Bobotie kruiden: je eigen mix maken

Twee jaar geleden was ik het zat: al die kruidenmixen vol zout, suiker en andere troep. Ik maak nu al mijn kruidenmixen zelf, zoals deze heerlijke bobotie kruiden. Ik geef je ook meteen mijn makkelijke recept voor de rest van dit Zuid-Afrikaanse gerecht.

Er zijn tig manieren om zelf een kruidenmix voor bobotie te maken. Ik heb een beetje geëxperimenteerd en heb nu mijn favoriete combinatie van bobotie kruiden die ik standaard gebruik. Het enige wat je hoeft te doen is ze allemaal door elkaar husselen en klaar.

Het recept voor de bobotie zelf

Kook de sperziebonen heel even in een klein laagje water, laat ze niet gaar koken. Giet af en zet apart. Snij de paprika en appel in stukjes. Rul het gehakt in wat oosterse wokolie en doe de bobotie kruiden erbij. Bak de paprika en sperziebonen even mee. Voeg de crème fraiche en het water toe. Roer op het laatst de appel er doorheen.

Giet het mengsel in een ovenschaal en bestrooi met een handje gehakte noten. Zet een half uurtje in de oven op 200 graden Celcius. Kook ondertussen de rijst. Zorg dat het ongeveer tegelijk klaar is.

Lekker met een ‘salade’ van mango en komkommer.

Tip: maak lekker veel bobotie kruiden in 1 keer en stop het in een luchtdicht bakje of potje. Zo kun je even vooruit.

Zelf je sperziebonen en paprika telen?

Wil jij zelf de sperziebonen en paprika voor in de bobotie telen? Op de pagina ‘Moestuingroenten A-Z’ vind je hoe je dat doet.

14 Reacties

  1. Marieke

    Hoi!
    Gebruik je de kruidenmix zoals hierboven beschreven in 1x op bij 400 gram vega gehakt ?

    Dat is me niet helemaal duidelijk

    Groetjes Marieke

    Antwoord
    • Kim Nelissen

      Oei, deze reactie verdween tussen alle spam sorry. Ja je gebruikt dit voor 400 gram gehakt.

      Antwoord
  2. anke

    1 op 400gram bedoel je 1gram of 1 theelepel of eetlepel?

    Antwoord
    • Kim Nelissen

      Je gebruikt de hele kruidenmix (dus de hoeveelheden die er staan) voor 400 gram gehakt.

      Antwoord
  3. Klaar

    Ik wil je recept gaan uitproberen. Wil je me vertellen hoe je Mango met komkommer salade precies maakt?

    Antwoord
    • Kim Nelissen

      Hoi Klaartje: dit is meer dan het lijkt hoor haha. Ik snijd gewoon blokjes van de komkommer en mango;-) Is al lekker genoeg. Smakelijk!

      Antwoord
  4. Carin

    Inbgaram massala zitten toch al veel vd andere kruiden die je gebruikt?

    Antwoord
    • Kim Nelissen

      Hoi Carin,

      Deels wel inderdaad, maar ook een aantal niet. Ik vind de smaak zo zelf het lekkerst:-)

      Antwoord
  5. Gea

    Vandaag gemaakt, echt heerlijk! Wij houden van pittig, daarom beetje sambal toegevoegd. Ga het zeker weer maken.
    Bedankt voor het recept

    Antwoord
    • Kim Nelissen

      Oh ja dat is een goede toevoeging! En graag gedaan:-)

      Antwoord
  6. Carmen

    Hallo Kim,

    Ik wilde graag weer eens bobotie maken, maar graag zonder additieve uit zakjes en pakjes. Tijdens het Google kwam ik bij moesmeisje uit.
    Wát een heerlijk recept is dit!
    En ook nog eens makkelijk om te maken 🙂
    Zelfs mijn zoon van 5, die het meestal bij het vertrouwde houdt, heeft er heerlijk van zitten eten.
    Ik ga ook zeker meer van je recepten uitproberen!
    Dankjewel!!! ❤️

    Antwoord
    • Kim Nelissen

      Ah wat leuk om te horen, dank je wel!

