Recepten

Eigen tomatensaus maken

Eigen tomatensaus maken

Profielfoto Kim Nelissen
Kim Nelissen

Het is zover! Tomatentijd. Mijn planten hangen vol sappige en zoete tomaten. Heerlijk om vers te eten door een salade of op brood. Maar eigen tomatensaus maken doe ik uiteraard ook. Dit simpele recept kreeg ik via een vriendin van een kok in Griekenland.

Om deze eigen tomatensaus te maken is het handig als je een blender of hakmachientje hebt.

Snij 500 gram tomaten in stukken. Pel de knoflooktenen en snipper de ui fijn. Doe dit alles in de blender of het hakmachientje totdat het een egale saus is. Voeg de verse Italiaanse kruiden toe (bewaar een deel van de basilicum) en blender nog even.

Eigen tomatensaus maken
Je kunt de saus ook heel gemakkelijk invriezen.

Doe het mengsel in een pan en laat op laag vuur pruttelen totdat de saus ingedikt is. Breng op smaak met peper en eventueel wat zout. Gooi er op het laatst nog wat fijngesneden basilicum overheen en klaar is je saus.

Lekker met bijvoorbeeld pasta, doperwten, een beetje verkruimelde feta en garnalen (echt Grieks).

Houd je niet van pittig? Laat dan de harissa weg.

Smullen maar!

Eigen tomaten telen?

Eigen tomatensaus maken is natuurlijk het allerleukst als de tomaten uit eigen tuin komen. Wil je weten hoe je het beste tomaten kunt telen? Kijk dan op mijn pagina ‘Moestuingroenten A-Z’.

Ingrediënten

  • 500 gram tomaten
  • 2 tenen knoflook
  • 1 flinke ui
  • eetlepel tomatenpuree
  • klein beetje harissa naar smaak
  • verse rozemarijn, oregano en basilicum naar smaak
  • peper
  • eventueel wat (zee) zout
Download recept