Recepten

Bietenstamppot met geitenkaas

Bietenstamppot met geitenkaas

Profielfoto Kim Nelissen
Kim Nelissen

Bietjes zijn heerlijk om gekookt te eten in een warme of koude salade. Mijn lievelingsgerecht is echter bietenstamppot met geitenkaas uit de oven. De zoete en aardse smaak van de bietjes combineert perfect met de hartige en smeuïge smaak van de geitenkaas. Zodra ik de eerste bietjes geoogst heb, staat dit gerecht op tafel. Een waar feestje!

Voor deze bietenstamppot met geitenkaas hoef je geen topchef te zijn. Het is een simpel recept, dat eigenlijk niet kan mislukken.

Heb je bietjes uit eigen tuin geoogst? Kook deze dan eerst gaar (de duur is afhankelijk van de grootte) en giet ze af. Kook de aardappels met een klein beetje zout gaar en stamp ze fijn met een klontje roomboter of room. Doe er een klein scheutje melk bij. Snij de bietjes in stukjes en voeg ze toe aan de aardappels. Stamp alles nog eventjes. Voeg naar smaak peper en nootmuskaat toe. Zet apart.

Snijd de ui in ringen en champignons in plakjes en bak ze in de olie. Vet de ovenschaal in en maak een laag van de ui en champignons. Breng daaroverheen een laag van de bietjesstamppot aan. Verkruimel de geitenkaas erboven.

Zet het een half uurtje in de oven op 200-220 graden totdat de geitenkaas heel lichtbruin kleurt.

Lekker met (vegetarische) balletjes en eventueel een honing-mosterdsausje.

Zelf bietjes telen?

Vind je het leuk om zelf bietjes te telen? Op de pagina ‘Moestuingroenten A-Z’ leg ik je uit hoe je dat doet.

 

Ingrediënten

  • 750 gram aardappels
  • 500 gram bietjes
  • 1 ui
  • 250 gram kastanjechampignons
  • 200 gram zachte geitenkaas zonder rand
  • olie
  • roomboter of room
  • scheutje melk
  • snuf nootmuskaat
Download recept