Met meer vertrouwen, plezier en rust moestuinieren?

Doe dan een van mijn online moestuincursussen. Lees hier meer

Rucola zaaien, verzorgen en oogsten: alles stap voor stap uitgelegd

Tags:

-

TuinTuin

Dit is een van de eerste groenten die ik in mijn moestuin en moestuinbak kweekte: rucola. Een lekker pittige slasoort die bij mij nog nooit mislukt is. En bij jou ook niet als je mijn tips leest. Dus hup, aan de slag met rucola zaaien!

Of je nou een beginner bent of een ervaren rot in het moestuinvak, rucola zaaien is iets wat iedere moestuinier moet doen (vind ik dan;-)). Het is een bladgroente die weinig ruimte in beslag neemt, niet veel verzorging nodig heeft en lekker snel groeit. Ideaal dus voor in een kleine moestuin en voor ongeduldige mensen.

2 soorten rucola kweken

rucola zaaien: 2 soorten

Je hebt twee soorten rucola: gewone en wilde rucola. De laatste is wat pittiger. Goed om te weten voordat je gaat zaaien. Je kunt ze natuurlijk ook allebei zaaien voor wat afwisseling in smaak. De wijze van telen is verder hetzelfde, behalve dat wilde rucola iets trager kiemt. Die kun je beter iets later zaaien als het rond de 20 graden is.

Bodem klaarmaken en standplaats

Voordat je start met rucola zaaien, is het belangrijk om je bodem goed voor te bereiden. Een klein beetje compost is genoeg. Rucola heeft geen mest nodig. Zorg dat je de bodem goed losmaakt voor je gaat zaaien, zodat de jonge zaailingen makkelijk kunnen wortelen. Teel je rucola in het voorjaar of de nazomer? Dan is een zonnig plekje aan te raden. Wil je rucola in de zomer kweken? Dan is het slim om een plekje met iets meer schaduw uit te kiezen. Lukt dat niet? Geen nood, dan moet je gewoon net wat beter opletten dat de grond niet uitdroogt. Vaker water geven dus en vooral goed mulchen.

Wanneer en hoe rucola zaaien?

Rucola kun je een groot deel van het jaar zaaien: van maart tot en met september. En als je een koude bak of kas hebt, is het groeiseizoen nog langer. Maar in dit blog ga ik uit van normale teelt in de volle grond. Ik zaai rucola zelf altijd in het vroege voorjaar als voorteelt en in de late zomer als nateelt. In de zomer groeit er dan pluksla, waardoor ik het hele jaar sla in de tuin heb staan. In de zomer heb je meer kans op doorschieten van de rucola, dus die periode sla ik zelf altijd over. Maar experimenteer gewoon en kijkt wat bij jou wel en niet werkt.

Rucola zaaien doe je lekker ondiep, want de zaden zijn klein. 1-2 centimeter diep is genoeg. Officieel moet je 1,5 cm tussen de zaden/planten houden, maar ik doe dit eigenlijk nooit en het gaat altijd prima hier. Maar als je dat wel wilt, kun je het beste gewoon ruim zaaien en de plantjes daarna uitdunnen. Je trekt dan gewoon het teveel aan zaailingen eruit, totdat ze op 1,5 centimeter van elkaar staan. Zaai je meerdere rijen? Houd dan ongeveer 15-20 cm tussen de rijen aan.

Na het zaaien geef je voldoende water (met een broes op je gieter of tuinslang want anders spoelen de zaden weer weg).

Verzorging na opkomst

rucola kweken_ combinatieteelt

Rucola doet het prima naast andere bladgroenten met dezelfde mestbehoefte, zoals bijvoorbeeld raapsteel.Rucola heeft eigenlijk nauwelijks verzorging nodig. Het enige wat je moet doen is genoeg water geven tijdens droge periodes. Als de bodem te vaak droog staat, schiet de plant in bloei en wordt de smaak van de rucola wat bitter. De bloemetjes zijn trouwens wel eetbaar. En ach als ie dan toch in bloei in geschoten, geniet dan van de prachtige bloemetjes en de bijen.

Oogsten en weer laten aangroeien

Als de rucola ongeveer 15 cm hoog is kun je hem oogsten. Ik knip ze altijd een paar centimeter boven de grond af. Waarom? Omdat ze dan gewoon weer aangroeien. Zo heb je er veel langer plezier van dan wanneer je de hele plant er meteen uittrekt bij de eerste oogst. Op deze manier kun je vaak 2-3 keer oogsten. Na de oogst kun je de rucola nog een paar dagen in de koelkast bewaren. Ik eet hem zelf het liefst zo vers mogelijk op.

Rucola kweken: jong oosten

Wil je wat minder pittige rucola? Oogst hem dan jong, als babyleaf. Hoe ouder hoe pittiger.

Rucola kweken in pot of bak

Heb je geen moestuin in de volle grond, maar alleen een klein stadstuintje of een balkon? Dan kun je ook rucola kweken in pot of bak. Gaat echt helemaal prima! Ook hier kun je het lekker dicht op elkaar zaaien. Je zaait de rucola dan meer als een soort babyleaf die je meerdere keren kunt oogsten. Zorg ervoor dat je goede potgrond gebruikt en dat je pot of bak gaten in de onderkant heeft waardoor het water kan weglopen. Wil je extra lang genieten van jouw rucola? Denk dan eens aan rucola zaaien in een bak op poten met deksel erop.  Dan kun je zowel eerder zaaien als later zaaien dan bij de normale teelt. En een groot voordeel: minder last van slakken!

Zaden bestellen? Gebruik mijn kortingscode

Heb je zin om rucola te zaaien en ben je op zoek naar een adres om je zaden te bestellen? Bij Dutch Garden Seeds krijg je met de code ‘moesmeisje’ 10% korting op je bestelling.

Video over rucola kweken

Wil je graag ook nog op beeld zien hoe je rucola zaait en opkweekt? Bekijk dan mijn YouTube-video. Als je je op mijn kanaal abonneert, krijg je vanzelf een seintje wanneer er weer een nieuwe video online staat!

*Dit blog bevat affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou geen extra geld en je helpt mij om onder andere mijn YouTube-video’s te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor! Wil je iets bestellen via Bol.com? Als je op de banner bovenaan het blog klikt steun je mij en mijn werk zonder dat het jou een cent meer kost.

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Met meer vertrouwen, plezier en rust moestuinieren?

 Doe dan een van mijn online moestuincursussen. Lees hier meer