      Antwoord
  7. Jessica

    Heel erg bedankt voor dit goede recept! Ik was echt een beetje sceptisch in het begin of het wel te eten was want ik vind zo’n kruidenmix altijd heerlijk maar dit was gewoon net zo lekker! Dankjewel

    Antwoord
    • Kim Nelissen

      Wat ontzettend leuk om te lezen Jessica! Ik vond deze ook echt onwijs lekker.

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ingrediënten

Voor de bobotie kruidenmix:

  • 1 el kurkuma
  • 2 tl kerriepoeder
  • 2 tl gedroogd korianderblad
  • 2 tl garam massala
  • 2 tl paprikapoeder (eventueel pikante)
  • 2 tl knoflookpoeder
  • 1 tl gemberpoeder
  • ½ tl gemalen kruidnagel
  • ½ tl kaneel
  • tl cayennepeper

Voor de rest van het gerecht:

  • 400 gram (vega) gehakt
  • 300 gram sperziebonen
  • 1 appel (beetje zuur mag)
  • 1 rode paprika
  • 2 bekertjes (light) crème fraiche
  • Handje gehakte noten zonder zout
  • 200 ml water
  • Rijst
  • Oosterse wokolie

14 Reacties

  1. Marieke

    Hoi!
    Gebruik je de kruidenmix zoals hierboven beschreven in 1x op bij 400 gram vega gehakt ?

    Dat is me niet helemaal duidelijk

    Groetjes Marieke

    Antwoord
    • Kim Nelissen

      Oei, deze reactie verdween tussen alle spam sorry. Ja je gebruikt dit voor 400 gram gehakt.

      Antwoord
  2. anke

    1 op 400gram bedoel je 1gram of 1 theelepel of eetlepel?

    Antwoord
    • Kim Nelissen

      Je gebruikt de hele kruidenmix (dus de hoeveelheden die er staan) voor 400 gram gehakt.

      Antwoord
  3. Klaar

    Ik wil je recept gaan uitproberen. Wil je me vertellen hoe je Mango met komkommer salade precies maakt?

    Antwoord
    • Kim Nelissen

      Hoi Klaartje: dit is meer dan het lijkt hoor haha. Ik snijd gewoon blokjes van de komkommer en mango;-) Is al lekker genoeg. Smakelijk!

      Antwoord
  4. Carin

    Inbgaram massala zitten toch al veel vd andere kruiden die je gebruikt?

    Antwoord
    • Kim Nelissen

      Hoi Carin,

      Deels wel inderdaad, maar ook een aantal niet. Ik vind de smaak zo zelf het lekkerst:-)

      Antwoord
  5. Gea

    Vandaag gemaakt, echt heerlijk! Wij houden van pittig, daarom beetje sambal toegevoegd. Ga het zeker weer maken.
    Bedankt voor het recept

    Antwoord
    • Kim Nelissen

      Oh ja dat is een goede toevoeging! En graag gedaan:-)

      Antwoord
  6. Carmen

    Hallo Kim,

    Ik wilde graag weer eens bobotie maken, maar graag zonder additieve uit zakjes en pakjes. Tijdens het Google kwam ik bij moesmeisje uit.
    Wát een heerlijk recept is dit!
    En ook nog eens makkelijk om te maken 🙂
    Zelfs mijn zoon van 5, die het meestal bij het vertrouwde houdt, heeft er heerlijk van zitten eten.
    Ik ga ook zeker meer van je recepten uitproberen!
    Dankjewel!!! ❤️

    Antwoord
    • Kim Nelissen

      Ah wat leuk om te horen, dank je wel!

      Antwoord
  7. Jessica

    Heel erg bedankt voor dit goede recept! Ik was echt een beetje sceptisch in het begin of het wel te eten was want ik vind zo’n kruidenmix altijd heerlijk maar dit was gewoon net zo lekker! Dankjewel

    Antwoord
    • Kim Nelissen

      Wat ontzettend leuk om te lezen Jessica! Ik vond deze ook echt onwijs lekker.

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *