het is nu juli en de snijbiet in mijn moestuin groeit als een malle. En dus bedacht ik naast de pasta pesto met snijbiet en de hartige taart met snijbiet ook nog dit heerlijke recept: lasagne met snijbiet. Rul het gehakt in een beetje olijfolie. Voeg naar smaak gehaktkruiden toe (ik gebruik altijd een natriumarme […]
Tags:
snijbiet - vegetarisch - Italiaanse keuken
Het is zomer en dat betekent een courgette-explosie in moestuinen door heel Nederland. Op veel moestuinfora vragen moestuinierders zich af wat ze kunnen maken met courgette. Behalve deze heerlijke courgettesoep, maak ik ook graag deze vegetarische courgettetaart geitenkaas. Verwarm de oven alvast voor op 180 graden Celsius en vet de springvorm in met de olijfolie. […]
Tags:
vegetarisch - Courgette - Mediterraanse keuken - hartige taart - hoofdgerecht
Snijbiet is een van mijn favoriete groenten in de moestuin. Niet alleen omdat je deze groente nauwelijks in de supermarkt vindt, maar ook omdat je er maandenlang van kunt oogsten. Als ik zin heb in een snelle hap, wok ik de snijbiet en doe hem door de pasta met pesto. Als ik wat uitgebreider wil […]
Tags:
snijbiet - vegetarisch - hartige taart - hoofdgerecht
Dit is een van mijn favoriete zomerrecepten: couscous salade met sperziebonen uit eigen moestuin. Helemaal omdat het zo klaar is en je het makkelijk in een schaal meeneemt. Bijvoorbeeld naar het park:-) Kook de sperzieboontjes (laat ze nog een beetje knapperig) en laat ze afkoelen. Snijd de paprika in stukjes. Breng een halve liter water […]
Tags:
vegetarisch - Sperzieboon - Arabische keuken - couscous - hoofdgerecht - bijgerecht
Wil je eens wat anders proeven dan de standaard pesto? Maak dan eens pesto van radijsblad. Het is verrassend lekker en zo hoef je na het oogsten van je radijs het loof niet weg te gooien. Pesto van radijsblad is echt heel simpel om te maken. Je neemt het loof van 1 flinke radijs. Dat […]
Tags:
vegetarisch - Radijs - Italiaanse keuken - pesto
Ik ben groot fan van (winter)postelein. Je hebt er weinig omkijken naar in de moestuin en als je het een centimeter of wat boven de grond afknipt, groeit het 1 en soms wel 2x opnieuw aan. Het meest bekende recept met winterpostelein is stamppot, maar romige pastasaus is ook een ideale combi met deze gezonde […]
Tags:
Winterpostelein - Italiaanse keuken - vis - hoofdgerecht
Je kent het wel: het is juli of augustus en je hebt een ware courgette-explosie in je moestuin. Het is niet bij te benen. Van de courgettes die net wat te groot zijn, kun je prima soep maken. Met deze heerlijke courgettesoep met zalm en pesto maak je iedereen blij. Snij de ui en knoflook […]
Tags:
Courgette - Mediterraanse keuken - vis - hoofdgerecht - voorgerecht