Recepten

Hartige taart snijbiet

Hartige taart snijbiet

Profielfoto Kim Nelissen
Kim Nelissen

Snijbiet is een van mijn favoriete groenten in de moestuin. Niet alleen omdat je deze groente nauwelijks in de supermarkt vindt, maar ook omdat je er maandenlang van kunt oogsten. Als ik zin heb in een snelle hap, wok ik de snijbiet en doe hem door de pasta met pesto. Als ik wat uitgebreider wil koken, maak ik deze heerlijke hartige taart snijbiet.

Haal, voordat je begint met koken, het bladerdeeg uit de vriezer, zodat het alvast kan ontdooien. Vet ook alvast een ovenschaal in.

Was de snijbiet (bij grote bladeren nog even fijn snijden) en laat uitlekken. Fruit de ui en de knoflook en voeg even later de champignons toe. Roerbak ze een minuutje mee. Voeg de snijbiet toe en laat deze slinken. Doe de zongedroogde tomaten en pijnboompitten erbij en strooi er wat peper doorheen. Doe dit mengsel in een vergiet en laat het vocht eruit lopen.

Klop ondertussen 4 eieren en voeg de crème fraiche toe. Roer tot een egale massa en voeg een flinke hoeveelheid Provençaalse kruiden toe. Roer vervolgens de geraspte kaas er doorheen.

Bekleed de ovenschaal met de plakjes bladerdeeg en prik gaatjes in de bodem. Bewaar genoeg velletjes om de bovenkant van de taart dicht te maken. Verdeel het snijbietmengsel over de ovenschaal. Giet het eiermengsel er gelijkmatig overheen. Maak de taart dicht en bak hem op 200-220 graden 40 minuten lang gaar in de oven.

Wil je een niet-vegetarische variant? Voeg dan magere spekjes toe. Je kunt de snijbiet ook prima vervangen door spinazie. Hij smaakt dan iets minder aards.

Eet lekker!

Snijbiet in je moestuin?

Wil je weten hoe je zelf snijbiet verbouwt? Op de pagina ‘Moestuingroenten A-Z’ vind je alle info die je nodig hebt.

Ingrediënten

  • 400 gram snijbiet (met of zonder steel)
  • bladerdeeg (uit vriezer)
  • bakje kastanjechampignons
  • 1 grote rode ui
  • 4 eieren
  • bakje creme fraiche (light)
  • handje geraspte grana padano
  • handje geroosterde pijnboompitten
  • zongedroogde tomaten (naar smaak)
  • 2 grote tenen knoflook
  • peper
  • Provençaalse kruiden
Download recept