Gezonde zoete aardappel-rode bietentaart

Een echt herfstig recept: zoete aardappel-rode bietentaart. Dit was een probeersel en het lukte zo goed, dat ik het recept graag met jou deel. Voordeel: geen bladerdeeg of hartige taartdeeg als bodem, maar kikkererwten en havermout. Voedzaam en gezond. 

De bodem

Giet en spoel de kikkererwten af. Laat ze uitlekken. Maal de havermout fijn in een keukenmachine. Voeg kikkererwten, zout en olie toe. Mix het tot deeg (het blijft een beetje korrelig).

Duw het deeg in een ingevette springvorm met een diameter van 24-26 cm. Maak een opstaande rand. Zet de vorm een half uur in de koelkast.

Bak de bodem op 200 ℃ in ongeveer 30 minuten gaar. Zet hem zo ver mogelijk onderin.

Laat hem afkoelen.

De vulling

Kook de bieten en zoete aardappels (als het verse zijn). Snijd ze allebei in schijfjes. Doe de bietjes in een bakje met wat balsamico-azijn. Snij de ui in ringen en fruit kort.

Verdeel de helft van de bietjes, aardappels en ui over de bodem van de taart.

Klop de room/yoghurt, eieren, grana padano, rozemarijn, zout en peper in een kom goed door elkaar. Giet dit over de eerste laag vulling.

Doe de rest van de vulling erin en verkruimel de geitenkaas erboven.

Bak de taart in het midden van de oven op 225 ℃ in 20-25 minuten gaar. Is het eimengsel nog niet gestold, zet hem er dan wat langer in op een lagere temperatuur.

Laat iets afkoelen en haal de taart dan uit de springvorm.

Geniet ervan!

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ingrediënten

Voor de bodem:

  • 1,5 blik kikkererwten (uitlekgewicht ongeveer 360 gram)
  • 50 gram havermout
  • 75 ml olijfolie
  • Zout naar smaak
  • Olijfolie

Voor de vulling:

  • 400 gram rode of gekleurde bieten
  • 200 gram zoete aardappel
  • 1 rode ui
  • 300 ml room of niet zure yoghurt
  • 200 gram geitenkaas
  • 3 eieren
  • 1 eetlepel vloeibare honing
  • 200 gram grana padano
  • Scheutje rode balsamico-azijn
  • 2 theelepels verse fijngehakte rozemarijn
  • 1 theelepel zeezout
  • Gemalen peper naar smaak
  • Olijfolie

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *