Ontslakken: 8 tips om slakken in je moestuin te bestrijden

TuinTuin

Ze zijn alweer gesignaleerd: slakken. Lekker knabbelen van mijn vers gezaaide spinazie, sla, sugarsnaps, bietjes en tsja, wat niet eigenlijk? Helemaal voorkomen kun je dat gesnaai van die etterbakken niet, maar er zijn wel een aantal maatregelen die je kunt nemen om slakken te bestrijden. Ik vertel je welke bij mij het beste helpen.

Ik ben een echte dierenvriend, maar met slakken heb ik een minder goede band. Het eerste jaar dat ik mijn moestuin had, zag ik elk rijtje sla dat ik had gezaaid binnen no time in de buiken van de slakken verdwijnen. Weg toekomstige oogst. Ik probeerde echt alles wat ik maar kon bedenken om mijn moestuinkinderen te beschermen en ze veilig te zien opgroeien. Sommige dingen werkten voor geen meter (milieuvriendelijke slakkenkorrels die niet gevaarlijk zijn voor andere dieren), andere ietsje beter. Het is een beetje uitproberen en kijken wat bij jou het beste werkt. Dit is in ieder geval mijn top 8 van slakken bestrijden in de moestuin:

1.    Werp hindernissen op

Doe er alles aan om het de slakken in de moestuin zo lastig mogelijk te maken. Barricaderen die hap! Zorg dat je om je plantjes heen hindernissen aanlegt zoals eierschalen, cacaodoppen, grof zand; alles wat niet prettig aanvoelt onder die glibbervoetjes. Koffiedik schijnen ze ook van te gruwelen.

2. Knoflookaanval

Ik snap niet waarom, maar slakken houden niet van knoflook. Wat een gemis! Maak hier dus gebruik van. Hak knoflook in grove stukken en leg dat om je plantjes heen. Wat je ook kunt doen is een aftreksel van knoflook maken. Pak een bol knoflook, hak in stukken en laat het een dag in heet water trekken. Besproei daar je groente regelmatig mee. De geur verdwijnt vanzelf dus je hoeft niet bang te zijn dat alles naar knoflook smaakt (hé jammer).

3. Zaai niet direct, maar plant uit

Slakken zijn vooral dol op jonge, verse, sappige blaadjes van zaailingen. Eten ze de kiemblaadjes eraf, dan zal de zaailing sowieso doodgaan. Maar ook als ze net wat groter zijn, kunnen ze compleet verdwijnen. Wat ik met sommige gewassen doe is ze eerst thuis op een veilig plekje voorzaaien. Als ze groot genoeg zijn om een paar slakkenhappen te trotseren, plant ik ze uit in de moestuin. Dat doe ik bijvoorbeeld met sla, andijvie en boontjes.

4. Zet lokgroente in

Ook slakken hebben hun favoriete snacks. Zo zijn ze bijvoorbeeld helemaal dol op jonge Chinese kool en paksoi. Je kunt hier slim gebruik van maken en bewust een paar van deze plantjes tussen de rest van je groenten zetten. Terwijl de slakken zich tegoed doen aan jouw lokplantjes, kunnen je andere groenten ongestoord doorgroeien.

5. Huur aaltjes in

Deze methode passen we elk jaar toe in ons moestuincomplex en ik gebruik het thuis in mijn achtertuin ook. We verspreiden in april nematoden (aaltjes) tegen de slakken in de moestuin. Deze kleine beestjes kruipen de slak binnen, scheiden bacteriën uit en de slak sterft na verloop van tijd. De aaltjes vermenigvuldigen zich razendsnel en gaan dan weer op zoek naar nieuwe slakken. Ik merk echt een groot verschil. Je kunt ze online bestellen, maar ook zelf kweken.

6. Organiseer een bierfestival

Als je er geen moeite mee hebt slakken om het leven te brengen, werkt een bierval bijzonder goed. Je kunt ze kopen, maar ook gewoon zelf maken. Graaf een glazen potje tot het bovenste randje in de grond en vul tot ongeveer 1/3 met bier. De slakken kruipen erin om van het bier te drinken, maar kunnen er niet meer uit. Ik ving er vorig jaar wel 30 per dag. Ze hebben in ieder geval nog wel een gezellig feestje gehad voor hun dood. Ik moet zeggen dat ik deze methode tegenwoordig eigenlijk liever niet meer inzet. Ik vind het toch wat cru.

7. Geef in de ochtend water

Slakken zijn dol op vochtige omstandigheden. Na een regenbui komen ze massaal tevoorschijn. En dan met name tijdens de schemer. Zorg dus dat je je groenten niet richting het einde van de middag/begin van de avond water geeft. Dat trekt alleen maar nog meer slakken aan. Ik geef vaak in de ochtend water zodat de grond richting einde dag alweer wat is opgedroogd.

8. Nodig egels uit

Egels zijn dol op slakken. Zorg dus dat je moestuin egelvriendelijk is. Hoe doe je dat? Maak beschutte, droge plekjes waar ze zich kunnen verstoppen en een nest kunnen bouwen. Bijvoorbeeld een kleine houtwal van afgestorven struiken/heggen. Je kunt ook een echt egelhuis bouwen. Nog een voordeel: egels eten ook rupsen. Zo bescherm je jouw kolen ook meteen tegen het koolwitje.

Slakken in je moestuin: jij nog tips?

Dit waren mijn tips tegen het bestrijden van slakken in je moestuin. Je kunt natuurlijk ook verschillende maatregelen met elkaar combineren. We zullen ze krijgen die rotzakken. Heb jij nog een geniale tip om je moestuin te ontslakken? Deel hem vooral in je reactie onder dit blog. Fotocredit hoofdfoto slak: Martijn de Valk.

Dit blog bevat affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou geen extra geld en je helpt mij om onder andere mijn YouTube-video’s te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor! Wil je iets bestellen via Bol.com? Als je op de banner bovenaan het blog klikt steun je mij en mijn werk zonder dat het jou een cent meer kost. 

 

7 Reacties

 1. Janneke

  Mijn tip: sinaasappels uitpersen, zelf het sap opdrinken😁 en de uitgeperste sinaasappeldoppen omgekeerd tussen je plantjes zetten. Elke ochtend de doppen nakijken: voor de slakken die eronder zitten een oplossing zoeken die bij je past😉

  Antwoord
  • Kim Nelissen

   Ja die tip had ik ook al ergens gehoord. Van mijn moestuinjuf bij wie ik een cursus volgde volgens mij. Ik kan de slakken gewoon een spoor over gooien. Alhoewel ze dan waarschijnlijk gewoon vrolijk terugwandelen;-)

   Antwoord
 2. Stebra

  Bedankt voor je tips.

  Mijn tip : Een koperen strip om de moestuin heen . Slakken kunnen niet tegen koper .

  Antwoord
  • Kim Nelissen

   Ja daar heb ik ook over gelezen. Werkt dat goed? Ik hoor verschillende verhalen.

   Antwoord
 3. Stebra

  Het moet minimaal 1,5 cm breed zijn . Dunner helpt het niet dan buigen ze zich er over heen. Vandaar dat er nog al wat verwarring over is.

  Antwoord
  • Kim Nelissen

   Ahaaaa! Thanks:-)

   Antwoord
 4. Steven

  Omring je moestuin met afrikaantjes.
  Slakken houden daar niet van.

  Werkte bij ons heel goed: van een plaag naar slechts een of twee slakken.

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *