Recepten

Vegetarische gevulde snijbietrolletjes

Ik was mijn snijbietgerechten een beetje zat en was op zoek naar een nieuw recept met snijbiet. Ik vond een recept (ingewikkeld doen in de oven enzo) en maakte daar mijn eigen simpele versie van met wat andere ingrediënten. Ik vond het zo lekker, dat ik het recept nu deel met jou! Deze vegetarische snijbietrolletjes […]

Courgettepannenkoekjes

Als je moestuiniert, ken je het vast wel: die overdadige oogst courgettes. Op een gegeven moment heb je de courgettesoep, gevulde courgette en courgettetaart wel gehad. Tijd voor iets anders: courgettepannenkoekjes. Heerlijk als bijgerecht of lunch. Hoe maak je deze courgettepannenkoekjes? Rasp de courgette tot kleine snippers of doe ze in een keukenmachine. Doe de […]

Vegan poke bowl met tempeh

Hak de knoflook fijn en meng deze in een kom met de ketjap manis, sesamolie en sojasaus. Snijd de tempeh in blokjes en marineer deze minimaal een half uurtje in de marinade. Snijd ondertussen de lente-ui en radijs fijn. Stoom of kook de broccoli en sugarsnaps een paar minuten (zorg dat ze nog knapperig zijn). […]

Vegetarische shakshuka met zoete aardappel

Shakshuka. Dit gerecht ontdekte ik pas geleden en sindsdien is het mijn favoriet als ik gezond wil eten maar toch snel iets op tafel wil hebben staan. Ik heb meerdere versies geprobeerd en heb er mijn eigen draai aan gegeven om het wat voedzamer te maken, zodat je het als hoofdgerecht kunt eten. Deze vegetarische […]

Zelf zwarte bonenspread maken

Sinds kort ben ik helemaal verslaafd aan het maken van eigen hummus en spreads. Vooral die met bonen zijn favoriet. Deze zwarte bonenspread is heerlijk voor op toastjes of geroosterd brood. Of als dip bij tortillachips. Je hebt hem in een handomdraai gemaakt. Als je gedroogde bonen gebruikt voor deze bonenspread: week de bonen eerst […]

Wrap met hummus, wortel en bleekselderij

Deze wrap met hummus en verschillende groenten maak ik altijd als lunchgerecht als ik een keer zin heb in iets anders dan een salade of brood. Supersnel klaar en lekker gezond! Helemaal als je de hummus zelf maakt. Doe alle ingrediënten voor de hummus (kikkererwten, tahin, citroensap, knoflook, olie, kerrie, zout en peper in een […]

Gevulde portobello uit de oven met spinazie

Een feestelijk gerecht voor in de herfst- en wintermaanden: gevulde portobello uit de oven. Ik maakte deze afgelopen kerst en oh my wat waren ze lekker. Een simpel gerecht waar je goede sier mee maakt als je bezoek krijgt. Of als je gewoon zin hebt om jezelf te verwennen met een heerlijk gerecht. Verwarm de […]

Indiase bloemkoolcurry met zoete aardappel

Wil je een heerlijk verwarmend herfst- en winterrecept met bloemkool? Probeer dan deze Indiase bloemkoolcurry met zoete aardappel eens. Ik bedacht hem spontaan toen ik een bloemkool over had en hij was zo lekker dat ik het recept graag met je deel. Snijd de roosjes van de bloemkool af. Schil de zoete aardappel en snijd […]

Gewokte palmkool met ketjap manis en sambal

Palmkool wokken is echt mijn favoriete manier om palmkool klaar te maken. Lekker simpel en de smaak blijft goed behouden. En die smaak, die is heerlijk! Ook al is palmkool een groente die oorspronkelijk uit Italië komt, hij is echt ideaal voor allerlei Aziatische gerechten, zoals deze gewokte palmkool met ketjap manis en sambal.  Heb […]

Thaise groene curry met vis

Ik ben dol op de Aziatische keuken en zo ook op deze Thaise groene curry met vis. Nog leuker wordt het als ik een deel van de ingrediënten zoals sugarsnaps, peper en knoflook uit eigen tuin kan gebruiken. Ik maakte deze viscurry laatst en mijn huis heeft uren heerlijk gegeurd.  Laat je niet afschrikken door […]

6 lekkere recepten voor groenten op de BBQ

De zomer is in volle gang en bij een beetje lekker weer betekent dat natuurlijk barbecueën! Naast vlees of in mijn geval vleesvervangers mogen verse groenten niet ontbreken. Ik geef je 6 recepten voor groenten op de BBQ die je in de zomer kunt oogsten.

Bloemkool-kerriesoep met vega spekjes

Ik ben eigenlijk helemaal niet zo’n soepmens, maar deze bloemkool-kerriesoep vind ik echt zo lekker dat ik hem graag met je deel. Het recept komt oorspronkelijk uit de Allerhande, maar ik heb hem in een paar rondes flink aangepast naar mijn smaak.  Verdeel de bloemkool in roosjes en snijd de steel in kleine stukjes. Snijd […]

Vegetarische vulling spring rolls: van kiemgroenten tot tofu

Dit is echt mijn leukste ontdekking van het afgelopen jaar: zelf verse spring rolls maken. Superleuk om te doen als je een feestje hebt of gewoon als je gezellig samen eet, maar een keer wat anders wilt dan het eeuwige gourmetten of kaasfonduen. Ik heb een handig lijstje gemaakt voor de vulling van spring rolls. […]

Spruitjes plaattaart

Ik had een enorme oogst spruitjes dit jaar. Na spruitjesstamppot, gekookte en gewokte spruitjes, probeerde ik eens wat anders: de spruitjes plaattaart. En oh wat is hij lekker! En simpel om te maken. Want daar houd ik van. Verwarm de oven op 180 graden. Rol het bladerdeeg uit en maak opstaande randen. Zet de spruitjes […]

Groentetortilla met spinazie en zoete aardappel

Verwarm de oven voor op 175 °C. Bekleed de bodem van een grote ovenschaal (minimaal 23 cm bij 23 cm) met bakpapier en knip het overtollige papier weg. Schil de zoete aardappels en snijd in kleine stukjes. Kook ze 5-8 minuten. Giet af en verdeel over de ovenschaal. Verhit de olie en fruit de ui […]

Pasta met andijvie en spekjes (vega)

Dit moestuinseizoen had ik zoveel goed gelukte andijviekroppen dat ik het stamppotje een beetje zat begon te worden. Dus maakte ik een keer wat anders: pasta met andijvie en spekjes (de vega variant). Het was zo lekker, dat ik het recept graag met jou deel. Was de andijvie en snij in kleine stukken. Snipper de […]

Gezonde zoete aardappel-rode bietentaart

Een echt herfstig recept: zoete aardappel-rode bietentaart. Dit was een probeersel en het lukte zo goed, dat ik het recept graag met jou deel. Voordeel: geen bladerdeeg of hartige taartdeeg als bodem, maar kikkererwten en havermout. Voedzaam en gezond.  De bodem Giet en spoel de kikkererwten af. Laat ze uitlekken. Maal de havermout fijn in […]

Risotto met palmkool en champignons

Wie mij een beetje volgt op Instagram weet dat ik groot fan ben van palmkool. Dus elke keer als ik weer een nieuwe ontdekking in de keuken heb gedaan, deel ik die graag met jou. Dit recept voor palmkool met risotto is mijn nieuwe favoriet.  Snijd de palmkool in kleine stukken (de dikke nerven haal je […]

Gevulde paprika (vega) gehakt en feta

Wil je eens wat anders doen met paprika in de keuken? Maak dan deze heerlijke gevulde paprika met (vega) gehakt, feta en rijst. Een ware traktatie op tafel.  Zet de rijst op en snijd de bovenkant van de paprika eraf. Snipper de ui, snijd de knoflook en champignons in kleine stukjes. Fruit de ui en […]

Pizza met snijbiet

Snijbiet is een van de meest veelzijdige groenten uit de moestuin. Je kunt er van alles mee doen: in een hartige taart stoppen, lasagne mee maken of een pizza mee bekleden. Deze ‘pizza’ met snijbiet is supersimpel om te maken en staat zo op tafel. Snipper de ui en knoflook fijn. Snijd de snijbiet, inclusief […]

Risotto met tuinbonen en doperwten

De laatste oogst tuinbonen was binnen en ik had een keer zin in wat anders dan een tuinbonensalade. Mijn zelfbedachte risotto met tuinbonen lukte zo goed dat het zonde is om het recept alleen voor mezelf te houden. Maak de bouillon en kook hierin de tuinbonen en doperwten een paar minuten zodat ze nog lekker […]

Raapstelensoep met tuinbonen

Raapsteeltjes is een ontzettend makkelijk te telen groente, die je ook steeds vaker in de supermarkt aantreft. Lekker om te stoven, wokken of rauw te eten als salade. Laatst maakte ik er deze heerlijke frisse raapstelensoep van. Met wat tuinbonen voor een extra bite. Tot nu toe at ik raapsteeltjes vooral rauw in een salade […]

Kruidenmix Mexicaanse wraps

Ik ben dol op kruidenmixen, ook op de kruidenmix voor Mexicaanse wraps. Maar oh man wat zit er in die zakjes uit de supermarkt ontiegelijk veel zout. Soms wel 1/5 deel van de hele inhoud. Ik maak dus liever mijn eigen Mexicaanse kruidenmix. Het is simpel te maken en in een handomdraai klaar.  Het enige […]

Boerenkool ovenschotel met vegetarische worstjes

Op dit moment (begin maart) ben ik de laatste boerenkool uit de moestuin aan het oogsten. Na een tijdje ben je die stamppot wel zat. Dus bedacht ik mijn eigen variant op een recept dat ik in de Allerhande vond: boerenkool ovenschotel met vegetarische worstjes. En ik ben om: boerenkool uit de oven is minstens […]

Gevulde Chinese koolrolletjes

Meestal roerbak ik Chinese kool, maar deze gevulde Chinese koolrolletjes zijn ook een heerlijke manier om deze kool klaar te maken. En vooral fijn: het kost niet veel tijd. Je kunt ze eten als lunch of voorgerecht. Doe je er rijst bij, dan is het een volwaardig hoofdgerecht. Breng een grote pan met water aan […]

Geglaceerde wortel met honing en tijm

Een echte traktatie dit recept voor geglaceerde wortel. Ideaal voor de feestdagen of als je een keer indruk wilt maken, zonder uren in de keuken te hoeven staan. Ik houd van gerechten die bijzonder zijn, maar waar je geen topchef-kwaliteiten voor hoeft te hebben. Gewoon simpel en lekker snel klaar. Dit recept voor geglaceerde worteltjes […]

Bietenstamppot met geitenkaas

Bietjes zijn heerlijk om gekookt te eten in een warme of koude salade. Mijn lievelingsgerecht is echter bietenstamppot met geitenkaas uit de oven. De zoete en aardse smaak van de bietjes combineert perfect met de hartige en smeuïge smaak van de geitenkaas. Zodra ik de eerste bietjes geoogst heb, staat dit gerecht op tafel. Een […]

Oosterse pompoensoep met gember

Herfst! Het oogsten van pompoenen in de moestuin is in volle gang. En dus is het tijd voor dit heerlijke recept voor Oosterse pompoensoep met gember. Warm jezelf lekker op met dit simpele gerecht. Het maken van pompoensoep kan op tig manieren. Ik heb er zelf ook aardig wat geprobeerd. Toch blijf ik elke keer […]

Vegetarische raapstelenstamppot

Ze noemen raapstelen vaak een lentegroente, maar wist je dat je deze knapperige bladgroente ook prima in het najaar kunt telen en dus eten? Deze vegetarische raapstelenstamppot is dan ook een ware traktatie in zowel het voor- als najaar. Deze raapsteeltjesstamppot maak ik mijn mijn standaard stamppotsausje. Onthoud hem dus, want ook in andere stamppotten […]

Vegetarische Thaise curry met geroerbakte palmkool

Palmkool roerbakken vind ik persoonlijk de lekkerste manier om deze Italiaanse koolsoort klaar te maken. Heerlijk in risotto, maar ook verrassend lekker in deze vegetarische Thaise curry met tofu. Snijd de tofu in blokjes en marineer hem met wat oosterse wokolie, fijngesneden knoflooktenen en de kurkuma. Laat even intrekken. Ontdoe ondertussen de palmkool van de […]