Twee jaar geleden was ik het zat: al die kruidenmixen vol zout, suiker en andere troep. Ik maak nu al mijn kruidenmixen zelf, zoals deze heerlijke bobotie kruiden. Ik geef je ook meteen mijn makkelijke recept voor de rest van dit Zuid-Afrikaanse gerecht.
Er zijn tig manieren om zelf een kruidenmix voor bobotie te maken. Ik heb een beetje geëxperimenteerd en heb nu mijn favoriete combinatie van bobotie kruiden die ik standaard gebruik. Het enige wat je hoeft te doen is ze allemaal door elkaar husselen en klaar.
Het recept voor de bobotie zelf
Kook de sperziebonen heel even in een klein laagje water, laat ze niet gaar koken. Giet af en zet apart. Snij de paprika en appel in stukjes. Rul het gehakt in wat oosterse wokolie en doe de bobotie kruiden erbij. Bak de paprika en sperziebonen even mee. Voeg de crème fraiche en het water toe. Roer op het laatst de appel er doorheen.
Giet het mengsel in een ovenschaal en bestrooi met een handje gehakte noten. Zet een half uurtje in de oven op 200 graden Celcius. Kook ondertussen de rijst. Zorg dat het ongeveer tegelijk klaar is.
Lekker met een ‘salade’ van mango en komkommer.
Tip: maak lekker veel bobotie kruiden in 1 keer en stop het in een luchtdicht bakje of potje. Zo kun je even vooruit.
Zelf je sperziebonen en paprika telen?
Wil jij zelf de sperziebonen en paprika voor in de bobotie telen? Op de pagina ‘Moestuingroenten A-Z’ vind je hoe je dat doet.